Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Dakaras rallijs notiks pa vēl nebijušu maršrutu 8549 km garumā

Juris Grīns
Juris Grīns

Dakaras rallijs notiks pa vēl nebijušu maršrutu 8549 km garumā
Foto: Dakar.com

Dakaras rallija rīkotāji prezentējuši sacensību maršrutu, kas šoreiz solās būt vēl izaicinošāks nekā jebkad, tāpat kļuvis zināms, ka uz starta šoreiz stāsies 365 tehniskās vienības.

Dakaras rallijs jau ceturto reizi norisināsies Saūda Arābijā. Sacīkstes sāksies 31. decembrī ar prologu un pēc veiktiem 14 ātrumposmiem, pa vidu kuriem būs viena atpūtas diena, finišēs 15. janvārī. Kopumā veicamā distance sastādīs 8549 km, no kuriem 4706 km būs jāaizvada ātrumposmos.

Maratonrallijs iesāksies Sarkanās jūras piekrastē, pēc tam sportisti šķērsos visu Arābijas pussalu, līdz ieradīsies pie Persijas līča. Pirms tam četru dienu garumā būs jāšķērso Rubelhālī, kas ir pasaulē lielākais nepārtrauktais smilšu tuksnesis. Tur tiks aizvadīts arī šī gada “Dakaras” maratonposms.

Automobiļu klasē kā pašreizējais Dakaras rallija čempions uz starta dosies “Toyota Gazoo Racing” pilots Nāsirs El-Atija, bet viņa komandas biedri būs Žinels de Viljē un Jazīds El-Radži. “Bahrain Raid Xtreme” komandas līderis būs Sebastjēns Lēbs, vienībā brauks arī Gerlāns Šišerī un Orlando Terranova. Nani Roma gaidāmo ralliju izlaidīs slimības dēļ. Spēcīga solās būt “Audi Sport” komanda, ko pārstāvēs tādi pieredzējuši un panākumiem bagāti braucēji kā Stefans Petransels, Karloss Sainss un Matiass Ekstroms. Uz starta būs arī tādi piloti kā Jakubs Pržigonskis, Mateu Serradori, Martins Prokops, Sebastians Halperns.

Lietuvieši lielas cerības liek uz Benediktu Vanagu un Vaidotu Žalu, kuri uz šo Dakaras ralliju devušies ar jaunām ambīcijām. Vanags ir ticis pie mašīnas, ar ko pirms gada uzvaru sasniedza El-Atija, un ar šāda līmeņa tehniku viņš vēl nav braucis. Arī Žalas nometnē jaunums – viens no Lietuvas ātrākajiem autosportistiem ticis pie iespējas startēt ar “Prodrive” ražoto “Hunter”.

Visiem zināmu apsvērumu dēļ Dakaras rallijā smago spēkratu kategorijā vairs nepiedalīsies krievu “Kamaz” un baltkrievu MAZ rūpnīcu komandas. Tikmēr cīņā dosies tādi sportisti kā Kīss Kūlens, Martins Maciks, Januss van Kasterens, Martins van den Brinks un Alešs Lopraiss. Arī lietuvieši startēs ar savu ekipāžu, ko pilotēs Vaidots Paškevičs. Tās rīcībā būs “Tatra Jamal” auto.

Lietuvas pārstāvis Roks Baciuška tikmēr ir viens no favorītiem uz uzvaru SSV klasē, kur pārstāvēs “Red Bull Can-Am” rūpnīcas komandu.

Kā allaž, spraigas cīņas tiek gaidītas motociklu kategorijā. Tur darbībā varēs sekot līdzi tādiem motosportistiem kā KTM rūpnīcu pārstāvošie Kevins Benavidess un Matiass Valkners, “GasGas” komanda ar pašreizējo čempionu Semu Sanderlendu un Deiviju Sandersu, “Honda” nometne ar Adrienu van Beverenu, Rikiju Brabeku un Pablo Kvintanillu, kā arī “Husqvarna” vienība ar Skaileru Havsu. Nedrīkst aizmirst arī par “Sherco” rūpnīcas braucēju Lorenco Santolino.

Dakaras rallija dalībnieku saraksts: https://www.dakar.com/en/competitors