Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Konkurentu sadursme pirmajā aplī dāvā Kristofersonam uzvaru

Juris Grīns
Juris Grīns

Konkurentu sadursme pirmajā aplī dāvā Kristofersonam uzvaru
Foto: Red Bull Content Pool

FIA pasaules rallijkrosa čempionāts šajā nedēļas nogalē viesojas Beļģijā. Spa-Frankošampas trasē pēc notikumiem un sadursmēm bagātiem pusfināliem un fināla, un neraugoties uz to, ka kvalifikācijas kārtās ātrāki bija konkurenti, par World RX 2022. gada sezonas sestā posma uzvarētāju šodien godināts četrkārtējais pasaules čempions rallijkrosā Johans Kristofersons. Tikmēr FIA Eiropas rallijkrosa čempionāta Euro RX1 ieskaitē, pirmās dienas izskaņā līderpozīcijā izvirzījies Antons Marklunds, bet latviešu favorīts Jānis Baumanis noslēdz vadošo trijnieku.

World RX

Lai gan Johanam Kristofersonam izdevās lielisks aplis, kas SuperPole izcīņā ļāva par 0,4 sekundēm apsteigt konkurentus, sākoties kvalifikācijas braucieniem, sezonas līdera rezultāti nebija tik spoži. Pirmajā kvalifikācijā Niklass Gronholms veica satriecošu startu un apsteidza Timiju Hansenu, kamēr Kristofersons iekārtojās tikai trešajā pozīcijā. Saglabājot pozīcijas līdz pat finišam, iepriekšējā posma uzvarētājs Gronholms ar pirmo vietu sāka arī sacensības Beļģijā. Tikmēr Kevins Hansens bija ātrākais savā braucienā, tomēr brauciena temps nebija pietiekams, lai iesprauktos starp kārtas trim ātrākajiem.

Timija Hansena pārākums pār Johanu Kristofersonu izpaudās arī otrajā kvalifikācijā, kur iegūto starta pārsvaru Hansens nosargāja pateicoties prasmīgai stratēģijai. Tikmēr Gronholms bija ātrākais savā braucienā, kopējā ieskaitē sasniedzot otro labāko rezultātu starp Timiju Hansenu un Kristofersonu, kamēr Kevins Hansens abās kvalifikācijās palika ceturtais. Savukārt Kristofersona komandas biedrs Ole Kristians Veibijs, kā arī vācietis Renē Mjunihs tehnisku problēmu dēļ otro kvalifikāciju izlaida.

Sportiskā veiksme brāļiem Hanseniem uzsmaidīja progresa kārtā, kur Timijs jau atkal bija nekļūdīgs un vēlreiz pieveica Kristofersonu. Trešais finišēja Gustavs Bergstroms, bet mašīnas likstas vēlreiz pievīla Veibiju. Tikmēr Kevins Hansens pēc starta nonāca otrajā pozīcijā aiz Gronholma, kurš auto tehniska defekta dēļ nesasniedza brauciena finišu, ļaujot Hansenam finišēt pirmajā vietā, bet Mjuniham – otrajā. Progresa kārtā nestartēja Gronholma komandas biedre Klāra Andersone, kura pēc kvalifikācijām ierindojās sestajā vietā.

Pirmajā pusfinālā Andersone no ārmalas veica agresīvu manevru ceļā uz pirmo pagriezienu, tādējādi nogriežot ceļu Bergstromam un izraisot ķēdes reakciju – visām četrām mašīnām piedzīvojot sadursmi, kuras rezultātā Bergstroms un Mjunihs braucienu neturpināja, bet Timijs Hansens zaudēja daudz laika un līdz finišam nepaspēja noķert Andersoni, kurai šī būtu bijusi pirmā uzvara pusfināla, ja vien autosportistei pēc brauciena finiša netiktu piešķirta diskvalifikācija, kas finālā ļāva iekļūt Bergstromam.

Otrajā pusfinālā vēl vienu lielisku startu veica Gronholms un spraigā cīņā nosargāja uzvaru, dodoties džokerī pēdējā aplī kopā ar aizmugurē esošo Kristofersonu. Brauciena pēdējos metros Kristofersons atgriezās pamattrasē blakus Kevinam Hansenam, kurš ar miniatūru 0,048 sekunžu pārsvaru spēja sev nodrošināt otro vietu, atstājot čempionāta kopvērtējuma līderi trešajā vietā un Veibiju ceturtajā vietā. Kristofersonam gan ar to pietika, lai nodrošinātu vietu finālā.

Finālā Gronholmam neizdevās tik labs starts kā iepriekš un viņš nonāca ceturtajā pozīcijā, kamēr vadības groži tika Timijam Hansenam. Brauciena turpinājumā, trases lēnākajā līkumā Gronholms kļūdījās un, laicīgi nesabremzējoties, uztriecās Kevinam Hansenam, kura auto inerces rezultātā uzgrūdās Kristofersonam, kurš savukārt aizķēra Timija Hansena auto, liekot tam sagriezties. Tādējādi Timijs Hansens un Gronholms izkrita no cīņas par vadošajām pozīcijām. Jaunais līderis Kristofersons veikli iekrāja pārsvaru, kad Kevins Hansens pēc džokera veikšanas iestrēga aiz Bergstroma. Finiša līniju Kristofersons šķērsoja 4,8 sekundes priekšā jaunākajam no brāļiem Hanseniem, kamēr Bergstroms ar finišu trešajā vietā izcīnīja savu karjeras pirmo goda pjedestālu pasaules čempionātā.

“Gāja smagi! Ļoti žēl Timija, jo viņš šodien bija tuvu uzvarai. Finālbraucienā asajā pagriezienā saņēmu triecienu no aizmugures un vilcieniņā viņš tika pie pamatīga un nepelnīta trieciena. Jebkurā gadījumā, šajā trasē ir ļoti sarežģīti apdzīt, kamdēļ varu būt gandarīts par vērtīgajiem punktiem, jo starti šodien nebija mūsu spēcīgākā puse. Tāpat vēlos apsveikt Gustavu Bergstromu ar pirmo pjedestālu. Šī ir viņa debijas sezona un pjedestāla izcīnīšana jau sestajā posmā ir neticama!” ar komplimentu dalīšanu pēc finiša nekautrējās sacensību uzvarētājs Johans Kristofersons.

Euro RX1

Spa trasē šajā nedēļas nogalē tiek likts punkts FIA Eiropas rallijkrosa čempionāta Euro RX1 ieskaites sezonai. Latvijas pārstāvis Jānis Baumanis pirmajā braucienā startā piekāpās Enzo Idem un Juham Ritkonenam. Ambiciozie centieni tikt garām somu sportistam teju vainagojās ar panākumu, tomēr šoreiz mazliet pietrūka un kopējā ieskaitē sasniegts sestais labākais rezultāts.

Tikmēr otrajā braucienā Baumanis pārliecinoši triumfēja savā braucienā un kopējā ieskaitē sasniedza otro labāko rezultātu, piekāpjoties vienīgi pirms trim nedēļām par Eiropas čempionu kronētajam Antonam Marklundam.

Marklunds pirmo sacensību dienu noslēdz kā līderis, bet Jānis divu braucienu summā ir trešais, piekāpjoties arī mājiniekam Idem, ar kuru šajā nedēļas nogalē risinās spraiga cīņa par Eiropas vicečempiona godu.

RX2e

RX2e sacensību posmā, sezonas spožākais talants Viktors Vrankss nespēja izmantot mājas trases priekšrocības un abās kvalifikācijas kārtās ierindojās piektajā vietā. Pirmajā kvalifikācijā ātrākais bija Izaks Sjokvists, bet otrajā – Nils Andersons. Abi tautieši dala pirmo vietu arī kopvērtējumā, kamēr Ferratum World RX of Rīga-Latvia uzvarētājs RX2e ieskaitē Patriks O’Donavans abas kvalifikācijas kārtas noslēdza ar otro ātrāko rezultātu.

Svētdien, 9. oktobrī, risināsies Benelux World RX of Spa-Francorchamps dubultposma otrā sacensību diena, pasaules čempionātā cīņas sākot no jauna. Tikmēr RX2e un Euro RX1 ieskaitēs gaidāmi noslēdzošie kvalifikācijas braucieni un izšķirošie finālbraucieni uzvarētāja noskaidrošanai.

“World RX” fināla rezultāti: