Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Kurš gāzīs Džonsonu?

Juris Miņins
Juris Miņins

Kurš gāzīs Džonsonu?
"Hendrick Motorsports" braucēju komanda
Foto: AP/Scanpix

Jau šovakar ar paraugsacīkstēm Deitonas autotrekā sāksies kārtējā NASCAR sezona, kuras galvenais jautājums, protams, būs tāds vai Džimijs Džonsons spēs pagarināt savu valdīšanas laiku "Sprint Cup" seriālā vēl par vismaz vienu gadu.

Lai arī "Budweiser Shootout" posms NASCAR "Sprint Cup" oficiālajā ieskaitē netiek iekļauts un tās ir paraugsacīkstes, tieši ar šo pasākumu sākas Ziemeļamerikas vadošā autosporta seriāla sezona, kura tiks aizvadīta 36 oficiālajos ieskaites posmos (26 "regulārās sezonas" posmi un 10 "Chase Cup" sacīkste) un trīs ārpusčempionāta posmos, tai skaitā tiks aizvadītas arī "All-Stars" sacīkstes.
2011. gada sezona noteikti būs savādāka nekā iepriekšējās un šeit nav runa tikai par "iksezonas" iemesliem (jauna sezona, uzlabotas mašīnas, utt.), bet gan tāpēc, ka šogad pēc jaunas sistēmas braucējiem tiks piešķirti punkti, bet supertrekos automašīnas trauksies ar lielāku ātrumu. Taču par visu pēc kārtas.

Sezona sākas ar izmaiņām

Iepriekšējās piecās NASCAR vadošā seriāla sezonās par čempionu kļuva viens un tas pats pilots – Džimijs Džonsons. No vienas puses tas, protams, ir pozitīvi, ka sporta veidā parādās sava veida leģendas arī šajos laikos, taču NASCAR vadībai īsti šāda situācija nepatīk, jo viņi savas autosacīkstes pozicionē kā "sīvas konkurences sportu". Taču jāsaka, ka tas ir tikai viens no iemesliem, kāpēc šī sezona tiek sākta ar visai lielām izmaiņām sacīkšu reglamentā. Galvenais iemesls ir NASCAR reitingu krišanās salīdzinoši ar citiem sporta veidiem un vispārējs turnīra panīkums (salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem), ko pavada TV reitingu kritumi un zemais posmu apmeklējums.

Čempionāta vadība uzskata, ka šī krituma cēlonis ir nesaprotamā sacīkšu sistēma, kā arī konkurences mazināšana. Lai to izlabotu, NASCAR "Sprint Cup" organizatori no šīs sezonas ir ieviesuši jaunu punktu skaitīšanas sistēmu, izmainījuši kalibrētā difuzora lielumu, kā arī ieviesa izmaiņas automašīnu priekšdaļas aerodinamikā.
Tāpat organizācijas vadība paziņoja, ka no šīs sezonas katrs NASCAR seriālu braucējs par titulu drīkstēs cīnīties tikai vienā klasē, t.i., vairs nevarēs atkārtoties situācija, kad "Sprint Cup" braucēji "nosmeļ visu krējumu" zemākās klasēs, galvenokārt - "Nationwide Series". Piedalīties (bez ieskaites punktiem) šajās sacīkstēs viņiem gan neviens neliegs.

NASCAR braucēji pirmssezonas testos. Foto: AP/Scanpix

Arī čempionāta izšķirošajai fāzei, jeb "Chase Cup", ir izmainīti kvalifikācijas noteikumi. Tam, kā jau iepriekš, varēs kvalificēties 12 piloti. 10 no tiem tiks noteikti pēc punktu maksimuma, ko braucēji būs sasnieguši pēc pirmajiem 28 posmiem, bet atlikušās divas vietas tiks piešķirtas braucējiem, kuri ieņem vietu no 10.-20. un ir izcīnījuši visvairāk uzvaras. Ja šajā konkurencē būs vismaz trīs braucēji ar vienādu uzvaru skaitu, tad divus, kuri cīnīsies par kausu, noteiks pēc punktu maksimuma, tāpat kopējo punktu skaitu par pamatu ņems gadījumā, ja visas uzvaras būs izcīnījuši TOP-10 braucēji.
Izmaiņas ir skārušas arī sacensību kalendāru. Sacīkšu (autotreku) kārtība ir izmainīta visai ievērojami. Galvenokārt tas skāra trases, kurās bija zema apmeklētība, t.i., tām tika liegta iespēja aizvadīt divus posmus gadā, atdodot šīs tiesības citiem autotrekiem.

Visbeidzot jāsaka, ka arī NASCAR ir padomājuši arī par "zaļo aspektu", proti, no šīs sezonas kompānija "Sunco", kas ir oficiālais seriāla degvielas piegādātājs, braucējiem piedāvās degvielu, kuras sastāvā būs 15% etanola.

Līderi? Līderis!

Ja pievēršas konkrēti sportiskajiem aspektiem, tad jāsaka, ka nekas jauns šajā starpsezonā nav noticis. Džimijs Džonsons turpina savu NASCAR pilota karjeru, tāpēc runāt par kādu citu līderi nav iemesla. Par čempioniem nekļūst sagadīšanās dēļ, kur nu vēl piecas reizes pēc kārtas. Džonsons, iespējams, nav pats mīlētākais un skatāmākais pilots NASCAR "Sprint Cup" seriālā, taču savus panākumus viņš ir sasniedzis ar darbu. Tieši darbs un pieredze bija tas, kas viņam ļāva triumfēt ne visai veiksmīgajā (pēc Džonsona kritērijiem) 2010. gada sezonā, kad viņu vajāja dažādas tehniskas un personiskas ķibeles.

Protams, daudzi cer, ka Džonsons apstāsies pie pieciem tituliem pēc kārtas, ko arī nevar nepamanīt, kad tiek intervēti NASCAR virtuvē esošie cilvēki, kuri uzsver, ka Džonsons vairs nav tik dominants kā agrāk. Jebkurā gadījumā, visu parādīs sezona un pat ja Džonsons "izkritīs" no reālas cīņas par titulu, tad viņa komandai, "Hendrick Motorsports", ir vēl trīs braucēji, kuri bez liekām emocijām var ieņemt viņa vietu – Džefs Gordons, Deils Ernhards juniors un nepavisam ne juniors Marks Martins.

Denijs Hemlins. Foto: AP/Scanpix

Taču, ne jau vien šis "fantastiskais četrinieks" pretendēs uz čempionu kausu. Pagājušās sezonas "gandrīz čempions" Denijs Hemlins būs apņēmības pilns tomēr uzveikt "Hendrick Motorsports" četrgalvaino pūķi (kopumā, iepriekšējās 16 sezonās, viņu kontā ir 10 tituli). Jau pagājušsezon viņa cīņa ar Džonsonu bija viena no aizraujošākajām visā seriāla vēsturē, jo, lai arī Hemlinam bija mazliet mazāk punktu, sezonas gaitā viņam bija par divām uzvarām vairāk. Šosezon, vismaz šī gada sākumā, tieši viņš ir tas, kuram var prognozēt Džonsona vietas ieņemšanu gada izskaņā.

Vēl derētu savos piezīmju blociņos ierakstīt arī citus uzvārdus. Vispirms jau atsevišķu pieminēšanu ir nopelnījis Kails Bušs. Jaunais braucējs (Kailam ir 25 gadi) jau ir paspējis parādīt, ka viņam ir talants. Ir parādījis, ka viņš var braukt spīdoši. Taču tāpat ir arī parādījis, ka ar stabilitāti viņam vēl ir pamatīgas problēmas. Ja šosezon viņam to izdosies iegūt, tad, iespējams, var notikt kaut kas pavisam negaidīts.

Arī Karls Edvardss varētu izjaukt līderu cīņas. Pretēji Kailam Bušam, Karls ir sevi pierādījis kā stabils braucējs, taču, vismaz pagaidām, šo stabilitāti viņš nav spējis pārvērst augstvērtīgos rezultātos. Kevins Harviks arī 2010. gadā brauca ļoti stabili, pie tam darīja to sasniedzot labas vietas, kas beigu beigās viņam deva trešo vietu kopvērtējumā. Šiem abiem pilotiem, saglabājot savu rezultātu noturību, ir jācenšas "pacelt rezultātus jaunā līmenī".

Protams, kā jau autosportā, sezonas laikā var notikt daudz un dažādi interesanti scenārija pagriezieni, kas var ietekmēt titula pretendentu sarakstu. Pāris veiksmīgākas sacīkstes (atceroties iepriekšējo sezonu tādas lieti noderētu Tonijam Stjuartam, Huanam Pablo Montoijam, Keisijam Keinam) un, iespējams, pirmssezonas prognozes liksies smieklīgas, taču - gaidīsim.

Kails Bušs. Foto: AP/Scanpix

Interesanti fakti par 2011. gada NASCAR "Sprint Cup" starpsezonu

2011. gada sezonas sākumā seriālam ir pieteikts viens debitants – Trevors Beins, kurš iepriekšējā sezonā brauca "Nationwide Series" (kopvērtējumā – 4. vieta), taču, iespējams, viņam būs liegts cīnīties par labākā debitanta titulu, jo kā savu pamatklasi, kurā viņš plāno cīnīties par čempiona titulu, jaunietis ir norādījis zemāko līgu.

Savukārt seriālu pametuši ir trīs braucēji – Eliots Sadlers (pārcēlās uz zemākām klasēm), tādu pašu karjeras attīstības scenāriju ir izvēlējies Sems Hornišs juniors, kurš, pēc neveiksmīgiem sponsoru meklējumiem, nākamsezon plāno aizvadīt 10 sacīkstes "Nationwide Series". Visbeidzot Skots Spīds, kurš Latvijas autosporta līdzjutējiem varētu būt pazīstams pēc startiem F1, tika atlaists no "Red Bull Racing Team" komandas, lai atbrīvotu vietu Keisijam Keinam. Pilotam šāds lēmums nepavisam nepatika un nu abas puses tiksies tiesas zālē.

Ja runā par gatavošanos sezonai, tad šī gada testos labāko ātrumu parādīja neviens cits kā Breds Keslovskis, kurš ar savu spēkratu Deitonas trekā spēja sasniegt aptuveni 320 km/h lielu ātrumu.

NASCAR "Sprint Cup" 2011. gada sezonas kalendārs

#PosmsTrase
-Budweiser ShootoutDaytona International Speedway
-Gatorade DuelsDaytona International Speedway
1.Daytona 500Phoenix International Raceway
2.Subway Fresh Fit 500Las Vegas Motor Speedway
3.Kobalt Tools 400Las Vegas Motor Speedway
4.Food City 500Bristol Motor Speedway
5.Auto Club 400Auto Club Speedway
6.Goody's Fast Pain Relief 500Martinsville Speedway
7.Samsung Mobile 500Texas Motor Speedway
8.Aaron's 499Talladega Superspeedway
9.Crown Royal 400Richmond International Raceway
10.Showtime Southern 500Darlington Raceway
11.Autism Speaks 400Dover International Speedway
-Sprint Showdown and All-Star RaceCharlotte Motor Speedway
12.Coca-Cola 600Charlotte Motor Speedway
13.Kansas 400Kansas Speedway
14.Gillette Fusion ProGlide 500Pocono Raceway
15.Heluva Good! Sour Cream Dips 400Michigan International Speedway
16.Toyota/Save Mart 350Infineon Raceway
17.Coke Zero 400Daytona International Speedway
18.Kentucky 400Kentucky Speedway
19.Lenox Industrial Tools 301New Hampshire Motor Speedway
20.Brickyard 400Indianapolis Motor Speedway
21.Pennsylvania 500Pocono Raceway
22.Heluva Good! Sour Cream Dips at The GlenWatkins Glen International
23.Carfax 400Michigan International Speedway
24.Irwin Tools Night RaceBristol Motor Speedway
25.Emory Healthcare 500Atlanta Motor Speedway
26.Air Guard 400Richmond International Raceway
---CHASE CUP---------------
27.LifeLock.com 400Chicagoland Speedway
28.Sylvania 300New Hampshire Motor Speedway
29.AAA 400Dover International Speedway
30.Price Chopper 400Kansas Speedway
31.Bank of America 500Charlotte Motor Speedway
32.AMP Energy Juice 500Talladega Superspeedway
33.Tums Fast Relief 500Martinsville Speedway
34.AAA Texas 500Texas Motor Speedway
35.Kobalt Tools 500Phoenix International Raceway
36.Ford 400Homestead Miami Speedway

NASCAR "Sprint Cup" 2011. gada braucēju sastāvs

#PilotsSponsorsAuto
1.Jamie McMurrayBass Pro ShopsChevrolet
42.Juan Pablo MontoyaTargetChevrolet
32.Terry LabonteU.S. ChromeFord
32.Mike SkinnerU.S. ChromeFord
34.Travis KvapilLong John Silver'sFord
34.David GillilandTaco BellFord
37.Robert Richardson Jr.North Texas PipeFord
38.David GillilandTaco BellFord
38.Travis KvapilLong John Silver'sFord
78.Regan SmithFurniture RowChevrolet
13.Casey MearsGeicoToyota
60.Todd BodineTBAToyota
5.Mark MartinGoDaddy.comChevrolet
24.Jeff GordonDrive to End HungerChevrolet
48.Jimmie JohnsonLowe'sChevrolet
88.Dale Earnhardt Jr.National Guard/AMP EnergyChevrolet
66.Michael McDowellTBAToyota
11.Denny HamlinFedExToyota
18.Kyle BuschM&M'sToyota
20.Joey LoganoThe Home DepotToyota
47.Bobby LabonteCloroxToyota
92.Brian KeselowskiTBADodge
90.Scott RiggsTBAChevrolet
95.David StarrTBAFord
64.Derrike CopeSta-BilToyota
00.David ReutimannAaron'sToyota
15.Michael WaltripNAPAToyota
56.Martin Truex Jr.NAPAToyota
87.Joe NemechekTBAToyota
97.Kevin ConwayExtenZeToyota
2.Brad KeselowskiMiller LiteDodge
22.Kurt BuschShell/PennzoilDodge
09.Bill ElliottTBAChevrolet
4.Kasey KahneRed BullToyota
83.Brian VickersRed BullToyota
27.Paul MenardMenardsChevrolet
29.Kevin HarvickBudweiserChevrolet
31.Jeff BurtonCaterpillarChevrolet
33.Clint BowyerCheeriosChevrolet
9.Marcos AmbroseStanley ToolsFord
43.A.J. AllmendingerBest BuyFord
7.Robby GordonSpeed Energy DrinkDodge
6.David RaganUPSFord
16.Greg Biffle3MFord
17.Matt KensethCrown RoyalFord
99.Carl EdwardsAflacFord
77.Steve Wallace5-Hour EnergyToyota
14.Tony StewartMobil 1/Office DepotChevrolet
39.Ryan NewmanU.S. ArmyChevrolet
36.Dave BlaneyTBAChevrolet
71.Andy LallyTBAChevrolet
46.J.J. YeleyTBAChevrolet
21.Trevor BayneMotorcraftFord

Izmantotie resursi:
The Official Site of NASCAR News, Video,...

Vai Džimijam Džonsonam izdosies izcīnīt sesto titulu pēc kārtas?

  • 9

  • 4

  • 8


  -4 [+] [-]

, 2011-02-12 12:51, pirms 14 gadiem
Es gāzīšu