Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Ar Montekarlo ralliju šodien startē jaunā WRC sezona

Juris Grīns
Juris Grīns

Ar Montekarlo ralliju šodien startē jaunā WRC sezona
Foto: Red Bull Content Pool

Šodien ar leģendārā Rallye Monte-Carlo pirmajiem diviem ātrumposmiem sāksies FIA pasaules rallija čempionāta jeb WRC jaunā 2024. gada sezona, kuras pirmajā posmā startēs 70 ekipāžas, bet kuras gaidītākais notikums Latvijas līdzjutējiem būs 18.-21. jūlijā, kad paredzēts WRC posms Tet Rally Latvia

Kopumā 2024. gada FIA pasaules rallija čempionāta kalendārā iekļauti 13 posmi. Pēc sezonas starta Montekarlo, pasaules ātrākās rallija ekipāžas dosies uz sniegotajiem Zviedrijas ceļiem, savukārt martā tiks sarīkots prasīgais Safari rallijs Kenijā. Aprīlī WRC sezona atgriezīsies Eiropā, veicot posmus Horvātijā, Portugālē un Sardīnijā. Jūnija izskaņā čempionāts viesosies ātrajos Polijas grunts ceļos, bet pašā vasaras vidū – no 18. līdz 21. jūlijam – WRC sezonas astotais posms norisināsies Latvijā, ekipāžām sacenšoties Tet Rally Latvia ātrumposmos no Rīgas līdz Liepājai, iekļaujot arī pārbaudījumus Tukuma, Talsu, Kuldīgas un Dienvidkurzemes novadā. Divas nedēļas pēc Latvijas debijas WRC sekos Somijas rallijs, septembrī paredzēti ralliji Grieķijā un Čīlē, savukārt sezonas finiša spurtā vēl divi posmi –Centrāleiropā un Japānā.

WRC vadošo auto kategorijā par uzvarām sacentīsies trīs autoražotāju atbalstītas komandas – Hyundai Shell Mobis World Rally Team, M-Sport Ford World Rally Team un Toyota Gazoo Racing World Rally Team. Startam ar Rally1 kategorijas automašīnām, kas aprīkotas ar hibrīdtehnoloģijām un dalībai rallijā izmanto ilgtspējīgu degvielu, kas nav ražota no fosiliem resursiem. Dalību visos WRC 2024. gada sezonas visos posmos Hyundai komandas sastāvā apstiprinājis igaunis Ots Tanaks un beļģis Tjerī Noivils, Toyota komandu pārstāvēs brits Elfins Evanss un japānis Takamoto Katsuta, bet ar Ford automašīnām ātrumposmos redzēsim francūzi Adrienu Furmo un luksemburgieti Greguāru Munsteru. Sezonas pirmajā posmā Montekarlo pilnas sezonas dalībniekiem ar Rally1 kategorijas automašīnu pievienosies arī titulētais francūzis Sebastjēns Ožjē (Toyota) un norvēģis Andreass Mikelsens (Hyundai), kamēr pēdējo divu sezonu pasaules čempions, soms Kalle Rovanpera, Toyota sastāvā sezonu uzsāks februārī gaidāmajā Zviedrijas rallijā.

Konkurētspējīgs braucēju sastāvs gaidāms arī WRC2 čempionātā, pirmajā sezonas posmā uz starta izbrauks 27 Rally2 kategorijas automašīnām. Dalībnieku sarakstā atrodams arī rallija pasaulē plaši zināmais Olivers Solbergs, kurš savulaik izcīnījis arī divas uzvaras FIA Eiropas rallija čempionāta Latvijas posmā Tet Rally Liepāja, tāpat arī talantīgais soms Sami Pajari, kurš aizpērn izcīnīja čempiona titulu Junior WRC čempionātā. Konkurenci šiem pilotiem veidos arī bijušais Eiropas čempions Kriss Ingrams, kā arī Montekarlo serpentīnos vienmēr ātrie francūži Johans Rosels un Brians Bufjē, kurš viens no pirmajiem pieredzēja Kurzemes reģiona ātrumposmus, piedaloties 2013. gadā notikušajā Eiropas čempionāta posmā Rally Liepāja-Ventspils.

Kopumā Montekarlo rallijā ekipāžām būs jāveic 17 ātrumposmi ar kopējo distances garumu 324,44 kilometri. Pirmie divi ātrumposmi paredzēti jau ceturtdienas, 25. janvāra, vakarā, plkst. 21.35 un 22.58. Piektdienā un sestdienā ekipāžas veiks pa sešiem ātrumposmiem, savukārt svētdien paredzēti trīs noslēdzošie pārbaudījumi. Pēdējais no tiem, Power Stage statusā esošais ātrumposms paredzēts leģendārajā Col de Turini kalnu pārejā.

Visiem FIA pasaules rallija čempionāta kalendārā iekļauto ralliju ātrumposmu tiešraides translācijas Latvijā būs vērojamas Tet televīziju piedāvājumos – izklaides platformā Tet TV+, interaktīvajā Tet TV un virszemes Tet TV – kanālos Go3 Sport 1, Latvijas rallija līdzjutējiem nodrošinot iespēju sekot līdzi WRC čempionātam ar latviešu komentētājiem. Tāpat rallija interesenti WRC norisēm var sekot straumēšanas platformā RallyTV, kur tiešraidē un ierakstā skatāmas visu ātrumposmu translācijas, ko papildina arī on-board kameru ieraksti, reportāžas, sižeti un intervijas ar dalībniekiem no servisa parka. Jāmin, ka ar RallyTV platformas abonementu iespējams vērot gan WRC, gan FIA Eiropas rallija čempionāta (FIA ERC), gan arī FIA pasaules rallijkrosa čempionāta (World RX) norises.