Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Bļugers NHL konferences finālā. Ko gaidīt turpinājumā?

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Bļugers NHL konferences finālā. Ko gaidīt turpinājumā?
Teodors Bļugers. Foto: AP/Scanpix

Šonakt Nacionālās hokeja līgas (NHL) Rietumu konferences finālu sāks Lasvegasas "Golden Knights", kas pulksten 3:30 savā laukumā spēkosies pret Dalasas "Stars". Vai Teodors Bļugers noturēsies sastāvā? Vai izdosies tikt galā ar pretinieku jaudīgo uzbrucēju trio?

Vārtsargs pret Makdeividu un Draizaitlu
Lasvegasas "Golden Knights" iepriekšējā kārtā izslēdza NHL bīstamāko uzbrucēju duetu. Leons Draizaitls sāka ar sešiem vārtiem pirmajās divās spēlēs, bet sērijas turpinājumā krājkasi papildināja tikai ar vienu piespēli. Konors Makdeivids sešās spēlēs guva desmit punktus, tomēr ar to bija par maz, lai aizlāpītu aizsardzības un vārtsargu radītos caurumus. Trijos no četriem zaudējumiem Edmontonas "Oilers" ielaida vismaz piecus vārtus.

Noslēdzošajā spēlē 38 no 40 metieniem atvairīja Eidins Hils, kurš Lasvegasas vārtu sargāšanas stafetes kociņu pārņēma no savainotā Lorāna Brosuā. Nekas jauns, ņemot vērā, ka regulārajā sezonā "Golden Knights" vārtos stājās pieci vārtsargi – neieskaitot līdzšinējo pirmo numuru Robinu Lēneru, kurš traumas dēļ spiests izlaist visu gadu.

Tikmēr "Oilers" treneri palika uzticīgi debitantam Stjuartam Skineram, bet viņš pēc četrām ielaistām ripām tika nomainīts gan piektajā, gan sestajā spēlē. Tieši vārtsargi radīja galveno atšķirību sērijas otrajā pusē. Beidzamajā spēlē Lasvegasa bija pārāka ar 5:2, bet analītika (xG) rāda, ka "Oilers" vajadzēja gūt 5,23 vārtus, bet ielaist – tikai 2,75.

Bļugera lielā iespēja
Pirmās deviņas playoff spēles skatījies no malas, 12. maijā – dienā, kad Latvijas izlase sāka pasaules čempionātu – pie teikšanas tika arī ceturtās maiņas centrs Teodors Bļugers. Pēc spēles, kurā Lasvegasa jau pirmajā periodā nonāca iedzinējos ar 0:3 un piedzīvoja zaudējumu 1:4.

Izmaiņas ieviesa vēl vairāki faktori. Trešās maiņas centrs Viljams Kārlsons neilgi pirms spēles sagaidīja ģimenes pieaugumu, nepiedaloties rīta treniņā. Viņa vietu ieņēma līdzšinējais ceturtās maiņas centrs Nikolā Ruā, kurš beigās spēlēja trešās maiņas malā.

"Golden Knights" galvenais treneris Brūss Kesidijs vēlējās Ruā redzēt augstāk sastāvā, uzskatot, ka viņa pienesums būs lielāks par Maikla Amadio paveikto, kamēr ceturtajā maiņā Bļugers spēs paveikt tikpat labu darbu kā Ruā.

Bļugera loma bija piesardzīgi neliela. Pretī stājās NHL vēsturē labākais vairākums, bet centra uzbrucējs mazākumā neaizvadīja nevienu sekundi. Ar latvieti laukumā "Golden Knights" vārtus neguva un arī nezaudēja, taču zaudēja gan Corsi (36,6%), gan bīstamo momentu izveidošanā (1:3).

Saudzīgā diskvalifikācija
Sēriju starp "Golden Knights" un "Oilers" pavadīja arī vairāki skandāli. Dažādu izmēru. Evanders Keins izplūkšanās laikā sita uz ledus guļošo Kīgenu Kolesāru un pēc spēles nosūtīja arī verbālu sveicienu, par ko Lasvegasas hokejisti ironizēja pēc Edmontonas aizsūtīšanas atvaļinājumā.

Galvenais diskusiju avots bija cits incidents. "Oilers" uzvarot ar 4:1 un sērijā panākot 2-2, Lasvegasas aizsardzības zvaigzne Alekss Pietrandželo izdarīja sitienu ar nūju pa Draizaitla rokām, acīmredzami cenšoties savainot playoff labāko vārtu guvēju. Vācietis jau bija izdarījis metienu pa tukšajiem vārtiem, bet tas netraucēja Pietrandželo doties pie upura. Par laimi izdevās izvairīties no savainojuma. Aizsargam tika piespriesta tikai vienas spēles diskvalifikācija, kaut neviens nebūtu pārsteigts, ja viņam liktu izlaist vairāk.

Šajā pašā spēlē pie vienas spēles diskvalifikācijas tika "Oilers" aizsargs Dārnels Nērss. Viņš pēdējā minūtē aizsāka kautiņu, un par to pienākas automātisks sods.

Dalasas izteiktie līderi uzbrukumā un zvērs aizsardzībā
Rietumu konferences finālā Lasvegasai pretī stāsies Dalasas "Stars". Komanda, kas vēl pirms diviem gadiem līdz Stenlija kausa finālam tika, pateicoties spēlei aizsardzībā, bet tagad uzvedības modelis mainījies. Notikumus laukumā diktē uzbrukums. Galvenokārt – pirmā maiņa.

To veido Džo Pavelskis, Rope Hincs un Džeisons Robertsons. Regulārajā sezonā nebija neviens uzbrucēju trijnieks, kas kopā spēlēja vairāk par "Stars" pirmo maiņu. Pieci pret pieci hokejā viņi guva 52 un ielaida 24 vārtus, bet playoff 56 minūtēs viņi vārtus nav ielaiduši (4:0).

Protams, tās nav Dalasas vienīgās zvaigznes. Uz zilās līnijas dominējošs spēks ir Miro Heiskanens. Sērijas pret Sietlas "Kraken" septītajā spēlē viņš laukumā pavadīja 32:07 minūtes. Vairāk nekā pusi no mača. Tā tas bija trijās no septiņām spēlēm.

"Stars" vārti uzticēti Džeikam Etindžeram, kurš arī šosezon sevi pierādīja kā viens no labākajiem NHL ripu ķērājiem. Starp atlikušo četru komandu pirmajiem numuriem tieši viņš uzskatāms par labāko. Taču – ja sēriju pret Minesotas "Wild" viņš pabeidza ar trīs ielaistām ripām pēdējās trīs spēlēs (82/85), tad Sietlai izdevās atrast vājās vietas, un Etindžers divas reizes tika nomainīts.

Pirms trīs gadiem "Golden Knights" un "Stars" sastapās burbuļa Stenlija kausa pusfinālā. Lasvegasai tika atvēlēts drošs favorītes statuss, bet aina laukumā bija pavisam pretēja – Dalasa ņēma virsroku ar 4-1. Šoreiz sērija tiek vērtēta kā krietni līdzvērtīgāka. Abām komandām ir zvaigznes un ir sastāva dziļums. Abas var pretiniekus pārspēt gan rezultatīvās, gan aizsardzības spēlēs. Rietumu fināls sola sīvu dueli.

     [+] [-]

, 2023-05-19 19:10, pirms 11 mēnešiem
Veiksmi, cerams būs laukumā un izcelsies ar kādu punktu.