Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Ožjē avarē priekšpēdējā ātrumposmā, Centrāleiropas rallijā uzvar Tanaks

Juris Grīns
Juris Grīns

Ožjē avarē priekšpēdējā ātrumposmā, Centrāleiropas rallijā uzvar Tanaks
Sebastjēna Ožjē ekipāžas auto pēc avārijas. Foto: Dirtfish.com

Ar dramatiskiem pavērsieniem aizvadīta pasaules rallija čempionāta Centrāleiropas posma noslēdzošā diena, kurā avārijas piedzīvoja Sebastjēns Ožjē un Sami Pajari, bet uzvaru guva Ots Tanaks no "Hyundai" vienības. Igauņu pilota komandas biedrs Tjerī Noivils ierindojās trešajā vietā un vēl nenodrošināja 2024. gada WRC titulu.

"Toyota" braucējs Ožjē dienu uzsāka ar 5.2 sekunžu pārsvaru pār Tanaku, taču jau 12.17 km garajā svētdienas pirmajā ātrumposmā "Am Hochwald 1" izbrauca no trases un zaudēja kopumā ap desmit sekundēm. Tas titulēto sportistu atmeta uz otro vietu, Tanaks pārņēma vadību, bet tobrīd atradās tikai 1.9 sekundes priekšā.

Avāriju bija piedzīvojis "Toyota" komandas jaunais talants Sami Pajari, kurš aizvadīja vien trešo WRC posmu pie "Rally1" auto stūres. Pirms tam soms ieņēma stabilu sesto vietu, bet līkumā nobrauca no ceļa un pie neliela ātruma apmeta trīs kūleņus. Pajari nespēja izskaidrot, kas izraisīja incidentu, jo stenogramma esot bijusi precīza.

14.87 km garajā dienas otrajā dopā "Passauer Land 1" Ožjē bija mazliet ātrāks par Tanaku, bet igaunis saglabāja vadību ar 1.5 sekunžu pārsvaru. Dramatisks atrisinājums duelim pienāca priekšpēdējā ātrumposmā "Am Hochwald 2", kur Ožjē mašīnai izslīdēja aizmugure uz līkuma asfalta samestās grants, ietriecoties kokos, pēc tam spēkratu "sanesa" uz otru pusi, un tas iebrauca pretējās malas koka stabā, to nogāžot. Rallijs francūzim bija beidzies.

Ātrākos rezultātus dienas pirmajos ātrumposmos bija sasnieguši Adriens Furmo, kurš šodien atgriezās trasē pēc sestdien piedzīvotajām ķibelēm, Takamoto Katsuta un Elfins Evanss. Tanaks varēja mazliet uzelpot, jo pirms "Power Stage" ātrumposma "Am Hochwald 2" atradās nepilnas desmit sekundes priekšā tuvākajam sekotājam Evansam no "Toyota" komandas.

Pēdējā ātrumposmā ātrākais bija Katsuta, bet Tanaks ieņēma sesto vietu un kļuva par Centrāleiropas rallija uzvarētāju. Evanss šajās sacensībās otrais, zaudējot tikai septiņas sekundes, bet Noivils trešajā pozīcijā Centrāleiropas posmā, kas norisinājās Čehijas, Austrijas un Vācijas teritorijā. Pirmo piecinieku noslēdza Katsuta un Greguārs Munsters, kuram piektā vieta ir atkārtots labākais rezultāts WRC karjerā.

Lai kļūtu par pasaules čempionu jau šajā nedēļas nogalē, Noivilam bija jāizcīna par diviem punktiem vairāk nekā Tanakam, ko beļģu pilots nav izdarījis. Līdz ar to pirms pēdējā posma, kas novembra otrajā pusē norisināsies Japānā, Tanaks vēl saglabā matemātiskas izredzes uz titulu.

WRC2 klasē dominēt turpināja Nikolajs Grjazins, uzvarot ar ļoti lielu pārsvaru, bet aiz viņa ierindojās Filips Marešs un Mikolajs Marčiks. RC2 klasē Grjazins arī bija ātrākais, otrajā vietā atstājot Oliveru Solbergu, kurš šogad par WRC2 punktiem vairs necīnās, jo tiem nominētos posmus jau aizvadījis.

Johans Rosels pēc sestdien piedzīvotās avārijas cerības uz titulu pazaudējis, bet pirms noslēdzošā posma vadību saglabā Solbergs. Japānas rallijā par WRC2 punktiem vēl sacentīsies Sami Pajari, atgriežoties pie "Rally2" auto stūres. Viņam vēl ir izredzes kļūt par šīs sezonas čempionu un pārspēt Solbergu.

Centrāleiropas rallija rezultāti: