Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

F1 trilleris Saūda Arābijā ar trim startiem: Hamiltonam uzvara, kopvērtējumā neizšķirts

Rolands Eliņš

F1 trilleris Saūda Arābijā ar trim startiem: Hamiltonam uzvara, kopvērtējumā neizšķirts
Makss Verstapens cīņā pret Lūisu Hamiltonu. Foto: AP/Scanpix

"Formula 1" sezonas priekšpēdējā posmā tika aizvadītas dažādiem pavērsieniem un intrigām pilnas sacensības ar trim startiem, kurās cīņā uz nažiem saķērās nesamierināmie pretinieki Makss Verstapens un Lūiss Hamiltons. Septiņus apļus pirms beigām izvirzoties vadībā, uzvaru svinēja Hamiltons, un pirms sezonas pēdējā posma viņi abi kopvērtējumā ir ar vienādu punktu skaitu.

• Jau kvalifikācijā Saūda Arābijas trasē netrūka intrigas, Maksam Verstapenam avarējot pēdējā aplī un zaudējot līderpozīciju, taču tas nebija nekas, salīdzinājumā ar to, kas šovakar tika pieredzēts "Grand Prix" izcīņā.

• Hamiltonam ar šodien izcīnīto uzvaru kopvērtējumā tagad ir 369.5 punkti. Verstapens finišēja otrajā vietā un arī viņam ir 369.5 punkti pirms sezonas pēdējā posma. Jāuzsver, ka vairāk izcīnīto uzvaru dēļ čempionāta vadību joprojām saglabā Verstapens.

• Saūda Arābijas trasē starts tika veikts trīs reizes – sacensību sākumā un pēc tam divreiz, kad sacensības tika atsāktas.

• Hamiltons un Verstapens vairākkārt viens otru trasē apdzina, iesaistījās divcīņās un sadursmēs, saņēma sodus, cīnījās ar pistopu stratēģiju un apmainījās "laipnībām" radio sarunās, taču beigās tomēr Hamiltons 43. aplī nonāca vadībā un nosargāja uzvaru.

• Sacensībās, kuras jau tiek raksturotas kā vienas no visu laiku saspringtākajām un trakākajām, trešo vietu finišā ieguva Valteri Botass, pēdējā taisnē tiekot garām Estebanam Okonam.

Sacensību pirmajos apļos savu formulu nesavaldīja Miks Šūmahers, un tam izrādījās tālejošas sekas. Trasē devās drošības mašīna, un vadībā esošais Lūiss Hamiltons uzreiz devās boksos, ko darīja arī viņa komandas biedrs Valteri Botass, tiesa, vispirms paspējot nokaitināt aizmugurē braucošo Verstapenu.

Verstapens izvēlējās boksos nebraukt un nonāca pirmajā vietā, un tas izrādījās veiksmīgs lēmums – lai varētu novākt Šūmahera formulas atlūzas, sacensības tika pārtrauktas, attiecīgi, kamēr visi gaidīja otro startu, Verstapena formulai boksos varēja mierīgi nomainīt riepas, viņam saglabājot vadību.

Sacensībām atsākoties, Verstapens pirmajā līkumā nosargāja vadību, taču aiz līderiem izcēlās jauns haoss, kurā izstājās Mazepins, Peress un Rasels, un atkal tika izsludināts pārtraukums, lai sakārtotu trasi. Kamēr tika gaidīts trešais starts, FIA izvērtēja Verstapena palikšanu vadībā un secināja, ka viņš pārkāpis noteikumus, un, vienojoties ar iesaistītajām komandām, nonāca pie lēmuma, ka trešajā startā pirmajā pozīcijā būs Okons, Hamiltons būs otrais, bet Verstapens aiz viņa.

Trešajā startā Hamiltons centās tikt garām Okonam, bet Verstapens pārslēdzās uz iekšmalu un vispirms tika garām Hamiltonam, bet nākamajā līkumā arī Okonam. Hamiltons drīz vien apsteidza Okonu un nonāca tieši aiz Verstapena. Tobrīd bija veikti tikai 18 no 50 apļiem, bet jau noticis tik daudz, ka intrigu būtu pieticis pieciem posmiem.

Arī turpinājumā neiztika bez sacensību ierobežojumiem, un vairāku avāriju dēļ tika nozīmēta virtuālā drošības mašīna, un sacensību rīkotājiem bija grūtības ar trases notīrīšanu no atlūzām. 33. aplī sacensības atsākās pilnvērtīgi, un Hamiltons lūkoja uzbrukt Verstapena līderpozīcijām. 37. aplī brits gandrīz tika Verstapenam garām pa ārmalu, taču viņi abi gandrīz satriecās, Verstapens izbrauca no trases, taču palika priekšā.

"Red Bull" pārstāvji gan juta, no kuras puses pūš vējš, un deva norādes Verstapenam palaist Hamiltonu garām, lai nesaņemtu lielāku sodu. Verstapens taisnē samazināja ātrumu un atstāja ideālo trajektoriju, taču acīmredzot nepaveica to pietiekami uzskatāmi, turklāt izrādījās, ka Hamiltons par to nav informēts, un Hamiltons ietriecās Verstapenā, sabojājot pats savu formulas priekšgalu.

Verstapens pēc tam palaida Hamiltonu garām, taču uzreiz deva gāzi grīdā un iekšmalu aizspraucās viņam garām. Šāda taktika tiesnešus neapmierināja, un Verstapens saņēma piecu sekunžu sodu. Taču Hamiltons 43. aplī vēlreiz apdzina Verstapenu un šoreiz vadību vairs neatdeva, ar ātrāko apli aizbraucot līdz finišam. Verstapena formula turklāt sāka zaudēt ātrumu un pēdējos apļos Hamiltona pozīcijas vairs neapdraudēja.

Viņu abu cīņai punkts attiecīgi tiks pielikts sezonas pēdējā posmā Abu Dabi, un lielāku intrigu pat mākslīgi būtu grūti izveidot. Kā nekā, šī būs tikai otrā reize F1 vēsturē, kad pēdējais posms tiek sagaidīts ar divu līderu vienādu punktu skaitu.

Nedaudz ēnā palika, bet lielisks bija arī Valteri Botasa manevers, finiša taisnē tiekot garām Okonam un ieņemot trešo vietu. Okons tika apdzīts par 0.1 sekundi. Piekto vietu ieguva Daniels Rikjardo, kamēr sestais bija Pjērs Gaslī, kuram sekoja abi "Ferrari" piloti. Tāpat jāatzīmē Antonio Džiovinaci iebraukšana punktos, finišējot devītajā vietā.

Abu Dabi "Grand Prix" norisināsies pēc nedēļas.

Saūda Arābijas GP

V.PilotsValstsKomandaPunkti
1 .Makss VerstapensNEDRed Bull Racing Honda369.5
2 .Lūiss HamiltonsGBRMercedes369.5
3 .Valteri BotassFINMercedes218
4 .Serhio PeressMEXRed Bull Racing Honda190
5 .Šarls LeklērsMONFerrari158
6 .Lando NorissGBRMcLaren Mercedes154
7 .Karloss SainssESPFerrari149.5
8 .Daniels RikjardoAUSMcLaren Mercedes115
9 .Pjērs GaslīFRAAlphaTauri Honda100
10 .Fernando AlonsoESPAlpine Renault77
11 .Estebans OkonsFRAAlpine Renault72
12 .Sebastians FetelsGERAston Martin Mercedes43
13 .Lānss StrollsCANAston Martin Mercedes34
14 .Juki CunodaJPNAlphaTauri Honda20
15 .Džordžs RaselsGBRWilliams Mercedes16
16 .Kimi ReikenensFINAlfa Romeo Racing Ferrari10
17 .Nikolass LatifīCANWilliams Mercedes7
18 .Antonio DžiovinaciITAAlfa Romeo Racing Ferrari3
19 .Miks ŠūmahersGERHaas Ferrari0
20 .Roberts KubicaPOLAlfa Romeo Racing Ferrari0
21 .Ņikita MazepinsRAFHaas Ferrari0
1 2 60 komentāri

  +4 [+] [-]

, 2021-12-05 21:44, pirms 2 gadiem
Kkas traks tur darijas nu ko, galvenais, lai viss izskiras trase nevis tiesnesu lemumos. 369.5 vs 369.5 Abu Dabi mersiem nebus tads parsvars masinu zinja.
Slēpts komentārs: EUcerin

  +1 [+] [-]

, 2021-12-05 21:46, pirms 2 gadiem
VER grib atdot vietu. Melnais rasists iebāž dibenā un beigās VER jāatdod vieta vēlreiz. Un ķirsis uz tortes 5 sek sods.

  -1 [+] [-]

, 2021-12-05 21:46, pirms 2 gadiem
Pēdējā posmā paredzu makša izraisītu avāriju ar hami. Par sekām neņemos spriest.

  +4 [+] [-]

, 2021-12-05 21:47, pirms 2 gadiem
evil11 rakstīja: VER grib atdot vietu. Melnais rasists iebāž dibenā un beigās VER jāatdod vieta vēlreiz. Un ķirsis uz tortes 5 sek sods.
realitate gan tas neko nemainija, bet Ham vnk mudaks.

  +1 [+] [-]

, 2021-12-05 21:47, pirms 2 gadiem
EUcerin rakstīja: Hamiltons turpina dominēt ar krietni lēnāko formulu!
Lūk tas ir meistars!! : )
Meistars, kuram sieviete staigā līdz, lai matus sataisītu kad vajag.

  -1 [+] [-]

, 2021-12-05 21:49, pirms 2 gadiem
Laikam lielāks dolbajobs par verstapenu nav pēdējos 20 gados braucis F1

  -1 [+] [-]

, 2021-12-05 21:50, pirms 2 gadiem
evil11 rakstīja: Meistars, kuram sieviete staigā līdz, lai matus sataisītu kad vajag.
Maxim jau labu laiku atpakaļ cerams ir skaidrs, ka čempis ir pad..irst!
Spiež maksimumu no tā buļļa!
Kā jau te minēja, atliek iemaukt Hami sienā!

  -1 [+] [-]

, 2021-12-05 21:51, pirms 2 gadiem
evil11 rakstīja: Skysports komentētājs nēģerpeņa laizītājs
Neizrunājies. Hamis ir geju aizstāvis, līdz ar to ari vińš aizstāv pid… Maksi

  +2 [+] [-]

, 2021-12-05 21:52, pirms 2 gadiem
budamank rakstīja: realitate gan tas neko nemainija, bet Ham vnk mudaks.
Mudaks ir VER, kurš arī dabūja pelnītu sodu. Jau zbal tā rižika mūžīgās bremzēšanas vēlāk un uzskata to par variantu, ka viņam taču bija pozīcija trasē. Tikai lielāko ties pēc tiem manevriem pats trases robežās neierakstās un otram braucējam "jāneierakstās" vēl vairāk ārpus trases robežām. Pelnīts sods un lai aizmirst par čempi.

     [+] [-]

, 2021-12-05 21:52, pirms 2 gadiem
Bet… jebkurā gadījumā verstapens nav titula cienīgs

     [+] [-]

, 2021-12-05 21:53, pirms 2 gadiem
Narkomāns Jānis rakstīja: Neizrunājies. Hamis ir geju aizstāvis, līdz ar to ari vińš aizstāv pid… Maksi
Viņš nav geju aizstavis, viņš ir tradicionalās ģimenes pretinieks. Ir starpiba

     [+] [-]

, 2021-12-05 21:55, pirms 2 gadiem
Narkomāns Jānis rakstīja: Laikam lielāks dolbajobs par verstapenu nav pēdējos 20 gados braucis F1
HAM nav labāks (ārpus trases). Palicis tāds politkokrekts pēdējā laikā un cenšas izpatikt kkādām tautas masām. Un VER vismaz ir interesanti skatīties trasē. Cīnas un neko tāpat vien neatdod trasē. Nepavelti viņš ir Mad Max.
HAM čīkstējis ir vienmēr, bet tagad kad VER min uz papēžiem ir vēl vairāk samīzies.

  +2 [+] [-]

, 2021-12-05 21:55, pirms 2 gadiem
Narkomāns Jānis, ļoti atbilstošs lietotājvārds

     [+] [-]

, 2021-12-05 21:57, pirms 2 gadiem
Brugjeetaajs rakstīja: Narkomāns Jānis, ļoti atbilstošs lietotājvārds
100% labāk nekā būt brugētājam😂

  +5 [+] [-]

, 2021-12-05 21:58, pirms 2 gadiem
Kopumā jau bišķi žēl skatīties uz maksi. Čalis dara visu iespējamo un neiespējamo, bet nu sezonas izskaņā tas mersis ir jūtami ātrāks par bulli.

  -2 [+] [-]

, 2021-12-05 21:59, pirms 2 gadiem
verstapenam javine kaut vai Silverstonas delj.

     [+] [-]

, 2021-12-05 21:59, pirms 2 gadiem
zogs rakstīja: HAM nav labāks (ārpus trases). Palicis tāds politkokrekts pēdējā laikā un cenšas izpatikt kkādām tautas masām. Un VER vismaz ir interesanti skatīties trasē. Cīnas un neko tāpat vien neatdod trasē. Nepavelti viņš ir Mad Max.
HAM čīkstējis ir vienmēr, bet tagad kad VER min uz papēžiem ir vēl vairāk samīzies.
Man Ham vegānistu, zało, zilo, blm utt aizstāvēšana un atbalstīšana protams arii izraisa riebumu, bet max uzvedība ir kā mazai sūda čupai

  -3 [+] [-]

, 2021-12-05 22:00, pirms 2 gadiem
Hamiltonam par ielikšanu Verstapena pakaļā nekas nepienākas? Ā nu ja, cietēju rase. Kad pazaudēs titulu pēdējā posmā, būs vainīga komanda un citi. Āksts.

  +1 [+] [-]

, 2021-12-05 22:01, pirms 2 gadiem
Šodien iespējams lielākais haoss no sacīkšu menedžēšanas viedokļa.
Sarkanie karogi - pa radio pa blatam izdala starta vietas, drošības mašīna un pēc tam sarkanie karogi radod pilnīgi negodīgus apstākļus arī pret mello balerīnu.
A ja Vestarpens izstātos pēc bāziena dibenā, būtu Ham sods??

  -1 [+] [-]

, 2021-12-05 22:01, pirms 2 gadiem
killo2000 rakstīja: Kopumā jau bišķi žēl skatīties uz maksi. Čalis dara visu iespējamo un neiespējamo, bet nu sezonas izskaņā tas mersis ir jūtami ātrāks par bulli.
Sezonas beigās vairāk sāk strādāt nervi. Kas tam rižikam nav.

RB šodien 0,5 sec ātrāks pirmajā sektorā, bet MB esot ātrāks par RB.

     [+] [-]

, 2021-12-05 22:02, pirms 2 gadiem
evil11 rakstīja: Šodien iespējams lielākais haoss no sacīkšu menedžēšanas viedokļa.
Sarkanie karogi - pa radio pa blatam izdala starta vietas, drošības mašīna un pēc tam sarkanie karogi radod pilnīgi negodīgus apstākļus arī pret mello balerīnu.
A ja Vestarpens izstātos pēc bāziena dibenā, būtu Ham sods??
kadam blatam? viss pec noteikumiem, ja RB pienjem Mershu piedavajumu tad nesuta izskatisanai uz tiesnesiem. Pasi piekrita, jo zinaja, ka ja ies tiesnesos tad vel 5 sek sods pa virsu.

  +2 [+] [-]

, 2021-12-05 22:03, pirms 2 gadiem
Šo sacīksti pa lielam izšķīra stjuarti, kuru vairāki lēmumi vai nu nāca nepareizā laikā, vai arī bija nesaprotami/neloģiski... katrā gadījumā, Hamiltona uzvara nav nekāds pārsteigums un pat ar bojātu priekšējo antispārnu viņš izrādījās ātrākais...

Ja par tabulām:
Konstruktoru kausā Meršiem jau +20 punkti, kas par 99,999% (es pat teiktu par visiem 100%) jau ir izcīnīts kauss... tikai pilnīga meršu neveiksme to var vēl izmainīt...

Protams, no intrigas viedokļa neizšķirts pirms pēdējās sacīkstes, kur pat vairs nav punkti jārēķina - vnk jāfinišē priekšā savam sāncensim jebkurā top10 pozīcijā -, ir labs rezultāts...

Katrā gadījumā mana prognoze, kuru izteicu pēc pirmās sezonas gonkas (Hamiltons un Mercedes iegūs abus kausus) joprojām ir ļoti reāla... un es joprojām ticu, ka man būs taisnība... bet redzēsim... ja man nebūs taisnība, neraudāšu, bet ar prieku atzīšu, ka man nebija taisnība...

     [+] [-]

, 2021-12-05 22:03, pirms 2 gadiem
evil11 rakstīja: Šodien iespējams lielākais haoss no sacīkšu menedžēšanas viedokļa.
Sarkanie karogi - pa radio pa blatam izdala starta vietas, drošības mašīna un pēc tam sarkanie karogi radod pilnīgi negodīgus apstākļus arī pret mello balerīnu.
A ja Vestarpens izstātos pēc bāziena dibenā, būtu Ham sods??
O... jau dabūji brīdinājumu par stulbību rakstīšanu...

     [+] [-]

, 2021-12-05 22:03, pirms 2 gadiem
Domāju, ka Abu Dabī sacīkste abiem beigsies pirmajos līkumos.

  +2 [+] [-]

, 2021-12-05 22:04, pirms 2 gadiem
Heiteris parastais rakstīja: Sezonas beigās vairāk sāk strādāt nervi. Kas tam rižikam nav.

RB šodien 0,5 sec ātrāks pirmajā sektorā, bet MB esot ātrāks par RB.
Nemuldi urļik, aplī mersis vismaz 0.2 ātrāks
1. -0.2
2. +0.2
3. +0.2

  +3 [+] [-]

, 2021-12-05 22:04, pirms 2 gadiem
Heiteris parastais rakstīja: Sezonas beigās vairāk sāk strādāt nervi. Kas tam rižikam nav.

RB šodien 0,5 sec ātrāks pirmajā sektorā, bet MB esot ātrāks par RB.
0,5sek un? Kāpēc tad maksis nebrauca no luosa prom 0.5sek aplī? Speciāli sabremzēja, lai jautrāk? Nē - pārējos sektoros luiss ar uzviju to atspēlēja un kopumā aplī mersis bij ātrāks, to tik aklais varēj neredzēt.

  +3 [+] [-]

, 2021-12-05 22:05, pirms 2 gadiem
killo2000 rakstīja: 0,5sek un? Kāpēc tad maksis nebrauca no luosa prom 0.5sek aplī? Speciāli sabremzēja, lai jautrāk? Nē - pārējos sektoros luiss ar uzviju to atspēlēja un kopumā aplī mersis bij ātrāks, to tik aklais varēj neredzēt.
atraks vins bija par 0.5 pirmaja sektora kamer vel medium riepas tureja pret hamiltona hardiem. taisnes mersis vnk lidoja nesalidzinami atrak.

     [+] [-]

, 2021-12-05 22:09, pirms 2 gadiem
Tāpat taču skaidrs ka Hamis PČ uzvarēs, pēdējos pāris posmos tas jau bija zināms

     [+] [-]

, 2021-12-05 22:11, pirms 2 gadiem
Jāni, vismaz man ar spriest spēju viss ir ok

     [+] [-]

, 2021-12-05 22:13, pirms 2 gadiem
Brugjeetaajs rakstīja: Jāni, vismaz man ar spriest spēju viss ir ok
Kādēł tu tā domā? Kolēgi pateica?😂 vai brugakmeńi?

     [+] [-]

, 2021-12-05 22:18, pirms 2 gadiem
Lūisa fani tagad, kad viņš tiek labots zem sarkanajiem Imola un Silver: Nu, viss ir saskaņā ar noteikumiem, kāpēc jūs lamājaties?
Lewis fani tagad: es domāju, vai vēl kāds drīkst to darīt?

  +4 [+] [-]

, 2021-12-05 22:25, pirms 2 gadiem
Pēc tā, kad Buļļi uzlika dzeltenās gumijas bija skaidrs, ka neizvilks līdz finišam. Līdz ar to visiem tiem tiesnešu lēmumiem nav nekādas nozīmes, jeb kurā gadījumā Max sacīkstes beigās zaudētu pozīciju, Hamis ar baltajām bija ātrāks nekā Max ar dzeltenajām, kuras beigās izbeidzās

     [+] [-]

, 2021-12-05 22:29, pirms 2 gadiem
Ar beigtu antisparnu un cietajam riepam liek atrakos apļus, var neskatīties pēdējo gonku. absolūts fia un mer farss

  +3 [+] [-]

, 2021-12-05 22:32, pirms 2 gadiem
kuraats rakstīja: Pēc tā, kad Buļļi uzlika dzeltenās gumijas bija skaidrs, ka neizvilks līdz finišam. Līdz ar to visiem tiem tiesnešu lēmumiem nav nekādas nozīmes, jeb kurā gadījumā Max sacīkstes beigās zaudētu pozīciju, Hamis ar baltajām bija ātrāks nekā Max ar dzeltenajām, kuras beigās izbeidzās
Red Bull cerēja uz vēl kādu red flag, bija jāriskē. Jā, Hamja ātrums ar cietajām pārsteidza, šāva ātrākos apļus vienu pēc otra.
1 2 60 komentāri