Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:455, Did:0, useCase: 3

Latvijas lakrosa izlasei 9. vieta Eiropas čempionātā

Krišs Upenieks

Latvijas lakrosa izlasei 9. vieta Eiropas čempionātā
Foto: latvialacrosse.lv

Latvijas lakrosa izlase atgriezusies no Eiropas čempionāta, kurā spējusi izcīnīt devīto vietu.

Čempionātu laicīgi iesākt neatļāva nelabvēlīgie laikapstākļi, kas aizkavēja visu turnīru. Lai arī pirmās dienas paredzētās spēles netika atceltas, tās visas sākās ar krietnu laika nobīdi. Latvijas komanda savu pirmo spēli pret Čehijas komandu uzsāka 3 stundas vēlāk nekā sākumā bija paredzēts.

Turnīru Latvija iesāka ar gūtiem vārtiem jau 3. spēles minūtē. Sekoja vēl vieni ātri gūti vārti un Čehijas valstsvienība nepalika atbildi parādā. Otrās ceturtdaļas sākumā Latvija izveidoja nelielu pārsvaru, kuru, ceturtdaļai turpinoties, čehi samazināja. Pēc nospēlētām 40 minūtēm rezultāts uz tablo 6: 4 Latvijas komandas labā. Otrajā puslaikā Latvija spēja noturēt augsto spēles tempu, kam Čehija īsti netika līdzi, dažu iztrūkstošu spēlētāju dēļ. Čehija epizodiski spēja sagādāt galvassāpes pie Latvijas komandas vārtiem, bet ar to bija krietni par maz. Latvija iesāka turnīru ar uzvaru. Spēles beigu rezultāts 12:6.

Uz apakšgrupas otro spēli pret vairākkārtējiem un arī pašreizējajiem Eiropas čempioniem Angļiem (Anglijas komanda 2016. gada Eiropas čempionātā ieguva 1. vietu), mūsu puiši izgāja ar kaujiniecisku noskaņojumu. Angļi spēli iesāka ātri un nospēlētās 3 minūtēs bija izvirzījušies vadībā ar 2:0. Līdz pirmās ceturtdaļas beigām mūsu spēlētāji izlīdzināja spēles gaitu un pārtraukumā devās vadībā ar 3:2. Līdzīga spēle turpinājās arī otrajā ceturtdaļā. Abas komandas apmainījās ar vārtu guvumiem. Ejot puslaika pārtraukumā Latvijas komanda joprojām atradās vadībā ar rezultātu 5:4.Pēc puslaika pārtraukuma angļi pamazām pārņēma iniciatīvu un rezultatīvā trešajā ceturtdaļā izvirzījās vadībā ar 9:8. Iesākoties pēdējai spēles ceturtdaļai, abas komandas turpināja spēlēt līdzvērtīgi. Ceturtdaļas vidusdaļā Anglijas komanda veica trīs vārtu izrāvienu un nostādīja sevi labās pozīcijās uz uzvaru visā spēlē. Latvijas komandas aktīvā spēle pēdējās minūtēs vainagojās ar gūtiem vārtiem, bet līdz uzvarai ar to bija par maz, un piedzīvots zaudējums ar rezultātu 10:13.

Pēc aizvadītām divām grupu turnīra spēlēm ar spēcīgām komandām, nākamā spēle bija paredzēta pret mājinieci un čempionāta rīkotāju – Ungāriju. Ungārijas komandai šis bija pirmais starptautiskais turnīrs, tāpēc bija grūti paredzēt ko sagaidīt no spēles. Spēles pirmajās minūtēs iniciatīva piederēja Latvijas komandai. Līdz pirmās ceturtdaļas vidum, komanda bija panākusi jau 4 vārtu pārsvaru. Ceturtdaļas otrajā pusē, Latvijas komandai nopelnot vairākus noraidījumus, ungāriem bija iespēja izveidot vairākus vārtu gūšanas momentus, bet pirmā ceturtdaļa noslēdzās ar 4:0 Latvijas labā. Spēlei turpinoties un Latvijas komandai spēlējot disciplinēti, bez noteikumu pārkāpumiem, netika atstātas nekādas cerības mājiniekiem. Pēc spēlētām četrdesmit minūtēm jau 10:0 Latvijas labā. Pēc puslaika pārtraukuma bija vērojams neliels atslābums no Latvijas komandas puses, kuru veiksmīgi izmantoja Ungārijas komanda atklājot arī savu rezultātu. Saprotot komandu spēku samērus, trešās ceturtdaļas laikā, laukumā devās Latvijas komandas otrs vārtsargs. Arī pēdējās divdesmit spēles minūtēs notikumi laukumā nemainījās. Palielinot rezultāta starpību, Latvijas komanda izcīnīja otro uzvaru apakšgrupā ar rezultātu 15:2.

Ceturtajā apakšgrupas spēlē Latvija tikās ar vēl vienu grupas “pastarīti” – Itāliju. Pret Vāciju un Čehiju Itālijas komanda piedzīvoja zaudējumus un tikai un Ungāriem spēja izrādīt kādu pretestību. Jau no spēles sākuma Latvija uzņēma augstu spēles tempu un pirmajās divdesmit minūtēs guva sešus bezatbildes vārtus. Otrajā ceturtdaļā itāļi spēja nedaudz adaptēties, kā arī nokritās Latvijas komandas uzņemtas spēles ātrums. Ejot puslaika pārtraukumā Latvijai piederēja drošs rezultāta pārsvars – 9:0. Trešajā ceturtdaļā vārtus gūt izdevās arī Itālijas komandai un tāpat kā iepriekšējā spēlē, arī šoreiz Latvijas komanda veica vārtsargu maiņu. Spēles laikā Latvijai nebija jāsatraucas par rezultāta starpību, kas deva iespēju iemēģināt vēl jaunas sadarbības turpmākajam turnīram. Spēles beigu rezultāts 18:3 Latvijas komandas labā.

Apakšgrupas turnīra pēdējā spēlē nācās spēkoties ar Vācijas valstsvienību, kas līdz šim arī bija piedzīvojuši tikai vienu zaudējumu un tieši šajā savstarpējā spēlē noskaidrotos tā komanda, kura turpinātu cīnīties par zelta medaļām. Spēles pirmajās minūtēs Latvijas komandas spēlētāji darbojās nepārliecinoši. Līdzīgi kā spēlē ar Angliju, ātri nonācām zaudētājos ar 0:2, bet līdz pirmās ceturtdaļas beigām vienus vārtus izdevās atgūt. Vācijas izlase aizsardzībā darbojās pietiekami agresīvi un neatļāva izveidot ilgstošas uzbrukuma izspēles. Līdz puslaika pārtraukumam vācieši palielināja rezultāta starpību uz tablo – 4:1. Atsākoties spēlei, rezultāts turpināja augt lēnām. Latvijas komandai spēkus atņēma arī ilgstoša spēlēšana mazākumā. Spēles astoņdesmit minūtes izrādījās pārāk īss laiks, lai izmainītu spēles ritējumu un pēc finālsvilpes tablo vēstīja 3:8 Vācijas lakrosa komandas labā. Līdz ar zaudējumu vāciešiem, grupu spēles Latvijas komanda noslēdza ar bilanci 3-2 un ieņēma 3. vietu grupā.

Čempionāta izspēles kārtība paredz, ka katras apakšgrupas labākās divas komandas turpina cīņu par zelta medaļām un iekļūst ceturtdaļfinālā. Apakšgrupu 3. un 4. stiprākās komandas sadalītu vietas no 9.-16. Un katras apakšgrupas vājākās divas komandas cīnītos par vietām no 18 līdz 24. Līdz ar to augstākā iespējamā vieta kuru varētu ieņemt Latvijas lakrosa komanda bija 9.

Cīņā par devīto vietu pirmā pretiniece bija C apakšgrupas ceturtā stiprākā komanda – Beļģija. Laukumā tikās divas, atšķirīgu līmeņu komandas. Latvija sāka ar ātriem precīziem uzbrukumiem. Uz pirmās ceturtdaļas Latvijas desmit precīzajiem metieniem, beļģi spēja atbildēt ar vienu. Otrajā ceturtdaļā ļoti pamanāms bija Latvijas pārākums un puslaikā ejot, ievērojams rezultāta pārsvars par labu Latvijai – 18:1. Atsākoties spēlei pēc puslaika pārtraukuma, spēles temps bija ievērojami krities. Ilgāku spēles laiku izpelnījās otrās maiņas uzbrucēji, kā arī trešās maiņas pussargi. Trešajā ceturtdaļā Latvija veica arī vārtsargu maiņu. Palielinot ievērojamo rezultāta pārsvaru, Latvijas komanda svinēja uzvaru ar 27:3. Jāpiemin, ka Eiropas čempionāta laikā Latvija bija viena no divām komandām, kurai pretinieku vārtsargu izdevās pārspēt 27 reizes. Otra komanda, kura to iespēja bija Anglija.

Uzvarot Beļģiju, nākamā pretiniece cīņa par 9. vietu bija Īrijas valstsvienība. Spēle solījās būt interesanta, jo abu komandu līmenis bija līdzīgs. Tas atspoguļojās arī pirmajā ceturtdaļā. Nelielu izrāvienu jau spēles sākumā izdevās iegūt Latvijas komandai, panākot 2:0. Ceturtdaļas turpinājumā Īrija atspēlējās un epizodiski pārņēma vadību, bet noslēdzoties pirmajām divdesmit minūtēm rezultāts bija neizšķirts – 4:4. Otro ceturtdaļu atkal labāk iesāka tieši latvieši, kuri atguva vadību spēlē, bet ceturtdaļas otro pusi pārliecinošāk nospēlēja īri, realizējot savas iespējas un pirmo puslaiku noslēdza ar minimālu pārsvaru 7:8. Pēc puslaika pārtraukuma, spēli veiksmīgāk atsāka Latvijas lakrosisti, iegūstot arī nelielu pārsvaru pirms spēles pēdējām divdesmit minūtēm. Izšķirošais spēles nogrieznis rezultatīvā spēlē labāk padevās latviešiem. Gūstot sešus vārtus divdesmit minūtēs tika iegūts drošāks rezultāta pārsvars un spēles beigās svinēta uzvara ar rezultātu 17:12. Viena no spēles panākuma atslēgām bija labi aizvadīta spēle mazākumā, kad Latvija bija gatava Īrijas vairākuma izspēlēm un izdevās tās nepieļaut.

Līdzīgu ceļu cīņā par 9. vietu aizvadīja arī Čehijas lakrosa komanda. Spējuši uzvarēt gan Zviedriju, gan Norvēģiju, tieši atkārtotā mačā starp Čehiju un Latviju tika noskaidrots 9. vietas ieguvējs. Čehijas valstsvienību bija papildinājuši vairāki spēlētāji, kuri nebija ieradušies uz pirmo savstarpējo spēli turnīra ietvaros. Spēli agresīvi iesāka Latvija. Uzbrukuma izspēles deva gaidīto rezultātu uz ko Čehija nebija gatava. Arī čehiem izdevās gūt vārtus pirmajā ceturtdaļā un pēc spēlētām divdesmit minūtēm rezultāts bija 4:2 Latvijas lakrosa komandas labā. Spēles turpinājumā latvieši spēlēja pietiekami disciplinēti un palielināja rezultāta starpību līdz 7:3 pirms došanās puslaika pārtraukumā. Spēles otrajā puslaikā tiesāšana kļuva daudz skrupulozāka un vairakkārt uz noraidīto soliņa atradās Latvijas komandas spēlētāji. Neskatoties uz noraidījumiem, arī trešo ceturtdaļu Latvija noslēdza sev par labu un rezultāts uz tablo nu jau 11:5. Iesākot spēles un turnīra pēdējās divdesmit minūtes, Latvijas komanda pārkāpa noteikumus un ilgstoši spēlēja mazākumā. Čehija izmantoja iespēju spēlēt vairākumā un divus vārtus atguva jau ceturtdaļas pašā sākumā, samazinot rezultāta starpību līdz 11:7. Pēc gūtajiem vārtiem Čehija bija pārņēmusī iniciatīvu spēlē. Pēc vairākiem nesekmīgiem mēģinājumiem uzbrukumā Latvijas komandai nācās apturēt čehu ātros uzbrukumus, kas atņēma daudz spēka. Čehija vēl vairāk samazināja rezultāta pārsvaru – 11:9. Spēles izskaņā abas komandas katra vēl pa reizei bija precīzas un pēc spēlētām saspringtām astoņdesmit minūtēm Latvijas lakrosa komanda svinēja uzvaru ar 12:10 un ieguva 9. vietu Eiropas čempionātā.

Latvijas lakrosa izlase bija turnīra nedisciplinētākā komanda, nopelnot 23 tehniskos un 48 personīgos pārkāpumus, kas rezultējās 60,5 soda minūtēs 8 spēlēs. Komandas kapteinis Christopher Zariņš turnīru noslēdza ar 42 rezultativitātes punktiem un bija visa turnīra otrs rezultatīvākais spēlētājs.

Latvijas komandas sastāvs:
Uzbrucēji: Christopher Zariņš (c) (18+24), Artūrs Krastiņš (14+2), Eli Lasda (23+9), Ģirts Sproģis (8+2), Kaspars Rudzinskis (4+0), Valts Dārznieks (2+1)
Pussargi: Gatis Zeps (6+7), Gļebs Šupenko (4+1), Gints Gūtmanis (6+2), Mason Gorman (8+2), Kārlis Trankalis (6+1), Andrew Doktor (7+4), Ronalds Zaumanis (1+0), Miks Stabulnieks (3+1), Aleksis Kerno (1+1)
Aizsargi: Jurģis Pučka (c) (0+1), Riley Lasda (1+2), Krišjānis Volfs, David Salter (2+0), Toms Kaktiņš, Toms Biders
Vārtsargi: Christopher Doktor, Andis Zīle

Galvenais treneris – Pauls Dzintars Kalniņš
Treneris – Robert Delorimiere
Treneris – Max Silberlicht
Treneris – Kaspars Stabulnieks
Komandas fizioterapeits – Jānis Ķepītis

(c) – komandas kapteinis
iekavās aiz spēlētāja norādīti rezultativitātes punkti – gūtie vārti+piespēles

Izmantotie resursi:
Latvijas lakrosa izlasei 9. vieta Eiropas...