Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Ar kādiem ierobežojumiem sezonas laikā jāsadzīvo NHL spēlētājiem un komandām?

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Ar kādiem ierobežojumiem sezonas laikā jāsadzīvo NHL spēlētājiem un komandām?
Vankūveras "Canucks" hokejisti Aleksanders Edlers un Džeiks Virtanens. Foto: The Canadian Press/PA Images/Scanpix

Pagājušajā nedēļā Nacionālās hokeja līgas sabiedrību pāršalca vēsts, ka Vašingtonas “Capitals” saņēmusi simts tūkstošu dolāru sodu, jo četri krievu hokejisti, ieskaitot komandas kapteini Aleksandru Ovečkinu, nav ievērojuši Covid-19 protokolu. Kamēr šie hokejisti atrodas karantīnā, apskatīsim, kādi noteikumi jāievēro spēlētājiem.

Ja laikā, kad Nacionālās hokeja līgas sezona atsākās Edmontonas un Toronto burbuļos, tika pieņemts lēmums publiski nevēstīt par pozitīvām analīzēm un saslimušajiem, tad šajā sezonā katrs līdzjutējs var uzzināt par hokejistiem, kuri laukumā nedrīkst doties ar Covid-19 saistītu iemeslu dēļ. Ar vienu piebildi - sarakstā netiek nošķirti saslimušie un kontaktpersonas. Aleksandrs Ovečkins, Jevgeņijs Kuzņecovs, Dmitrijs Orlovs un Iļja Samsonovs nonākuši karantīnā, tāpēc nāksies izlaist vismaz četrus mačus.

Neapstiprināta informācija liecina, ka pozitīvas analīzes bijušas Samsonovam. Lai noteiktu kontaktpersonu loku, līga veikusi izmeklēšanu, un tās laikā atklājies, ka četri krievu hokejisti izbraukumā atradušies viesnīcas vienā istabā. Tāpēc pieņemts lēmums sodīt Vašingtonas “Capitals”, un tas ir šīs sezonas pirmais gadījums, kad kādai no vienībām uzlikts naudas sods. Protams, var oponēt par to, ka spēlētāji tāpat uz ledus atrodas bez maskām, un vārtu guvums tiek svinēts ciešā kontaktā ar citiem. Taču - Spēlētāju asociācija pirms sezonas vienojās tieši par šādiem protokoliem, un tie jāievēro.

Bez kopīgas atrašanās uz soliņa un uz ledus nav iespējams aizvadīt spēli un sezonu, bet bez kopīgas atrašanās vienā viesnīcas istabā - gan. Starp aizliegtajām nodarbēm atrodamas arī saunas un tvaika istabas apmeklēšana. Tāpat jāpiezīmē, ka dokumentos atrodams arī tas, kādas prasības jāizpilda sejas maskai un kas nekvalificējas kā sejas maska.

Veselības protokolā teikts, ka izbraukuma laikā katram cilvēkam jādzīvo savā viesnīcas numurā, kurā nedrīkst ielaist viesus - nedz komandas biedrus, nedz cilvēkus no ārpasaules. Vienīgais izņēmums ir istabas uzkopšanas personāls vai situācijas, kad nepieciešama salūzušā salabošana. Hokejistiem gan nav pavisam aizliegts pulcēties viesnīcā - ja komanda to vēlas, iespējams noorganizēt speciālu telpu, kurā spēlētājiem atļauts atrasties kopā. Ar piebildi: telpai jābūt gana lielai, lai varētu nodrošināt sēdēšanu drošā attālumā un citas higiēnas prasības.

Treniņnometnes laikā un regulārā čempionāta pirmajās četrās nedēļās spēlētājiem analīzes tiek veiktas katru dienu. Tālākais plāns nav nosprausts. Visticamāk, turpinājumā analīzes tiks veiktas katru otro dienu. Spēlētājiem sniegtajās norādēs teikts, ka viņiem pēc iespējas jāuzturas savās mājās un nevajadzētu kontaktēties ar cilvēkiem, kuri nav daļa no viņu mājsaimniecības. Ja nav iespējams pavisam izvairīties no šādām situācijām, tad tikšanās reizēm jānotiek svaigā gaisā, ievērojot sociālo distancēšanos, un visiem cilvēkiem jābūt sejas maskās.

Atrodoties izbraukumā, spēlētājiem atļauts atstāt viesnīcu, lai pabūtu svaigā gaisā, bet nav atļauts apmeklēt restorānus vai veikalus. Ir komandas, kas atzinušās, ka šoreiz speciāli piemeklējušas viesnīcas, kurām nav klāt pievienoti tirdzniecības centri, lai hokejistiem nebūtu vilinājuma. Atrodoties mājās, spēlētājiem jāizvairās no restorānu, bāru un klubu apmeklēšanas. Tiesa, pirmā komanda, kurā treniņnometnes laikā bija masu saslimšana, bija Dalasas “Stars” - pozitīvas analīzes bija 17 hokejistiem. Kā zināms, Teksasā ierobežojumi nav tik strikti, un izklaides vietas savus klientus gaida ar atvērtām durvīm.

Kāpēc šajā sezonā neredzēsim tik daudz maiņas darījumu, cik gribētos? Jo ierobežota ir arī ceļošana. Piemēram, ja Kanādas komanda veiks darījumu ar ASV vienību, tad hokejista ierašanās Kanādā tiks pavadīta ar divu nedēļu pašizolāciju. Taču - tas netraucēja vienoties Vinipegas “Jets” un Kolumbusas “Blue Jackets” par Patrika Laines un Pjēra Lukas Dubuā darījumu. Noteikti, ka šoreiz par labu nostrādāja Laines savainojums - “Jets” apzinājās, ka tuvākajos mačos tāpat nāksies iztikt bez snaipera.

Mainot komandas vienas valsts ietvaros, spēlētājs ir pakļauts NHL protokolam, kas paredz septiņu dienu izolāciju un četras negatīvas Covid-19 analīzes. Šeit gan ir iespējami izņēmumi. Kanādā šie noteikumi neattiecas, ja var pierādīt, ka ceļš savā automašīnā aizņēmis mazāk par piecām stundām un ja vienīgā pieturas vieta bijusi auto uzpildīšana. ASV septiņu dienu izolācija attiecas uz spēlētājiem, kuri ceļojuši sabiedriskajā transportā, ieskaitot lidmašīnas un vilcienus. Savukārt uz auto vai privāto lidmašīnu šie noteikumi neattiecas.

Kad izbraukumā dodas visa komanda, tad katram spēlētājam lidmašīnā jāsež nozīmētajā vietā, kuru drīkst pamest tikai tad, kad tiek apmeklētas labierīcības. Sejas masku drīkst noņemt, lai ēstu vai padzertos, taču vienā rindā sēdošie to nedrīkst darīt vienlaikus - vīrusa izplatīšanos mēģina ierobežot arī šādi. Izmantojot autobusus, tajos nedrīkst būt aizņemtas vairāk par pusi no sēdvietām, un ēšana un dzeršana ir aizliegtas.

Ierodoties viesnīcā, komandām ieteikts izmantot kāpnes, nevis liftus, lai izvairītos no atrašanās cieši blakus. Ja tas nav iespējams, tad liftā ir atļauts atrasties vien limitētam cilvēku skaitam un nav atļauts sarunāties. Lifta pogu nedrīkst spiest ar pirkstu, tā vietā jāizmanto elkonis vai dūre. Protams, viesnīcu atrašana sagādājusi galvassāpes. Pirmkārt, ne visas viesnīcas strādā, jo pieprasījums krietni atpaliek no ierastā. Otrkārt, dots mazs laiks, lai veiktu rezervācijas - aptuveni mēnesis ierasto divu vai trīs vietā. Treškārt, jāpārliecinās, ka viesnīcās strādājošie zina NHL noteikumus un spēs tos ievērot. Tāpēc šajā sezonā NHL komandas lielākoties izmanto vienas un tās pašas viesnīcas.

Ja liela daļa aviokompāniju piedzīvojušas grūtus laikus, tad kompānijas, kas nodrošina čārterreisus, saskārušās ar lielāku pieprasījumu nekā pēdējos gados. iAero-PJS norādījusi, ka tā sadarbojas ar 12 komandām, un piecas lidmašīnas no flotes tiks izmantotas tikai šo vienību pārvadāšanai. Visas septiņas Kanādas komandas sadarbojas ar Air Canada, un katrai no septiņām komandām nozīmēti savi apkalpes locekļi, kuru darba pienākumos ir tikai konkrētās NHL komandas lidojumu apkalpošana.

Kā jau to pierādījušas iepriekšējās trīs nedēļas, pavisam izvairīties no saslimšanām nebūs iespējams. Ja hokejistam nevienā brīdī nav bijuši simptomi, tad karantīnu drīkst pamest pēc desmit dienām. Ja bijuši simptomi, tad desmit dienas pēc to parādīšanās un vismaz 24 stundas pēc paaugstinātas temperatūras pazušanas tiek veiktas divas analīzes ar intervālu, un abām jābūt negatīvām.

Tikšana laukā no karantīnas gan nenozīmē atgriešanos pie komandas. Ņemot vērā, ka Covid-19 var nest līdzi sirds problēmas, it īpaši palielinātas slodzes apstākļos, trenēties nedrīkst 14 dienas pēc pozitīvām analīzēm. Lai varētu atgriezties komandas nodarbībās, jāveic vairākas sirds pārbaudes: elektrokardiogrāfija, ehokardiogramma un augstas jūtības troponīns. Jāpiezīmē - ja hokejists Covid-19 izslimoja starpsezonā, treniņnometnē viņš drīkst piedalīties tikai pēc šo pārbaužu veikšanas.

Gadījumā, ja pirmās analīzes nesušas pozitīvu rezultātu, bet tā paša parauga atkārtota pārbaudīšana bijusi ar negatīvu rezultātu, tad 24 stundas vēlāk tiek veiktas vēl vienas analīzes. Ja arī tās bijušas negatīvas, tad spēlētājs tiek pārbaudīts vēl 24 stundas vēlāk. Ja gan otrās, gan trešās analīzes bijušas negatīvas, tikai tad hokejists drīkst pamest karantīnu, tāpat kā viņa kontaktpersonas.

Komandām ieteikts pēc iespējas vairāk sapulces aizvadīt attālinātos apstākļos. Vienības arī pašas ķērušās pie manevriem, kas ļautu izvairīties no problēmām. Piemēram, Bostonas “Bruins” vārtsargi Tūka Rasks un Jaroslavs Halāks ģērbtuvēs nosēdināti maksimālu tālu viens no otra, plus viņiem netiek rīkotas kopīgas sapulces. Kolumbusas “Blue Jackets” saistībā ar Elvi Merzļikinu un Jonasu Korpisalo šādus drošības manevrus gan nav ieviesusi.

Kā jau daudzi būs ievērojuši, tad spēļu laikā sejas maskās ir gan treneru korpuss, gan rezerves vārtsargs. Spēlētājiem sejas maskās nav jābūt tikai tad, kad viņi trenējas vai atrodas uz ledus, kā arī, sniedzot intervijas, ja tiek ievērota pieprasītā distance. Treneriem maskās jābūt vienmēr, izņemot tad, kad uz ledus tiek ielikta fiziskā piepūle.

Nacionālajā basketbola asociācijā ir noteikums, ka spēle nevar tikt aizvadīta, ja komandai nav pieejami vismaz astoņi basketbolisti, kuri neatrodas Covid-19 sarakstos. NHL šāda noteikuma nav - katra situācija tiek vērtēta atsevišķi. Pagaidām nācies pārcelt Dalasas “Stars” sezonas pirmās spēles (treniņnometnes uzliesmojuma dēļ), bet jau sezonas laikā ar lielāku uzliesmojumu pagaidām saskārusies Karolīnas “Hurricanes”, kuras pieci hokejisti nonākuši Covid-19 sarakstā, tāpēc pārceltas vairākas spēles.