Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Hamiltons pret Verstapenu – niknākais F1 duelis 21. gadsimtā

Rolands Eliņš

Hamiltons pret Verstapenu – niknākais F1 duelis 21. gadsimtā
Lūiss Hamiltons divcīņā ar Maksu Verstapenu, abiem izlidojot no trases. Foto: imago images/PanoramiC/Scanpix

Svētdien norisināsies "Formula 1" sezonas pēdējais posms, kurā par čempiona titulu sacentīsies Lūiss Hamiltons un Makss Verstapens, kuru savstarpējā divcīņa sasniegusi savu kulmināciju. Abu Dabi posms šādā vai tādā veidā, bet ieies F1 vēsturē, un sarunā ar portālu Sportacentrs.com "Formula 1" entuziasti un komentētāji Jānis Janševics un Aldis Putniņš uzsvēra, ka šo sezonu un šo posmu atcerēsies vēl gadiem un ar laiku tas nonāks blakus leģendārajām Sennas un Prostas divkaujām uz nažiem.

Dramatiskai sezonai gaidāms attiecīgs noslēgums

Pēc 21 aizvadītā posma šajā sezonā gan Lūisam Hamiltonam, gan Maksam Verstapenam ir 369.5 punkti kopvērtējumā. "Nu, kā tā vispār var sagadīties? Tik daudz posmu, tik daudz piešķiramu punktu, pat puspunkti šosezon piešķirti, un tāpat vienādi sakrīt," smaidīja F1.lv redaktors Aldis Putniņš un motoru sporta žurnālists. "Šī F1 sezona ir bijusi ārkārtīga veiksmīga visam sporta veidam, un to es pats ļoti labi izjūtu arī personīgi, jūtot arvien lielāku līdzjutēju iesaisti, un tagad šajā nedēļas nogalē tas sasniegs kulmināciju."

Verstapenam ir neliels pārsvars, jo viņš šosezon guvis vairāk uzvaru, līdz ar to, ja abiem tā arī paliek vienāds punktu skaits, tad Verstapens kļūs par čempionu. Tas gan var notikt tikai tad, ja abi izstājas, abi finišē aiz 10. vietas vai arī Hamiltons iegūst devīto vietu un Verstapens ir desmitais, kā arī uzrāda ātrāko apļa laiku, par ko pienākas vēl viens punkts. Teorētiski tad var sanākt situācija, ka Verstapens finišē aiz Hamiltona, taču tāpat kļūst par čempionu.

"Pat nezinu, cik niecīga ir iespēja, ka kaut kas tāds varētu notikt," sacīja ilggadējais F1 komentētājs Jānis Janševics. "Bet to gan pateikšu, ka tādā gadījumā mēs tāpat nebūsim vīlušies, jo, lai mēs nonāktu pie situācijas, ka Hamiltons ir devītajā vietā un Verstapens desmitajā, tad sacensību gaitā būtu jānotiek kaut kam traki iespaidīgam un negaidītam, kaut kam tādam, kas visu sagriež kājām gaisā. Un redzējām jau, ka Saūda Arābijā notika visvisādi pavērsieni, bet beigās par spīti visam Hamiltons un Verstapens tāpat bija priekšgalā."

"Neko labāku F1 šosezon nemaz nevarēja vēlēties," turpināja Janševics. "Neatceros neko tik spraigu un intriģējošu kopš Airtona Sennas un Alēna Prosta sacensībām. Un šeit es runāju nevis tikai par sīvu sacenšanos par čempiona titulu un lielisku braukšanu, bet arī veidu, kādā tas notiek. Hamiltons pret Verstapenu – šajā duelī taču šosezon ir bijis viss. Apdzīšanas, braukšana uz nažiem, kad riepas gandrīz vai saskaras, un sadursmes, turklāt vēl arī lietas ārpus trases ar tiesnešu iesaistīšanos, komandu un viņu pašu attiecībām un visas intrigas vēl lielāku uzkurināšanu. Un vēl tā sanācis, ka pirms pēdējā posma abiem ir vienāds punktu skaits, gandrīz vai simboliski sanācis."

Putniņš piekrita, ka Hamiltona un Verstapena divcīņā ir aizgājusi pārākajā līmenī, tiesa, tieši tādēļ arī viņš pauda nelielu satraukumu pirms pēdējā posma: "Galvenais, lai nebūtu nepatīkamu skandālu, tas mani šajā divcīņā nedaudz uztrauc. Proti, lai nesanāk tā, ka tiesneši spēlē pārāk lielu lomu šajā visā un nekļūst par izšķirošo faktoru, varbūt pat noņemot punktus pēc sacensību beigām. Kaut kas tāds varētu sabojāt visu to labo pamatu, kas ar šo sezonu ielikts, un beigās radīt nepatīkamu pēcgaršu."

Tiesnešu tēma: "Paši piloti vēlas skaidrību, ko var darīt un ko nē"

Arī oficiālajās preses konferencēs neiztrūka jautājumu par potenciālo avāriju un abu pilotu izstāšanos, un kas tādā gadījumā īsti notiktu? F1 rīkotāji savā brīfingā pirms posma parūpējušies, lai būtu iekļauts atgādinājums, ka FIA būs gatava nesportisku rīcību sodīt ar punktu atņemšanu. Protams, visnotaļ acīmredzami, uz kuru situāciju kopvērtējumā šis atgādinājums attiecas.

"Citādi jau nebūtu variantu," sacīja Janševics. "Lai kā tur būtu, bet vienam pilotam zemapziņā visu laiku ir informācija – ja mēs abi izstājamies, es kļūstu par čempionu. Kaut kas notiktu tīšām vai netīšām, bet rezultāts būtu tāds. Un FIA pilnīgi noteikti nevēlas tādus notikumus kā 90. gados, kad principā jau tieši tas arī notika. Lai neatkārtojas tā, kā 1994. gadā, kad Mihaelam Šūmaheram bija punktu pārsvars pār Deimonu Hilu, un abi izstājās strīdīgā epizodē. Lai neatkārtojas 1997. gads, kad Šūmahers iebrauca sānos Žakam Vilnēvam un pēc tam tika diskvalificēts. Lai neatkārtojas Suzuka."

Suzukas trasē 1989. un 1990. gadā divreiz pēc kārtas ar avārijām izšķīrās čempiona tituls. Vispirms pēc abu slavenās sadursmes 1989. gadā titulu sev garantēja Prosts, bet 1990. gadā lomas bija mainītas, un – tīšām vai netīšām, veiksmīgi vai neveiksmīgi – bet Senna jau startā ietriecās Prosta mašīnā, abi izstājās un Senna kļuva par čempionu.

Putniņš uzsvēra, ka FIA sniegtā informācija nevienam nav nekāds jaunums, tie ir sen spēkā esoši noteikumi: "Tas tāds kā mājiens ar mietu. Tagad tie noteikumi izvilkti ārā un nolikti visiem acu priekšā, jo pēdējos gados nav nācies tos pārāk izmantot. Skaidrs, ka virspusēji tas izskatās konkrēti Verstapena virzienā tēmēts, jo viņš te mums ir tas agresors."

"Taču no otras puses," skaidroja Putniņš, "šobrīd daudzi piloti, ne tikai titula kandidāti, ir neapmierināti ar tiesāšanu, un galvenā problēma ir konsekvences trūkums. Var tiesāt stingri, var skatīties tā caur pirkstiem, taču jābūt skaidrībai, tam jābūt atrunātam. Tagad piloti dodas uz posmu, īsti skaidrot nezinot, ko viņi var atļauties un ko nevar. Un tad mums ir, piemēram, Verstapens, kurš līdz galam izmanto savas iespējas trasē darīt visu, ko uzskata par vajadzīgu. Tad arī sākas strīdi un viss pārējais, taču šādām lietām jau būtu jābūt izrunātām iepriekš. Pat ne pirms posma, bet pirms sezonas, lai visiem ir skaidrs, ko var darīt un par ko sodīs. Nu, un Makss... es viņa sakarā nemaz nevēlos teikt vārdus "agresīvs braucējs", viņš gluži vienkārši izmanto savas iespējas, kas viņam ir trasē un attiecībā pret pretinieku. Kādam tas patīk, kādam – nē, bet tāds ir viņa braukšanas stils. Pretiniekiem tas noteikti nepatīk (smejas), bet nu tā viņš brauc."

Polarizētajā F1 līdzjutēju lokā puse tāpat būs vīlusies

F1 posmi dažreiz gan mēdz izvērsties visnotaļ vienmuļi, un šoreiz lielā saceltā ažiotāža var atspēlēties pretējā virzienā. Galu galā, iepriekšējā reizē, kad sezonas pēdējais posms tika sagaidīts ar diviem līderiem ar vienādu punktu skaitu, beidzās bez īpašas intrigas cīņā par titulu. 1974. gadā Emersons Fitipaldi droši finišēja ceturtajā vietā, kamēr viņa galvenais konkurents Klejs Regazoni cīnījās ar tehnikas problēmām un punktu tuvumā nebija.

"Vienmēr esmu teicis, ka motoru sportā ļoti daudz kas atkarīgs no tehnikas," teica Janševics. "Vienmēr kaut kas var notikt, taču, tā tīri statistiski paskatoties, retas bijušas tās reizes, kad Hamiltons vai Verstapens izstājušies. Abu Dabi trase gan pati par sevi nav tā, no kuras sagaidīt tos visinteresantākos posmos, tā nav "pilotu trase" kā Spā vai Suzukas trases. Iepriekš 2010. gadā, kad pēdējā posmā Abu Dabi par titulu cīnījās uzreiz četri piloti, tur īsti apdzīšanas manevrus veikt nevarēja. Tagad gan trase ir pamatīgi modernizēta un uzlabota". Parasti trakākās "gonkas" arī notiek lietus apstākļos, taču klimata dēļ Abu Dabi trasē droši vien tāds scenārijs nav plānots. "

Putniņš savukārt pasmējās, ka puse līdzjutēju noteikti būs vīlusies par sezonas pēdējo posmu: "Vai nu Hamiltona līdzjutēji, vai Verstapena atbalstītāji, bet vieni būs vīlušies jebkurā gadījumā. Protams, ir arī tādi līdzjutēji, kuri būs priecīgi par interesantām sacīkstēm un izbaudīs lieliskas sezonas noslēgumu, un būtu skaisti, ja tas būtu vairākums, taču tā tāda skaista utopija. Praksē ir tā, ka F1 sabiedrība ir ļoti polarizēta, ir izteiktas divas ierakumu puses, un, manuprāt, tas ir vēl viens interesants temats."

"Cilvēki tomēr paši mēdz uzburt sev drāmu," turpināja Putniņš, "un tagad ir lieliska iespēja to izdarīt, atrodot, kurš šeit ir atbalstāmais varonis un kurš ir antivaronis. Teiktu, ka tas ir tāds F1 popularitātes blakusprodukts, ka mums tagad radušās šādas divas nometnes. Un tas nemaz nav obligāti slikti. Piemēram, Ziemeļamerikā "Indycar" var tikai skatīties uz F1 un siekaloties, redzot, cik šeit ir aizrautīgi fani, jo viņiem nekā tāda nav. Protams, līdz ar to nav arī nepatīkamo komentāru un tādu lietu, taču nav arī fanu, kuri tribīnēs sēž, saģērbušies "Ferrari" krāsās, ļoti pārdzīvo par savējiem, bļauj un atbalsta. "Indycar" par kaut ko tādu nemaz nevar sapņot. Tāpēc vajadzētu būt uzmanīgiem ar kritizēšanu, ka tagad varbūt ir pārlieku negatīvas izpausmes dažādos F1 slāņos (kas, protams, nav labi), taču tas jau vienkārši nāk līdzi šai cilvēku kaislībai par notiekošo."

Tāpat Putniņš kā svarīgu apstākli minēja "Formula 1" jaunos īpašniekus – "Liberty Media". Šis mediju uzņēmums nācis ar savu redzējumu un pieredzi uzspodrināt attiecīgos stāstus un paspilgtināt notiekošās drāmas, kas arī palīdzējis radīt to lielas konkurences auru, kas šobrīd novērojama starp abiem pilotiem. "Atmiņā palika preses konference šonedēļ, kur abi bija nosēdināti blakus. Palika līdzīga sajūta kā profesionālajā boksā, kad pirms cīņas abi pretinieki nostājas viens otram pretim un skatās acīs, sak, kurš saminstināsies."

21. gadsimtā duelim Hamiltons-Verstapens nekas nestāv pat tuvumā

Viens faktors, kas apliecina, cik saistoša Hamiltona un Verstapena divcīņa ir pati par sevi, ir tas, ka gandrīz vai nepaliek laika un vietas pieminēt, ka ar uzvaru svētdien Hamiltons pārspēs leģendārā Šūmahera rekordu pasaules čempiona titulu skaita ziņā. Citā laikā tas droši vien būtu visa rudens galvenais stāsts, taču šoreiz nekādas papildu intrigas nekur nav jāmeklē. Taču fakts ir tāds, ka uz papīra šis sanāk kā karaļa cīņa pret jauno princi – Hamiltonam ir septiņi čempiona tituli, Verstapenam vēl neviens.

"Airtons Senna savu pirmo titulu jau arī ieguva tikai 1988. gadā, pēc tam, kad Prostam jau bija divi tituli kabatā," sacīja Janševics. "Līdzības šeit noteikti var savilkt, ieskaitot arī to, kas Prostam un Sennam notika ārpus trases un ar kādu dedzību viņi sacentās trasē. Vai pēc 20 gadiem šo sezonu atcerēsies ar līdzīgu nostaļģiju kā šobrīd atminas Prostu un Sennu? Domāju, ka te var savilkt paralēles ar NBA, kur daudziem joprojām liekas pilnīgi neiedomājami, ka kāds salīdzina Maiklu Džordanu ar Lebronu Džeimsu, un tad tiek uzskaitīti tituli, kad kurš ieguva pirmo un tā tālāk. Daudziem tas vienkārši neliekas pieņemami, ka tāda diskusija pastāv."

"Taču es skatos šādi – kopš Sennas un Prosta mēs "Formula 1" neko tamlīdzīgu neesam redzējuši," turpināja Janševics. "Tik augstā braukšanas līmenī, ar tik lieliskām mašīnām no divām vadošajām komandām, ar tik lielu savstarpējo konkurenci. Viņi šosezon taču pat burtiski pārbrauca viens otram pāri! Nu, vienkārši fantastika. Tagad prātā izgāju cauri katrai sezonai 21. gadsimtā – vispirms Šūmahera valdīšana, tad divas Alonso uzvaras, tad Fetela titulu laiks un pēc tam jau sākās Hamiltona dominance. Nu, var piesaukt Šūmaheru pret Hakinenu, taču tur bija pavisam cita veida konkurence."

Kā paskaidroja Putniņš, Šūmahers un Hakinens uzturējuši ja ne siltas attiecības, tad ļoti cienījuši viens otru kā personību. "Es teiktu, ka tas bija Hakinena nopelns," sacīja Putniņš. "Katrreiz, kad radās pamats kaut kādiem strīdiem vai konfliktiem pēc trasē notikušā, Hakinens negāja pie medijiem un nebēra visu ārā, viņš vispār nekur apkārt lieki neuzkurināja intrigas, bet gan nedaudz pagaidīja, nomierinājās un pats aizgāja ar Šūmaheru divatā izrunāties. Nu, un līdz tam Šūmahers jau arī padomājis par konkrēto epizodi un labāk sapratis, kas un kā. Bet nu šobrīd tomēr ir cits laiks ar visiem sociālajiem tīkliem un milzīgo publikas iesaisti notiekošajā. Un vēlreiz jāatgādina par "Liberty Media" ietekmi, prasmīgi izceļot šīs drāmas un stāstus."

Ar salīdzinājumiem ar Prostu un Sennu Putniņš neaizrāvās, taču uz jautājumu, vai pēc 20 gadiem šī F1 sezona varētu kļūt par līdzīgu leģendu, viņš atbildēja, ka viennozīmīgi.

"Jā, bija arī 2010. gads, kad pēdējā posmā par titulu cīnījās uzreiz četri braucēji, bija vairākas ļoti interesantas sezonas, taču ar pārliecību varu teikt, ka neatkarīgi no svētdienas posma iznākuma 21. gadsimtā Hamiltona un Verstapena divcīņai nekas nestāv tuvumā," noslēdza Janševics.

     [+] [-]

, 2022-01-11 15:10, pirms 2 gadiem
Man jau iespaidīgas likās arī 2007., 2008. un 2010. gada titulu cīņas! Un visās savs nopelns arī ir Hamiltonam! Bet nu laikam jāpiekrīt, ka šī sezona tomēr visinteresantākā.