Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Mateiko: "NHL drafts – tas ir tikai sākums. Jāturpina strādāt"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Mateiko: "NHL drafts – tas ir tikai sākums. Jāturpina strādāt"
Ēriks Mateiko. Foto: Washington Capitals

Jūnija beigās Lasvegasā norisinājās Nacionālās hokeja līgas (NHL) jauno spēlētāju drafts, kurā tika izraudzīti trīs latvieši. Kā pirmais savu vārdu sadzirdēja 18 gadus vecais uzbrucējs Ēriks Mateiko, kuru trešajā kārtā ar 90. numuru izvēlējās Vašingtonas "Capitals". Sarunā ar portālu Sportacentrs.com Mateiko pēc NHL kluba paspārnē notikušās attīstības nometnes atzina, ka tas ir tikai pirmais solis un ka jāturpina strādāt.

Ēriks Mateiko interesi no Vašingtonas "Capitals" puses izjuta visas sezonas garumā – sarunas pēc pirmajām spēlēm, intervija pirms junioru pasaules čempionāta, sarunas sezonas izskaņā, arī NHL fizisko testu procedūrās un nometnē, ko Maiami saviem klientiem sarīkoja uzbrucēju pārstāvošā aģentūra "Gold Star Sports Management". Neiztrūkstoša sastāvdaļa bija arī anketas, kas palīdz atklāt hokejistu psiholoģijas šķautnes, un spēļu apmeklējumi.

Taču pilnīgi pārliecināts par "Capitals" izvēli jelgavnieks nebija. "Bija aizdomas, jo Vašingtona bija viena no sešām komandām, pat mazliet vairāk, kas ļoti interesējās visas sezonas garumā. Tomēr, kā aģenti teica, drafta dienā grūti ko paredzēt. Ne vienmēr ir tā, ka komanda, kas par tevi interesējas, arī izvēlēsies. Tāpēc sēdēju un gaidīju, bet arī skatījos, kad pienāks kārta komandām, kas mani pētījušas cītīgāk," pauda 18 gadus vecais Mateiko. Komandu stratēģijas mēdz atšķirties. Ja "Capitals" izpēti veica visas sezonas garumā, tad, piemēram, Otavas "Senators" pie sarunu galda sēdās tikai īsi pirms drafta ceremonijas.

Ja drafta ceremonijas pirmā kārta notika 28. jūnijā, tad otrais līdz septītais raunds risinājās dienu vēlāk. Optimistiskākajās prognozēs Mateiko vārds tika locīts otrās kārtas sakarā, bet pats uzbrucējs rēķinājies, ka viņa vārds varētu tikt izsaukts no trešās līdz piektajai kārtai. "Bija stresiņš. Kad aizgāja trešā kārta, tad sākās azarts, jo apzinājos, ka kāda komanda varētu paņemt. Bet varētu arī nepaņemt," pauda Mateiko. Piesardzību veicināja savainojums, kas lika izlaist sezonas beigas un playoff, tādējādi liedzot sevi pierādīt sezonas pašās svarīgākajās spēlēs.

18 gadus vecajam uzbrucējam aiz muguras divas sezonas Kvebekas Junioru hokeja līgas (QMJHL) klubā "Saint John Sea Dogs", ko viņš pārstāvēs arī nākamajā sezonā. Pirmajā gadā Mateiko 62 spēlēs savāca 36 punktus, bet aizvadītajā sezonā – 43 punkti 49 spēlēs. Viņa spēles stils un attieksme ārpus laukuma lika "Sea Dogs" treneriem pirms sezonas Mateiko apsvērt kā iespējamo komandas kapteini.

Mateiko aiz muguras arī pirmā iepazīšanās ar Vašingtonas "Capitals". Jau dienu pēc drafta viņš devās ceļā uz "Capitals" jauno spēlētāju attīstības nometni, kas reizē bija iespēja apskatīt NHL kluba rīcībā esošos treniņu apstākļus, ieskaitot halli un svaru zāli. "Varējām piedzīvot NHL atmosfēru. Bija forši sapazīties ar ekipējuma menedžeriem un treneriem, paskatīties, kā tur izskatās. Kaut kas jauns," teica Mateiko.

Treniņos lielāks uzsvars likts uz individuālās un slidošanas meistarības audzēšanu, bijušas uztura speciālistu un motivējošu viesu lekcijas, bet pēdējā dienā izspēlēts trīs pret trīs turnīrs.

"Pagaidām viņi neko tādu nav teikuši. Apzinos, ka Vašingtona grib, lai esmu tāds spēlētājs, kāds esmu jau tagad – liels spēka uzbrucējs, pret kuru ir grūti spēlēt, agresīvs, spēlēju fizisku hokeju un domāju par komandas interesēm," teica Mateiko, kurš ir bez četriem centimetriem divus metrus garš. "Bija dažādi testi, un nebija konkrētas lietas, par kurām teiktu, ka noteikti jāuzlabo. Nav tā, ka ātrums atpaliek no spēka. Vienkārši jāstrādā un jāattīsta sevi."

Mateiko 90. numurs Latvijai ir augstākais NHL draftā kopš 2015. gada, kad Toronto "Maple Leafs" ar 68. numuru ieguva tiesības uz Mārtiņu Dzierkalu. Pēdējo 20 gadu laikā augstāk par Mateiko draftēti vēl tikai Elvis Merzļikins (76.), Zemgus Girgensons (14.), Teodors Bļugers (52.) un Mārtiņš Karsums (64.).

"Tagad viss tikai sākas. Esmu nodraftēts – tā ir pagātne. To, ka nodraftēja, jau esmu aizmirsis. Jau nākamajā dienā aizmirsu par to. Tas ir tikai sākums. Drafts neko nemaina – jāturpina strādāt tā, kā strādāju līdz šim," motivāciju pauda Mateiko.

Ņemot vērā gatavošanos draftam un nepieciešamību atrasties otrpus okeānam, Mateiko nebija iespējas nokārtot divus eksāmenus – angļu valodā un matemātikas augstākajā līmenī. Līdz ar to vidusskolas diplomu viņš varēs iegūt tikai nākamajā gadā. Mateiko jau agrāk stāstījis, ka padziļināti apgūst matemātiku un fiziku. Ja nebūtu hokejists, labprāt kļūtu par aviācijas inženieri, ejot vecākā brāļa pēdās.

Mateiko gan pauda, ka turpinās mācīties un apgūt kursus, rēķinoties, ka brīvā laika būs vairāk nekā pagājušajā sezonā, kad bieži nācās atbildēt uz NHL komandu jautājumiem un pildīt anketas. Arī viņam no NHL komandu visiem uzdotajiem jautājumiem interesantākais licies Monreālas "Canadiens" vaicājums: kāds dzīvnieks tu esi laukumā, kāds – ārpus laukuma? Cita komanda jautājusi: tu vairāk esi kaķis vai suns?

"Nebija tā, ka aģents nosēdināja un stāstīja: šo drīksti teikt, par šo labāk nerunāt. Nē. Atbildēju, kā ir, kā domāju, neko nemeloju vai nepiedomāju, ko viņi gribētu dzirdēt. Ja patīc, tad patīc. Sastāstīšu brīnumu lietas, un tad uz nometni atbrauks cits cilvēks… Viņi tomēr runā ar treneriem, ar menedžeriem. Paskatās, ko tu pats domā par sevi, ko citi domā par tevi."

Augusta sākumā Mateiko dosies atpakaļ uz Kanādu, kur sāksies nometne pirms jaunās sezonas. Kalendārā ar sarkanu stāv apvilkts septembra sākums, kad Vašingtonā norisināsies "Capitals" debitantu nometne. Pierādot sevi no labākās puses, ir iespējams tikt pie uzaicinājuma uz Vašingtonas "Capitals" pamatsastāva nometni, kas notiks septembra otrajā pusē.

Mateiko ir apņēmības pilns parādīt, ka svarīgākie NHL soļi vēl tikai priekšā.