Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Stipras ģimenes lolojums - motoklubs "Moto A-Z"

Juris Grīns
Juris Grīns

Stipras ģimenes lolojums - motoklubs "Moto A-Z"
Miks Rasmanis. Foto: Māris Stiprais, LaMSF

Latvijas Motosporta federācijas (LaMSF) svētku gads turpinās, šoreiz uzzināsim par motokluba "Moto A-Z" pirmsākumiem. Šis ir viens no ilggadējiem LaMSF biedriem. Par tā izveidošanu, dibināšanu un attīstību stāsta motokluba vadītājs, pieredzējušais enduro un "Cross Country" sacensību organizators, enduro galvenais tiesnesis Jānis Baunis.

Motokluba mītnes vieta ir Vidrižos. 2004. gadā Jānis Baunis Limbažu rajonā atjaunoja un atsāka rīkot enduro pasākumus. 2005. gada 3. maijā tika nodibināts motoklubs “Moto A-Z”. Pērn tas nosvinēja savu pilngadību jeb 18 ražīgus gadus, un kas arī zīmīgi – Vidrižos notika 20. Enduro pasākums. Motoklubs pamatu pamatos ir ģimenes lolojums, to pārstāvji un dibinātāji ir Jānis Baunis, viņa dēls Jānis Baunis juniors, meita Baiba Prauliņa un, jau aizsaulē aizgājusī māsa, Agrita Ziediņa.

“Klubu dibināja, lai mūsu puišiem, sportistiem, būtu savs klubs, sava piederība. Tajā laikā motosporta sistēma bija tendēta uz motoklubu attīstību. Pirmsākumi bija vareni un strauji, daudzpusēji. Motoklubā “Moto A-Z” bija teju 50 sportistu – biedru,” stāsta Jānis Baunis. 2008. gada krīze nedaudz piebremzēja motokluba aktivitāti, kamēr cilvēki atguvās, tad atkal pienāca nākamā, 2014. gada krīze, finālā vēl 2020. gadā Covids, notikumi aiz robežas. “Tagad atkal lēnām atgūstamies un ieejam jaunās sliedēs. Protams, ir notikusi paaudžu maiņa, sportisti, kas jau tajos laikos bija vīra gados, nu jau ir motosporta pensionāri. Ir arī tādi, kas “stāvējuši” tuvu klubam, tagad paši sākuši nodarboties ar motosportu. No mūsu kluba pirmsākumiem, tie sportisti, kuri atdalījās no kluba, izveidoja vēl četrus citus enduro motoklubus,” atklāj Jānis Baunis. “Moto A-Z” sākuma gados sacensībās startēja daudzi tā laika aktīvie sportisti. Ja ir braucējs, tad ir atbalstītāji un līdzjutēji, iesaistās ģimenes. Enduro vispār ir viens liels ģimenisks un draudzīgs pasākums. Ja nebūs draudzīgas un ģimeniskas attiecības sportā, tad arī pašam sportistam būtu grūti. Šis ir sporta veids, kurā visi viens otru atbalsta un palīdz, ja ir tāda nepieciešamība.

Par aktīvākajiem kluba biedriem, sportistiem un sasniegumiem šo gadu laikā

“Moto A-Z” ir bijis viens no vadošajiem motoklubiem, kas aktīvi ir piedalījies Baltijas un Latvijas mēroga sacensībās, kā arī guvis atzīstamus panākumus un augstus sasniegumus. Ir izcīnīti gan čempiona tituli, gan vietas TOP3. Ir bijuši kāpumi un kritumi. Ir bijušas arī neveiksmīgas sezonas, bet kopumā “Moto A-Z” ir bijis Latvijas un Baltijas vadošais motoklubs. “Mūsu kluba pamatā ir ģimene un ģimeniskās vērtības. Tas ir galvenais, viss pārējais – rezultāti, sasniegumi – pēc tam. Mūsu – Bauņu ģimene, Rasmaņu ģimene, Deičmaņu ģimene, Ārstenieku ģimene, Bezbaiļu ģimene, Ramju ģimene, vietējie vidrižnieki – Putniņu ģimene, Lēdurgā Dambergu ģimene, Bernardu ģimene. Šis nav tikai tēvu un dēlu sports. Arī Mīksto ģimeni pārstāvēja abi dēli un meita. Bija laiks, kad meitenes brauca sacensībās – Luīze Mīkstā, Indra Romāne, Dace Damberga. Motoklubs dzīvo. Protams, laiki ir mainījušies, nav kā pirms 10-15 gadiem, bet lietas notiek,” saka Jānis Baunis.

Šo 18 gadu laikā, kopš motokluba dibināšanas daudz kas ir mainījies un izmainījies. “Manā praksē un enduro vēsturē, esmu saskāries ar tik daudz lietām, vadības maiņām, reti kurš to varētu. Mana enduro vēsture sākās astoņdesmito gadu sākumā un turpinās vēl šodien,” atzīst Jānis Baunis, kurš enduro darbojas vairāk kā 40 gadus. “Enduro es sāku no pašiem pamatiem – no mehāniķa amata līdz šodienai jau kluba vadītāja un galvenā tiesneša statusam. Pateicoties, manas sievas, Rudītes Baunes māsīcai, Vizmai Freimanei, kura jau tajā laikā aktīvi piedalījās motosporta dzīvē, tieši viņa mani 1981. gadā iesaistīja enduro un tā tas turpinās vēl šodien. Vizma Freimane jau tajos laikos bija aktīva enduro tiesnese, to laiku vadošajā motoklubā “Brocēni”,” stāsta Jānis Baunis.

Kādi zināmi un leģendāri motosportisti ir pārstāvējuši un joprojām pārstāv motoklubu

Vistitulētākais enduro sportists ir LaMSF Enduro komisijas pārstāvis, Eiropas čempionāta žūrijas komisijas pārstāvis, pieredzes bagātais enduro braucējs Artūrs Robežnieks, kurš arī savā laikā bija “Moto A-Z” pulkā. Miks Rasmanis ir viens no šodien zināmākajiem un vadošajiem enduro sportistiem Latvijā un ne tikai. Viņš praktiski izauga šajā klubā. No maza puikas viņš ir izaudzis par Eiropas čempionāta enduro sportistu.

"Moto A-Z" kā pasākuma organizatori

Pateicoties Artūram Robežniekam, kurš jau tajā laikā bija FIM pārstāvis, Vidrižos notika pirmais lielais Eiropas čempionāta enduro pasākums. “Moto A-Z” un Vidriži ir bijuši Eiropas čempionāta pasākuma pirmie pamatlicēji. 2008. gadā Vidrižos pirmo reizi notika Eiropas čempionāts enduro, trīs dienu garumā. “Bija visādi kuriozi. Ieradās sportisti no Eiropas, nezinot kurp brauc, un kas te vispār notiks. Viņi bija neziņā, kur, kā un kas. Viņiem radās jautājumi, piemēram, vai pagājušajā nedēļā šeit beidzies karš, jo ātruma testā bija nodedzis traktors, pa ceļam redzēja pussagruvušas kūtis un mājas. Lielu brīnumu, Eiropas valstu pārstāvjiem izraisīja purvs, jo nebija skaidrs, kas tā par zemi, kas kustās. Bija interesanti, šodien to atceroties, šķiet pat smieklīgi,” saka Jānis Baunis.

2002., 2003. gadā sacensībās startējuši vien 30 sportisti, 2007./2008. gadā bija rekordliels dalībnieku skaits, Vidrižos tie bija 157 enduro dalībnieki. Vidrižos sportistiem patīk, no sacensībām vienmēr aizbrauc apmierināti un priecīgi. Ne velti Vidrižus sauc par enduro galvaspilsēta.

2013. gadā Jānis Baunis saņēma LaMSF atzinības rakstu un medaļu par “Nopelniem bagātais sacensību organizators”.

Ar skatu nākotnē, nākamais solis ir Pasaules Enduro čempionāts. Latvija tādā ziņā vienmēr ir izcēlusies ar augsto organizatorisko līmeni.

Novēlējums klubam nākamajiem gadiem un LaMSF 100

Jo vairāk, jo labāk. Enduro ir stipri finansiāli saistīta lieta, tās ir vienas, divas, trīs dienu sacensības. Prieks, ka arī Lietuvā un Igaunijā Enduro sports ir attīstījies labā līmenī. LaMSF vadības sistēmai bez sportistu, bez organizatoriem nestrādātu tādā kvalitātē, kā tas nostājies, LaMSF ir viena no vadošajām Eiropas un Pasaules līmenī, tas viss pateicoties organizatoru un vadītāju attieksmei to visu pasniedzot. “Mana aktīvā mūža daļa ar šo ir saistīta, esmu redzējis visas motosportu aizkulises, varētu stāstīt un dot padomus, es gribētu to, ka ņemtu vērā un liktu lietā. Lai tikai un vienīgi uz augšu. Paldies visām ģimenēm par atbalstu, par šiem talantīgajiem un aktīvajiem motosportistiem!” tā Jānis Baunis.

Informāciju sagatavoja:
Luīze Vīksna
LaMSF preses sekretāre