Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Mārtiņš Lapiņš debitēs RX Academy sacīkstēs

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Mārtiņš Lapiņš debitēs RX Academy sacīkstēs
Publicitātes foto

Latvijas rallijkrosa braucējs Mārtiņš Lapiņš sestdien aizvadīs pirmo RX Academy posmu Somijā, Hivinkē trasē. Pirmajai Akadēmijas sezonai pieteikti 12 dalībnieki.

RX Academy tika prezentēta pērnā gada nogalē kā SET Promotions līdera Jussi Pinomaki un citu Somijas speciālistu projekts jaunu rallijkrosa zvaigžņu atklāšanai. Projekts paredz, ka dalībnieki startē ar vienādām Renault Clio automašīnām. Mārtiņš Lapiņš pieteicās viens no pirmajiem. Ilgstoši Akadēmijai bija pieteikti tikai septiņi dalībnieki, taču pēdējās nedēļas pirms pirmā posma sarūpējušas vēl piecus dalībniekus.

Akadēmijas principus veido arī Latvijā jau zināmie stūrakmeņi – ne tikai sacīkstes, bet arī izglītošanās sadarbībā ar medijiem, psiholoģiskie un fiziskie treniņi, ekspertu padomi braukšanas niansēs. Akadēmijas uzvarētājam balvā tiek solīta dalība Eiropas Super 1600 čempionātā vai RX2 seriālā.

Akadēmijas kalendārā paredzēti pieci sacensību posmi. Mārtiņš Lapiņš stāsta: “Sestdien ir pirmais posms Hivinkē trasē. Pirms divām nedēļām piedalījos RX Academy kopīgajos testos, kur parādīju konkurētspējīgus apļa laikus, dienas beigās biju otrais ātrākais braucējs trasē. Testi mani pozitīvi uzlādēja un iedeva pārliecību. Sacīkste solās būt interesanta, jo ir nosaukti papildus pieci braucēji. Kopā šajā projektā piedalās 12 braucēji, kas to padarīs interesantāku, gan sportistiem, gan skatītājiem. Nevaru vien sagaidīt, kad viss sāksies!”

Lapiņam ir visas iespējas kļūt par vienu no vadošajiem Akadēmija braucējiem, ņemot vērā viņa milzīgo un panākumiem bagāto pieredzi kartingā. Daļa konkurentu arī var lepoties ar ievērojamu pieredzi motoru sportā, taču Mārtiņa līdzšinējā karjera ir fundamentāla un tieši tas, kas nepieciešams šādai Akadēmijas programmai.

Starp citu, ar frāzi “jaunie rallijkrosa braucēji” Akadēmijas rīkotāji nenoliek izteiktu vecuma cenzu – vecākais no pieteiktajiem braucējiem ir amerikānis Mario Bonfante juniors, kurš dzimis 1989. gadā. Viņš, starp citu, startēs ar speciāli pielāgotu auto, lai varētu pilotēt ar roku vadību – iepriekš motokrosā gūtās traumas diemžēl neatstāj citu iespēju.

Mārtiņš, kurš dzimis 1993. gadā, ir viens no vecākajiem braucējiem. Jaunākais sportists Sami Mati Trogens dzimis 2002. gadā (pirmajā posmā gan nestartēs, jo sacensības pārklājas ar viņa F-4 formulas sacīksti). Tomēr vairākums sportistu ir deviņdesmitajos gados dzimušie.

Lapiņa konkurentu vidū arī Latvijā zināmi vārdi. Piemēram, soms Kalle Markanens pērn bija latviešu galvenais konkurents cīņā par NEZ Rallijkrosa čempiona titulu NEZ Super 1600 klasē (beigās gan titulu nedabūja ne viņš, ne latvieši – tas tika igaunim Andrē Kurgam). Jami Kaliomēki cīnījies NEZ Kroskartu čempionātā, startējot arī Latvijā.

Sestdienas programma paredz pirmos startus jau no deviņiem rītā (10:00 pēc Latvijas laika). Sacīkste, kura norisināsies pēc pasaules čempionātam līdzīgas sistēmas, tiks aizvadīta ar trim kvalifikācijām, pusfināliem un finālu. Pasākums norisināsies Somijas rallijkrosa čempionāta posma ietvaros.

RX Academy pirmā posma programma
Sestdiena (Latvijas laiks):
10:00 Sākas kvalifikācija, trīs sērijas
16:00 Pusfināli
17:30 Fināls

Informāciju sagatavoja:
Autocross.lv