Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:455, Did:0, useCase: 3

Latvijas sieviešu lakrosa izlase pirmoreiz piedalīsies pasaules čempionātā

Andrejs Siliņš

Latvijas sieviešu lakrosa izlase pirmoreiz piedalīsies pasaules čempionātā
Latvijas dāmu lakrosa izlase
Foto: LLF

Latvijas sieviešu lakrosa izlase 15 spēlētāju sastāvā pirmoreiz piedalīsies pasaules čempionātā, kas no 10. līdz 20. jūlijam norisināsies Kanādas pilsētā Ošavā.

Latvijas sieviešu izlases dalībnieces ir 15 spēlētājas no 3 Latvijas klubiem - Lady Lacrosse, SLK Rīga un Libava. Šobrīd izlase aktīvi apmeklē savu klubu treniņus un šīs nedēļas nogalē 28.-30.jūnijā notiks pēdējā treniņnometne Saldus novada Druvā. Komandai ir trīs treneri: Gretčena Lasda (galvenā trenere), Dins Bahs (SLK Rīga) un Gints Gūtmanis (Lady Lacrosse).

Par pasaules čempionātu lakrosā

Pasaules čempionātā šogad piedalīsies 19 valstu izlases, kopējais spēlētāju skaits gandrīz 350. Čempionātā piedalīsies komandas no Amerikas Savienotajām Valstīm, Austrālijas, Kanādas, Jaunzēlandes, Japānas, Honkongas, Korejas, Izraēlas, Nīderlandes, Vācijas, Skotijas, Velsas, Anglijas, Īrijas, Austrijas, Zviedrijas, Somijas, Latvijas un Haudenosaunijas. Pēdējā minētā komanda pārstāv irokēzu pēctečus, kuru kultūrā lakross ir „asinīs”.

Pasaules čempionāts lakrosā šogad notiek 9.reizi, tie norisinās kopš 1982.gada un to regularitāte ir ik pēc četriem gadiem. Plašāka informācija par čempionātu ir atrodama šeit http://en.wikipedia.org/wiki/Women's_Lacrosse_World_Cup

2013 World Lacrosse

Komandas pieredze

Vērā ņemama ir sieviešu komandas izaugsme, kas gūta pēdējo divu laikā. 2012.gada vasarā izlases komanda piedalījās Eiropas čempionātā Amsterdamā, kurā tika gūta milzīga pieredze. Pēc čempionāta tika atzīts, ka Latvijas izlasei ir liels potenciāls, jo sieviešu lakrosu Latvijā spēlē tikai nepilnus 5 gadus, turpretim vadošās komandas no Lielbritānijas to zina jau vairāk kā gadsimtu. Par izlases galvenajiem trumpjiem tika atzīti – mērķtiecība, komandas gars, cīņas spars un spēja ātri mācīties.

Savukārt, šogad no 30.maija līdz 2.jūnijam meitenes piedalījās prestižajā Austrijas atklātajā lakrosa turnīrā Vīnē, iegūstot godpilno 2.vietu.

Vairāk par Latvijas izlasi var uzzināt šeit: facebook.com un llf.lv

Komandai ir spēcīgs treneru sastāvs

Galvenā trenere Gretčena Lasda kļuva par izlases galveno trenerei 2013.gadā. Grečena spēlē lakrosu jau no 8 gadu vecuma. Viņa mācījās West Genesee vidusskolā Sirakūzā, Ņujorkā, kur gan sieviešu, gan vīriešu lakrosa komandas ir daudzgadīgi valsts čempioni. Pēc skolas beigšanas Lasda turpināja lakrosa spēles karjeru Hobarta un Viljama Smita koledžās. Grečena kā līderis savu komandu meistarīgi aizveda uz NCAA playoff, un viņas komanda tika nosaukta par Amerikas Pirmo komandu, viņa ieguvusi dažādus lakrosa spēles goda titulus un tādu apbalvojumu kā Patricia Price Coaches award for excellence in lacrosse in 2004. Pēc koledžas Gretčena strādāja par galveno treneri Summit High School Ņūdžersijā. Viņa arī bija operatīvais direktors XTEAM Lacrosse, kura laikā ļoti intensīvi ceļoja pa ASV, mācot un trenējot lakrosa komandas. Gretčenai ir vairāk nekā 22 gadu pieredze lakrosa spēlē un 14 gadu trenera pieredze.

Ģretčena Lasda šobrīd dzīvo Ņūdžersijā un nodarbojas ar lielu pasākumu organizēšanu. Viņas vecmāmiņa dzimusi Latvijā. Gretčena ļoti priecājas, ka viņai ir iespēja iesaistīties lakrosa attīstībā Latvijā.

Dins Bahs, bakalaura grāds sporta zinātnēs. 2002. gadā sporta skolotāju tālākizglītības kursos viestreneris no Anglijas iepazīstināja pedagogus ar lakrosa spēli, šajos kursos piedalījās arī Dins. Un jau 2003. gada septembrī, Latvijas izlases sastāvā, viņš piedalījās pirmajās sacensībās Zalcburgā „Newcomers tournament 2003”. 2004. gadā Dins Bahs, Latvijas lakrosa izlases sastāvā, piedalījās Eiropas lakrosa čempionātā Prāgā. Lakrosa trenera karjeru viņš uzsāka 2005.gadā Saldus rajona Druvā. 2007. gadā Druvas lakrosa komandas sastāvā tika izcīnīta 2.vieta Latvijas vīriešu lakrosa čempionātā.

2009. gadā Dins izveidoja pirmo sieviešu lakrosa komandu Latvijā un kļuva par tās treneri ( sieviešu lakrosa klubs „Rīga”, kas 2011.gadā, pirmajā LV sieviešu lakrosa čempionātā, izcīnīja Latvijas čempionu titulu). 2012. gadā Latvijas Lakrosa federācija Dinu Bahu iecēla par Latvijas sieviešu lakrosa izlases vecāko treneri. 2012.gadā Latvijas sieviešu lakrosa izlase, Dina Baha vadībā, pirmo reizi piedalījās Eiropas lakrosa

čempionātā, kurā ieguva 12.vietu. Paralēli sieviešu lakrosa komandu trenēšanai Dins Bahs strādā arī par jauniešu lakrosa kluba ‘’RJTC” treneri.

Gints Gūtmanis pārstāv klubu „Druvas Dynamite”, ir Latvijas izlasē kopš 2008.gada, viņa pozīcija ir vārtsargs. Gints Gūtmanis kopā ar Latvijas izlasi ir piedalījies 2008.gada Eiropas čempionātā Somijā, kurā izcīnīta 11.vieta, bet pasaules čempionātā Mančesterā – 20.vieta.

2012. gadā kļuva par galvenā trenera asistentu sieviešu izlasei Eiropas čempionātā.

2013. gadā Gints Gūtmanis tika uzaicināts kļūt par treneri Latvijas sieviešu lakrosa izlasei ceļā uz Pasaules čempionu Kanādā.

Informāciju sagatavoja
Ieva Opoļska
LLF komunikācijas speciāliste

     [+] [-]

, 2013-06-26 15:28, pirms 11 gadiem
Vajadzētu novinnēt šo čempi!