Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:455, Did:0, useCase: 3

Latvijas Lakrosa federācijas prezidents: ''Priecātos, ja nākotnē būtu iespēja piedalīties OS''

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Latvijas Lakrosa federācijas prezidents: ''Priecātos, ja nākotnē būtu iespēja piedalīties OS''
Latvijas lakrosa izlase. Foto: worldlacrosse.sport

Latvijas lakrosa sabiedrība būtu priecīga par iespēju nākotnē piedalīties olimpisko spēļu turnīrā, sarunā ar aģentūru LETA teica Latvijas Lakrosa federācijas (LLF) prezidents Nikolajs Eduards Karlsons.

2028.gada Losandželosas vasaras olimpisko spēļu rīkotāji piedāvā iekļaut programmā piecus papildu sporta veidus - beisbolu un tā paveido softbolu sieviešu komandām, kriketu, karogfutbolu jeb amerikāņu futbolu ar limitētu kontaktu, kā arī lakrosu un skvošu. Ja šo sporta veidu iekļaušanu programmā atbalstīs Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) Valde, SOK Sesijā notiks balsojums par to apstiprināšanu.

Karlsons atklāja, ka lakrosa sabiedrība šo iniciatīvu uzņēmusi ar sajūsmu, taču tajā pat laikā atzina, ka vēl jāgaida SOK lēmums.

"Pasaules Lakrosa federācija ("World Lacrosse") ilgstoši bija pie tā strādājusi. Tas būtu liels notikums lakrosa vēsturē, kas pierādītu, ka lakross ir pasaules līmeņa sports. Latvijā šis sporta veids ir vairāk nekā 30 gadus un priecātos, ja nākotnē būtu iespēja piedalīties olimpiskajās spēlēs," stāstīja Karlsons.

Pagaidām nav konkrētības par dalībnieču skaitu, ja lakrosu iekļautu olimpiskajās spēlēs, taču iepriekš bijušas runas, ka tas varētu būt astoņu komandu turnīrs, kuram Latvijai būtu grūti kvalificēties.

Iekļaušanai olimpisko spēļu programmā piedāvāts lakrosa paveids ar sešiem laukuma spēlētājiem katrā komandā ("sixes"), bet Latvijā pārsvarā tiek spēlēts paveids ar desmit spēlētājiem ("field lacrosse").

"Pirms pieciem gadiem tika izveidots "sešinieks" tieši priekš olimpiskajām spēlēm, kas ir ātrāks sporta veids un interesantāks skatītājiem. Latvijā jau trīs gadus tiek rīkoti 6x6 čempionāti, bet vēl neesam piedalījušies Eiropas un pasaules čempionātos šajā paveidā, taču plānojam to attīstīt," skaidroja Karlsons.

LLF sadarbojoties arī ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) un Latvijas Sporta federāciju padomi (LSFP), taču valsts atbalsts no kopējā budžeta sastādot 10-20%, un lielākoties to veido pašu spēlētāju iemaksas un atbalstītāju ziedojumi.

Latvijas vīriešu izlase piedalījusies pēdējos piecos pasaules čempionātos, izcīnot vietas no 14. līdz 21., bet sieviešu izlase pēdējās trīs meistarsacīkstēs divreiz bijusi 17. un vienreiz - 20.pozīcijā.

Izmantotie resursi:
LETA