Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2976, Did:0, useCase: 3

Merzļikins – labākais vārtsargs pasaules čempionātā?

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Merzļikins – labākais vārtsargs pasaules čempionātā?
Elvis Merzļikins. Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Tuvojoties maija vidum, pie durvīm sācis klauvēt pasaules čempionāts hokejā. Latvijas izlase ceļā dosies trešdienas vakarā, bet pirmo spēli aizvadīs piektdien, kad pretī stāsies Amerikas Savienotās Valstis. Izlases liktenis lielā mērā būs atkarīgs no Elvja Merzļikina veiksmēm un neveiksmēm.

Ziemeļamerikā hokejs pirmām kārtām ir bizness – teiciens, kuru jebkurš hokeja līdzjutējs dzirdējis vairāk nekā pats vēlētos. Bizness, kurā spēlētāju gūtos vārtus un atvairītos metienus mēra dolāros. Tāpēc, lai sāktu atbildēt uz virsrakstā uzdoto jautājumu, sāksim ar līgumu apjomu. Protams, ar Nacionālajā hokeja līgā maksātajiem miljoniem Eiropa nespēj konkurēt. Vismaz ne tiem miljoniem, kurus maksā komandu galvenajiem vārtsargiem.

Elvis Merzļikins pērnajā septembrī noslēdza piecu gadu un 27 miljonu dolāru līgumu, tādējādi Kolumbusas "Blue Jackets" skaidri nodemonstrēja, ar kuru vārtsargu rēķinās nākotnē. Pret algu griestiem tiek rēķināta vidējā summa – 5,4 miljoni. Taču tas stāsies spēkā no nākamās sezonas – tad Merzļikinam būs 12. lielākais līgums starp visiem vārtsargiem. Šajā sezonā viņš pelnīja četrus miljonus, rangā ieņemot 24. vietu.

Starp pasaules čempionāta dalībniekiem ir tikai viens vārtsargs ar lielāku līgumu nekā Merzļikinam – 30 gadus vecais vācietis Filips Grūbauers. Pagājušajā vasarā NHL komandu pulku papildināja Sietlas "Kraken", kas Grūbaueru redzēja kā savu pirmo numuru, piešķirot sešu gadu un 35,4 miljonu līgumu (5,9 miljoni sezonā).

Pret algu griestiem tiek rēķināta līguma vidējā summa, bet tas neliedz kādā sezonā maksāt vairāk, kādā – mazāk. Lai gan vidējā summa abiem atšķīrās, šosezon gan Merzļikins, gan Grūbauers pelnīji identiski – piecus miljonus.

Salīdzinot sniegumu aizvadītajā sezonā, Merzļikins uzvar Grūbaueru – vienos vārtos. Aizvadījis vairākas ļoti labas sezonas kā Vašingtonas "Capitals", tā Kolorado "Avalanche" vārtos un pērn pat ticis nominēts Vezinas trofejai, kas tiek pasniegta NHL labākajam vārtsargam, šosezon Grūbauers bija meklējams starp vissliktākajiem vārtsargiem.

Starp 74 vārtsargiem, kuri laukumā devās vismaz desmit spēlēs, Grūbauers ar 88,9% atvairītu metienu meklējams 66. vietā. Merzļikins ar 90,7% iekārtojies precīzi saraksta vidū. Formātā pieci pret pieciem Merzļikins atvairīja 91,6% metienu, bet Grūbauers 89,5%. Sliktāks rādītājs bija tikai Petram Mrāzekam Toronto "Maple Leafs" vārtos un Merzļikina komandas biedram Jonasam Korpisalo (88,6%).

Iegrimstot dziļākos statistikas plauktos – izglābtie vārti virs sagaidāmā (goals saved above expected). Ņemot vērā pozīciju un citus faktorus, katram metienam tiek piešķirta varbūtība nonākt vārtos. Ja sezonas kopsavilkumā vārtsargs atvairījis vairāk nekā vidējais līgas vārtsargs, viņa sniegumam ir pozitīva vērtība. Ja mazāk – negatīva. Merzļikins šosezon ielaida par 4,0 vārtiem mazāk nekā būtu ielaidis NHL statistiski vidējais vārtsargs, kamēr Grūbauers ielaida par 33,7 vārtiem vairāk, un tas bija absolūti sliktākais rādītājs.

Viņi nebūs vienīgie NHL vārtsargi turnīrā. Kanādas sastāvā iekļauti "Kraken" otrais vārtsargs Kriss Drīgers (27 spēles, 89,9%) un Lasvegasas "Golden Knights" trešais numurs Logans Tompsons (19 spēles, 91,4%). Drīgera stāsts ir ļoti līdzīgs Grūbauera piedzīvotajam – spēcīgas iepriekšējās sezonas un vājš gads Sietlā.

Amerikāņu vārtus sargās Alekss Nedelkovičs, kuram aiz muguras pirmais gads Detroitas "Red Wings" vārtos (59 spēles, 90,1%). Arī viņam pirms gada bija krietni labāka statistika, bet toreiz Nedelkovičs sargāja Karolīnas "Hurricanes" vārtus. Klubs lēma, ka Nedelkovičs nav prasītās naudas vērts, un palaida vārtsargu uz brīvām kājām. Detroitā viņš tika pie divu gadu un sešu miljonu līguma, bet "Hurricanes" vietā paņēma Frederiku Andersenu, kurš kandidē uz Vezinas trofeju.

NHL pirmais numurs būs arī Čehijas izlases vārtos. 25 gadus vecajam Karelam Vejmelkam aiz muguras pirmais gads okeāna otrā krastā, un viņš nespēja izvilkt Arizonas "Coyotes" no sacīkstes par pēdējo vietu. Aizvadot 52 spēles, viņš izcīnīja tikai 13 uzvaras un atvairīja 89,8% metienu.

Sezonas beigās uz NHL aizbrauca zviedru vārtsargs Magnuss Hellberjs, bet viņš Detroitas vārtos paguva aizvadīt tikai vienu spēli. Sezonas lielāko daļu viņš aizvadīja Sočos, tiekot pazemināts klubu piramīdā, jo iepriekšējos trīs gadus aizvadīja Sanktpēterburgā.

Somija sapulcinājusi to pašu vārtsargu līniju, kas februārī izcīnīja olimpisko zeltu. Pirmajā rindā bija Harri Seteri, kurš Pekinā iekrāja statistiku ne no šīs pasaules – piecos mačos atvairīti 96,2% metienu un izcīnītas piecas uzvaras. Arī Seteri sezonas lielāko daļu pavadīja Krievijā, bet martā parakstīja līgumu ar Toronto "Maple Leafs". Taču Kanādā viņš nenonāca – no neaizsargāto spēlētāju saraksta viņu paņēma jau pieminētā "Coyotes". Autsaideru gaļasmašīnā Seteri klājās grūti – sešas spēles un 86,6% atvairītu metienu. Smagākais vakars tika izdzīvots Kalgari, kur "Coyotes" zaudēja ar 1:9.

Paveroties ārpus NHL laukumiem, – no statistikas viedokļa izcila sezona padevās šveicietim Sandro Ašlimanam, kurš pusfinālistes Davosas vārtos 34 spēlēs tika galā ar 94,2% metienu un aizvadīja septiņus sausos mačus. Par vietu vārtos viņam jākonkurē ar 35 gadus veco Reto Berru, kurš savulaik piecu sezonu laikā aizvadīja nepilnas 80 spēles NHL, un Berras vienaudzi Leonardo Dženoni, kurš aizveda Cīrihes "Lions" līdz titulam.

Reizē – vērts atcerēties, ka Merzļikins jau 22 gadu vecumā saņēma balvu kā Šveices labākais vārtsargs, divas sezonas vēlāk to nopelnot vēlreiz. Berram un Ašlimanam kopā ir tikpat, cik Merzļikinam, bet Dženoni – četri, taču viņš nekad nav spēlējis ārpus dzimtenes. Dženoni mājās dominējis jau ilgus gadus, ievācot 92,2% atvairītu metienu. Merzļikinam sešās sezonās Šveicē izdevās tikt galā ar 92,1%, un viņš labākos gadus tagad pavada NHL.

Ja skatāmies uz NHL vārtsargiem, kuri spēlēs pasaules čempionātā, Elvis ir pirmais. Ja salīdzinām nesalīdzināmo – NHL un labākās Eiropas līgas –, jautājums uzmet pāris kūleņus. Ja kā atskaites punktu ņemam Seteri piemēru – Krievijā viņam bija itin pieklājīga statistika, bet pāreja uz rezultatīvo NHL un cauro "Coyotes" aizsardzību bija pārbaudījums –, tad arī šis arguments spēlē par labu Merzļikinam.

Šāda kalibra spēlētājs savā pozīcijā Latvijai nav bijis gadiem, un tas ļauj priecāties.

 +15 [+] [-]

, 2022-05-10 17:50, pirms 2 gadiem
Kurš būs labākais vārtsargs čempionātā,redzēsim pēc čempionāta,jo ir tāda nominācija

  +7 [+] [-]

, 2022-05-10 18:27, pirms 2 gadiem
alguns rakstīja: Kurš būs labākais vārtsargs čempionātā,redzēsim pēc čempionāta,jo ir tāda nominācija
Bet nu jau šobrīd ir pilnīgi skaidrs, ka tas nebūs Ēriks Vītols

  -3 [+] [-]

, 2022-05-10 18:35, pirms 2 gadiem
To parāda alga klubā, vai kādam ir lielāka ?

  +2 [+] [-]

, 2022-05-10 18:58, pirms 2 gadiem
Nu pēc visa spriežot, un statistika nemelo, Elvis ir numur viens vārtusargs šajā čempī... ko gan nevar galīgi teikt par mūsu aizsargiem.. un vai Elvis pavilks bez labiem aizsargiem? Nu te jācer, ka veiksme nāks palīgā.

     [+] [-]

, 2022-05-10 20:16, pirms 2 gadiem
...šādus jautājumus pirms turnīra var uzdot un analizēt muļķības tikai kāds nenobriedis pusaudzis... tas vispār ir subjektīvs jēdziens - kurš labākais, kā daiļslidošanā - vairāk atkarīgs no vērtētājiem, kā no objektīviem rādītājiem...

  +1 [+] [-]

, 2022-05-10 20:24, pirms 2 gadiem
Šis jaunais sastāvs viņam sagādās daudz galvas sāpes,īpaši aizsargu līnija.
Viņam tiešām būs jāvelk komanda aiz ausīm,lai sasniegtu vismaz 1/4 finālu.

  +5 [+] [-]

, 2022-05-10 20:32, pirms 2 gadiem
Robis11 rakstīja: Šis jaunais sastāvs viņam sagādās daudz galvas sāpes,īpaši aizsargu līnija.
Viņam tiešām būs jāvelk komanda aiz ausīm,lai sasniegtu vismaz 1/4 finālu.
Nu, top8 jeb 1/4 būs paliels brīnums, priecāšos par 3 uzvarām grupām, un lai reizīti ieknābj kādai no topvalstīm.

  +1 [+] [-]

, 2022-05-10 20:59, pirms 2 gadiem
Ja, izcīnīs grupā kādas 4 uzvaras ar Merzlikina palīdzību, tad varētu teikt ka ir TOP kīpers šajā turnīrā. Protams, rēķinamies ka Elvis vilks komandu, bet mums pašiem ir jāmet ripuļi lai Elvis kaut ko varētu iesākt, lai būtu lielas uzvaras.

     [+] [-]

, 2022-05-10 23:09, pirms 2 gadiem
Diez vai nominēs kā labāko vārtsargu ja netiks ½?

  -2 [+] [-]

, 2022-05-11 08:18, pirms 2 gadiem
Kaut kā šogad par medaļām nerunā

     [+] [-]

, 2022-05-11 11:39, pirms 2 gadiem
Ja no aktīvajiem spēlētājiem būtu Zemgus, Tedis, Rubīns Balinskis un vēl, piem Ansons vai kāds vēl... Tad iespējams būtu saukļi- "Jaunas asinis, jauni mērķi " Labi ka Elvis nesaka "viens pats dabūšu/aizvilkšu komandu uz medaļām"

  +2 [+] [-]

, 2022-05-11 14:18, pirms 2 gadiem
Būsim objektīvi, labākā vārtsarga balvu dos top4 komandai, tā kā mēs diez vai spēlēsim 1/4 finalā tad labākais ko Elvis var mums dot ir ciešas spēles kurās mums vēl līdz beigām ir iespēja cīnīties par punktiem. Ja labi sakrīt apstākļi moš līdz 1/4 varam aizsniegties, bet reālitāte ir tāda ka izlasē notiek paaudžu maiņa, viss nav slikti, bet pārlieku liela optimisma arī nav.

  +3 [+] [-]

, 2022-05-12 08:49, pirms 2 gadiem
Oj nu jau nesāksim sviestainu haipu dzīt. Labākais pēc kā!? Līgas? Algas? Klikšķu raksts?
Šis nav teniss, bet komandu sports, kurā nevis tikai jāiztur, bet arī jāiemet pašiem. Cik var farsu taisīt ar šādiem virsrakstiem?

     [+] [-]

, 2022-05-12 15:01, pirms 2 gadiem
sintijs rakstīja: Oj nu jau nesāksim sviestainu haipu dzīt. Labākais pēc kā!? Līgas? Algas? Klikšķu raksts?
Šis nav teniss, bet komandu sports, kurā nevis tikai jāiztur, bet arī jāiemet pašiem. Cik var farsu taisīt ar šādiem virsrakstiem?
Elvis ir solījies nevis tikai izturēt, bet arī iemest pats ! Un neapstāties pie pirmā vārtu guvuma ...

     [+] [-]

, 2022-05-14 07:57, pirms 2 gadiem
Elvim tagad motivācijas vairs noteikti netrūkst parādīt labāko spēli!

     [+] [-]

, 2022-05-22 21:11, pirms 2 gadiem
sliktākais

     [+] [-]

, 2022-05-22 21:15, pirms 2 gadiem
Elvis jau dara, ko vien spēj. Nevar taču visi būt Šilovi!