Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

"Mercedes" atklāj iemeslu Austrijā piedzīvotajām problēmām

Juris Grīns
Juris Grīns

"Mercedes" atklāj iemeslu Austrijā piedzīvotajām problēmām
Foto: Mercedes-AMG Petronas Motorsport

Tas, ka "Mercedes" piloti aizvadītajā F1 posmā Austrijā nekonkurēja cīņā par uzvaru, pārsteidza daudzus, bet tagad komanda paziņojusi konkrētu iemeslu, kādēļ tā notika. Pastāv arī varbūtība, ka šādas situācijas atkārtojas arī citos posmos.

Jau sacīkšu laikā bija zināms, ka Valteri Botasa un Lūisa Hamiltona mašīnas pārkarst, līdz ar to nav ekspluatējamas ar pilnu jaudu, kā rezultātā sportisti finišēja vien trešajā un piektajā vietā. Hamiltons pirmo reizi šosezon nekāpa uz pjedestāla.

"Mercedes" vienības inženierijas nodaļas direktors Endrjū Šovlins izskaidrojis, ka mašīnu pārkaršana nebija nejaušība - 2019. gada sacīkšu modelim jau sākotnēji bijušie iebūvēti pārāk mazi radiatori, kas tik augstā gaisa temperatūrā, kāda bija vērojama Austrijas "Grand Prix", nevar nodrošināt pietiekošu dzesēšanu.

"Īsumā sakot, mašīnai nav pietiekoši lieli radiatori," skaidro Šovlins. "Šajā ziņā esam bijuši pārāk optimistiski, jo nedomājām, ka dzesēšanas sistēmai nāksies strādāt ar tik lielu jaudu. Nenovērtējām situāciju pietiekoši, un tas nozīmē, ka ļoti karstās sacīkstēs mums būs grūtības saglabāt visu tik pietiekošā vēsumā, lai motoram nenodarītu bojājumus."

Sacīkstēs, kad ir liels karstums, komandas mēdz pielietot arī īpašus virsbūvju risinājumus ar papildus atverēm, lai nodrošinātu maksimālu gaisa piekļuvi. "Mercedes" inženieri šajā ziņā paveica visu iespējamo, taču arī tas nedeva nepieciešamo rezultātu.

"Dzesēšanu var palielināt, ja izmanto visas virsbūves atveres," skaidro Šovlins. "Austrijā bija +35 grādi, un mēs izdarījām visu, ko varējām, šādi "atverot" savas mašīnas. Tas bija viss iespējamais. Pēc tam vēl kaut ko darīt lietas labā jau ir ļoti ierobežotas iespējas."

Šovlins piebilst, ka ik apli apmēram 400 metrus, kas ir 10% no trases garuma, Botasam un Hamiltonam nācās "atpūtināt" savas formulas, lai tajās uzturētu daudz maz drošu temperatūru, līdz ar to tas atsaucās arī uz apļu laikiem.

Izmantotie resursi:
Motorsport.com: F1 News, MotoGP, NASCAR,...