Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2873, Did:0, useCase: 3

NHL, NLB un citi – kas spēlēs pasaules čempionātā?

NHL, NLB un citi – kas spēlēs pasaules čempionātā?
Daži no Latvijas izlases "leģionāriem" - Artūrs Kulda, Roberts Bukarts, Kristaps Sotnieks
Foto: www.deb-online.de

Jau rītdien Ķelnē un Parīzē tiks dots starts 81. pasaules čempionātam hokejā, kas pulcēs 16 labākās šī sporta veida izlases no Eiropas un Ziemeļamerikas. Sportacentrs.com piedāvā iepazīties ar līgām un klubiem, kas tiks pārstāvēti šajās meistarsacīkstēs.

Ceturtajā maijā Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) mājas lapā ir atrodami visu izlašu provizoriskie sastāvi. Pagaidām sarakstā ir 401 spēlētājs, bet hokejistu skaits katrā komandā svārstās no 22 līdz 27. Turnīra reglaments paredz, ka pieteikumā jābūt vismaz 17 spēlētājiem, tajā skaitā diviem vārtsargiem, bet ne vairāk par 25 hokejistiem, no kuriem trīs ir vārtsargi. Līdz brīdim, kamēr komandas oficiālajā pieteikumā nav sasniegts 25 spēlētāju skaits, to drīkst papildināt, bet tiklīdz tas skaitlis ir sasniegts, izmaiņas vairs nav iespējamās. Šobrīd Čehijas, Dānijas un Krievijas izlašu rīcībā ir vairāk par 25 spēlētājiem, līdz ar ko trīs valstsvienību treneriem vēl būs jāizdara sava izvēle. Pēc paziņojuma par Laura Dārziņa traumu Latvijas izlases pieteikumā ir tieši 25 hokejisti, savukārt ASV un Kanādas komandās vēl ir brīvas vietas spēlētājiem, kuri varētu atbrīvoties pēc Stenlija kausa otrās kārtas beigām.

Lielais trijnieks - KHL, NHL un NLA

Kopumā pasaules čempionātā tiks pārstāvētas 22 līgas, četras no tām tiek rīkotas Ziemeļamerikā - NHL, AHL, NCAA un ECHL. Vismaz 12 no 16 izlasēm ir kaut viens NHL spēlētājs, līdere šajā ziņā ir Kanāda - visi 22 pieteikuma hokejisti, ASV – 19 no 23 un Zviedrija – 16 no 25. Pavisam no pasaules stiprākās līgas uz Ķelni un Parīzi atbraukuši 85 hokejisti no 23 komandām. Visplašāk ir pārstāvēts Filadelfijas "Flyers" klubs – 11 tā hokejisti spēlēs piecās izlasēs. Astoņi hokejisti no Kolorado "Avalanche" tika izsaukti uz četrām dažādām izlasēm, bet vēl trīs komandas - Vinipegas "Jets", Tampabejas "Lightning" un Karolinas "Hurricanes" - deleģējušas pa septiņiem hokejistiem. Dānijas, Latvijas, Somijas, Šveices un Baltkrievijas valstsvienībās būs arī AHL līgas pārstāvji, četri no septiņiem NCAA studentiem cīnīsies ASV izlases sastāvā, bet vienīgais ECHL pārstāvis atrodams Latvijas izlasē - Rihards Bukarts.

No pārējiem 18 čempionātiem vislielākā spēlētāju delegācija ir KHL – 87 spēlētāji, kas pagaidām līgu kopvērtējumā dod pirmo vietu. Desmit valstsvienību sastāvā ir atrodami vismaz divi spēlētāji no KHL, pārliecinošs pārsvars pieder Krievijas izlasei – 22 hokejisti. Baltkrievija ierindojusies otrajā vietā ar 17 KHL pārstāvjiem no trīs dažādiem klubiem, bet trešajā vietā ir neviena cita, kā Latvijas izlase – 13 hokejisti no četrām komandām. Pasaules čempionāta uzspēlēs 23 KHL klubu hokejisti, vislielākais devums ir no Minskas "Dinamo" - 15 cilvēki pārstāvēs Baltkrieviju, otrajā vietā ir Maskavas CSKA ar desmit hokejistiem piecās izlasēs un Rīgas "Dinamo" ar desmit cilvēkiem Latvijas izlasē.

Divām lielākajām līgām seko NLA – no Šveices čempionāta pasaules čempionātā piedalīsies 32 hokejisti septiņu dažādu izlašu sastāvā, 22 no viņiem pārstāvēs Šveici. No 12 čempionāta klubiem 11 būs pārstāvēti pasaules meistarsacīkstēs. Trīs izlašu sastāvā būs atrodami septiņi Cīrihes "Lions" hokejisti, bet divu - seši "Bern" spēlētāji. Ar 29 hokejistiem tiks prezentēts Čehijas čempionāts, un ja Čehijas izlases sastāvā vieta atradusies vien deviņiem vietējo meistarsacīkšu dalībniekiem, tad kaimiņiem slovākiem daudzu atteikumu dēļ pieteikumā ir 16 leģionāri no Čehijas. Ar sešiem hokejistiem ir pārstāvēta Prāgas "Sparta", pavisam turnīrā piedalīsies hokejisti no 12 Čehijas klubiem, ja neskaita aizsargu Liboru Sulaku no Znojmo "Orli" - arī Čehija kluba, kas piedalās EBEL jeb Austrijas atklātajā čempionātā.

Bez Eiropas elites līgām dažu izlašu sastāvā ir iespējams atrast arī spēlētājus no zemākā līmeņa čempionātiem - Slovēnijas izlasē ir divi cilvēki no DEL2 un viens no Čehijas otrās līgas, Itālijai ir viens DEL2 pārstāvis un divi hokejisti no NLB, arī Francijas sastāvā ir divi NLB hokejisti, bet no Zviedrijas otrās stiprākās "Allsvenskan" līgas līdz pasaules čempionātam tikuši septiņi spēlētāji - trīs no viņiem pārstāvēs Dāniju, četri - Norvēģiju.

Pasaules čempionātā pārstāvētās hokeja līgas

ČempionātsSpēlētāju skaitsPārstāvētas izlases
KHL8710
NHL8512
NLA327
Čehijas Ekstralīga295
Zviedrijas līga257
DEL224
Austrijas atklāt. čemp.205
Francijas līga183
Somija116
Dānija113
Alpu Hokeja līga112
Baltkrievijas līga82
AHL75
NCAA73
Allsvenskan72
Norvēģijas līga71
NLB42
Slovākijas līga41
DEL232
Čehijas otrā līga11
ECHL11
MHL11

Vietējā čempionāta pienesums

Ik pa laikam dažāda līmeņa hokeja funkcionāri saka, ka izlase ir tikpat stipra, cik stiprs ir valsts hokeja čempionāts. Sava hokeja līga ir trīspadsmit no sešpadsmit pasaules čempionāta dalībvalstīm - ASV un Kanādas klubi cīnās NHL, bet Krievijas čempions tiek noskaidrots KHL, kur bez mājinieku komandām spēlē arī vienības no citām valstīm. Sporta eksperti mēdz pajokot, ka Rīgas "Dinamo" nav Latvijas komanda, jo klubs spēlē Krievijas atklātajā čempionātā, bet hokejā tā nav vienīgā situācija, kad vienas valsts klubi cīnās citur.

Stiprākais Ungārijas klubs "Székesfehérvár" spēlē Austrijas atklātajā čempionāta kopā ar "Bolzano" no Itālijas, "Orli" no Čehijas pilsētas Znojmo un Ljubljanas "Olimpija", kas Slovēnijas čempionātā piedalās tikai "play-off" spēlēs. Līdzīgā situācija ir ar citu Slovēnijas komandu "Jesenice", kas ikdienā cīnās par Alpu Hokeja līgas čempionu titulu, bet vietējā turnīrā piedalās tikai izslēgšanas spēlēs. Ungārijas un Rumānijas klubi izveidojuši MOL līgu, bet jau pieminētā Alpu Hokeja līga ir Austrijas, Itālijas un Ungārijas komandu kopdarbs.

Gan KHL, gan NHL ir ārpus konkurences savu valstu izlašu - Krievijas, ASV un Kanādas komplektēšanā. Bet ja runājam par vietējā čempionāta pārstāvjiem izlasē klasiskajā izpratnē - kad spēcīgākie klubi nespēlē citur, izņemot Čempionu līgu un Kontinentālo Kausu, tad pārliecinošs līderis ir Šveice - 22 izlases hokejisti no atļautajiem 25 pārstāv šīs valsts čempionātu. Otrajā vietā ir Vācija ar 19 hokejistiem, trešajā Francija vien ar 10 spēlētājiem. No 25 Zviedrijas Hokeja līgas pārstāvjiem vien četri cīnīsies par pasaules čempionu titulu tre kronor formā, bet no 11 Somijas "Liiga" hokejistiem - vien 4.

Jau piekto gadu Latvijas izlases sastāvā nav neviena vietējā čempionāta hokejista. Pēdējo reizi spēlētājs ar Latvijas Virslīgas pierakstu izlasē ir manīts 2011./2012. sezonā, kad Miks Indrašis piedalījies divās "play-off" spēlēs "Dinamo/Juniors" farmkluba sastāva, bet sezonā 2007./2008. Juris Štāls tika izsaukts uz izlasi pēc pussezonas Latvijas čempionāta kluba "Rīga 2000" sastāvā. Šogad caur Boba Hārtlija sagatavošanas nometni izgājis hokeja kluba "Kurbads" spēlētājs Koba Jass, kurš pazuda no sastāva pēc pārbaudes spēlēm ar Zviedriju.

Vietējā čempionāta hokejisti izlasē

ValstsHokejistu skaits
Šveice22
Vācija19
Francija10
Čehija9
Dānija8
Norvēģija7
Baltkrievija6
Somija5
Slovākija4
Zviedrija4

Skaitļi nav galīgie, jo izlašu sastāvi turpina mainīties - dažiem hokejistiem piedalīties pasaules čempionātā liedz pēdējā brīdī iegūtās traumas, citi vēl cīnās Ziemeļamerikas līgu izslēgšanas spēlēs un, iespējams, pievienosies savām izlasēm. Informācija no IIHF lapas ņemta 4. maijā no rīta.

Izmantotie avoti:
Elite Prospects - Hockey Players and Transactions
Page Redirection

Slēpts komentārs: Jirgens Rozenbergs/Džo Cimmermans

  +2 [+] [-]

, 2017-05-04 20:44, pirms 7 gadiem
Atļaušos precizēt, ka Rīgas "Dinamo" nav vienkārša Latvijas komanda, kas spēlē Krievijas atklātajā čempionātā, bet gan ir:
1) izveidota īpaši dalībai šajā turnīrā (nevis vietējā komanda, kas tam pievienojusies);
2) izveidošanas iniciatīva un finansējums nāk no Krievijas;
3) pat tās nosaukums ir izvēlēts Krievijas tirgus vajadzībām.

Nez, vai "Székesfehérvár" un "Bolzano" arī izveidoja austrieši, lai palielinātu savu ietekmi?

  +3 [+] [-]

, 2017-05-04 20:45, pirms 7 gadiem
Jirgens Rozenbergs/Džo Cimmermans rakstīja: ASV, Kanādai un Krievijai arī vajadzētu būt vietējam čempionātam.
Njā - NLA skaita kā vietējo, kaut tur spēlē arī no citām valstīm, bet KHL, NHL neskaita..

  +1 [+] [-]

, 2017-05-04 20:47, pirms 7 gadiem
kastrolis rakstīja: Atļaušos precizēt, ka Rīgas "Dinamo" nav vienkārša Latvijas komanda, kas spēlē Krievijas atklātajā čempionātā, bet gan ir:
1) izveidota īpaši dalībai šajā turnīrā (nevis vietējā komanda, kas tam pievienojusies);
2) izveidošanas iniciatīva un finansējums nāk no Krievijas;
3) pat tās nosaukums ir izvēlēts Krievijas tirgus vajadzībām.

Nez, vai "Székesfehérvár" un "Bolzano" arī izveidoja austrieši, lai palielinātu savu ietekmi?
Tas, ka Dinamo Krieviem ir vajadzīgs ietekmei kā arī līgas ''starptautizēšanai'' (Izdomāts vārds).. To pierāda tas, ka ne sponsoriem, ne arī komandas vadībai galīgi neinteresē rezultāts. Komandai vienkārši vajag eksistēt.

  +1 [+] [-]

, 2017-05-04 20:48, pirms 7 gadiem
Te redz visas līgas KHL pirmajā vietā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2017-05-04 20:54, pirms 7 gadiem
arhivsx rakstīja: Provocējošs raksts, troļļi jau sāk analizēt
Zviedrijas ekspertam vajadzēja nākt ar analīzi, ne mētāties ar akmeņiem.

  -2 [+] [-]

, 2017-05-04 21:00, pirms 7 gadiem
hokejists77 rakstīja: Te redz visas līgas KHL pirmajā vietā
DAudz nabagu, daudz arī kolhoza.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2017-05-04 21:05, pirms 7 gadiem
Robijs Huds rakstīja: KHL>NHL
Nabagu olimpiskajās spēlēs kolhozs vispār dominēs.

  -3 [+] [-]

, 2017-05-04 21:26, pirms 7 gadiem
Tagad visiem Pendosiem redzams kas ir labaka liga pasaule!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2017-05-04 21:49, pirms 7 gadiem
Pendosus interesē OS, PK, U18 un U20 - tur viņi vati vālē gan savos, gan viņu laukumos😄Uz PČ atbrauc apskatīties Eiropu un patusēt, diemžēl...

  -2 [+] [-]

, 2017-05-04 21:59, pirms 7 gadiem
fanotājs a rakstīja: Paskaties,kas ir raksta autors un tad priecājies
Vatņiks ir rsksta autors un?

  -1 [+] [-]

, 2017-05-04 22:06, pirms 7 gadiem
Cienījamie biedri, iztiksim bez etniskiem apvainojumiem.

  -1 [+] [-]

, 2017-05-04 22:49, pirms 7 gadiem
Kolhozs izmisīgi kosī zem NHL, bet šiem nav ne tradīciju, ne poņas, ne biznesa izpratnes...

  -1 [+] [-]

, 2017-05-04 23:09, pirms 7 gadiem
Runčuks rakstīja: Kolhozs izmisīgi kosī zem NHL, bet šiem nav ne tradīciju, ne poņas, ne biznesa izpratnes...
Toties viņiem esot plašas dvēseles, tā man stāsta

  +3 [+] [-]

, 2017-05-05 03:24, pirms 7 gadiem
arhivsx rakstīja: Provocējošs raksts, troļļi jau sāk analizēt
Troļļi ar to vien maizi ēd...

     [+] [-]

, 2017-05-05 10:41, pirms 7 gadiem
Par ātru šāda analīze,jo no tā ko piedāvāja Elite prospekts,daudzi spēlētāji šajā čempionātā nebūs un līdz ar to šis tas no šiem datiem pamainīsies uz vienu vai otru pusi.Bet citādi viss okey.Ir interesanti gan pa līgu pārstāvošiem hokejistiem,jāpagaida komandu vidējie vecumi.