Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Intriga aug: Cēsīs šonedēļ tiks noskaidroti Latvijas un Baltijas čempioni motokrosā

Reinis Aumeisters
Reinis Aumeisters

Intriga aug: Cēsīs šonedēļ tiks noskaidroti Latvijas un Baltijas čempioni motokrosā
Kārlis Sabulis (#116). Foto: Māris Stiprais, lamsf.lv

Vēl tikai viens posms atlicis līdz Latvijas čempionāta 2022. gada sezonas noslēgumam, kas šo svētdien (18. septembrī) risināsies Cēsīs. Tas vienlaicīgi būs arī pēdējais posms Baltijas čempionātā. Šobrīd Latvijas čempionātā MX1 klasē līderis ir Kārlis Sabulis, blakusvāģos ar 31 punkta atstarpi no tuvākajiem sāncenšiem atrāvušies brāļi Daniels un Bruno Lielbārži, savukārt kvadriciklu ieskaitē sezonas kopvērtējuma tabulas pašā augšgalā atrodas Matīsa Palēvica vārds.

''Prieks, ka Baltijas čempionāts šogad atkal tika atjaunots, aizvadot pa vienam posmam katrā no Baltijas valstīm. Tā nu sanācis, ka šis izšķirošais Baltijas posms kopā ar Latvijas čempionāta finālposmu notiks Cēsīs. Konkurence un intrigas, manuprāt, gaidāmas visās klasēs. Neapšaubāmi, interesants sastāvs būs MX1 klasē - mūsu labākie braucēji, plus Jasikonis, kā arī igauņi. Blakusvāģos arī būs interesanti. Ar Lielbārdi kopā brauks Belecks, jo brālis salauzis roku. Tāpat intriga saglabājas MX2 klasē, jo tikai punkts šķir Bidzānu no Macuka. Kārlis Alberts Reišulis pirmo reizi brauks ar MX2 motociklu četrtakteri un tas arī būs interesanti, jo pirms tam MX2 klasē viņš startēja ar 125 kubikcentimetru klases braucamo. Tāpat amatieru klasēs un kvadriciklu ieskaitē būs ko redzēt. Katru dienu strādājam pie trases. Būs dažādi interesanti elementi - viļņa sekcija, kā arī citi elementi, kas dažiem braucējiem varētu būt tehniski sarežģītāki. Tā kā šis ir pēdējais posms, manuprāt, sportistiem šeit būtu jāparāda sava maksimālā meistarība,'' pārdomās par gaidāmo apvienoto Latvijas un Baltijas čempionāta posmu dalījās Latvijas Motosporta federācijas (LaMSF) motokrosa komisijas vadītājs un Cēsu trases saimnieks Kristers Serģis.

Serģis jau nedaudz ieskicēja pašreizējo situāciju Latvijas čempionāta kopvērtējumā, taču, lai viss taptu veļ nedaudz skaidrāks, nedaudz dziļāk ieskatīsimies kopvērtējuma tabulās MX1, MX2, MX125, kvadriciklu un blakusvāģu klasēs.

Ļoti pārliecinoša un stabila šī sezona iesākās divkārtējam MX1 klases čempionam Kārlim Sabulim (MX Moduls), kurš uzvarēja pirmajos trīs posmos, taču Alojas etapā divi piedzīvotie kritieni neļāva pieredzējušajam motokrosa pilotam turpināt nevainojami iesākto sezonu, izcīnot priekš sevis tik neierasto otro vietu. Šī nosacītā neveiksme neietekmēja Sabuļa pozīciju sezonas kopvērtējumā, viņš kā bija pirmais, tā arī palika. Tiesa, atstarpe starp Tomasu Šileiku (MX Druvas) nedaudz saruka, un tagad viņus šķir 40 punkti. Runājot vienkāršos matemātiskos terminos - lai izcīnītu trešo čempiona titulu pēc kārtas, Sabulim Cēsu posmā pietiktu ar 11 punktiem. Tās visas, protams, ir spekulācijas un parasta rotaļāšanās ar cipariem, jo galvenie vienādojumi tiks risināti trasē. Kamēr Sabulis kārto attiecības ar Šileiku, tikmēr klusiņām sezonas kopvērtējuma tabulas trešajā ailītē iekārtojies lietuvietis Nojs Gasiuns (KTM Motofavorīts), kas nevienā no iepriekšējiem posmiem nav iebraucis labāko trijniekā, taču stabilā braukšana un regulārā piedalīšanās sacensībās viņam atnesusi pietiekami daudz punktu, lai atrastos bronzas pozīcijā. Cēsīs Gasiunam galvenais uzdevums būs noturēt pārsvaru pār Hariju Suharževski (MK ASB), no kura viņu šķir vien 21 punkts. Turpretī Harijs liks galdā visus trumpjus, lai sezonas izskaņā kāptu uz goda pjedestāla trešā pakāpiena. Mazas kaislības trasē varētu radīt lietuviešu motokrosa zvaigzne Armīns Jasikonis, kas šajās sacensībās pārstāvēs ''Kristera Serģa motoklubu''. Konkurenci latviešiem un Jasikonim, protams, sastādīs arī vadošie Igaunijas braucēji.

Neapskaužama situācija izveidojusies MX2 klasē, kur pašreizējais līderis Edvards Bidzāns (AMK ''Bieriņi'') ir tikai vienu punktu priekšā šā gada Eiropas čempionam Tomam Macukam (Rodeo MX). Macuks savas līdera pozīcijas Bidzānam atdeva Alojas posmā, kurā viņš motocikla defekta dēļ pirmajā braucienā palika bez punktiem, bet otrajā finišu sasniedza kā otrais. Macuka tehniskās ķibeles iesākās jau dienu iepriekš Igaunijas čempionāta posmā, kurā sportists saplīsušo divtakteri bija spiests nomainīt pret aizlienēto četrtakteri. Lūk, Alojā arī četrtakteris pirmajā brauciena pašās beigās pievīla. Neskatoties uz šo īslaicīgo ''raksturu nesakritību'' ar motociklu, Toms arī pēdējā posmā būs redzams uz četrtaktu braucamā. Kamēr Macuks atkal sadraudzējas ar četrtaktu motociklu un tehniski to sagatavo savām vajadzībām, tikmēr Bidzāns ir gatavs sarūpēt pirmo skaļo pārsteigumu Latvijas čempionātā. Protams, viss nebūs tik viegli kā izklausās. Zinot Tomu Macuku, kurš pēc Cēsu posma uzreiz kravās čemodānus un dosies uz ASV, lai aizstāvētu Latvijas godu Nāciju kausā, viņš nepadosies līdz pēdējam. Tā kā mūs gaida aizraujošas sacensības ar skaistu dueli abu šo sportistu starpā. Kamēr Latvijas čempiona liktenis MX2 klasē vēl ir neskaidrs, tikmēr par 70% ir skaidrs, ka bronza aizceļos uz Lietuvu pie Erlanda Mackoņa. Lai Mackonis noturētu savas pozīcijas, viņam Cēsīs jāizcīna 11 punkti, kas būtu pietiekoši, lai droši sezonas kopvērtējumā kāptu uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena.

MX2 Junioru klasē nevainojamu sezonu aizvada Ugnius Lilius no Lietuvas, kurš uzvarējis pilnīgi visos aizvadītajos posmos. Tikpat stabili visas sezonas garumā kā otrais brauc Daniils Kuzmins (AMK ''Bieriņi''), kurš no līdera pirms pēdējā posma atpaliek 24 punktus. Trešais šobrīd ir Ralfs Riters (Rambas R). Viņam Cēsīs par savas pozīcijas noturēšanu gaida principāla cīņa ar vārda brāli Ralfu Vindigu (Motokurzeme), jo Riteru no Vindiga atdala tikai divi punkti.

Ieskatoties MX125 klases sezonas kopvērtējuma tabulā, redzams, ka līderis vienu posmu pirms oficiālā sezonas noslēguma, ir Tomass Šaicāns (Rodeo MX), aiz sevis atstājot šā gada Eiropas čempionāta bronzas medaļnieku Jāni Mārtiņu Reišuli (KTM Motofavorīts), kurš pirmos trīs Latvijas čempionāta posmus pārliecinoši uzvarēja, bet pirmspēdējo upurēja dēļ dalības Eiropā. Tiesa, izkārtojums tabulā un sportistu punktu bagāža pēc Cēsu posma var krietni atšķirties no tā kāda tā ir tagad, jo vadoties pēc LaMSF izstrādātā nolikuma, MX125 klasē aprēķinot kopvērtējuma punktus, tiks izņemts katra braucēja sliktākais posms. Līdz ar to, ja tagad neņemtu vērā sportistu sliktākos posmus līdz šim, līderis būtu Reišulis. Bet ar rēķināšanu labāk nodarboties pēc Cēsu posma, jo savādāk pastāv risks sapiņķerēties aritmētiskajos vienādojumos. Interesanta aina paveras cīņā par bronzas medaļu. Uz to pretendē divi sporta kluba ''MX Moduls'' sportisti Markuss Kokins un Martins Platkēvičs. Šos braucējus šķir tikai septiņi punkti. Abi jaunieši sezonas laikā ir krietni ieskrējušies. Platkēvičs atguvis pārliecību, kas redzams viņa braukšanas stilā, bet Kokins krietni pielicis fiziskajā sagatavotībā, esot vienlīdz ātrs gan startā, gan finišā.

85 kubikcentimetru ieskaitē pašā tabulas augšgalā šobrīd saimnieko igaunis Traviss Leoks, kurš uz otro un trešo pozīciju pirms noslēdzošā posma nobīdījis latviešus Emīlu Solovjevu (MX Moduls) un Albertu Knapši (F.F.F. Sporta klubs). Ja Leoka pozīcija ir gana stabila, tad par latviešu vietām tabulā to gan nevar teikt. Tikai dažu punktu attālumā no godalgotā trijnieka ir Igaunijas sportisti Jans Martens Paju un Gregors Kūsks, kuri šogad Latvijas čempionātā uz goda pjedestāla gribētu stāties blakus savam tautietim Leokam. Vai latviešu zēni to pieļaus? Domājams, ka nē! Un to viņi nodemonstrēs trasē.

Zināma drāma gaidāma cīņa par blakusvāģu Latvijas čempiona titulu. Soļa attālumā no pirmā lielā titula ir brāļi Daniels un Bruno Lilebārži (KTM Motofavorīts). Tiesa, Cēsu posmā Danielam būs jāiztiek bez Bruno, kurš debijā pasaules čempionātā pēc kritiena lauza roku. Viņa vietu kulbā ieņems Konstantins Belecks no Lietuvas, kurš ar Danielu plāno pārstāvēt Latviju Nāciju kausā, kas risināsies mēneša beigās Čehijā. Kamēr Daniels mēģina izveidot sadarbību ar Belecki, kaujas gatavībā cīnīties par kārtējo Latvijas titulu ir pasaules čempionātu un Nāciju kausa medaļnieku Māra Rupeika/Kaspara Liepiņa (Moduls MX) ekipāža. Viņus no līderiem šķir 31 punkts, taču tie nav zaudējuši degsmi pēdējā sezonas posmā ar viņiem pacīnīties, kaut arī tikt pie čempiona titula Rupeikam ar Liepiņu tikt ir tikai teorētiskas iespējas. Tāpat cīņa par bronzas medaļu nav beigusies. Vismaz šobrīd uz to pretendē divas ekipāžas - Gerts Gordejevs ar Kasparu Stupeli, tāpat Jānis un Pēteris Jegorovi (Rambas R). Šo ekipāžu starpā ir tikai divi punkti, tā kā trešās vietas liktenis izšķirsies tieši Cēsīs.

Kvadriciklu ieskaitē pretī trešajam Latvijas čempiona titulam dodas Matīss Palēvics (Rodeo MX), kura bagāžā pirms Cēsu posma ir 173 punkti. Tas nosacīti ir diezgan drošs pārsvars no otrajā vietā esošā Kārļa Lizandera (Saldus motoklubs), kura kontā šobrīd ir par 29 punktiem mazāk, taču iepriekš sezonā piedzīvotie ''amerikāņu kalniņi'' neļauj Palēvicam pirms laika priecāties par panākumu sezonas kopvērtējumā. Ne pārāk tālu punktu ziņā no Lizandera ir Valērijs Kuzmins (Gulbenes moto), kurš uzreiz pēc Cēsu posma posīsies uz Čehiju, kur Latvijas izlases krāsas aizstāvēs Nāciju kausa sacensībās. Kuzmina bagāžā šobrīd 136 punkti. Tikpat interesants izskatās arī tālākā TOP6 tabulas sadalījums. Tūdaļ aiz godalgoto trijnieka atrodas Reinis Bicāns (JTSC ''Eriņi''), Atis Breds (Gulbenes moto) un Kārlis Neija (KTM Motofavorīts). Ceturto no sestās vietas šķir vien daži punkti. Pieminētais trio šosezon jau vairākkārt pierādījuši, ka spēj pamaisīties pa kājām vadošajam trijniekam un līdz ar to ar savstarpējais izkārtojums sezonas izskaņā var atšķirties no tā kāda tabula izskatās šobrīd. Pipariņu zupā piemetīs arī Kevins Sārs, kurš šogad izcīnīja savu piekto Eiropas čempiona titulu. Viņa parādīšanās trasē liks nervozēt pilnīgi visiem, jo Latvijas braucēji gribēs igauņu čempionam savā mājas trasē parādīt, kurš ir saimnieks.

Jāpiezīmē, ka šajā Latvijas čempionāta posmā tiks noslēgta arī blakusvāģu un kvadriciklu amatieru čempionāta sezona, sadalot titulus BV Amatieru, BV Veterānu, BV Gaiss, Q iesācēju, Q Amatieru un Q Veterānu klasēs.

Komandu konkurencē vienu posmu pirms sezonas noslēguma, pirmajā pozīcijā ar 4647,5 punktiem atrodas ''Moduls MX'', bet viņiem uz papēžiem min ''Rodeo MX'', kuru kontā šobrīd ir 4600,5 punkti. Savukārt TOP3 vadošo komandu sarakstu ar 3263,5 punktiem noslēdz ''KTM Motofavorīts''.

Izmantotie resursi:
https://www.lamsf.lv/saja-nedelas-n...