Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

F1 sacīkstēs wildcard sistēma netiks ieviesta

Juris Grīns
Juris Grīns

F1 sacīkstēs wildcard sistēma netiks ieviesta
Foto: Motorsport.com

F1 Komisijas sēdē šonedēļ tika apspriests jautājums par iespējām jaunajiem braucējiem piešķirt wildcard startēšanai atsevišķos posmos. Visi nonāca pie secinājuma, ka to realizēt nav reāli.

Citās motoru sporta disciplīnās wildcard sistēma tiek izmantota jau sen. Tā tas ir piemēram "MotoGP", kur ik pa laikam tiek dota iespēja ar papildus motociklu startēt braucējiem, kas ikdienā čempionātā nepiedalās. Šogad tādā veidā pie startēšanas tika tādi veterāni kā Danijs Pedrosa, Pols Espargaro un Stefans Bradls.

F1 ietvaros wildcard sistēma tika apspriesta meklējot variantus, kā dot iespēju jaunajiem braucējiem sevi vairāk pierādīt un gūt pieredzi. Pagaidām komandām ir pienākums vairākas reizes gadā posmu treniņbraucienos vienu no pilotiem nomainīt ar kādu no junioru braucējiem.

Tomēr F1 komandām izmantot trešās mašīnas sacensībās ir ļoti ierobežotas iespējas, ņemot vērā finansiālos un loģistikas apsvērumus. Šobrīd čempionātā pastāv budžeta ierobežojumi un daudzas komandas spiestas krietni pacensties, lai iekļautos atļautajās tēriņu robežās. Arī no loģistikas viedokļa tas būtu ļoti sarežģīti. Pašlaik katra komanda uz posmiem ved tikai divas sagatavotas šasijas, turklāt daudzās trasēs boksos ir ierobežots garāžu skaits.

Līdz ar to vienīgais veids, kā wildcard sistēma varētu praktiski darboties, ir, ja junioru braucēji atsevišķos posmos nomainītu pamatsastāva pilotus. Tas arī esot ticis apspriests kā reālākais iespējamais variants F1 Komisijas sēdē, taču ātri vien visas puses nonāca pie secinājuma, ka tas nenāktu par labu ne komandām, ne līdzjutējiem. Ja tādi piloti kā Makss Verstapens, Luiss Hamiltons vai Lando Noriss būtu spiesti izlaist visu sacīkšu nedēļas nogali, tas būtu solis par tālu, secinājuši komandu un čempionāta pārstāvji.

Līdz ar to wildcard sistēma pagaidām netiks ieviesta, taču čempionāts un komandas vēlas atrast veidu, kā dot iespēju junioriem tikt pie vairāk iespējām pavadīt laiku pie aktuālā gada F1 mašīnu stūres. Pastāv iespēja, ka tie būtu papildus treniņbraucieni, taču iespējamie varianti vēl tiks apsvērti.

Izmantotie resursi:
www.f1.lv