Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Rovanpera uzvar Jaunzēlandes rallijā un kļūst par jaunāko WRC čempionu

Juris Grīns
Juris Grīns

Rovanpera uzvar Jaunzēlandes rallijā un kļūst par jaunāko WRC čempionu
Kalle Rovanpera. Foto: Toyota Racing

Izcīnot uzaru Jaunzēlandes rallijā un savācot maksimālo punktu skaitu par pirmo vietu “Power Stage” ātrumposmā, šodien priekšlaicīgi par 2022. gada pasaules čempionu kļuva Kalle Rovanpera. Tikai vakar viņam apritēja 22 gadi, un somu pilots tagad kļuvis par visjaunāko titula ieguvēju čempionāta vēsturē.

"Toyota" komandu pārstāvošais Rovanpera, kurš savas rallista gaitas savulaik uzsāka Latvijā, šogad aizvadīja lielisku sezonu. Kopā ar stūrmani Jonni Haltunenu ekipāža uzvarēja posmos Zviedrijā, Horvātijā, Portugālē, Kenijā, Igaunijā un tagad arī Jaunzēlandē. Vēl pirms sacensībām Spānijā un Japānā viņiem izdevies nodrošināt uzvaru kopvērtējumā.

Jaunzēlandē Rovanperam trasē bija jādodas pirmajam, tomēr, tā kā ceļi bija slapji un slideni, šādos apstākļos viņam tas neradīja tik lielas grūtības kā varētu būt bijis sausā trasē. Piektdienu braucējs noslēdza septiņas sekundes aiz tā brīža līdera Ota Tanaka. Pēc tam, kad viņam un arī citiem tika piešķirti sodi par iztērētās elektriskās jaudas apjoma pārsniegšanu, sestdienas ātrumposmus Rovanpera uzsāka ar 12 sekunžu deficītu līdz Elfinam Evansam, kurš tādā veidā bija kļuvis par līderi. Tomēr jau pirmo divu tās dienas ātrumposmu laikā Rovanpera aizcīnījās līdz pirmajai vietai, pēc tam palielināja pārsvaru un svētdien četros ātrumposmos stabili noturēja pirmo pozīciju.

Vēl sestdien Rovanperam apritēja 22 gadi, un tagad viņš kļuvis par visjaunāko WRC čempionu visā tā pastāvēšanas vēsturē. Līdzšinējais rekords piederēja Kolinam Makrejam, kurš par čempionu kļuva 1995. gadā 27 gadu vecumā. Tāpat šī ir pirmā reize kopš 2002. gada Markusa Gronholma panākuma, kad par čempionu pilotu ieskaitē kļuvis Somijas pārstāvis.

Jaunzēlandes rallijā otro vietu izcīnīja Rovanperas komandas biedrs Sebastjēns Ožjē, kurš šosezon piedalās tikai atsevišķos posmos. Viņš zaudēja 34 sekundes. Ots Tanaks pirms šī rallija vēl teorētiski saglabāja izredzes uz titulu, taču "Hyundai" pilots finišēja trešais, 48 sekundes aiz uzvarētāja. Piedzīvojot problēmas ar ātrumkārbu, ceturto vietu guva Tjerī Noivils, bet piektais šoreiz Olivers Solbergs.

Jāuzteic mājinieka Haidena Padona sniegums, kurš izcīnīja sesto vietu un ar lielu pārsvaru uzvarēja "WRC2 Open" klasē. Aiz viņa muguras palika Lorenco Bertelli, kurš Jaunzēlandē pirmo reizi šosezon pārstāvēja "M-Sport Ford" komandu. Astotais finišēja "WRC2 Open" otrās vietas ieguvējs Kajetans Kajetanovičs, bet trešo vietu šajā vērtējumā, debitējot pasaules čempionātā, sasniedza Austrālijas “Supercars” seriāla čempions Šeins van Gisbergens – viņam kopumā devītais rezultāts. Desmito vietu absolūtajā ieskaitē sasniedza Austrālijas rallija čempions Harijs Baitss.

Avārijas šajā rallijā piedzīvoja Kreigs Brīns un Elfins Evanss, kuri pirms tam cīnījās par pirmajām pozīcijām, tāpat arī Gass Grīnsmits un Takamoto Katsuta.

Pasaules rallija čempionāta 12. posms "RACC Rally Catalunya de España" notiks no 20. līdz 23. oktobrim pa Spānijas asfalta ceļiem.

Jaunzēlandes rallija rezultāti:

     [+] [-]

, 2022-10-03 00:45, pirms 2 gadiem
Lielākie apsveikumi, malacis un pelnīts tituls ! Tā turēt!