Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Dakaras rallijā atkal līderu maiņa - Lēbs uzvar, vadību pārņem Petransels

Juris Grīns
Juris Grīns

Dakaras rallijā atkal līderu maiņa - Lēbs uzvar, vadību pārņem Petransels
Stefans Petransels
Foto: TT NYHETSBYRÅN/Scanpix

Piektdien Dakaras rallijā aizvadīts piektais sacensību ātrumposms, kas slikto laikapstākļu dēļ tika saīsināts uz pusi. Uzvaru vieglo auto klasē guva Sebastjēns Lēbs, bet par jauno līderi kopvērtējumā kļuvis viņa komandas biedrs Stefans Petransels. Līderu maiņa arī motociklu un smago auto klasēs.

Šī bija pirmā sacensību diena, kas sākās un beidzās Bolīvijas teritorijā. Ceļā no Tupikas uz Oruro sākotnēji bija ieplānots veikt 447 km garu ātrumposmu, tomēr laikapstākļu dēļ sacensību rīkotāji to nolēma saīsināt līdz 219 km.

Vieglo auto klasē pārliecinošs sniegums šodien Sebastjēnam Lēbam ("Peugeot"), kurš vienubrīd bija jau sešas minūtes priekšā tuvākajam sekotājam, bet tad atkal laiku zaudēja un finišēja vien 44 sekundes priekšā Nani Romam ("Toyota"), izcīnot otro uzvaru šajā gadā. Trešo vietu šodienas posmā ieguva Stefans Petransels ("Peugeot").

Tieši viņš tagad kļuvis par jauno līderi kopvērtējumā, bet cīņa starp vadošajiem sportistiem aizvien sasprinta. Lēbs pēc šīs dienas no piektās vietas pakāpies uz otro, zaudējot Petranselam vien vairāk par vienu minūti, bet nepilnas piecas minūtes no līdera atpaliek Sirils Deprē ("Peugeot"), kurš piekto posmu sāka kā līderis, bet dienas laikā atkrita uz trešo vietu kopvērtējumā.

Gadrīz trīs stundas šīs dienas laikā pazaudēja lietuvietis Antans Juknevičs ("Toyota"), kas viņam nozīmē arī kritienu kopvērtējuma tabulā. Turpretī labs rezultāts Latviju pārstāvošā stūrmaņa Oļega Uperenko ekipāžai, ko pilotē krievs Sergejs Šikhotarovs ("Toyota") - viņi posmā finišējuši 17. vietā. Šobrīd viņi pacēlušies uz 37. vietu kopvērtējumā.

Vieglo auto klases kopvērtējums pēc 5. posma

VietaPilotsAutoRezultāts
1.Stefans PetranselsPeugeot14h02m58s
2.Sebastjēns LēbsPeugeot+1m09s
3.Sirils DeprēPeugeot+4m54s
4.Nani RomaToyota+5m35s
5.Miko HirvonensMini+42m21s
6.Kuba PržigonskisMini+59m55s
7.Orlando TeranovaMini+1h04m49s
8.Žinels de ViljēToyota+1h08m11s
9.Boris GarafuliksMini+1h57m40s
10.Romēns DimāPeugeot+2h22m17s

Smago auto klasē otro uzvaru pēc kārtas šajā rallijā izcīnīja Žerārs de Rojs ("Iveco"), kurš tādā veidā kļuvis par jauno, nu jau piekto sacensību līderi šogad. Tuvākais sekotājs viņam ir Eduards Nikolajevs ("Kamaz"), bet trešo vietu ieņem Dmitrijs Sotņikovs ("Kamaz"), kurš šodienas laikā no pirmās pozīcijas atkrita uz trešo.

Smago auto klases kopvērtējums pēc 5. posma

VietaPilotsAutoRezultāts
1.Žerārs de RojsIveco14h06m07s
2.Eduards NikolajevsKamaz+2m23s
3.Dmitrijs SotņikovsKamaz+6m36s
4.Ajrats MardījevsKamaz+16m32s
5.Paskāls de BārsRenault+32m25s
6.Federiko ViljagraIveco+34m30s
7.Antons ŠibalovsKamaz+42m39s
8.Hanss SteisijsMAN+43m30s
9.Peters VersluissMAN+45m16s
10.Mauriks van den HeuvelsScania+1h05m44s

Līderu maiņa notika arī motociklu klasē, kur daudzi sportisti šodien pieļāva kļūdas navigācijā. Labi nostartēja Sems Sanderlends ("KTM"), iegūstot visai pārliecinošu uzvaru un kļūstot par jauno Dakaras rallija līderi.

Pēc tam, kad vienas stundas sodu par neatļautu degvielas uzpildi saņēma līdzšinējais Dakaras līderis Žoans Bareda ("Honda"), pirms piektā posma vadību kopvērtējumā pārņēma Pablo Kvintanilla ("Husqvarna"). Tagad šis sportists atkritis uz otro vietu, zaudējot Sanderlendam nepilnas 12 minūtes. Laba diena padevās Adrianam van Beverenam ("Yamaha"), kurš pamanījies no septītās pozīcijas pakāpties uz trešo.

Motociklu klases kopvērtējums pēc 5. posma

VietaBraucējsMotociklsRezultāts
1.Sems SanderlendsKTM15h22m08s
2.Pablo KvintanillaHusqvarna+11m50s
3.Adrians van BeverensYamaha+15m57s
4.Džerards FaressKTM+20m47s
5.Matiass ValknersKTM+36m26s
6.Havjērs de SultrēYamaha+39m18s
7.Stefans SvitkoKTM+48m33s
8.Pela RenēHusqvarna+58m09s
9.Djego DuplesissKTM+1h07m50s
10.Paulu GonsalvešsHonda+1h11m09s

Kvadriciklu klasē ātrākais piektajā posmā bija Kīss Kūlens ("Barren Racer"), bet kopvērtējumā atkal līderu maiņa - vadībā izvirzījies Simons Vitse ("Yamaha").

Visi rezultāti: Classement étape 5 auto page : Dakar

Āfrikā, Marokas teritorijā tikmēr turpinājās "Africa Eco Race" rallijs, kur šodien bija jāveic 456 km garš ātrumposms.

Automobiļu ieskaitē otro dienu pēc kārtas uzvarēja Tjerī Maņaldi ("Ford"), bet samērā drošu pārsvaru pagaidām saglabā pirmo trīs ātrumposmu uzvarētājs Vladimirs Vasiļjevs ("Mini"). Starp viņu un Maņaldi šobrīd kopvērtējumā 22 minūtes. Trešais ir smago auto klases līderis Andrejs Karginovs ("Kamaz").

Motociklu klasē ne tā labākā diena Gevam Tedijam Sellam ("KTM"), tomēr viņš nosargājis vadību rallijā, kamēr piektajā posmā uzvarēja Dmitrijs Agoškovs ("KTM").

Rezultāti: Classements