Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

FOTA: "F-1 nākotne ir briesmās"

FOTA: "F-1 nākotne ir briesmās"
Arī līdzjutējiem sava nostāja
Foto: AP

Savā starpā turpina karot Starptautiskā automobiļu federācija (FIA) un F-1 komandas, kuras nekādi nevar rast vienošanos par F-1 čempionāta noteikumiem. Pēc trešdien izgāzušās tikšanās starp abām pusēm F-1 Komandu Asociācija (FOTA) ir paziņojusi, ka F-1 nākotne ir briesmās.

Vakar visas 13 komandas, kurām plānots startēt 2010. gada sezonā, sēdās pie sarunu galda, lai panāktu gala vienošanos par noteikumu izmaiņām un FOTA piedāvāto izmaksu samazināšanas plānu. Kā zināms, visas pašreizējās astoņas FOTA komandas piekrita turpināt startēt čempionātā, ja turpmāko diskusiju ceļā ar FIA tiks ņemtas vērā komandu intereses attiecībā par budžeta griestiem un tehniskajiem noteikumiem.

Atsevišķos jautājumos par budžeta ierobežojumiem jau iepriekš bika panākts kompromiss, taču trešdienas tikšanās atkal nekādu rezultātu nav devusi. Astoņas FOTA komandas pameta sapulci uzreiz pēc tam, kad tām paziņoja, ka patiesībā vienības oficiāli nav pielaistas 2010. gada čempionātam un līdz ar to tām neesot balsošanas tiesību par tehniskajiem vai sportiskajiem noteikumiem. Turklāt dienu iepriekš FIA izplatīja paziņojumu, ka visām 13 komandām ir jāpiekrīt jebkurām noteikumu izmaiņām, un FOTA nevar tos izmainīt vienpersoniski, atdalot piecas pārējās vienības.

Skaidrojot notikušo, FIA paziņojums bija lakonisks: "Pēc Pasaules Motoru Sporta Padomes (WMSC) 24. jūnija lēmuma, kurš tapis saistībā ar 29. aprīļa FIA izsludinātajiem sportiskajiem un tehniskajiem noteikumiem, FIA šodien tikās ar komandām, lai meklētu kompromisu par noteikumu izmaiņām. Galvenās sarunu tēmas bija formulu minimālais svars un oficiāla vienošanās panākšana par budžetu samazināšanu līdz 90.gadu sākuma līmenim, kā FOTA pārstāvji apsolīja 24. jūnijā Parīzē notikušajā sēdē. Komandām bija ļauts iesniegt savus priekšlikumus, taču tās pameta sanāksmi."

Savai aizstāvniecībai FOTA apgalvo, ka 24. jūnija FIA izsludinātajā un WMSC apstiprinātajā sarakstā tās bijušas iekļautas, un rīcību pamest tikšanos skaidro ar FIA paziņojumu, ka tās tomēr nav pielaistas čempionātam. Tāpēc FOTA lūdza pārcelt vakardienas tikšanos, taču FIA to neļāva.

"Mēs neparakstīsim jaunu Konkordes līgumu, pirms nebūs skaidri zināmi 2010. gada noteikumi. Tas ir pašsaprotami, ka FOTA paļaujas uz to, ka kompromiss pamatā tika panākts 24. jūnijā, un lēmumā bija teikts, ka "turpmāk 2010. gada noteikumi tiks aizstāti ar 2009. gada reglamentu, kā arī turpmākās vienošanās par 29. aprīlī vairākiem izsludinātajiem noteikumiem". Tā kā šobrīd FIA neievēro WMSC lēmumu un citas pieņemtās detaļas Parīzes tikšanās laikā, F-1 nākotne ir briesmās."

Atgādinām, ka ieligušās nesaskaņas par noteikumu izmaiņām uz pagaidu laiku beidzot tika atrisinātas jūnija beigās, kad FOTA arī atsauca savu vēlmi izveidot alternatīvo čempionātu. Viena no FOTA prasībām bija pašreizējā FIA prezidenta Maksa Moslija nekandidēšana uz šī gada oktrobrī notiekošajām jaunajām prezidenta vēlēšanām, taču Moslijs pēc sākotnējas piekrišanas šobrīd jau noraidījis FOTA ultimātu.

Dažas nedēļas atpakaļ "McLaren-Merdeces" vadītājs Martins Vitmāršs paziņoja, ka beigu vienošanās termiņš ir 31. jūlijs. Ja kompromiss netiks panākts, FOTA rīkos alternatīvo čempionātu.

Izmantotie resursi:
bbc.co.uk
autosport.com
f1-live.com
pitpass.com

 +12 [+] [-]

, 2009-07-09 11:14, pirms 15 gadiem
Javeido jauns cempis. Berniju ar Mosliju nost. Šūmi un Vatanenu vietā

  +5 [+] [-]

, 2009-07-09 11:34, pirms 15 gadiem
Viņiem neapnīk? Takš lai uztaisa to jauno čempionātu un miers

  +4 [+] [-]

, 2009-07-09 11:53, pirms 15 gadiem
ka jau paris dienas ieprieks mineju, tas ka FOTA ir pieteikti(laikam ka jau vairs nav pieteikti ) nakamajai sezonai nenozime ka vini tiesam tur ari startes un nav teikt ka FOTA cempionats tiesam ir miris. sobrid situacija izskatas visai smiekliga, ir skaidrs ka FOTA nepiekapsies un FIA ari nevelas piekapties.
man sobrid vairak izskatas ka FIA censas maksimali paildzinat sito stulbumu lai FOTAi neatliktu laika izveidot savu alternativu cempionatu.
personigi man viss sitais+vel brawn dominance, ferrari un mclaren konkuret nespeja un garlaiciga sezona tikai sak uzdzit riebumu tadam projektam ka F1. loti gribetos redzet FOTA cempionatu kurs tiktu rikots pec F1 fanu aptaujam.

  +1 [+] [-]

, 2009-07-09 12:05, pirms 15 gadiem
vismaz shogad chempionaats ir intresants citaa veidaaa....
te jau isiem ir skaidrs ,ka Batons buus chempis,bet kaads buus F-1 liktenis,to tikai var nojaust....man patiik,lai lieliel piukas speeleejaas smilzhu kastee,bet mazie puikas,lai turpina rinjkjot pa trasi

  +3 [+] [-]

, 2009-07-09 12:25, pirms 15 gadiem
fans81 rakstīja: vismaz shogad chempionaats ir intresants citaa veidaaa....
te jau isiem ir skaidrs ,ka Batons buus chempis,bet kaads buus F-1 liktenis,to tikai var nojaust....man patiik,lai lieliel piukas speeleejaas smilzhu kastee,bet mazie puikas,lai turpina rinjkjot pa trasi
man sitie FIA un ik ipasi moslija izlecieni(ka tu saki lielo viru spelesanas smilsu kaste) stipri atgadina jura savicka stilosanu. ari vins kluvis par RD lielako akcionaru telo baigi kruto veci, redz bez vina piekrisanas nekas nenotiek, tas ko saka koziols(te es runaju par ieprieksejo gadu) ir tuksa muldesana, par visu lemjot vins u.t.t.

  +1 [+] [-]

, 2009-07-09 13:49, pirms 15 gadiem
Batons var kļūt par pēdējo F1 čempionu šā čempionāta idioloģiskajā variantā, un ņemot vērā, ka F1 sākās Lielbritānijā, tad tas būtu simboliski, ka pēdējais čempions ir brits.

  +1 [+] [-]

, 2009-07-09 14:55, pirms 15 gadiem
playthegame rakstīja: ka jau paris dienas ieprieks mineju, tas ka FOTA ir pieteikti(laikam ka jau vairs nav pieteikti ) nakamajai sezonai nenozime ka vini tiesam tur ari startes un nav teikt ka FOTA cempionats tiesam ir miris. sobrid situacija izskatas visai smiekliga, ir skaidrs ka FOTA nepiekapsies un FIA ari nevelas piekapties.
man sobrid vairak izskatas ka FIA censas maksimali paildzinat sito stulbumu lai FOTAi neatliktu laika izveidot savu alternativu cempionatu.
personigi man viss sitais+vel brawn dominance, ferrari un mclaren konkuret nespeja un garlaiciga sezona tikai sak uzdzit riebumu tadam projektam ka F1. loti gribetos redzet FOTA cempionatu kurs tiktu rikots pec F1 fanu aptaujam.
jāpiekrīt tev!

  +2 [+] [-]

, 2009-07-09 17:12, pirms 15 gadiem
Moslija stulbums turpinās... tak paliks viņš ar garu degunu, to jau sen nopelnījis. Sataisīja dažnedažādus sū.dus, lai pats tagad tajos vārtās un tos strēbj. Izskatās, ka vislabākais variants (un visreālākais) ir alternatīvs čempis. (Ja nu vienīgi rudenī Vatanens nāk Moslija vietā un izglābj pusnogrimušo kuģi.)

     [+] [-]

, 2009-07-11 11:52, pirms 15 gadiem
nu cik var...