Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

papildināts Jaunzemis izcīna svarīgu uzvaru sezonas pirmajā lietus sacīkstē

Juris Grīns
Juris Grīns

Jaunzemis izcīna svarīgu uzvaru sezonas pirmajā lietus sacīkstē
Foto: openkart.lv

Trešdien, 2.septembrī, Sporta kompleksā "333" notika Openkart čempionāta 12.posms un Norddeck balvas izcīņa, kurā ļoti svarīgu uzvaru svinēja kopvērtējuma līderis Krišs Jaunzemis.

Sezonas pirmajā lietus sacīkstē otrais uz pjedestāla viņa komandas biedrs un sīvākais konkurents cīņā par titulu Andrejs Laipnieks, betr otrais karjeras pjedestāls ar izcīnītu trešo vietu Kasparam Ritumam. Izaicinājuma kausā Kasparam jau ceturtā uzvara pēc kārtas, otrais Juris Eklons, bet trešais Andrejs Vainutis. Komandām devītā uzvara šosezon "SNB Racing" (Jaunzemis, Laipnieks), otrie "Movers.lv" (Ritums, Kārlis Kleinhofs, Artūrs Freimanis), trešajā vietā "Baltie" (Kristaps Grīnieks, Harijs Cīrulis).

Pēdējo reizi čempionāta posms Sporta kompleksā "333" notika pirms 4,5 mēnešiem - aprīļa vidū. Vienubrīd sacīkstei pieteikušos dalībnieku skaits jau sasniedza 59, taču diena bija lietaina, tāpēc uz sezonas pirmo tīro lietus gonku sapulcējās 44 dalībnieki. Bija seši debitanti, tostarp Miks Krenbergs, kurš, lai arī aizvadīja savu pirmo sacīksti čempionātā, tomēr Openkart viņš savulaik 2009. un 2012.gadā ir aizvadījis 18 sacīkstes "B" līgā, vienreiz pat kāpjot uz goda pjedestāla.

Kvalifikācija

Jau treniņi parādīja, ka pēdējās divas stipri sausās sezonas, ir ļāvušas uzkrāt ļoti minimālu pieredzi lietus braukšanā - daudziem tā vispār bija pirmā reize ar slikiem lietu, tāpēc vismaz iesākumā veterāniem noteikti bija zināmas priekšrocības. Kvalifikācijā savu otro uzvaru pēdējo triju sacīkšu laikā izcīnīja Kaspars Ritums, kurš sezonas otrajā pusē ir uzņēmis nopietnus apgriezienus un pārliecinoši piesakās uz sezonas Izaicinājuma kausu. Otrais mazāk nekā 0,1 sekundi aiz Kaspara Kristaps Grīnieks, trešais 0,15 aiz Kristapa Andrejs Laipnieks, aiz viņa jau ar lielāku atrāvienu Harijs Cīrulis. Šie visi braucēji nodrošināja pirmo starta vietu katrs savā pusfinālā.

Uzreiz aiz četrinieka iekārtojās Krišs Jaunzemis un Artūrs Freimanis. Laba kvalifikācijā izdevās debitantiem Tomam Kalnītim - attiecīgi 7. un 8. vieta, bet pirmo desmitnieku noslēdza vieni no Izaicinājuma vadošajiem braucējiem Gatis Vītols un Renārs Paiders. No braucējiem, kuriem šī ir debija čempionātā augstākā vieta Jurim Eklonam - 13.rezultāts. Vēl var izcelt Andra Šebina 17.vietu, Mika Krenberga 21. un vēl viena debitanta Mārča Dzeņa 22.pozīciju. Vairāk nekā 100 sacīkšu pieredze relatīvi augstu ļāva iekārtoties Dzintaram Trubiņam - 27.vietā. Tikmēr katastrofāla sacīkste izvērtās vienam no gada debitanta titula pretendentiem Andrim Ratkum, kuram jau kvalifikācijā tikai 31.rezultāts, daudz labāk neveicās arī viņa konkurentam šajā ieskaitē Edgaram Bambītim - 29.vieta.

Pusfināli

Pirmajā pusfinālā no pirmās starta vietas startējušais Harijs Cīrlus nekādas cerības neatstāja pat čempionāta līderim Jaunzemim - uzvara ar vairāk nekā 7 sekunžu pārsvaru, turklāt labākais apļa laiks par 1,5 skeundēm labāks nekā Krišam, bet parējos Harijs "īelika" par divām un vairāk sekundēm. Trešo vietu braucienā stabili izcīnīja Eklons, kā pēdējais no šī pusfināla garantējot vietu finālā. Otrajā pusfinālā tieši tāpat nevienam cerības neatstāja Laipnieks, finišējot priekšā Artūram Freimanim otrajā vietā ar astoņu sekunžu pārsvaru. Sīvā cīņā trešo vietu izrāva Gatis Bergmanis un nodrošināja sev vietu finālā. Labs sniegums piektajā vietā Agrim Biezajam, bet Mārcim Dzenim tik sadursme liedza savu ātrumu realizēt arī labā finiša pozīcijā, jo kopsummā viņam piektais ātrākais apļa laiks no visiem pusfināliem.

Trešajā pusfinālā tas pats scenārijs un uzvara Grīniekam arī ar aptuveni tādu pašu pārsvaru, otrais Andrejs Vainutis. Ļoti labs sniegums Vadimam Bergfeldam, viņš pusfinālā trešais, taču neiekļuva finālbraucienā - viņam otrā starta vieta "B" finālā. Slikta kvalifikācija un vēl sliktāks pusfināls Ratkum - pēdējā pozīcija. Pēdējais pusfināls bija vienīgais, kurā pirmās starta vietas īpašniekam tik viegli tā uzvara nenāca - pirmajā daļā Ritumam bija jāpieliek ne mazums pūļu, lai aiz sevis noturētu Edgaru Sproģi, kurš progresē ar katru sacīksti, un Ričardu Freibergu, kurš pamazām sāk rādīt Openkartā to sniegumu, kas atbilst Latvijas junioru pārstāvim Sodi World Series Pasaules finālā. Ričards nodrošināja pirmo starta vietu "B" finālā.

Fināli

Šajā posmā uz augstāku finālbraucienu tiek uzvarētāji, bet no "B" fināla uz "A" finālu divu pirmo vietu ieguvēji. "D" finālā Ruslans Ivanovs visai pārliecinoši uzvarēja, kaut gan viņam nerbus pakutināja Dzenis, kurš finišā atpalika par 1,4 sekundēm. Tiesa gan Mārcim tika piespriests vienas vietas sods, tāpēc uz otro vietu pacēlās Andris Ratkus, kas gan vienam no labākajiem gada debitantiem ir vājš mierinājums. "C" finālā bija visādas pargūstīšanās pirmajos apļos, kas vemeistaram Ivanovam ļāva ļoti ātri no 12.vietas pacelties uz otro, taču tas arī bijs viss, jo Miķelim Lukšam, kurš uzvarēja braucienu, neviens nespēja turēt līdzi.

"B" finālā teicams brauciens Freibergam, kurš spēja noturēt pirmo pozīciju, likās, ka nekādu problēmu otro vietu un otru ceļazīmi nebūs Tomam Kalnītim, taču, kļūda un jāpaliek pirmajam aiz strīpas, savukārt Kārlis Kleinhofs pēc aizraujošām cīņām ar Jāni Čudovu, Renāru paideru un gati Vītolu tika pie kārotā finālbrauciena. Tajā startēja visi trīs "Movers.lv" komandas biedrs un abi divi "Baltie" un abi "SNB Racing" braucēji.

Openkart 12. posma vadošais desmitnieks

VietaSportistsKomandaRezultāts
1.Krišs JaunzemisSNB RACING11 apļi
2.Andrejs LaipnieksSNB RACING+10.954
3.Kaspars RitumsMOVERS.LV+11.747
4.Artūrs FreimanisMOVERS.LV+19.792
5.Juris Eklons-+20.971
6.Andrejs Vainutis-+23.456
7.Kārlis KleinhofsMOVERS.LV+29.45
8.Gatis BergmanisBALTIC AUTO PARTS+32.106
9.Edgars Sproģis3PERA+35.172
10.Ričards FreibergsRALLINGISTI+36.006

Openkart kopvērtējums pēc 12. posma

VietaSportistsPunkti
1.Krišs Jaunzemis466
2.Andrejs Laipnieks445
3.Kristaps Grīnieks389
4.Artūrs Freimanis372
5.Kaspars Ritums280
6.Gatis Vītols241
7.Kārlis Kleinhofs235
8.Harijs Cīrulis231
9.Nils Trapāns224
10.Renārs Paiders214

Izmantotie resursi:
OpenKart