Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Verstapens pēc zaudējuma startā uzveic Hamiltonu ASV posmā

Juris Grīns
Juris Grīns

Verstapens pēc zaudējuma startā uzveic Hamiltonu ASV posmā
ASV posma starts. Foto: Motorsport.com

"Red Bull" pilots Makss Verstapens F1 sacensībās ASV startā piekāpās Lūisam Hamiltonam, taču ar veiksmīgu stratēģiju uz pitstopa rēķina tika konkurentam garām, sacīkšu izskaņā noturējās viņam priekšā un izcīnīja astoto uzvaru sezonā. Uz pjedestāla kāpa arī Serhio Peress.

Sacensību video apskats: https://www.youtube.com/watch?v=-Ee...

Lai gan abiem līderiem reakcijas laiks startā bija līdzīgs, labāk spēja paātrināties Hamiltons, kurš līdz ar to Ostinas trases pirmajā līkumā izkārtoja sev vadību, bet Verstapens, kurš mēģināja nepadoties, pat nedaudz izbrauca no trases. Vienubrīd viņam blakus jau bija nonācis Peress, kurš tomēr neriskēja ar komandas biedra likteni un atkāpās, saglabājot trešo pozīciju.

Tālāk aizmugurē pirmajā līkumā saķērās divi kanādieši, Nikolā Latifi aizķerot Lānsa Strola formulu, kas saslīdēja. Šarls Leklērs ar "Ferrari" pēc starta bija saglabājis ceturto pozīciju, bet aizraujoša cīņa notika starp viņa komandas biedru Karlosu Sainsu un abiem "McLaren" pilotiem - galu galā uz piekto vietu pacēlās Daniels Rikjardo, bet Noriss spāņu braucējam garām netika un iekārtojās septītajā vietā. Savukārt Valteri Botasam, kurš pēc piecu starta vietu soda saņemšanas startēja devītais, starts bija viduvējs un viņš atkrita uz desmito vietu.

Hamiltonam sacīkšu turpinājumā neizdevās attālināties, Verstapens sekoja mazāk nekā sekundes attālumā, taču arī ne tik tuvu, lai veidotu uzbrukumus sacensību līderim. Arī "Mercedes" pilots, lai gan brauca pa priekšu, pa radio savai komandai atzina, ka "Red Bull" formula ir ātrāka. Peress tikmēr bija sācis mazliet atpalikt, kamēr pārējie jau pēc pirmajiem sešiem apļiem zaudēja vairāk par desmit sekundēm.

Verstapens ziņoja, ka viņa riepas sāk pārkarst un uzprasījās uz pitstopu jau 11. aplī, trasē atgriežoties aiz Rikjardo, kuru ātri vien apdzina. Arī citi braucēji sāka veikt savus boksu apmeklējumus un dažus apļus vēlāk, sapratis, ka sāk ievērojami zaudēt, arī Hamiltons devās pēc jaunām riepām. Stratēģija gan krietni veiksmīgāka izrādījās Verstapenam, kurš ne vien tika septiņkārtējam F1 čempionam priekšā, bet uzreiz ieguva sešu sekunžu pārsvaru. Peress pēc pitstopiem saglabāja stabilu trešo vietu, tālāk sekoja Leklērs, Rikjardo, Sainss un Noriss.

Otrajā desmitniekā tikmēr spraigu cīņu aizvadīja Fernando Alonso un "Alfa Romeo" vienības braucēji. Vispirms "Alpine" pilotam agresīvā manierē, pirmajā līkumā izbraucot nedaudz no trases, garām tika Kimi Raikonens, bet pēc tam Alonso sacentās ar Antonio Džiovinaci. Divkārtējais F1 čempions apdzina konkurentu pēc izbraukšanas no trases, bet bija spiests pozīciju atdot, lai nesaņemtu sodu. Pēc tam Alonso turpināja cīņu un nu jau līdzīgi pozīciju bija spiests atdot Džiovinaci. Vēlāk Alonso izstājās tehnisku problēmu dēļ.

Hamiltons sāka tuvoties līderim, lēnām Verstapena pārsvars zuda, un 56 apļus garo sacīkšu vidū tas bija tikai ap trim sekundēm. 30. aplī Verstapens kā pirmais no vadošajiem braucējiem iebrauca otrajā pitstopā, trasē atgriežoties aiz komandas biedra Peresa, kurš mirkli vēlāk palaida holandieti garām. Apli vēlāk arī viņš pats brauca pēc jaunām riepām, tāpat arī citi piloti. Verstapens samazināja atstatumu līdz Hamiltonam, kurš pitstopā devās astoņus apļus vēlāk un, atgriežoties trasē, bija apmēram astoņas sekundes aiz konkurenta. Britu pilota labā bija fakts, ka riepas ir jaunākas un tādā veidā bija cerības noķert līderi.

Peress tobrīd turpināja braukt trešajā vietā, bet jau ievērojami zaudēja Hamiltonam, kamēr aiz viņa drošā atstatumā atradās Leklērs, Rikjardo un Sainss, bet Botass uz sava boksu apmeklējuma rēķina bija pamanījies tikt garām Norisam, kurš atkrita uz astoto pozīciju. Sainss bija nolēmis atkarot vietu Rikjardo, iesaistījās aizraujošā duelī, līdz abu formulu riteņi saskārās - lai gan situācija beidzās veiksmīgi, ar to abu cīņa arī beidzās, bet pa to laiku sportistiem jau bija pietuvojies Botass. Tiesa, viņi tā arī turpināja riņķot viens aiz otra.

Kā bija prognozējams, Verstapena pārsvars strauji saruka, desmit apļus pirms finiša tas bija jau mazāks par trim sekundēm, bet divus apļus pirms finiša Verstapens atradās jau vairs tikai aptuveni sekundi priekšā. Bija redzams, ka Verstapenam vēl ir ātrums rezervē un viņš nepielaida savu sāncensi daudz tuvāk. Pēdējo apli Hamiltons sāka 0.9 sekundes aizmugurē, bet līdz DRS sistēmas aktivizēšanai un reālai uzbrukuma iespējai netika. Verstapens izcīnīja jau astoto uzvaru sezonā, bet Hamiltons finišēja otrais, zaudējot vēl dažus punktus cīņā par 2021. gada čempiona titulu.

Krietni piekāpjoties līderiem, pie trešās vietas tika Peress, kuram šis ir otrais pjedestāls pēc kārtas, Leklērs aizvadīja ļoti stabilas sacīkstes un ierindojās ceturtajā vietā, pēc tam finišu šķērsoja Rikjardo, bet Botasam sacensību beigās bija izdevies apdzīt Sainsu un izcīnīt sesto vietu. Noriss palika astotais, Juki Cunoda finišēja devītajā vietā, bet Sebastians Fetels dažus apļus pirms finiša tika garām no trases izslīdējušajam Raikonenam un guva desmito vietu, tiekot pie pēdējā pieejamā punkta.

Čempionāta kopvērtējumā tagad Verstapens savu pārsvaru pār Hamiltonu ir palielinājis līdz 12 punktiem.

F1 pasaules čempionātā vēl atlikuši pieci posmi. Nākamais no tiem pēc divām nedēļām, 7. novembrī norisināsies Meksikā.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2021-10-25 00:07, pirms 3 gadiem
Piedzeries ?

  -2 [+] [-]

, 2021-10-25 00:07, pirms 3 gadiem
Nice

     [+] [-]

, 2021-10-25 00:12, pirms 3 gadiem
laba gonka

  +2 [+] [-]

, 2021-10-25 00:18, pirms 3 gadiem
Hamis stāsta, ka Red Bull bija ātrāki. Varbūt, taču gudrāki viņi bija noteikti.

  +3 [+] [-]

, 2021-10-25 10:00, pirms 2 gadiem
alexy rakstīja: Hamis stāsta, ka Red Bull bija ātrāki. Varbūt, taču gudrāki viņi bija noteikti.
Nedomāju, ka ar baigo gudrību izcēlās. Hamis vnk bija viens pret diviem buļļiem. Tāpēc RB varēja izpildīt tādu stratēģiju, un ar pitstopiem tikt garām Hamim. Peress vnk bija tur kur viņam bija jābūt.
Ja Peresa vietā būtu jebkurš cits. Domāju ka Maxis pēc 2. stopa būtu iesprūdis 3. pozīcijā un līdz Hamim vairs netiktu.

     [+] [-]

, 2021-10-25 10:50, pirms 2 gadiem
Šie divi džeki ir ārpus konkurences, pilnīgi citā līgā. Komandas biedri ar tādu pašu tehniku atpaliek mūžību.
Divu izcilu pilotu cīņa

     [+] [-]

, 2021-10-25 10:59, pirms 2 gadiem
Šogad jau no pašas sezonas sākuma RB ir ātrākas formulas par Mercedes un visiem pārējiem, un tikai apstākļu sakritības pēc Mercedes vēl cīnās par titulu. Brīžiem Mercedes pat ar McLaren un Ferrari netiek galā, kur nu vēl RB. HAM panākt un apdzīt VER bija nereāli, pat ar pāris apļiem svaigākām riepām. Ir jānotiek brīnumam, lai VER šogad nekļūtu par čempionu.
Botass, ja nebrauc pirmais, tad ir palicis galīgi švaks, apdzīt vai aizkavēt konkurentus vispār navar.

     [+] [-]

, 2021-10-25 12:48, pirms 2 gadiem
role rakstīja: Ir jānotiek brīnumam, lai VER šogad nekļūtu par čempionu.
Nevis brīnumam, bet kaut kam lidzīgam, kas jau notika Silverstonā un Ungārijā... tikai tādā veidā Hamiltons vispār vēl ir cīņā par titulu...

     [+] [-]

, 2021-10-25 13:36, pirms 2 gadiem
petravicus rakstīja: Nevis brīnumam, bet kaut kam lidzīgam, kas jau notika Silverstonā un Ungārijā... tikai tādā veidā Hamiltons vispār vēl ir cīņā par titulu...
Nebūtu Maxs ieguvis DRS, pietuvojoties un apdzenot pēdējā aplī M.Schumacher, sazin kā būtu beidzies pēdējais aplis. Ar to es gribu teikt, ka nav jānotiek nekādam brīnumam un viss vēl ir priekšā šajā sezonā. Ceru gan, ka Verstapens saglabās pārsvaru.

     [+] [-]

, 2021-10-25 17:19, pirms 2 gadiem
Beidzot būs jauns čempions un Verstapens pacels kausu!