Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2976, Did:0, useCase: 3

Lapinskis: "Strādājam, cīnāmies. Šveicē latviešus par to ciena"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Lapinskis: "Strādājam, cīnāmies. Šveicē latviešus par to ciena"
Oskars Lapinskis. Foto: scltigers.ch

Pirmdien sākās Latvijas hokeja izlases treniņnometne, gatavojoties 2022. gada pasaules čempionātam, kas norisināsies Somijā. Laukumā devās arī vairāki jaunie spēlētāji, kuri vēl nav debitējuši lielajā valstsvienībā. Viens no viņiem – 19 gadus vecais uzbrucējs Oskars Lapinskis, kuram aiz muguras pirmā sezona Šveices labākajā līgā. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com viņš atskatījās uz pirmajiem vārtiem, kā arī uz saspringto un saraustīto sezonu.

Oskars Lapinskis uz Šveici devās 14 gadu vecumā, kad meklēja iespējas karjeru attīstīt aiz Latvijas robežām. Gadu iepriekš Langnavas "SCL Tigers" pievienojās vārtsargs Ivars Punnenovs, kurš nāca talkā ar kluba kontaktiem. Izdevās vienoties par pārbaudes laiku, un jau pirmajos treniņos Lapinskis pārliecinājis komandas trenerus – un arī pats sevi. "Augusta pirmajā nedēļā aizbraucu atrādīties. Viņiem ļoti patika, kā spēlēju, un arī man ļoti patika – jau pēc nedēļas mammai teicu, ka palikšu. Pat negribējās ilgi domāt. Tas bija pirmais variants, veiksmīgi tiku, un arī turpinājumā viss sakritis pareizi," pauda Lapinskis.

Vairākas sezonas pavadījis bērnu un junioru sistēmā, šajā sezonā latviešu uzbrucējs debitēja "SCL Tigers" lielajā komandā. Sezonas pirmo maču viņš vēroja no malas, bet jau dienu vēlāk devās laukumā pret Ženēvas "Servette". Turpinājumā spēles laiks pieauga, un sezonas noslēgumā viņš spēlēja trešajā virknējumā. Sezonas pēdējā spēle tika aizvadīta pret "Servette", un tieši šajā mačā Lapinskis guva savus pirmos vārtus Šveices augstākajā sabiedrībā. Viņš panāca 1:1, taču turpinājums komandai izvērtās briesmīgs, piedzīvojot zaudējumu ar 1:9. Tas pietiekami daiļrunīgi liecina arī par visu sezonu.

"No sākuma pat negribēja skaitīt vārtus. Pretinieku komanda paņēma trenera izaicinājumu, un tad tiesneši desmit minūtes pētīja, vai komandas biedrs pieskārās vārtsargam. Sēdi un domā, vai vispār būs. Bet – forši, ka sezonas beigās izdevās iemest. Nākamajai sezonai nebūs jāgatavojas ar domām par pirmo golu un pirmo punktu," teica Lapinskis. Sezonas izskaņā vairākiem spēlētājiem zudusi motivācija, tāpat bijušas problēmas ar savainojumiem. No ierindas izkrita arī Punnenovs, tāpēc pret "Servette" saplosīšanai tika izmesti divi juniori.

Punnenovs jau pieņēmis lēmumu pastarīti "SCL Tigers" nomainīt pret ambiciozāku un naudīgāku komandu. Aizvadītajā sezonā Langnavas rindās uzspēlēja vēl divi latvieši – uzbrucēji Rihards Melnalksnis (22) un Darels Dukurs (18). Ja otrais turpinās kluba junioru sistēmā, tad Melnalksnim nav piedāvāts jauns līgums. Savukārt Lapinskis pēc šīs sezonas 20 mačiem ticis pie pilnvērtīga profesionāļa līguma.

Tas ir loģisks nākamais solis, ņemot vērā, ka viņš pagājušajā sezonā bija U20 komandas kapteinis un 36 spēlēs guva 43 rezultativitātes punktus. "Esam strādīga tauta, un Šveicē mūs ciena par to, ka ejam un cīnāmies. Viņiem patīk mūsu darba ētika. Vajadzēja mācīties, kā būt komandas līderim. Treneriem patika, kā strādāju, bet runāt – tas man vēl jāmācās. Citreiz esmu pārāk emocionāls. Cenšos uz komandas biedriem nekliegt, bet reizēm redzi, ka kāds atnācis negatavs vai necenšas, un tad gribu iedot iekšā. Asistentiem nākas nomierināt. Citreiz ar tiesnešiem pastrīdos, bet tas piederas pie lietas."

Arī šajā sezonā Lapinskis paralēli lielajai komandai pārstāvēja U20 vienību, cenšoties palīdzēt pēc iespējas biežāk. Taču tas sarūpējis arī ļoti saspringtus nogriežņus. "Lielajā hokejā ir tikai viens – uzvaras, uzvaras, uzvaras. Visi grib uzvarēt, visi grib pelnīt lielo naudu. Junioros vienkārši aizej un uzspēlē. Sezona bija saraustīta. Lielā līga, U20, U20 izlase. Kad biju labā formā un dabūju uzticību no trenera, laukumā jutos ļoti labi. Bija arī pretēji brīži. Uzreiz pēc U20 čempionāta saslimu ar kovidu. Desmit dienas bija jāpavada Latvijā, tad Šveicē jāiziet cauri protokolam. Tiklīdz varēju, tā spēlēju."

Laika posmā no 9. līdz 30. janvārim Lapinskis, raujoties divās frontēs, aizvadīja 12 spēles. "Centies, skrien. Paralēli vēl zvana no prakses un prasa, kad būsi. Jādomā par skolu un eksāmeniem. Bija ļoti saraustīti." Pirmās septiņas klases Lapinskis pabeidza Latvijā, bet mācības turpināja Šveicē, kur pēc devītās klases absolvēšanas mācības turpināja komerczinību skolā. Tur viņš apgūst biznesa administrāciju.

"Ir divi varianti – vai nu ceļš, ko izvēlējos es, vai nu ģimnāzija un pēc tam studijas. Komandā lielākā daļa izvēlējusies pirmo variantu. Komandā ir cilvēki, kuri praksē iet slimnīcās, ir santehniķi, pastnieki, galdnieki," pauda uzbrucējs. Jūnijā viņam gaidāmi eksāmeni, pieliekot punktu šim mācību posmam. Ir iespēja arī turpināt, bet Lapinskis nolēmis tuvākajos gados koncentrēties hokejam.

Vairākiem jaunajiem spēlētājiem nometne Latvijas izlasē ir kā uzticības avanss nākotnei. Cerībā, ka ieguldījums nesīs gan peļņu, gan dividendes. Arī Lapinskis apzinās, ka galvenā nometne Latvijas kreklā viņam nebūs aprīlī, bet gan augustā, kad Latvijas U20 izlase dosies uz Edmontonu, lai piedalītos pasaules čempionāta elites divīzijā.

Viņš bija komandā decembrī, kad latvieši izšķirošajā spēlē piekāpās Baltkrievijai un palika bez kārotās ceļazīmes, taču – baltkrievu izslēgšana pavērusi ceļu mūsējiem. Lai gan tobrīd Lapinskis jau bija ar pieredzi Šveices spēcīgākajā līgā, viņš neprotestēja, kad U20 turnīru sāka tikai ceturtajā maiņā. Kaut bija citi, kuri nevēlējās pieņemt šo lomu un tāpēc uz čempionātu neaizbrauca.

"Protams, gribēju spēlēt vadošajās maiņās, bet – biju gatavs jebkurai lomai. Ja ir iespēja, tad jābrauc, jo tā var būt vienīgā reize uzspēlēt kopā ar savējiem. Jāizmanto iespēja spēlēt arī ceturtajā maiņā. Viss jau var mainīties. Kādam aiziet, bet kādam – neaiziet," teica Lapinskis. Tas piepildījās arī viņa scenārijā, turnīru pabeidzot pirmajā virknējumā.

"Tagad klāt nākuši pieredzējušie spēlētāji, bet iepriekšējās nedēļās trenējāmies kopā ar U18 izlasi. Tagad ātrums ir lielāks, spēlētāji lēmumus pieņem gudrāk, nospēlē uz pieredzi. Ir grūtāk nekā iepriekšējās nedēļās, bet esam uzņēmuši labu tempu," par nometnes pirmo dienu teica Lapinskis. Latvijas izlasei nākamais atskaites punkts būs pēc nepilnām divām nedēļām gaidāmās pārbaudes spēles Francijā.