Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Kas ir Polijas 1. spīdveja līga?

Nauris Mackevičs
Nauris Mackevičs

Kas ir Polijas 1. spīdveja līga?
Artjoms Laguta un Maksims Bogdanovs Daugavpils trekā
Foto: Viktors Sarvuta, Sportacentrs.com

Vairs nav aiz kalniem jeb jau 5. aprīlī startēs 2010. gada Polijas 1. spīdveja līgas sezona, kurā Latvijas godu aizstāvēs Daugavpils spīdveja klubs „Lokomotīve”, kas apņēmies nosargāt, kā arī uzlabot iepriekš iekarotās pozīcijas. Laiks iepazīstinām ar zvēru vārdā „Polijas 1. spīdveja līga”.

Tuvojoties jaunās Polijas 1. spīdveja līgas sezonas sākumam, portāls Sportacentrs.com ik dienu piedāvās Jūsu uzmanībai plašāku ieskatu gaidāmajā sezonā, izvērtējot mūsu komandas perspektīvas uz citu komandu fona, ieskatu Polijas 1. spīdveja līgā, mūsu komandas šīs sezonas modeļa analīzi, kā arī iepazīstinās ar pretinieku komandām.

Portāls Sportacentrs.com apņēmies šosezon daudz augstvērtīgākā līmenī iepazīstināt portāla lietotājus ar šo daudziem tik nepazīstamo un eksotisko sporta veidu, lai ikkatram rastos priekšstats, kas tas tāds spīdvejs ir. Mūsu pirmo apskatu veltīsim ieskatam līgā, kurā startēs Latvijas motorsporta lepnums - Daugavpils „Lokomotīve”.

Polijas 1. spīdveja līga

Uzbūve

Polijas spīdveja čempionāts sastāv no trīs līgām – Ekstralīgas, 1. līgas un 2. līgas. Katrā no šīm līgām startē pa astoņām komandām. Paplašināti pievērsīsimies vien 1. līgai. Kā jau iepriekš minēts, mūs interesējošajā līgā startē astoņas komandas, kuras katra ar katru aizvadīs pa vienai sacīkstei, sacenšoties gan savā, gan pretinieku trekā. Pēc aizvadītām 14 kārtām komandas tiks dalītas divos četriniekos. Labākais četrinieks sadalīs godalgas, bet otrajā četriniekā noskaidrosies to komandu nosaukumi, kuras būs spiestas atstāt līgu.

Ja iepriekšējā sezonā labākās komandas tika noskaidrotas pēc play-off sistēmas, tad šogad abi četrinieki atgriezīsies pie vecās sistēmas – vēl pa divām savstarpējām sacīkstēm savā un pretinieku trekā, tātad vēl sešas sacīkstes. Savāktie punkti tiks summēti un pēc iegūtajiem punktiem komandas arī tiks sarindotas noslēguma tabulā. Jāpiebilst, ka otrajā posmā tiks ņemti vērā vien iegūtie punkti pret komandām, kuras tikušas tajā pašā četriniekā. Pirmā vieta automātiski garantēs vietu Ekstralīgā, otrā vieta iegūs iespēju cīnīties par ceļazīmi uz paradīzi ar 7. labāko Ekstralīgas komandu, savukārt septītā vieta cīnīsies par vietas saglabāšanu līgā ar 2. līgas otro labāko vienību, bet visvājākais klubs automātiski pametīs līgu.

Sacensības Daugavpils trekā 80. gados.

Par punktiem: par uzvaru katrā no sacīkstēm uzvarētājkomanda saņem divus punktus, bet zaudētāja – nevienu. Ja beigās fiksēts neizšķirts – katrai no komandām pienākas viens punkts. Papildus jeb bonuspunkts tiek piešķirts tai komandai, kura bijusi labāka divu sacīkšu summā (savā trekā + izbraukumā). Maksimāli iegūstamais punktu skaits vienas sezonas laikā – 50 (ņemot vērā, ka komandas tiks dalītas divos četriniekos nevienā no turnīra tabulām šāda summa pat teorētiski nevar parādīties). Varbūtība, ka tā notiks ir minimāla, jo spīdvejā milzīga nozīme sava treka priekšrocībai

Katra no komandām uz vienām sacīkstēm var pieteikt septiņus braucējus (agrāk varēja pieteikt astoņus), no kuriem vismaz diviem ir jābūt junioru vecumā (ne vecākiem par 21 gadu), kā arī trīs pašmāju braucējiem. Katrs no braucējiem var maksimāli veikt septiņus braucienus, bet kopumā skatītāji katrās no sacīkstēm varēs vērot 15 pilnus braucienus (sliktu laikapstākļu vai citu neparedzamu gadījumu dēļ braucienu skaits var arī būt mazāks, bet, lai sacensību rezultāts tiktu ieskaitīts, jāveic vismaz astoņi pilni braucieni). Braucienu veikšanas sistēma un braucēju maiņas ir stingri reglamentētas, ar ļoti daudzām un dažādām niansēm, kuru uzskaitīšanai būtu nepieciešams liels papīra daudzums (vai arī monitora platība), tādēļ tik plaši neiedziļināsimies.

Katrs no braucieniem sastāv no četriem apļiem, kurus vienlaicīgi veic četri braucēji (pa diviem no katras komandas). Par uzvaru braucienā braucējs saņem trīs punktus, par otro vietu divus, par trešo – vienu. Ja pirmās divas vietas ieņem vienas komandas braucēji, tie iegūst uzreiz piecus punktus, bet pretinieks tikai vienu. Ja, piemēram, komanda A iegūst pirmo un trešo vietu, tad punktu attiecība būs 4:2 utt. 15 braucienu laikā iekrātie punkti tiek summēti un tā komanda, kura summā ieguvusi vairāk punktu, tiek atzīta par uzvarētāju.

Treks: Spīdveja treka viena apļa garums nevar būt mazāks par 260 metriem, kā arī lielāks par 450 metriem. Katrā no trasēm ir divas garas taisnes, kā arī divi gari līkumi, kuros pārsvarā notiek visi apdzīšanas manevri. Prasme izvēlēties pareizo trajektoriju ir visaugstāk vērtējamais meistarības rādītājs. Parasti viens brauciens tiek veikts 50-75 sekundēs, kas atkarīgs no apļa garuma. Spīdveja mocīši nav aprīkoti ar bremzēm, tādēļ ātrumi trekā ir iespaidīgi.

Plašāku ieskatu jaunajās izmaiņās un kopējos spīdveja noteikumos varat lasīt šeit:
Polijas 1. spīdveja līgā vairākas būtiskas...

Arī 70. gados Daugavpilī bija kritieni un pārpildītas tribīnes.

"Lokomotīve" jau trešo gadu

Daugavpils „Lokomotīve” pēc ilgstošas startēšanas Krievijas spīdveja čempionātos 2006. gadā izšķīrās par dalību Polijas 2. spīdveja līgā, kurā beidzot tika pieņemtas arī ārzemju komandas. Šis gads sakrita arī ar Grigorija Lagutas ierašanās gadu. G.Laguta pārī ar pieredzējušo Andreju Koroļovu, kā arī jaunizcepto Eiropas junioru vicečempionu Kjastu Puodžuku jau pirmajā gadā spēja ieņemt trešo vietu. Nākamais solis pretī elitei tika sperts gadu vēlāk, kad izdevās ieņemt otro vietu (Maksima Bogdanova izlaušanās gads), bet izslēgšanas mačos tika pārspēta Ļubļinas „Sipma”.

Šis panākums ļāva nodrošināt vietu Polijas 1. spīdveja līgā. „Lokomotīve” kļuva par pirmo ārzemju komandu, kura spēja iekļūt šajā līgā (tagad to iespējuši arī ungāri), pie tam ne tikai iekļuva, bet arī pārliecinoši noturējās tajā, ieņemot piekto vietu. Lielākie pārsteigumi gan vēl bija tikai priekšā – 2009. gadu „Loko” noslēdza ar sudraba medaļām, kas deva iespēju pacīnīties par vietu, nebaidīsimies šo vārdu, pasaules spēcīgākajā līgā – Ekstralīgā. Diemžēl finansiālo problēmu dēļ šo sapni, cerams, nācās tikai piembremzēt. Uzdevums šogad – tikt labāko četriniekā.

Komandas un braucēji

Polijas 1. spīdveja līga tiek uzskatīta par vienu no labākajām visā pasaulē. Pirmo vietu varētu atvēlēt Polijas Ekstralīgai, kurai sekos Zviedrijas Elites sērija, Lielbritānijas Elites līga, kā arī Dānijas līga. Uzreiz aiz šīm līgām ierindojama Polijas 1. līga. Interesanti, ka viens no nosacījumiem „Loko” līgā skan šādi – nevienā no komandām nedrīkst būt vairāk par diviem „Grand Prix” seriāla pamatsastāvu dalībnieku (kopumā tādu ir 15). „Lokomotīves” sastāvā nav neviena šāda kalibra braucēja… Toties tādus varam atrast citās līgas komandās – nevienā no tām gan nav vairāk par vienu. Lai arī šobrīd tikai divi no šajā līgā startējošajiem ir starp „Grand Prix” seriāla pamatsastāva dalībniekiem (Polijas Ekstralīgā ir visi 15), skaļu uzvārdu netrūkst – Kriss Hariss, Skots Nikolss, Magnuss Zeterstrēms, Matejs Kušs, Kšištofs Jablonskis, Adams Skorņickis, brāļi Drimli, Kamerons Vūdvords un daudzi citi (sīkāk ar komandu sastāviem iepazīstināsim nākamajos apskatos).

Spīdvejs nav no tiem lētākajiem sporta veidiem, kā rezultātā Polijas 1. spīdveja līgā konkurētspējīga var būt tikai tā komanda, ja nav savu jauno un talantīgo braucēju, kuras budžets ir kā minimums 800 000 eiro, bet tā ir minimālā summa. Labāko komandu budžets sastāda divus miljonus eiro un uz augšu. Protams, ka „Lokomotīve” nevar pretstatīt ne uz pusi tik lielu summu, precīzāk, augstākminēto summu varat dalīt ar četri, iegūsiet aptuveno Daugavpils komandas gada budžetu. Šogad 1. līgā debitēs Ungārijas klubs, tādējādi kopumā tiks pārstāvētas trīs valstis - Polija, Latvija un Ungārija.

Spīdvejs Polijā ir viens no vispopulārākajiem sporta veidiem, tādēļ tam tiek pievērsta ļoti plaša uzmanība. Par to tiek plaši rakstīts presē, spīdvejisti ir vieni no populārākajiem valsts sportistiem, sacensības tiek rādītas ļoti kvalitatīvi nodrošinātās televīzijas tiešraidēs (intervijas pēc braucieniem, sarunas boksos, dziļa analīze utt.), tiek izmantotas arī radio tiešraides (arī no Daugavpils). Lieki piebilst, ka skatītāju daudzums tribīnēs ir skaitāms desmitos tūkstošu. Lai izjustu spīdveja būtību, braucam uz Daugavpili un atbalstām "Lokomotīvi".

Nākamajā apskatā piedāvāsim Daugavpils "Lokomotīves" braucēju vizītkartes!

Komandas

KomandaPilsētaValsts
LotosGdaņskaPolija
LokomotīveDaugavpilsLatvija
MarmaŽešuvaPolija
StartGņežnoPolija
PSŽPozņanaPolija
RKMRibņikaPolija
GTŽGrudzjoncaPolija
Speedway MiszkolcMiškolcaUngārija

"Lokomotīves" sastāvs

BraucējsValsts
Grigorijs LagutaLatvija
Kjasts PuodžuksLatvija
Leonīds PauraLatvija
Maksims BogdanovsLatvija
Jevgēņijs KaravackisLatvija
Igors AntoņenkoLatvija
Vjačeslavs GiruckisLatvija
Romāns PovažnijsKrievija
Čārlijs GjedeDānija
Kauko NieminensSomija
Pāvels MesjoncsPolija
Artjoms LagutaKrievija
Vadims TarasenkoKrievija

Saistītie raksti:
Polijas 1. spīdveja līgā vairākas būtiskas...
"Leonīd, tā ir tava pēdējā iespēja" jeb ...
"Lokomotīves" soms: "Brīvā laika spīdvejistiem...
Viedoklis: Spīdveja sezona ar "+" zīmi, bet...
"Lokomotīve" prezidents: "Ekstralīga ir...

  -1 [+] [-]

, 2010-03-30 22:14, pirms 14 gadiem
cik lokomotīves trekā skatītāju vietas?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2010-03-30 22:29, pirms 14 gadiem
kkas18 rakstīja: cik lokomotīves trekā skatītāju vietas?
apmēram 10 tūkstoši

  +3 [+] [-]

, 2010-03-30 22:32, pirms 14 gadiem
kādas ir vidējās algas Lokomatīves spīdvejistiem ?

  +3 [+] [-]

, 2010-03-30 22:53, pirms 14 gadiem
elwo rakstīja: Polijas pēc spēka 2. divīzija... Daugavpils tribīnēs Krievijas karogi... Mājas lapa krievu valodā... Kapēc, lai kādu latvieti kaut kas tāds interesētu?
1. Kā Nauris sakaolijas Ekstralīga ir pasaules Spīdveja Meka(tātad labākā)! un Polijas 1. līga arī ir ļoti spēcīga, austu kotējas pasaules spīdvejā.
2. Cik reizes esi skatījies spīdveju!? Uz Grand Prix, jā, jo tur brauc Krievijas pārstāvji! Bet ja tu runā par Polijas līgu, tad daži piedzērušies vietējie nav rādītājs!
3. Interesē pat ļoti daudzus latviešus, un ne tikai vietējos(jā, Daugavpilī dzīvo arī latvieši), jo tas ir motoru sports; aizraujošs skatītājiem(skatāms sporta veids) un ļoti labi redzams viss treks(visa sacīkste kopumā).Nosauc vēl kādu sporta veidu Latvijā, neskaitot hokeju, kur skatītāji atnāk kaut vai 4-5 tūkstošu skaitā?
4. Lokomatīves finanses faktiski uztur tikai pilsēta un tās uzņēmēji

  -1 [+] [-]

, 2010-03-30 23:21, pirms 14 gadiem
nu tu un nodevi!!!
naftas magnāts rakstīja: 1. Kā Nauris sakaolijas Ekstralīga ir pasaules Spīdveja Meka(tātad labākā)! un Polijas 1. līga arī ir ļoti spēcīga, austu kotējas pasaules spīdvejā.
2. Cik reizes esi skatījies spīdveju!? Uz Grand Prix, jā, jo tur brauc Krievijas pārstāvji! Bet ja tu runā par Polijas līgu, tad daži piedzērušies vietējie nav rādītājs!
3. Interesē pat ļoti daudzus latviešus, un ne tikai vietējos(jā, Daugavpilī dzīvo arī latvieši), jo tas ir motoru sports; aizraujošs skatītājiem(skatāms sporta veids) un ļoti labi redzams viss treks(visa sacīkste kopumā).Nosauc vēl kādu sporta veidu Latvijā, neskaitot hokeju, kur skatītāji atnāk kaut vai 4-5 tūkstošu skaitā?
4. Lokomatīves finanses faktiski uztur tikai pilsēta un tās uzņēmēji

  +1 [+] [-]

, 2010-03-30 23:44, pirms 14 gadiem
respect-naftas magnaat
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-03-31 03:31, pirms 14 gadiem
elwo rakstīja: Polijas pēc spēka 2. divīzija... Daugavpils tribīnēs Krievijas karogi... Mājas lapa krievu valodā... Kapēc, lai kādu latvieti kaut kas tāds interesētu?
Krievu karogi ,tapec ka ,par Daugavpili neinteresejas,kaut ari Daugavpils ir otra lielala pilseta...Ja ta atrodas Ladgale ,tatad ta ir cuhna,Vidzemnieki ta un doma.
Ja bardaks tur ir uz ta Speedway,puse no skatitaju atnak lai tikai rikles pieritu...Tur jau neko nevar padarit...

  +1 [+] [-]

, 2010-03-31 03:35, pirms 14 gadiem
elwo rakstīja: Polijas pēc spēka 2. divīzija... Daugavpils tribīnēs Krievijas karogi... Mājas lapa krievu valodā... Kapēc, lai kādu latvieti kaut kas tāds interesētu?
Kapec tad kadu Krievu interesetu Hokejs Riga,kur tikai runa Latvieshu valoda ???
Tu nu gan jocigs pujshelis.

  +2 [+] [-]

, 2010-03-31 03:38, pirms 14 gadiem
Loti ceru ka shosezon Lokomativei izdosies ieklut Ekstraliga,Varejam un pagajusha sezona ,bet,ka bija rakstits un runats,Ja Lokamative ieklust Ekstraliga,tur jau ir pavisma citi noteikumi ar pavasim cita naudina kuru Daugavpils neesot...

  +5 [+] [-]

, 2010-03-31 12:42, pirms 14 gadiem
Spīdvejs priekš Daugavpils ir vairāk kā tikai sports, tas ir mūsu pilsētas lepnums... tas ko raksta, ka tur ir bardaks un ka puse cilvēku nāk tikai lai rikles pierītu, ir pilnīgas muļķības. cilvēks kas to raksta manuprāt nemaz tik labi daugavpiliešu mentalitāti nasaprot! p.s spidveju apmeklēju no 1990. gada
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-03-31 16:21, pirms 14 gadiem
elvik rakstīja: Spīdvejs priekš Daugavpils ir vairāk kā tikai sports, tas ir mūsu pilsētas lepnums... tas ko raksta, ka tur ir bardaks un ka puse cilvēku nāk tikai lai rikles pierītu, ir pilnīgas muļķības. cilvēks kas to raksta manuprāt nemaz tik labi daugavpiliešu mentalitāti nasaprot! p.s spidveju apmeklēju no 1990. gada
Skakoties kada puse sedi Ja taja kur ar jumtu,tur gan ir kartiba a otraja tur gan nevienmer :/

     [+] [-]

, 2010-03-31 16:30, pirms 14 gadiem
:Grigorijs Laguta Latvija :

Shito gan nesaprotu ,Ko Laguta sanema Latvijas pilsonibu ??Ka es zinu ,ta vish negrasijas arto steigties...

     [+] [-]

, 2010-03-31 18:18, pirms 14 gadiem
helkama rakstīja: :Grigorijs Laguta Latvija :

Shito gan nesaprotu ,Ko Laguta sanema Latvijas pilsonibu ??Ka es zinu ,ta vish negrasijas arto steigties...
nē viņam nav latvijas pilsonība,viņam ir piešķirta Latvijas licence un ar to viņš var startēt starptautiskos turnīros,tai skaitā polijas līgā, zem Latvijas karoga

     [+] [-]

, 2010-03-31 22:58, pirms 14 gadiem
par G.Lagutas pilsonibu ir taa - vinš tiešām gribēja paņemt Latvijas pilsonību, bet mūsu dārgā valsts neatļauj dubultpilsonību, tāpēc tas tā arī palika. ja viņš atteiktos na Krievijas pilsonības tad savā Vladivostokas klubā būtu kā leģionārs, tas priekš viņā bija nepieņemami!!

     [+] [-]

, 2010-03-31 23:04, pirms 14 gadiem
helkama rakstīja: Skakoties kada puse sedi Ja taja kur ar jumtu,tur gan ir kartiba a otraja tur gan nevienmer :/
Gandrīz 20. gadu laikā, neatceros nevienu lielu nekārtību gadijumu! Bija pāris kautiņū, līdzjutēju vidū, bet manuprāt jebkurā sporta veidā tā jau sen ir norma.. it īpaši ja uz stadiona atrodas 5-10 tūkstoši.. vienmēr atradīsies kāds neadekvāts!

     [+] [-]

, 2010-04-01 03:43, pirms 14 gadiem
elvik rakstīja: Gandrīz 20. gadu laikā, neatceros nevienu lielu nekārtību gadijumu! Bija pāris kautiņū, līdzjutēju vidū, bet manuprāt jebkurā sporta veidā tā jau sen ir norma.. it īpaši ja uz stadiona atrodas 5-10 tūkstoši.. vienmēr atradīsies kāds neadekvāts!
Es ebiju domajis par kautiniem,ar par dzeraj purniem,kuri sez,met tev uz galvas cigaretes,tukshas palasmasa kruzites no alus...arto gan biezi sastapos,kad met virsu kautko no aukshas...Nu es saku skatoties kada puse sedi,ja taja kur ir jumsts ,tur gan kautka mierigak viss,A te kur nau tur nu gan daju chalishi

     [+] [-]

, 2010-04-01 03:44, pirms 14 gadiem
elvik rakstīja: par G.Lagutas pilsonibu ir taa - vinš tiešām gribēja paņemt Latvijas pilsonību, bet mūsu dārgā valsts neatļauj dubultpilsonību, tāpēc tas tā arī palika. ja viņš atteiktos na Krievijas pilsonības tad savā Vladivostokas klubā būtu kā leģionārs, tas priekš viņā bija nepieņemami!!
Hmm nu gan interesanti bet kapec tad vina bralis nau raksits Latvija ??