Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:455, Did:0, useCase: 3

Rīt sākas NLL 24. sezona

Juris Miņins
Juris Miņins

Rīt sākas NLL 24. sezona
Kalgari "Roughnecks" lakrosisti
Foto: nllinsider.com

Ar spēli starp Filadelfijas "Wings" un Orlando "Titans" vienībām rītvakar tiks atklāta nu jau 24. Nacionālās lakrosa līgas (NLL) regulārā sezona, kurā Kalgari "Roughnecks" mēģinās aizstāvēt pagājušsezon iegūto čempionu titulu.

Rītvakar pasaules vadošā iekštelpu jeb "box lacrosse" lakrosa līga, Nacionālā lakrosa līga (NLL), uzsāks savu 24. sezonu, tāpēc sniegsim nelielu ieskatu galvenajos starpsezonas notikumos un nelielu ieskatu tajā, ko gaidīt no nākamās sezonas.

Iepriekšējā sezona noslēdzās ar Kalgari "Roughnecks" uzvaru pār (tolaik vēl) Ņujorkas "Titans". Pašlaik ņujorkiešiem vairs nav savas NLL komandas, taču tas "Roughnecks" nesola vieglākas dienas šosezon. Kalgari komandu ir pametuši vairāki iepriekšējās sezonas panākumu kaldinātāji, tai skaitā komandas galvenais treneris Trojs Kordinglijs, kurš savu karjeru izvēlējās turpināt Toronto "Rock" komandā. Savukārt jaunajiem spēlētājiem varētu rasties zināmas problēmas ar iejušanos stingrajās Kalgari aizsardzības shēmās. "Roughnecks" galvenais spēks ir komandas spēle, ja tā vedīsies, Kalgari varēs mēģināt aizstāvēt savu čempionu titulu, ja nē – būs jādod ceļš citiem.

No pārējiem favorītiem var atzīmēt Bufalo "Bandits", Kolorado "Mammoth", Ročesteras "Knighthawks", Bostonas "Blazers". Savukārt pagājušās sezonas finālistiem, Orlando "Titans", pēc pārcelšanās no Ņujorkas, vēl būs jāpacīnās, lai spētu konkurēt ar pirmajām četrām komandām.
Individuāli šajā sezonā varētu spīdēt Bufalo "Bandits" trijnieks – uzbrucēji Marks Stīnhuiss un Džons Tavarezs, kā arī vārtsargs Kenijs Montūrs. Tāpat ne sliktāka spēle kā pagājušsezon (finālspēles MVP) tiek gaidīta no Džoša Sandersona (Kalgari "Rougnnecks"), Dena Dausona (Bostonas "Blaze") un, protams, pagājušās sezonas rezultatīvākā spēlētāja Kolina Doila, kurš šajā starpsezonā no Sanhosē "Stealth" pārcēlās uz Toronto "Rock".

Starpsezonas galvenie notikumi

- Sanhosē "Stealth" paziņo par pārcelšanos uz Everetu, Vašingtonas štatā, kur viņi spēlēs "Comcast Arena" stadionā.
- Par NLL komisāru tika iecelts Džordžs Danielss, kurš šajā amatā nomainīja Džimu Dženingsu.
- Portlendas "Lumberjax" paziņo par savas darbības pārtraukšanu, visus komandas spēlētājus atdodot pārējām komandām (drafta procedūrā).
- Pagājušās sezonas finālisti, Ņujorkas "Titans" paziņo par pārcelšanos uz Orlando.
- Jauno spēlētāju draftā ar pirmo numuru izvēlas Sirakūzu "Orange" komandas spēlētāju Sidu Smitu.

Kas ir NLL?

NLL ir pasaules spēcīgākā iekštelpu lakrosa līga. Tajā piedalās šī sporta veida galvenās zvaigznes un zvaigznītes.
Iekštelpu lakross NLL izpildījumā apvieno vairākus sporta veidus – ātrumu kā hokejā, spēka spēli kā amerikāņu futbolā un domāšanu kā basketbolā, bet visu vēl krāšņāku padara spēles rezultativitāte, kas bieži vien, abu komandu izpildījumā sasniedz (un nereti pat pārsniedz) 25 vārtu guvumus spēlē.
NLL komandas sastāvā, tāpat kā hokejā, ir seši spēlētāji – vārtsargs un pieci "skrējēji", t.i., laukuma spēlētāji, kuri dalās aizsargos, pussargos un uzbrucējos. Spēles laiks NLL, pretēji vispārpieņemtajām normām, gan ir savādāks. Cīņa tiek sadalīta četros 15 minūšu nogriežņos, ierasto triju 20 minūšu periodu vietā.
Katra komanda regulārajā turnīrā aizvada 16 spēles – astoņas savā laukumā un tikpat izbraukumā, bet vēlāk notiek cīņa par Čempionu kausu. NLL spēles norisinās nedēļas nogalēs, hokeja arēnās. Spēlei tiek izmantoti tāda paša izmēra laukumi, borti un aizsargstikli kā hokejā, tāpat arī maiņas norisinās līdzīgi hokeja piemēram. Vienīgā nozīmīgā atšķirība ir tajā, ka lakross tiek spēlēts nevis uz ledus, bet speciāli pirms tam izklāta paklāja.
Spēlētāju galvenais uzdevums, kā jau tas ir ierasts, ir, ar speciālu lakrosa nūju palīdzību, nogādāt spēles bumbiņu pretinieku vārtos, kurus parasti aizsargā visai iespaidīgu izmēru (ekipējuma dēļ) vārtsargs, kuram savukārt nūja ir lielāka nekā laukuma spēlētājiem.
Jāpiebilst, ka, lai arī lakross vēsturiski ir kanādiešu sporta veids, lielākā daļa NLL komandu atrodas ASV (vēl viena līdzība ar hokeju, NHL), taču 75% no visiem līgas spēlētājiem ir kanādieši. Tāpat NLL ir pārstāvēti amerikāņi un vietējie indiāņi, bet dažās komandās ir arī pa kādam Eiropas vai Austrālijas lakrosistam. Runājot par NLL spēlētāju algām, tad tās, salīdzinot ar Ziemeļamerikas pārējo līgu atlētu algām, ir samērā mazas – labākie spēlētāji sezonā var saņemt "tikai" 0.25 miljonus ASV dolāru. Taču pašlaik sporta veids un līga "aug", kas ļauj cerēt, ka nākotnē lakrosa spēlētāji varēs cerēt arī uz maģisko "miljons sezonā" līgumu.

Lakross

Lakross ir Ziemeļamerikas vietējo iedzīvotāju (indiāņu) ieviests sporta veids, kurā ar nūju, kuru galā ir "maisiņš", palīdzību vārtos ir jānogādā gumijas bumbiņa. Tā pirmsākumi ir meklējami 12. gadsimtā.
Lakrosa spēlei izšķir divus veidus – lauka lakross ("field lacrosse") un iekštelpu lakross ("box lacrosse"). Kā jau var noprast pēc nosaukumiem, to galvenā atšķirība ir laukuma atrašanās vietā un tā izmēros. Lauka lakrosā laukums ir lielāks, atrodas "svaigā gaisā" un katrā komandā ir 10 spēlētāji, savukārt iekštelpu lakrosu spēlē hokeja laukumos, sešu spēlētāju sastāvā (katrai komandai).
Tāpat jāatzīmē, ka lakross ("field lacrosse") ir visai populārs sporta veids Ziemeļamerikas studentu vidū, par to liecina aptuveni 200 koledžu komandas vīriešu konkurencē un vairāk nekā 250 – sieviešu konkurencē.
Lakross ir visai populārs arī ārpus Ziemeļamerikas, par to liecina tas, ka Starptautiskajai lakrosa federācijai ir 32 biedri, to skaitā arī Latvijas lakrosa federācija. Starptautiskā federācija rīko arī dažādus turnīrus šīm izlasēm – Pasaules čempionātus lauka lakrosā gan sievietēm, gan vīriešiem, iekštelpu lakrosa Pasaules čempionātu kā arī abu dzimumu U-19 čempionātu lauka lakrosā. Jāpiebilst, ka no 1904. līdz 1908. gadam lakross bija Olimpiskais sporta veids, bet 1928., 1932., un 1948., gadā lakross tika iekļauts Olimpiādē demonstrācijas nolūkos.
Lakrosa klubu turnīri: MLL (Augstākā lakrosa līga), NLL (Nacionālā lakrosa līga), NCAA lakross (ASV koledžu lakrosa čempionāts), dažādas zemākās līgas.

NLL komandas

KomandaMājas spēļu arēna
Austrumu konference
Bostonas "Blaze""TD Garden"
Buffalo "Bandits""HSBC Arena"
Orlando "Titans""Amway Arena"
Fialdelfijas "Wings""Wachovia Center"
Ročesteras "Knighthawks""Blue Cross Arena at the War Memorial"
Toronto "Rock""Air Canada Center"
Rietumu konference
Kalgari "Roughnecks""Pengrowth Saddledome"
Kolorado "Mammoth""Pepsi Center"
Edmontonas "Rush""Rexall Place"
Minesotas "Swarm""Xcel Energy Center"
Vašingtonas "Stealth""Comcast Arena at Everett"

"Box Lacrosse" video:

Izmantotie resursi:
nll.com
nllinsider.com
laxmagazine.com: Lacrosse Magazine :: A Publication of US...
laxpower.com

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-01-07 17:01, pirms 14 gadiem
Ir kas jauns? rakstīja: Šim ar Tu seko līdz?
Tā kā lakross (iekštelpu jo sevišķi) ir tiešs hokeja radinieks, tad jā... tā sanāk.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-01-07 17:17, pirms 14 gadiem
A no MLL kādi spēlētāji spēlē?

     [+] [-]

, 2010-01-07 17:20, pirms 14 gadiem
tas ir Kanādas nacionālais vasaras sportaveids. dažreiz tīri interesants.

     [+] [-]

, 2010-01-07 17:22, pirms 14 gadiem
Vynilz rakstīja: A no MLL kādi spēlētāji spēlē?
Jā, ir arī no MLL, jo sezona nepārklājas:
NLL spēlē no janvāra līdz maija vidum;
MLL spēlē no maija līdz augustam.

  +1 [+] [-]

, 2010-01-07 17:22, pirms 14 gadiem
Man jau liekas, ka šī nu gan ir tupa spēle - paredzēta tiem, kas nemāk slidot, nemāk spēlēt florbolu, nemāk spēlēt regbiju vai amīšu futbolu, nemāk kaut vai lauka hokeju, bet grib kontakta kolektīvo sporta spēli. Nu nav tas sportaveids tāds, kas iekaros pasauli

     [+] [-]

, 2010-01-07 17:24, pirms 14 gadiem
Dancerz rakstīja: Man jau liekas, ka šī nu gan ir tupa spēle - paredzēta tiem, kas nemāk slidot, nemāk spēlēt florbolu, nemāk spēlēt regbiju vai amīšu futbolu, nemāk kaut vai lauka hokeju, bet grib kontakta kolektīvo sporta spēli. Nu nav tas sportaveids tāds, kas iekaros pasauli
Negribu tevi apbēdināt, bet "pasaules sporta veidi" ir tikai daži... tas pats Latvijā populārais (ledus) hokejs tāds arī ne tuvu nav un pārskatāmā nākotnē arī nebūs.

     [+] [-]

, 2010-01-07 17:24, pirms 14 gadiem
Es esmu redzējis arī lakrosu uz tāda liela laukuma tur viss tik brutāli nenotiek, tas ir kaut kāds cits lakrosa paveids?
Nezinu īsti tos atļautos paņēmienus, bet šeit jau chaļi konkrēti slēdzas viens ar otru Bet katrā ziņā saistoš sporta veids

     [+] [-]

, 2010-01-07 17:25, pirms 14 gadiem
Normichs rakstīja: Es esmu redzējis arī lakrosu uz tāda liela laukuma tur viss tik brutāli nenotiek, tas ir kaut kāds cits lakrosa paveids?
Nezinu īsti tos atļautos paņēmienus, bet šeit jau chaļi konkrēti slēdzas viens ar otru Bet katrā ziņā saistoš sporta veids
Tas ir lauka lakross - field lacrosse, kādu spēlē MLL.

     [+] [-]

, 2010-01-07 17:31, pirms 14 gadiem
Paldies skaidrs, esmu redzējis abus, bet jasaka šis ir daudz skatāmāks. Un noteikumi laikam arī nedaudz atšķiras, jo field lacross es šitādus body chekus neredzēju.

     [+] [-]

, 2010-01-07 17:58, pirms 14 gadiem
Normichs rakstīja: Paldies skaidrs, esmu redzējis abus, bet jasaka šis ir daudz skatāmāks. Un noteikumi laikam arī nedaudz atšķiras, jo field lacross es šitādus body chekus neredzēju.
Field un box lakrosi atšķiras apmēram tāpat kā futbols un futzāls (+/-). Bet nu man personīgi box patīk labāk, tieši spēles dinamikas ziņā, kaut gan izspēles un domāšana labāka ir field.

     [+] [-]

, 2010-01-07 18:04, pirms 14 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Field un box lakrosi atšķiras apmēram tāpat kā futbols un futzāls (+/-). Bet nu man personīgi box patīk labāk, tieši spēles dinamikas ziņā, kaut gan izspēles un domāšana labāka ir field.
Nu uztvēru tavu domu, aptuveni ta pat, kā bendijs un ledus hokejs, tieši dinamikas dēļ man arī vairāk patīk box, jo nav laika apdomāties viss notiek zibenīgi, neuzmeti pa vārtiem vai neatdevi piespeli laicīgi, tātad jau guli zemē

     [+] [-]

, 2010-01-07 18:05, pirms 14 gadiem
Starp citu, intereses pēc parēķināju kā ir ar tām algām NLL.

Ja 0.25 miljoni sezonā, t.i., 16 spēlēs. Tad ik spēli sanāk nopelnīt 15.625 tūkstošus dolāru.

Pārvēršot to NBA/NHL ekvivalentā, tas sanāk ap 1.285 miljoniem sezonā. Tīri neslikti. Ne visi NHL hokejisti saņem tādu naudu... .

     [+] [-]

, 2010-01-07 18:08, pirms 14 gadiem
Normichs rakstīja: Nu uztvēru tavu domu, aptuveni ta pat, kā bendijs un ledus hokejs, tieši dinamikas dēļ man arī vairāk patīk box, jo nav laika apdomāties viss notiek zibenīgi, neuzmeti pa vārtiem vai neatdevi piespeli laicīgi, tātad jau guli zemē
Bendijs un hokejs... nu apmēram (tik vārtu lieluma starpības nav).

Tikai brīnos kā Latvijā lakross nav tā riktīgi iedzīvojies un ieņēmis savu vietu kopējā sporta veidu rangā, ja jau florbols, frisbijs utt. tīri normāli iedzīvojušies, bet lakross pēc ir skatāmāks sporta veids... .

     [+] [-]

, 2010-01-07 18:14, pirms 14 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Bendijs un hokejs... nu apmēram (tik vārtu lieluma starpības nav).

Tikai brīnos kā Latvijā lakross nav tā riktīgi iedzīvojies un ieņēmis savu vietu kopējā sporta veidu rangā, ja jau florbols, frisbijs utt. tīri normāli iedzīvojušies, bet lakross pēc ir skatāmāks sporta veids... .
Var piekrist, frīsbijs, beisbols ( florbols tomēr citā plauktā) Latvijā kaut ko dara, tad par Lakrosu neko neesmu Latvijā īpaši dzirejis, bet Lakrosa federācija Latvijā ir, acīmredzot neko lietas labā nedara!

     [+] [-]

, 2010-01-07 18:16, pirms 14 gadiem
Normichs rakstīja: Var piekrist, frīsbijs, beisbols ( florbols tomēr citā plauktā) Latvijā kaut ko dara, tad par Lakrosu neko neesmu Latvijā īpaši dzirejis, bet Lakrosa federācija Latvijā ir, acīmredzot neko lietas labā nedara!
Nu Lakross arī dara visu ko:
Lakross – sportacentrs.com

Taču kkā "absolūtas tautas mīlestības" nav, un nereti tas viss (kopā ar citiem sporta veidiem) tiek saukts "stulbais amerikāņu sports"...

     [+] [-]

, 2010-01-07 18:22, pirms 14 gadiem
Op šito biju palaidis garām!

     [+] [-]

, 2010-01-07 19:12, pirms 14 gadiem
Bus jaskatas! Specs neesmu, bet vienmer to ar prieku veroju!

     [+] [-]

, 2010-01-27 12:49, pirms 14 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Starp citu, intereses pēc parēķināju kā ir ar tām algām NLL.

Ja 0.25 miljoni sezonā, t.i., 16 spēlēs. Tad ik spēli sanāk nopelnīt 15.625 tūkstošus dolāru.

Pārvēršot to NBA/NHL ekvivalentā, tas sanāk ap 1.285 miljoniem sezonā. Tīri neslikti. Ne visi NHL hokejisti saņem tādu naudu... .
par tām algām viņi saņemot aptuveni 14 000 sezonā, takā spēlējot neko daudz nevar nopelnīt.

Latvijā lakross parādījās ap 2003 gadu, nopietni sāka nodarboties 1-2 gadiem atpakaļ, tādēļ nav tik populārs. Par popularizēšanu, tiek strādāts uz 2010 sezonu tiek plānoti 2 jauni klubi, ja ne pat vairāk. Es ceru ka šis sporta veids būs iecienīts latvijā.

Ā atceros, par lakrosa un hokeja radniecību, hokejs radies pateicoties šim sportaveidam, un tiek uzskatīts par pašu vecāko sporta veidu Pasaulē, tikai nesaprotu kapēc viņš nav tik populārs.