Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Baumanis kļūst par Eiropas rallijkrosa vicečempionu

Juris Grīns
Juris Grīns

Baumanis kļūst par Eiropas rallijkrosa vicečempionu
Foto: Red Bull Content Pool

FIA pasaules rallijkrosa čempionāta 2022. gada sezonas septītajā posmā Beļģijā, finālā neiekļūstot vienam no galvenajiem favorītiem Timijam Hansenam, pie uzvaras tika Johans Kristofersons. Tikmēr FIA Eiropas rallijkrosa čempionāta Euro RX1 ieskaites klasē Jānis Baumanis sacensības noslēdza uz goda pjedestāla trešā pakāpiena, vienlaicīgi sezonas kopvērtējumā kļūstot par 2022. gada Eiropas vicečempionu rallijkrosā. Uzvaru Beļģijas posmā guva šī gada Eiropas čempions Antons Marklunds.

World RX

Pēc uzvaras sestdien notikušajā posmā FIA pasaules rallijkrosa čempionāta līderis Johans Kristofersons svētdienu iesāka apņēmīgi, uzrādot ātrāko apļa laiku SuperPole izcīņā, kas viņam deva priekšrocības starta pozīcijas izvēlē pirmajai kvalifikācijai. Startā pieveicis Timiju Hansenu, Kristofersons nonāca brauciena vadībā, taču prieki nebija ilgi – cauras riepas dēļ zviedru sportists sāka zaudēt ātrumu un finišēja priekšpēdējais. Otrā braucienā Kristofersona komandas biedrs Ole Kristians Veibijs sasniedza labāko rezultātu, kas vien par mata tiesu (0,083 sekundēm) lēnāks par Timija Hansena iespēto.

Riepu pārsišana uz viltīgā Spa trases grunts seguma spēlēja lielu lomu arī dienas turpinājumā. Timijs Hansens ar to saskārās savā otrajā braucienā, tomēr nepalaida garām konkurentus, kuri cīnījās ar tādām pat likstām. Tikmēr Kristofersons, startā nonācis aiz Niklasa Gronholma un Kevina Hansena, demonstrēja lielisku meistarību, vispirms trasē apdzenot Gronholmu, bet pēc džokera veikšanas arī Kevinu Hansenu. K.Hansena un Gronholma uzrādītie rezultāti bija pietiekami, lai pieveiktu T.Hansenu, kuram gan izdevās noturēt pirmo pozīciju abu kvalifikācijas braucienu summā.

Progresa kārtā brāļi Hanseni stājās uz starta blakus viens otram un kopīgiem spēkiem atstāja Gronholmu un Renē Mjunihu sev aizmugurē. Tikmēr otrā braucienā Klāra Andersone pēc lieliska starta izvēlējās trajektoriju pārāk tālu ārmalā, aizskarot drošības barjeru, kā rezultātā nācās samierināties ar pēdējo vietu. Kristofersons pārliecinoši uzvarēja savā braucienā, kamēr Veibijs iestrēga aiz Gustava Bergstroma un, džokeri veicot vienlaicīgi ar savas konkurentu, ceļu garām tā arī neatrada.

Nepatīkamu pārsteigumu pusfinālā piedzīvoja Timijs Hansens. Startā atzinis Niklasa Gronholma un Gustava Bergstroma pārākumu, 2019. gada pasaules čempions iekārtojās trešajā pozīcijā, taču piepeši viņa temps kritās un ar acīmredzamām problēmām savaldīt mašīnu Hansens sagriezās, atkrītot uz pēdējo vietu. Otrā pusfinālā Kristofersons nosargāja pozīciju cīņā ar Kevinu Hansenu. Tikmēr Veibijs revanšējās par sestdienas neveiksmēm, ar trešo vietu finišā iekļūstot finālā.

Bez grūstīšanās neiztika fināla startā, kā rezultātā Veibija izšķirošais brauciens noslēdzās jau pirmajā aplī. Kristofersons pārņēma sacensību vadību, taču jau atkal iemirdzējās jaunais talants Bergstroms, kurš cīņā par otro vietu trasē apdzina Gronholmu. Turpinājumā cīņā par pozīciju trasē sadursme starp Gronholma un Kevina Hansena vadītajiem auto, pēdējam sagriežoties un zaudējot daudz laika. Ar to vēl viss nebeidzās, jo Gronholms pēc džokera veikšanas spēja apsteigt Bergstromu un atgūt iepriekš zaudēto otro pozīciju. Pēc karjeras pirmā pjedestāla dienu iepriekš Bergstroms jau atkal finišeja trešais.

Čempionāta kopvērtējumā pēc sacensībām Spa trasē Kristofersons izcīnījis 131 punktu, bet spraiga cīņa izveidojusies par otro vietu, kur trīs punkti šķir uzreiz četrus pilotus. Šobrīd virsroka ir Kevinam Hansenam ar 90 punktiem, kamēr Veibijs no viņa atpaliek tikai vienu punktu, bet par trim mazāk ir gan Gronholmam, gan Timijam Hansenam.

“Dažkārt nepieciešams pareizajā brīdī atrasties pareizajā vietā. Man paveicās, bet komanda sagatavoja lielisku mašīnu. Pavadījām daudz laika, noslīpējot startus, kas vakar nebija augstākajā līmenī. No malas var šķist, ka mēs ļoti dominējam, bet varu teikt, ka tas var būt maldīgs priekšstats, jo lielākajā daļā posmu man šogad nācies saglābt kādā brīdī zaudēto,” optimismu pēc finiša neslēpj uzvaru izcīnījušais Johans Kristofersons.

Finālbrauciena rezultāti:

Euro RX1

FIA Eiropas rallijkrosa čempionāta Euro RX1 ieskaites klasē Jānis Baumanis pēdējā kvalifikācijas brauciena startā palika aiz Antona Marklunda, taču prata atrast ceļu garām Juham Ritkonenam. Pāris pagriezienus vēlāk somu sportists pozīciju atguva, taču Baumanis turējās pietiekami cieši aizmugurē, lai atgūtu pozīciju brīdī, kad Ritkonena mašīnas riepa izlaida gaisu. Baumanis sasniedza trešo vietu kopējā ieskaitē, kas kvalifikāciju kopsummā ļāva ierindoties otrajam aiz Marklunda.

Par izšķirošo pavērsiena punktu cīņā par Eiropas vicečempiona noskaidrošanu kļuva progresa kārta. Baumanim tā nesagādāja problēmas, kamēr mājinieks Enzo Ide aizkavējās startā un savā braucienā finišēja pēdējais, tādā veidā paliekot bez izredzēm startēt pusfinālā. Savā pusfināla braucienā Baumanis ierindojās otrajā vietā aiz Antona Marklunda. Par čempionu jau pirms tam kronētais Marklunds neatstāja konkurentiem cerības arī finālā un sezonu noslēdza ar uzvaru. Baumanis finālbrauciena startā jau vēlreiz palika aiz Ritkonena. Ķerot rokā konkurentu, uz grants seguma pieļauta neliela kļūda, kas neļāva pakāpties uz augšu, par laimi arī pozīcijas nemaksāja, līdz ar to finiša līniju Jānis šķērsoja trešajā vietā, nopelnot izdevību kāpt uz goda pjedestāla.

Sezonas kopvērtējumā Marklunds izcīnīja 100 punktus, bet latvietis Jānis Baumanis 71, ar ko bija pietiekami, lai kļūtu par 2022. gada sezonas Eiropas vicečempionu rallijkrosā Euro RX1 ieskaites klasē. Tikmēr Sivertam Svardālam (57 punkti) ar finišu noslēdzošā posma ceturtajā vietā nebija pietiekami, lai apsteigtu Enzo Idi (60 punkti) cīņā par trešo vietu sezonas griezumā.

Finālbrauciena rezultāti:

RX2e

RX2e čempionātā beļģu publikai pamatīgu šovu sarīkoja mājinieks Viktors Vrankss un Patriks O’Donavans. Startā pārāks bija 18 gadus vecais O’Donavans, taču Vrankss pēc džokera apļa veikšanas iekārtojās cieši aizmugurē. Vrankss savu džokera apli atlika līdz brauciena beigām. Finišā abi jaunekļi iebrauca teju blakus, tomēr O’Donavanam izdevās gūt virsroku ar 0,15 sekunžu rezervi. Raulam Ferrem un Izakam Sjokvistam saduroties pirmajā aplī, uz goda pjedestāla trešā pakāpiena kāpa spānis Pablo Suarezs.

Nākamais World RX dubultposms 29. un 30. oktobrī risināsies Barselonā, kur arī tiks likts punkts RX2e sezonai. Bet FIA pasaules rallijkrosa čempionāts noslēgsies 12. un 13. novembrī Vācijā.