Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

F1 prezentē jaunos tehniskos noteikumus un mašīnas konceptu

Juris Grīns
Juris Grīns

F1 prezentē jaunos tehniskos noteikumus un mašīnas konceptu
2026. gada F1 auto koncepts. Foto: FIA

F1 pasaules čempionāts oficiāli prezentējis jaunos tehniskos noteikumus, kas stāsies spēkā 2026. gadā. Būtiskas izmaiņas skars gan šasiju un aerodinamiku, gan jaudas agregātu.

Ilgi gaidītie jaunie noteikumi izstrādāti ar mērķi padarīt cīņas trasē ciešākas, aizraujošākas, drošākas un dabai draudzīgākas. Noteikumu tapšanā sadarbojās F1 čempionāts un Starptautiskā Automobiļu federācija (FIA), tāpat savu artavu deva visas desmit komandas.

Līdz ar jauno tehnisko noteikumu prezentēšanu, publiskoti arī attēli ar to, kādas izskatīsies F1 sacīkšu mašīnas 2026. gada sezonā. Salīdzinot ar šī brīža spēkratiem, vizuāli uzreiz pamanāmas būtiskas atšķirības, sevišķi priekšējam un aizmugurējam antispārnam.

Kamēr nesenajā vēsturē mašīnas bija kļuvušas lielākas un smagākas, nākamajā tehnisko noteikumu ērā tās būs mazākas un par aptuveni 30 kilogramiem vieglākas. Būs arī aktīvā aerodinamika - piloti varēs manuāli aktivizēt override režīmu, kas padarīs apdzīšanas vieglāk veicamas.

Būtiskas izmaiņas skars jaudas agregātus. No aiznākamā gada bateriju kapacitāte būs palielināta par 300%, kā rezultātā jaudas sadalījums, ko dod elektrība un iekšdedzes motors būs attiecībā 50:50. Tāpat tiks izmantota simtprocentīgi pārstrādājama degviela.

Noteikumi formāli tiks apstiprināti FIA Pasaules motoru sporta padomes (WMSC) sēdē 28. jūnijā.

Izmantotie resursi:
www.f1.lv

     [+] [-]

, 2024-06-06 21:51, pirms 3 nedēļām
Labi, ka mazākas!
Gribētu, lai šeit vairāk apraksta to 100% pārstrādājamo degvielu. Pēc cik ilga laika izplūdes gāzes pārstrādāsies dabā, neatstājot kaitīgu ietekmi?

     [+] [-]

, 2024-06-07 10:32, pirms 2 nedēļām
Sintētiskā degviela jeb Synthetic eFuel ... tas pats kas jau Porsche cup notiek ...