Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Šilovs: "Vienvirziena līgums – gatavojos sezonai ar Vankūveras "Canucks""

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Šilovs: "Vienvirziena līgums – gatavojos sezonai ar Vankūveras "Canucks""
Artūrs Šilovs. Foto: AFP/Scanpix

Latvijas izlases treniņnometne pirms olimpiskās kvalifikācijas sāksies 19. augustā, taču daļa Ziemeļamerikā spēlējošo hokejistu valstsvienības treneru vadībā gatavojas jau tagad. Viņu vidū – arī 23 gadus vecais Artūrs Šilovs. Stenlija kausa izcīņas laikā no ierindas izkrita Vankūveras "Canucks" pirmais un otrais numurs, stafetes kociņam nonākot pie Šilova. Viņš ar sniegumu pārliecināja kluba vadību, un sarunā ar portālu Sportacentrs.com vārtsargs norādīja, ka gatavojas pirmo reizi karjerā sezonu sākt NHL.

Vasaras brīvlaiks galā. Kāda bija tava vasara?
Trenējos un gatavojos sezonai. Šogad šķita, ka vasara ir mierīgāka. Vairāk centos strādāt pie lietām, ko esmu iemācījies sezonas laikā – lai turpinātu savu izaugsmi.

Sanāca arī pavisam atpūsties no hokeja?
Jā, aizbraucu uz Portugāli, uz Itāliju. Kopā pa vasaru 16 dienas. No sākuma biju prom uz deviņām, pēc tam uz septiņām, lai nebūtu arī tik ilga pauze.

Vasara nāca pēc garas un interesantas sezonas. Amerikāņu kalniņi – AHL negāja tik labi, cik varētu vēlēties, toties NHL nokrita lielā iespēja: debija Stenlija kausā.
Nav viegli zaudēt septītajā spēlē. Bija iespēja spēlēt tādā atmosfērā, kādā nekad neesmu spēlējis. Milzīga pieredze, kas palīdzēs nākotnē. Regulārā sezona un playoff – tās ir divas atšķirīgas lietas, tas spiediens ir divas atšķirīgas lietas. Uzskatu, ka arī regulārajā sezonā man jāspēlē labāk.

Pēkšņi jāspēlē Stenlija kausā – sākumā tas bija pārbaudījums un grūtības aizmigt vai salds miegs un pārliecība?
Es tam biju gatavojies. Centos spēlēt, cik labi varēju, ķert ripas, cik vien varu. Spēlēt pret pasaulē labākajiem, it sevišķi mazākumā – tā ir ļoti liela mācība. Radošums, ātrums. Spēlētāji spēj uzvilkt virsū visus mūsējos un tāpat atdot uz tālo stabiņu, varbūt atrast vēl vienu piespēli. Tu domā, ka tādas piespēles nemaz nav, bet viņš atrod. Uzskatu, ka pierodi pie tādiem pretiniekiem, lēmumiem, un ar laiku ir vieglāk spēlēt.

Sērijas pret Edmontonu laikā sajuti, ka saproti arvien vairāk?
Jā, ar katru spēli. Sāc pierast pie viņu vairākuma, pie ātruma. Jo vairāk spēlē, jo pēc tam vieglāk.

Džeitī Millers komandu uzmundrināja un uzjautrināja uz tava rēķina. Krekls vēl dzīvs?
Neko neglābjami neizstaipīja. Viņam tas krekls bija pat par lielu. Viņš teica, ka tas krekls ir lielāks nekā viņa hokeja krekls. Nekas necieta.

Pēc tam esi riskējis uzvilkt?
Vankūverā nē, bet Latvijā gan vienu reizi. Forši, kaut kas jauns. Cilvēki pa Vankūveru staigāja ar rozā krekliem, bija interesanti redzēt, ka cilvēkiem rūp. Viņi grib redzēt ko jaunu un svaigu.

Brīvo aģentu tirgū "Canucks" īstu konkurentu tev nenolīga.
Gatavojos sezonai Vankūverā, jā. Vienvirziena līgums.

Pirms 1. jūlijā vērās brīvo aģentu tirgus, jau zināji, ka neparakstīs nevienu pieredzējušāku konkurentu uz otrā numura lomu?
Kad Keisijs Desmits aizgāja uz Dalasu un man piedāvāja vienvirziena līgumu – tas bija kā signāls, ka būšu otrais vārtsargs, sākšu kā otrais.

Finansiāli negribējās izspiest lielāku summu?
Vienmēr gribas vairāk, bet man nebija tādu iespēju. Man nav arbitrācijas tiesību, esmu ierobežoti brīvais aģents. Jāņem tas, kas ir, jāspēlē spēles, ko dos, un tad jau redzēsim.

Ko esi paspējis sadarīt uz ledus līdz Latvijas izlases treniņiem?
"Kurbada" un "Daugavas" hallēs trenējos ar dažiem spēlētājiem un vārtsargu treneriem. Bija produktīva vasara. Ar Artūru Irbi strādāju, ar Edgaru Lūsiņu strādāju.

Ko sagaidi no olimpiskās kvalifikācijas?
Pusotru gadu nav sanācis spēlēt mājās. Būs labs atbalsts, un vajag iepriecināt Latviju. Katra diena ir jauna diena. Ej pa vienam solim, strādā, un tad viss atnāks. Par nākotni pārāk daudz nedomāju.

Vasaras olimpiskās spēles beigušās. Ar ko tev asociējas vārdu salikums olimpiskās spēles?
Parīzi īsti neskatījos. Vasaras olimpiskās spēles pārāk neskatos. Vairāk galvā ir ziemas olimpiskās spēles no tiem laikiem, kad visi NHL spēlētāji bija tur. Atceros 2014. gadu, atceros 2010. gadu Vankūverā. Tagad atkal būs iespēja satikties labākajiem pret labākajiem. Izcīnīt vietu olimpiskajās spēlēs – mums jāpaveic liels darbs, jāuzvar turnīrs mājās.