Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2948, Did:0, useCase: 3

Bez Bļugera: Lasvegasa metīsies cīņā pret Makdeividu un Draizaitlu

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Bez Bļugera: Lasvegasa metīsies cīņā pret Makdeividu un Draizaitlu
Leons Draizaitls un Konors Makdeivids. Foto: Getty Images via AFP/Scanpix

Nacionālajā hokeja līgā (NHL) atsijātas vēl astoņas komandas – klāt Stenlija kausa otrā kārta. Teodora Bļugera pārstāvētā Lasvegasas "Golden Knights" Rietumu konferences divu labāko komandu duelī spēkosies pret Edmontonas "Oilers". Vai Bļugers tiks laukumā, un vai izdosies apturēt Edmontonas vairākumu?

Izšķaidīja pretinieku kodolu?
Lai pārvarētu pirmajā kārtā Vinipegas "Jets" uzslieto barjeru, Lasvegasas "Golden Knights" bija nepieciešamas piecas spēles – 1:5 zaudējumam atklāšanas cīņā sekoja četras uzvaras pēc kārtas. Par patieso pagrieziena punktu varam saukt trešo spēli – gan tāpēc, ka Lasvegasa pirmo reizi izvirzījās vadībā, gan tāpēc, ka uzvara otrajā pagarinājumā piešķīla emocionālo uguni, gan tāpēc, ka "Jets" savainojuma dēļ palika bez aizsardzības līdera Džoša Moriseja, kurš regulārajā sezonā 78 spēlēs guva 76 punktus.

Turpinājumā traumas dēļ no ierindas izkrita arī pirmās maiņas uzbrucējs Marks Šaiflī, un noslēdzošajā spēlē "Jets" izkāra balto karogu. Pamatīgu neapmierinātību tūdaļ pēc izstāšanās neslēpa galvenais treneris Riks Bouness: "Esmu vīlies, man ir pretīgi. Ir jāspēlē ar lepnumu, ir jācīnās. Ir jāspēj cīnīties, kad viss nenotiek tev pa prātam. Viņi bija pelnījuši uzvarēt. Viņu labākie spēlētāji bija labāki par mūsu labākajiem. Tieši šos pašus mēslus mēs redzējām februārī. Tiklīdz sākām cīnīties par pirmo vietu un citas komandas laukumā pret mums atdeva visu, mēs necīnījāmies."

Vinipega tiešām februārī bija starp Rietumu konferences pirmās vietas pretendentēm, bet sezonas izskaņa bija tik blāva, ka playoff logā izdevās ierāpties tikai pa spraugu. Bounesa sprādziens nav nekas jauns. Atcerēsimies, ka 2021. gada decembrī Pols Morīss izdarīja ko tādu, ko NHL nedara neviens treneris – viņš pats paziņoja, ka aiziet, jo uzskatīja, ka komandai nepieciešama cita balss. Kā redzams, arī Bouness saskāries ar līdzīgām problēmām.

"Jets" klimata problēmas centās risināt, pirms šīs sezonas atņemot Bleikam Vīleram kapteiņa uzšuvi. Pēc nākamās sezonas līgums beidzas arī Šaiflī, un nebūs liels pārsteigums, ja viņi nākamo sezonu sāks citur. Vinipegā nepieciešama kadru maiņa. Jautājumus par savu nākotni sācis uzdot arī Konors Helebaks. Vienam no NHL labākajiem vārtsargiem ir jau 29 gadi. Viņš grib uzvarēt, un ar "Jets" pašreizējo kodolu tas neizskatās iespējams.

Laukumā tiks tikai pie savainojumiem
Teodors Bļugers sērijā pret "Jets" pie teikšanas netika. Komanda izmantoja 13 uzbrucējus. Galvenais treneris Brūss Kesidijs nepieturējās pie teiciena, ka uzvarētāji sastāvu nemaina – pirms sērijas piektās spēles viņš ierindā atgrieza Viljamu Karjē, kurš traumas dēļ nebija spēlējis teju divus mēnešus.

Kādam bija jāpaliek malā, un nelaimīgā loze krita Filam Keselam. NHL dzelzs vīrs izlaida pirmo spēli kopš 2009. gada oktobra. Palikšana rezervē gan neiespaido viņa rekordu (1064 spēles pēc kārtas), jo tas attiecas tikai uz regulāro sezonu.

Kaut sērijas atklāšanas spēle bija vāja visiem Lasvegasas centra uzbrucējiem, Kesidijs palika uzticīgs savam sastāvam, neatrodot vietu Bļugeram. Tas liek domāt un minēt, ka viņš laukumā varētu tikt tikai gadījumā, ja kāds no spēlētājiem iedzīvosies savainojumā.

Ar ceturtās maiņas centru Nikolā Ruā uz ledus "Golden Knights" pieci pret pieci guva divus un ielaida vienus vārtus, taču zaudēja metienu (27:29), izveidoto momentu (20:28) un augstas bīstamības momentu (7:12) cīņās. Pēdējā mačā Ruā spēlēja kopā ar jau pieminēto Karjē un Kīgenu Kolesāru, kurš pret "Jets" bija viens no tikai diviem komandas uzbrucējiem, ar kuriem uz ledus komandai pieci pret pieci bija negatīva vārtu bilance. Otrs bija Džeks Aikels.

"Oilers" vairākums nav apturams
Protams, ka Ziemeļamerikā pirms "Golden Knights" un "Oilers" sērijas Aikela vārds tiek pieminēts ļoti daudz. 2015. gada draftā viņš tika izvēlēts ar otro numuru, bet ar pirmo Edmontona ieguva tiesības uz savu kapteini Konoru Makdeividu. Ja Makdeivids playoff spēlē jau piekto reizi, tad ilgus un nogurdinošus gadus Bufalo pavadījušajam Aikelam šī ir debija. Pret Vinipegu viņš piecās spēlēs guva piecus punktus.

"Oilers" galvenais ierocis tālu nav jāmeklē. Makdeivida un Leona Draizaitla divgalvainais pūķis diriģē vairākuma simfoniju. Regulārajā sezonā Edmontona realizēja 32,4% iespēju, kas kļuva par NHL rekordu (dati tiek vākti kopš 1977./78. gada sezonas). Taču šis rādītājs nobāl playoff statistikas priekšā. Sērijā pret Losandželosas "Kings" izdevās realizēt deviņus no 16 vairākumiem (56,3%).

Sešās spēlēs pie astoņiem vairākuma punktiem tika Edmontonas aizsargs Evans Bušārs (2+6), Makdeividam bija seši punkti (2+4), bet Draizaitlam bija pieci (3+2). Regulārajā sezonā Draizaitls vairākumā iemeta 32 vārtus un bija pārliecinoši labākais. Viņa tuvākais sekotājs bija neviens cits kā Makdeivids ar 21 vārtiem vairākumā.

Sērijas sākumā "Oilers" spēlēja ar Makdeividu pirmās maiņas centrā un Draizaitlu otrajā virknējumā, bet no ceturtās spēles abi tika salikti vienā virknējumā kopā ar Evanderu Keinu. Protams, ka Lasvegasai nav tāda līmeņa punktu mašīnu, taču "Golden Knights" uzbrukuma arsenāls ir dziļāks.

Darījums, kas palīdzēja sākt izrāvienu
"Golden Knights" tika kronēta par Rietumu konferences regulārās sezonas labāko komandu, bet "Oilers" atpalika tikai divus punktus. Abas spēlē Klusā okeāna divīzijā, tāpēc pirmajai un otrajai vietai jātiekas jau otrajā kārtā.

Regulārās sezonas noslēgumā karstāka bija Edmontona – 14 uzvaras un tikai viens zaudējums pagarinājumā. Marta beigās mājās pret "Golden Knights". Sprints tika sākts ar Matīasa Ekholma iemainīšanu no Nešvilas "Predators". Ar zviedru aizsargu ierindā "Oilers", ieskaitot sēriju pret "Kings", 27 spēlēs zaudējusi tikai piecas reizes.

Makdeivids un Draizaitls nav apturami, taču viņus iespējams iegrožot. Tas pierādījās arī sērijā pret "Kings", kad godam savu darbu padarīja Losandželosas aizsardzības centri Anže Kopitars un Filips Dano. Ja vesels būs "Golden Knights" kapteinis Marks Stouns, tieši viņš būs Edmontonas zvaigžņu galvenais vērotājs.

Tādējādi secinājumi ir gana vienkārši – Lasvegasa nedrīkst ielaisties atklātajā hokejā, ko Kesidijs noteikti pat neapsver, un jāizvairās no noraidījumiem. "Oilers" vairākums ir letāls, kamēr "Golden Knights" mazākums ir pagalam viduvējs – drausmīgi 58,3% sērijā pret "Jets" un 19. vieta regulārajā sezonā.

Sērijas kalendārs

DatumsLaiksSpēle
4. maijs4:30Golden Knights – Oilers
7. maijs2:00Golden Knights – Oilers
9. maijs3:30Oilers – Golden Knights
11. maijs5:00Oilers – Golden Knights
13. maijsGolden Knights – Oilers
15. maijsOilers – Golden Knights
17. maijsGolden Knights – Oilers

  +2 [+] [-]

, 2023-05-03 21:29, pirms gada
jācer uz maksimāli ātru vegasas izjājienu

     [+] [-]

, 2023-05-03 22:17, pirms gada
Ir cilvēki, kuri seko Vegasai un cer, ka Blueger iegūs kausu. Bet Blueger nespēlē...

Eksperti, atgādinat šiem cilvēkiem, kādi ir nosacījumi, lai tiktu pie kausa, gredzena un vārda iegravēšanai.

Cik es atceros
Regulārajā sezonā bija jābūt vismaz 50% nospēlētām spēlēm tajā komandā
Ja nebija tās 50% spēles, tad der arī viena spēle finālā

Bet vai pareizi atceros?

     [+] [-]

, 2023-05-03 22:39, pirms gada
Kartejais-Wannabe-Eksperts rakstīja: Ir cilvēki, kuri seko Vegasai un cer, ka Blueger iegūs kausu. Bet Blueger nespēlē...

Eksperti, atgādinat šiem cilvēkiem, kādi ir nosacījumi, lai tiktu pie kausa, gredzena un vārda iegravēšanai.

Cik es atceros
Regulārajā sezonā bija jābūt vismaz 50% nospēlētām spēlēm tajā komandā
Ja nebija tās 50% spēles, tad der arī viena spēle finālā

Bet vai pareizi atceros?
sandis.ozolins@inbox.lv aizraksti

     [+] [-]

, 2023-05-03 23:25, pirms gada
Ja, arī izkrīt nav jau teikts ka skries un brauks, iepriekš varēja teikt daudz, pērn jau kaut kādas paralēles bija un beigās atteica

  -3 [+] [-]

, 2023-05-04 11:20, pirms gada
Nu, kas ir Bļugers vāja viduvējība,kas sēž rezervē, nu neko tāds ir tautiešu liktenis,sūkāt bārbeles.

     [+] [-]

, 2023-05-04 21:12, pirms gada
Kartejais-Wannabe-Eksperts rakstīja: Ir cilvēki, kuri seko Vegasai un cer, ka Blueger iegūs kausu. Bet Blueger nespēlē...

Eksperti, atgādinat šiem cilvēkiem, kādi ir nosacījumi, lai tiktu pie kausa, gredzena un vārda iegravēšanai.

Cik es atceros
Regulārajā sezonā bija jābūt vismaz 50% nospēlētām spēlēm tajā komandā
Ja nebija tās 50% spēles, tad der arī viena spēle finālā

Bet vai pareizi atceros?
Lai spēlētāja vārdu iegravētu uz kausa, es esmu drošs, ka nepieciešami ir 50% no visas regulārās sezonas, respektīvi 41 spēle čempionu komandā, kas Bļugeram, loģiski nav.
Otra iespēja tikt obligāti iegravētam uz kausa, ir pieteikts spēlei Stenlija kausa finālā.

Taču komandai ir iespēja iesniegt pieteikumu arī citu vārdu iegravēšanai (tostarp komandas personāla vārdus). Par to, kādus vārdus komanda vēlas iegravēt, nolemj komandas vadība. Par to, vai šie vārdi tiek/netiek iegravēti, nolemj NHL vadība.

     [+] [-]

, 2023-05-04 22:48, pirms gada
Nu ja Bļuģi nelaiž, tad novēlu 0:4 Vegaisai.
Bet čalis var braukt uz izlasi.

     [+] [-]

, 2023-05-04 23:48, pirms gada
Zb jau tā Edmontona ar savu Makdeividu...