Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Pirms jaunās "MotoGP" sezonas sastāvus mainījušas gandrīz visas komandas

Juris Grīns
Juris Grīns

Pirms jaunās "MotoGP" sezonas sastāvus mainījušas gandrīz visas komandas
Foto: motogp.com

"MotoGP" nākamā sezona startēs marta beigās, taču šobrīd jau ir nokomplektēti visu komandu sastāvi. Notikušas lielas izmaiņas sastāvos - braucējus nomainījušas gandrīz visas komandas, kas sola grūti prognozējamu un aizraujošu 2021. gada sezonu.

Yamaha

Jau rudenī tapa zināms, ka "Monster Energy Yamaha" rūpnīcas vienību pēc astoņām tur pavadītām sezonām (un vēl septiņām sezonām agrākā karjeras posmā) atstās leģendārais Valentino Rosi, kurš savā karjerā par pasaules čempionu kļuvis deviņas reizes, septiņas no tām "MotoGP" kategorijā. Pēdējo titulu gan itālis izcīnīja 2009. gadā, bet pēdējās trīs sezonās nav izcīnījis nevienu uzvaru. Šis gads Rosi bijis sliktākais karjerā, sasniegts tikai viens pjedestāls un kopvērtējumā gūta 15. vieta. Šobrīd viņām ir 41 gads, bet nākamo sezonu sportists pavadīs "Yamaha" satelītvienībā "Petronas Yamaha SRT", kļūstot par Franko Morbidelli komandas biedru. Komanda šogad parādīja ļoti labu sniegumu, jo Morbidelli uzvarēja trīs posmos, izcīnot otro vietu čempionātā, kamēr Fabio Kvartararo, kurš dažbrīd brauca sensacionāli ātri, arī trīsreiz uzvarēja, taču dažkārt izcēlās ar nestabiliem rezultātiem, guva astoto vietu. Tieši Kvartararo nākamgad ieņems Rosi vietu "Monster Energy Yamaha" vienībā, kur vietu saglabājis otrs tās braucējs Maveriks Vinjaless.

Suzuki

Izmaiņas nav skārušas "Suzuki Ecstar" rūpnīcas komandu, kam aizvadītā "MotoGP" sezona izvērsās ļoti laba. Žoans Mirs uzvarēja vienā posmā, bet regulārāk par citiem kāpa uz goda pjedestāla zemākajiem pakāpieniem, kas deva gana daudz punktus, lai tieši viņš pirmo reizi karjerā kļūtu par pasaules čempionu "karaliskajā" klasē. Alekss Rinss arī uzvarēja vienā posmā, taču cīņā par titulu zaudēja gan komandas biedram, gan jau pieminētajam Morbidelli, paliekot kopvērtējuma trešajā vietā. Mirs un Rinss arī nākamsezon būs komandas biedri.

Honda

Sarežģīta aizvadītā sezona izvērsās "Repsol Honda" nometnei, jo Marks Markess jau pirmajā posmā savainojās, izlaižot visu atlikušo sezonu. Viņa brālis Alekss Markess debijas sezonā guva iespēju startēt rūpnīcas komandā, bet ar augstiem rezultātiem pagaidām vēl nevarēja lepoties, ja neskaita divas otrās vietas Lemānā un Aragonā, kas bija negaidīti izņēmumi. Vecāko no Markesiem aizvietojušais Stefans Bradls arī vairāk cīnījās otrajā desmitniekā. Nākamgad "Honda" rūpnīcu pārstāvēs Pols Espargaro, kurš iepriekšējos četrus gadus bija "Red Bull KTM" braucējs, šosezon arī izceļoties ar vairākiem pjedestāliem un augsto piekto vietu kopvērtējumā. Arī Marks Markess būs sastāvā, bet ir bažas, vai līdz sezonas sākumam astoņkārtējam pasaules čempionam (seši tituli "MotoGP" klasē) būs izdevies atlabt. Alekss Markess pieredzi nākamos divus gadus smelsies satelītkomandā "LCR Honda", kurā turpinās braukt arī Takāki Nakagami, šī gada desmitās vietas ieguvējs.

Ducati

Interesantas izmaiņas "Ducati" nometnē, kur rūpnīcas komandā pilnībā jauns sastāvs. Danilo Petruči aizvadīja ne to labāko sezonu un, lai gan uzvarēja vienā posmā, citos nebija pat tuvu pjedestālam, pie līguma pagarinājuma netiekot. Krietni labāks sniegums bija Andreā Doviciozo, kuram arī viena uzvara, bet kopumā daudz vairāk punktu un ceturtā vieta kopvērtējumā, tomēr arī šis itālis komandu pametis, jo par jaunu līgumu ar komandu nav izdevies vienoties. "Ducati" rūpnīcas krāsas jaunajā sezonā pārstāvēs Džeks Millers, kurš trīs gadus pavadījis rūpnīcas satelītvienībā "Pramac" un regulāri spējis cīnīties par pjedestāliem. Savukārt viņa komandas biedrs būs Frančesko Baņaija, kurš savas pirmās divas sezonas "MotoGP" klasē arī brauca "Pramac" rindās un sevi pierādījis kā sportists ar augstu potenciālu. Pērn viņš Misano trasē izcīnīja otro vietu, kad atgriezās čempionātā pēc vairāku posmu izlaišanas traumas dēļ. Tikmēr ar "Pramac" komandas "Ducati" motocikliem, kas arī pierādījušies kā gana spēcīgi, šogad brauks Johans Zarko, kurš iepriekšējo gadu pavadīja "Avintia" nometnē un vienreiz arī kāpa uz pjedestāla, kā arī "MotoGP" debitants Horhe Martins. Šis spānis 2018. gadā kļuva par "Moto3" čempionu, bet 2020. gadā bija viens no ātrākajiem "Moto2" klasē, kur uzvarēja divos posmos, divus izlaida un kopvērtējumā ierindojās piektajā vietā.

KTM

Uz aizvien augstākiem sasniegumiem var cerēt KTM nometne. Rūpnīcas komandu turpinās pārstāvēt Breds Binders, kurš pagājušajā gadā pārsteidza ar uzvaru Čehijas posmā, lai gan citos nekāpa uz pjedestāla, savukārt uz "Honda" nometni pārgājušā Pola Espargaro vietā stāsies Migels Oliveria, kurš savukārt pērn bija satelītvienības "Tech3" braucējs, taču pamanījās uzvarēt divos posmos un kopvērtējumā bija visaugstāk no četrotnes, kas izmantoja KTM markas motociklus. "Tech3" vienībā vietu atradis līdzšinējais "Ducati" rūpnīcas braucējs Danilo Petuči, bet savu vietu noturējis Ikers Lekuona, kurš savā pirmajā sezonā izcēlās ar visai regulāru punktu gūšanu, bet neko vairāk.

Aprilia

Aleikšs Espargaro arī šogad būs "Aprilia Gresini" rūpnīcas komandas braucējs. Iepriekšējās sezonās gan komandai augsti rezultāti nav uzrādīti, tāpēc šo nometni nevar pieskaitīt pie favorītiem. Pirmo pilno sezonu "MotoGP" plānots aizvadīt tās otrajam braucējam Lorenco Salvadori, kurš iepriekš guvis visai plašu pieredzi gan pasaules čempionāta zemākajās klasēs, gan citās sacīkstēs. Četras sezonas viņš pavadījis pasaules suberbaiku čempionātā (WSBK), bet 2015. gadā kļuvis par "Superstock 1000 Cup" kopvērtējuma uzvarētāju. Arī šogad "Aprili" rūpnīca "MotoGP" startēs ar vienu komandu.

Komandu sastāvi 2021. gada sezonai

KomandaBraucējiMotocikls
Aprilia Racing Team GresiniLorenco Salvadori / Aleikšs EspargaroAprilia RS-GP
Ducati TeamDžeks Millers / Frančesko BaņaijaDucati Desmosedici GP21
Pramac RacingJohans Zarko / Horhe MartīnsDucati Desmosedici GP21
Esponsorama RacingLuka Marini / Enea BastianiniDucati Desmosedici GP20
Repsol Honda TeamPols Espargaro / Marks MarkessHonda RC213V
LCR Honda IdemitsuTakāki NakagamiHonda RC213V
LCR Honda CastrolAlekss MarkessHonda RC213V
Red Bull KTM Factory RacingBreds Binders / Migels OliveiraKTM RC16
Tech3 KTM Factory RacingDanilo Petruči / Ikers LekuonaKTM RC16
Team Suzuki EcstarŽoans Mirs / Alekss RinssSuzuki GSX-RR
Monster Energy Yamaha MotoGPMaveriks Vunjaless / Fabio KvartararoYamaha YZR-M1
Petronas Yamaha SRTFranko Morbidelli / Valentino RosiYamaha YZR-M1

2021. gada "MotoGP" kalendārs

PosmsDatumsGrand PrixNorises vietaValsts
1.28. martsQatar Grand PrixLosailaKatara
2.11. aprīlisGran Premio de la República ArgentinaRio OndoArgentīna
3.18. aprīlisGrand Prix of The AmericasOstinaASV
4.2. maijsGran Premio de EspañaHeresaSpānija
5.16. maijsGrand Prix de FranceLemānaFrancija
6.30. maijsGran Premio d'ItaliaMudželloItālija
7.6. jūnijsGran Premi de CatalunyaBarselonaSpānija
8.20. jūnijsMotorrad Grand PrixZaksenringaVācija
9.27. jūnijsTT AssenAseneNīderlande
10.11. jūlijsGrand Prix of FinlandKausalaSomija
11.????
12.15. augustsMotorrad Grand Prix von ÖsterreichŠpīlbergaAustrija
13.29. augustsBritish Grand PrixSilverstounaApvienotā Karaliste
14.12. septembrisGran Premio de AragónAragonaSpānija
15.19. septembrisGran Premio di San Marino e della Riviera di RiminiMisanoItālija
16.3. oktobrisGrand Prix of JapanMotegiJapāna
17.10. oktobrisThailand Grand PrixBuriramaTaizeme
18.24. oktobrisAustralian Motorcycle Grand PrixFilipailendaAustrālija
19.31. oktobrisMalaysia Motorcycle Grand PrixSepangaMalaizija
20.14. novembrisGran Premio de la Comunitat ValencianaValensijaSpānija