Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Rubīna pirmās spēles NHL: drošs sākums, izjauktie pāri un ielaistie vārti

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Rubīna pirmās spēles NHL: drošs sākums, izjauktie pāri un ielaistie vārti
Kristiāns Rubīns. Foto: Claus Andersen/mapleleafs.ice.nhl.com

Pirms nedēļas Kristiāns Rubīns četras dienas pirms savas dzimšanas dienas kļuva par pirmo nedraftēto latviešu aizsargu, kurš debitējis Nacionālajā hokeja līgā. Viņš Toronto "Maple Leafs" rindās tika pie trim mačiem, bet duelī pret Čikāgas "Blackhawks" pēc ielaistiem vārtiem tika nosēdināts rezervē un vēlāk – nosūtīts uz fārmklubu.

Toronto "Maple Leafs" ir komanda, kas jau vairākus gadus sezonu sāk ar čempionu ambīcijām, bet pabeidz ar sāpīgu zaudējumu Stenlija kausa izcīņas pirmajā kārtā. Īpašnieki ir gatavi atvērt maku, lai iegūtu jebkādas priekšrocības. Algu griesti – nauda, ko drīkst tērēt spēlētājos – visiem ir vienādi augsti, taču "Maple Leafs" var atļauties tērēt citos veidos: treneriem, speciālistiem, ekipējumam, iekārtām, tehnoloģijām.

Līdz šim "Maple Leafs" nebija spēlējis neviens latvietis, bet pagājušajā trešdienā tas mainījās, kreklu pielaikojot Kristiānam Rubīnam. Jau pirmajā iznācienā uz ledus viņš izdarīja metienu pa Kolumbusas "Blue Jackets" latviešu vārtsarga Elvja Merzļikina sargāto cietoksni un debijā izskatījās solīdi. Nepārspīlējot, bet arī nebaidoties pieturēt ripu un izvērtēt savas iespējas.

Debijā Rubīns spēlēja vienā aizsargu pārī kopā ar zviedru Timotiju Liljegrēnu, ar kuru kopā spēlēts arī fārmklubā Toronto "Marlies". Arī maču pret Tampabejas "Lightning" viņi sāka kopā, bet brīdī, kad komanda duelī pret čempioniem bija nonākusi iedzinējos ar 2:3, galvenais treneris Šeldons Kīfs nosvērās par labu izmaiņām. Tam par iemeslu nebija Rubīna vai Liljegrēna sniegums.

Jau labu laiku pagalam vāju sniegumu demonstrēja Toronto otrais aizsargu pāris – Džeiks Mazins un Džastins Hols. Duets, kam pagājušajā sezonā tika uzticēta pretinieku līderu neitralizēšana, bet šajā sezonā gadījies aizķerties aiz savas ēnas. Labajā malā spēlējošais Liljegrēns nonāca vienā pārī ar Mazinu, bet kreisajā malā spēlējošais Rubīns ieguva sev jaunu pārinieku – Holu. Ja arī Ziemeļamerikā komandas pieteiktu septiņus aizsargus, ne sešus, nav šaubu, ka Hols būtu nonācis rezervē.

Pret "Lightning" Rubīns spēlēja drošāk un pārliecinošāk nekā debijā. Tas bija redzams ne tikai uz ledus, bet arī analītikas datos – ar latvieti uz ledus "Maple Leafs" xG (sagaidāmie vārti) bija +0,52. Medijs The Athletic, kas pēc katra mača Toronto hokejistiem izliek atzīmes, Rubīnu novērtēja kā otro labāko aizsargu komandā. Tikai aiz Liljegrēna, kurš ļoti veiksmīgi uzlēca uz otro maiņu.

Rubīns nopelnīja arī trešo maču NHL, bet spēle pret Čikāgas "Blackhawks" izvērtās neveiksmīga. Pirmajā nomaiņā tika ielaisti vārti, latvietim pirms tam agresīvi nospēlējot uz pretinieku zilās līnijas (šāds stils tiek prasīts no visiem komandas aizsargiem), bet otrajā nomaiņā Rubīns nopelnīja noraidījumu par bloķēšanu. Bija arī pozitīvas epizodes – "Maple Leafs" ceturtajos vārtos viņš devās stūrī un noturēja ripu zonā, bet pāris sekundes vēlāk komandas biedri guva vārtus.

Tomēr atslēgas epizode bija cita – moments, kurā Toronto ielaida trešos vārtus. Tas notika trešā perioda ievadā, otrajā minūtē. Rubīns uz pretinieku zilās līnijas palaida garām Filipu Kuraševu, sekoja pretuzbrukums, latvieša pārinieks Hols metās virsū Kuraševam, atstājot brīvu Dominiku Kubalīku. "Maple Leafs" pārsvars saruka (4:3), un Rubīns turpinājumā vairs uz ledus neparādījās, bet dienu vēlāk tika aizsūtīts uz fārmklubu.

"Zaudējot ātruma cīņā, viņam pietrūka pareizais lēmums. Nav neviena iemesla, kāpēc Rubīns nevarētu nospēlēt korpusā un piebremzēt augumā mazāku spēlētāju," teica Džeks Hans, kurš bijis Rubīna video treneris, aizsargam pārstāvot Toronto "Marlies". Paejot malā no vienas nesekmīgās epizodes, Hans pauda viedokli, ka Rubīns iederas NHL.

"Manuprāt, viņš kopumā spēlēja labi. Skaidrs, ka viņa loma vienmēr būs kā augumā lielam aizsargam, kurš spēlē fiziski, taču viņš parādīja, ka ar savu slidojumu spēj izveidot arī momentus. Ar Rubīnu uz ledus "Maple Leafs" izpildīja vairāk metienus pa vārtiem nekā pretinieki, un tā vienmēr ir laba zīme," teica Hans. "Ir ļoti maz fiziski spējīgu aizsargu, kuri vienlaikus prot apieties ar ripu. Un "Leafs" komandā ir maz fiziski spēcīgu aizsargu. Ja viņš pratīs izmantot abus elementus, vieta sastāvā viņam atradīsies."

Rubīns iespēju debitēt NHL nopelnīja, kad savainojumā iedzīvojās trešās maiņas kreisās malas aizsargs Rasmuss Sandīns. Tobrīd savainojuma dēļ no ierindas bija izkritis arī Treviss Dermots. Tādējādi "Maple Leafs" kreisās malas aizsargu rangā Rubīns šobrīd liekams piektajā vietā – aiz Morgana Railija, Džeika Mazina, kā arī Sandīna un Dermota. Te jāpiebilst, ka labu laiku tiek runāts par Dermota vai Džastina Hola aizmainīšanu, tāpēc situācija līdz sezonas beigām vai nākamās sezonas sākumam vēl var mainīties.

"Lai gan Kīfs viņu nosēdināja rezervē un izteicās, ka viņam brīžiem bijušas problēmas ar visu pienākumu pildīšanu, Kīfs arī izteica komplimentu, ka Rubīns smagi strādā jebkurā situācijā. Varbūt neizklausās kā milzīgs kompliments, taču Kīfs pēdējā laikā par savu komandu runājis ļoti kritiski, kas katram labajam vārdam dod lielāku svaru," atzina Stīvs Dangle Glins, "Maple Leafs" redzamākais fans, kurš savus YouTube video pratis pārvērst darbā pie NHL tiesību turētāja Sportsnet, grāmatā par savu karjeru un veiksmīgā podkāstā, kurā nesen par šķiršanos no Rīgas "Dinamo" stāstīja bijušais "Maple Leafs" aizsargs Frenks Korado.

Vairāki "Maple Leafs" pietuvināti eksperti un žurnālisti, ar kuriem aprunājās portāls Sportacentrs.com, izteicās, ka galvenais treneris ir augstās domās par Rubīnu un tuvākajos gados viņam redz vietu NHL.

"Rubīns izskatījās tieši tā, kā viņam vajadzēja izskatīties: kā jauns hokejists, kurš aizvada savas pirmās spēles NHL. Vai viņš bija perfekts? Nē. Taču es redzēju gana daudz, lai ticētu, ka viņā ir pilnvērtīga NHL spēlētāja potenciāls. Viņš ir augumā liels, bet nespēlē tikai aizsardzībā – viņš bija gatavs meklēt iespējas arī uzbrukumā," pauda Glins. Pēc viņa domām, Rubīna nosūtīšana uz fārmklubu bija pareizais lēmums. "Nākamās spēles paredzētas izbraukumā. Edmontonai būtu pēdējā nomaiņa, un ir skaidrs, ka "Oilers" treneri pie katras iespējas pret Rubīnu laukumā laistu Konoru Makdeividu."

Vai Rubīns pirmajos trīs mačos pierādīja, ka var spēlēt NHL? Jā, viennozīmīgi. Ja nebūtu sajaukti aizsardzības dueti un viņš paliktu vienā pārī ar Liljegrēnu, ir pārliecība, ka Rubīns paliktu komandas sastāvā vēl uz pāris dienām. Pret "Oilers" ierindā jau atgriezās Dermots. Iespējams, ka iepriekš savainotais hokejists vēl tiktu pietaupīts, ja Rubīns pret "Blackhawks" nebūtu nosēdināts rezervē. Jāpiezīmē, ka Čikāgas spēlē The Athletic Rubīnam deva otro zemāko atzīmi no aizsargiem. Zemāk tika novērtēts tikai viņa pārinieks Hols.

Latvietis parādīja, ka ir gatavs NHL, bet – pagaidām ne visiem scenārijiem. Ja atrodies uz robežas, labākais sniegums jārāda kopā ar jebkuru pārinieku. Rubīna trīs spēles var sadalīt divās daļās – pusotrs mačs kopā ar Liljegrēnu un pusotrs mačs kopā ar Holu. Filmas pirmā daļa bija labāka nekā otrā. Taču – iespējas vēl būs. Un Rubīns ir veicis pārāk tālu un sarežģītu ceļu, lai tagad apstātos.

     [+] [-]

, 2021-12-17 21:38, pirms 2 gadiem
Hmm, kurās vēl NHL komandās nekad nav spēlējis neviens latvietis?

  -1 [+] [-]

, 2021-12-17 22:17, pirms 2 gadiem
Pavirsis rakstīja: Hmm, kurās vēl NHL komandās nekad nav spēlējis neviens latvietis?
Ja runa ir ar KOMANDĀM un LATVIEŠIEM, ne franšīzēm un Latvijas hokejistiem, tad Sietla, Vegasa, Arizona.

     [+] [-]

, 2021-12-17 22:36, pirms 2 gadiem
Islanders? Devils? Kuri tur kapāja?

  +1 [+] [-]

, 2021-12-17 22:40, pirms 2 gadiem
Tumanovs rakstīja: Islanders? Devils? Kuri tur kapāja?
Islanders, cita starpā, Panteļejevs bija, neskaitot amerikas latviešus (Brīmanis). Devils - Skalde. Rēdlihs, šķiet, arī kaut kur tuvumā rezervistu beņķim bija, bet tā arī nespēlēja.

  +1 [+] [-]

, 2021-12-17 23:10, pirms 2 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Ja runa ir ar KOMANDĀM un LATVIEŠIEM, ne franšīzēm un Latvijas hokejistiem, tad Sietla, Vegasa, Arizona.
Detroita

  +1 [+] [-]

, 2021-12-17 23:18, pirms 2 gadiem
Vašingtona. Sentluisa.

  +1 [+] [-]

, 2021-12-17 23:18, pirms 2 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Ja runa ir ar KOMANDĀM un LATVIEŠIEM, ne franšīzēm un Latvijas hokejistiem, tad Sietla, Vegasa, Arizona.
vo bļa Juris nodeva, kas tad tur Sentluisā ir kapājis? Šņepsts? ja godīgi nezinu, cirtu uz ņuhu!

  +1 [+] [-]

, 2021-12-17 23:19, pirms 2 gadiem
Čikāga

     [+] [-]

, 2021-12-17 23:26, pirms 2 gadiem
Arizonas frančīzē - Vinipegas džetos 8 spēles ir atslidojis Latvijas izlases galvenais treneris Harijs. un pāris draftēti.
ja dati Jurim pareizi.
tad varam teikt it kā Vegasa (tur Dzierkals aizmainīts) un Sietla noteikti pilnīgi nekādi nav saistīta ar latviešiem vai Latvijas hokejistiem!

     [+] [-]

, 2021-12-17 23:28, pirms 2 gadiem
loook ploik! rakstīja: Detroita
Šnepsts točna bija Detroitā 90.gados.

     [+] [-]

, 2021-12-17 23:28, pirms 2 gadiem
loook ploik! rakstīja: Čikāga
a kas Čīkāgā bija? Bīrmanis, Knuble? laikam jau Knuble. kaut gan HVZ.
zinu ka flajeros bija Bīrmanis!

     [+] [-]

, 2021-12-17 23:46, pirms 2 gadiem
tā i neizpēpēju, kas ar to Čikāgu ir bijis kādam.
gaidu Jurija atbildi. pašam slinkums rakties gūglē! lai atbild hokeja eksperts!

  +1 [+] [-]

, 2021-12-18 00:00, pirms 2 gadiem
Kamēr Juris pīpē par Čikāgu, man ir cits stāsts.
Čikāga kad ņēma stenlijus mūsdienu ērā
1) 2010. gadā finālā bez kausa Bartulis (Flyers)
2) 2013. gadā finālā bez kausa Daugava (Bruins)
3) 2015.gada finālā bez kausa Gudis (Tampa)

     [+] [-]

, 2021-12-18 00:26, pirms 2 gadiem
un vēl jautājums Jurim. Ozo ir vienīgais , kas stenlija bundžu cēlis virs savas galvas?
vai ir kāds nezināmais klaida latvietis?

  +1 [+] [-]

, 2021-12-18 11:53, pirms 2 gadiem
Anaheim Ducks: Sandis Ozolins 84/40p
Arizona Coyotes:
Boston Bruins: Grigorijs Pantelejevs 50/14p, Sergejs Zoltoks 25/4p, Martins Karsums 6/1p, Kaspars Daugavins 6/1p, Peteris Skudra 26sp
Buffalo Sabres: Zemgus Girgensons 519/149p, Peteris Skudra 1sp
Calgary Flames: Raitis Ivanans 2/0p
Carolina Hurricanes: Sandis Ozolins 118/67p, Arturs Irbe 309sp
Chicago Blackhawks:
Colorado Avalanche: Sandis Ozolins 333/253p, Karlis Skrastins 275/42p
Columbus Blue Jackets: Elvis Merzlikins 80sp, Matiss Kivlenieks 8sp
Dallas Stars: Karlis Skrastins 153/21p, Arturs Irbe 35sp
Detroit Red Wings:
Edmonton Oilers: Sergejs Zoltoks 37/20p, Aleksandrs Kercs 5/0p
Florida Panthers: Sandis Ozolins 88/55p, Karlis Skrastins 97/19p, Janis Sprukts 14/3p, Herberts Vasiljevs 5/0p
Los Angeles Kings: Raitis Ivanans 276/18p
Minnesota Wild: Sergejs Zoltoks 210/110p
Montréal Canadiens: Sergejs Zoltoks 170/71p, Raitis Ivanans 4/0p
Nashville Predators: Karlis Skrastins 307/54p, Sergejs Zoltoks 11/2p
New Jersey Devils:
New York Islanders: Grigorijs Pantelejevs 4/0p
New York Rangers: Sandis Ozolins 40/17p
Ottawa Senators: Sergejs Zoltoks 135/51p, Rudolfs Balcers 51/17p, Kaspars Daugavins 85/14p
Philadelphia Flyers: Oskars Bartulis 66/9p
Pittsburgh Penguins: Teodors Blugers 169/65p, Viktors Ignatjevs 11/1p, Peteris Skudra 74sp
San Jose Sharks: Sandis Ozolins 212/132p, Rudolfs Balcers 65/27p, Arturs Irbe 183sp
Seattle Kraken:
St. Louis Blues:
Tampa Bay Lightning: Martins Karsums 18/5p, Kaspars Astasenko 23/3p, Kristers Gudlevskis 3sp
Toronto Maple Leafs: Kristians Rubins 3/0p
Vancouver Canucks: Ronalds Kenins 38/12p, Herberts Vasiljevs 18/5p, Peteris Skudra 46sp, Arturs Irbe 41sp, Arturs Silovs 0sp
Vegas Golden Knights:
Washington Capitals:
Winnipeg Jets: Arturs Kulda 9/0p

     [+] [-]

, 2021-12-18 18:22, pirms 2 gadiem
zaipis rakstīja: un vēl jautājums Jurim. Ozo ir vienīgais , kas stenlija bundžu cēlis virs savas galvas?
vai ir kāds nezināmais klaida latvietis?
Knublem SC 1998. gadā iekš Detroitas.

     [+] [-]

, 2021-12-18 18:23, pirms 2 gadiem
zaipis rakstīja: tā i neizpēpēju, kas ar to Čikāgu ir bijis kādam.
gaidu Jurija atbildi. pašam slinkums rakties gūglē! lai atbild hokeja eksperts!
Skaldem 7 spēles CHI.

  -1 [+] [-]

, 2021-12-18 20:16, pirms 2 gadiem
Viktors Tihonovs, kas dzimis Rīgā ir Chikāgā nospēlējis 11 spēles bez punktiem 15-16. gada sezonā.

  -1 [+] [-]

, 2021-12-19 13:28, pirms 2 gadiem
Kopumā, ja tā paskatās, tad jākonstaē, ka šeit savākušies kaut kādi statistiķi-onānisti!... pēc būtības par rakstu neviena komentāra!... vieni dročītāji savākušies!... :-)

  -1 [+] [-]

, 2021-12-20 08:33, pirms 2 gadiem
Kuldam 6 spēles Trashers, 9 spēles Jets, frančīze viena un tā pati 😎

     [+] [-]

, 2021-12-20 08:57, pirms 2 gadiem
Arī Herberts Vasiļjevs spēlēja Atlantas Laukirbēs- 28 spēles 5+5.