Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Dakaras rallijs pirmo reizi vēsturē iekļauts pasaules čempionātā

Juris Grīns
Juris Grīns

Dakaras rallijs pirmo reizi vēsturē iekļauts pasaules čempionātā
Foto: Dakar.com

No 2022. gada sezonas rallijreids jeb "Cross-Country" rallija disciplīna oficiāli ieguvusi pasaules čempionāta statusu, un pirmais posms kalendārā būs leģendārais "Dakar Rally".

Kopš 1993. gada norisinājusies Pasaules kausa izcīņa “Cross-Country” rallijā, kur piecus titulus izcīnījis leģendārais Žans-Luī Šlesērs, bet pa četrām reizēm uzvarējuši Pjērs Latigs un Nāsirs El-Atija. Pērn Pasaules kausa izcīņa tika atcelta sakarā ar “Covid-19” pandēmiju, bet šogad atkal notiek.

Pagājušajā nedēļā virtuālā vidē notika Pasaules Motoru sporta padomes (WMSC) balsojums, kurā bija jāizlemj, vai piešķirt Pasaules kausa izcīņai pasaules čempionāta statusu. Tagad paziņots, ka jau nākamgad tiks rīkots FIA pasaules čempionāta rallijreidā, kas sāksies janvārī ar Dakaras ralliju.

Cīņa par pasaules čempionu tituliem notiks gan pilotu, gan stūrmaņu un ražotāju ieskaitē, turklāt visās ieskaites kategorijās, tostarp smago automobiļu klasē.

“Amaury Sport Organisation” (ASO) ir kļuvusi par pasaules čempionāta promoteru uz nākamajiem pieciem gadiem.

Līdz ar to šī būs jau septītā autosporta disciplīna, kurā tiek rīkots pasaules čempionāts. Pārējās kategorijas ir rallijs, rallijkross, kartings, autošosejas izturības sacīkstes, kā arī “Formula 1” un “Formula E”.

Pēdējo desmit gadu Pasaules kausa ieguvēji

GadsUzvarētājsValstsMašīna
2011Leonīds NovickisKrievijaBMW X3 CC X-Raid
2012Halifa El MutajvejsAAEMini All4 Racing X-Raid
2013Kšištofs HolovčiksPolijaMini All4 Racing X-Raid
2014Vladimirs VasiļjevsKrievijaMini All4 Racing X-Raid
2015Nāsirs El-AtijaKataraMini All4 Racing X-Raid
2016Nāsirs El-AtijaKataraToyota Hilux 4×4
2017Nāsirs El-AtijaKataraToyota Hilux 4×4
2018Jakubs PržigonskisPolijaMINI JCW Rally X-Raid
2019Stefans PetranselsFrancijaMINI JCW Buggy X-Raid
2020---

Izmantotie resursi:
4rati - 4rati