Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Vašingtonas "Capitals" nopērk NHL vadībai nepatīkamo mājaslapu "CapFriendly"

Rolands Eliņš

Vašingtonas "Capitals" nopērk NHL vadībai nepatīkamo mājaslapu "CapFriendly"
Foto: AP/Scanpix

Vairāki Ziemeļamerikas mediji šonedēļ ziņo, ka NHL klubs Vašingtonas "Capitals" panācis vienošanos par mājaslapas "CapFriendly", kas apkopo informāciju par NHL spēlētāju līgumiem, iegādi. Tā oficiāli tiks noslēgta jūlijā, kad populārā mājaslapa kļūs nepiejama plašākai publikai.

"CapFriendly" ir NHL līdzjutējiem labi pazīstama mājaslapa, kurā tiek apkopota informācija par NHL klubu noslēgtajiem līgumiem ar spēlētājiem. Tajā tiek norādīta informācija par komandu iekļaušanos algu griestos, algu sarakstos pieejamos vietu, spēlētāju līgumu ilgumu un detaļām, un šī datubāze tiek izmantota arī informācijas iegūšanai par Latvijas hokejistiem NHL. Piemēram, jebkurš ar attiecīgu interesi "CapFriendly" mājaslapā var bez maksas atrast informāciju par Zemgus Girgensona NHL karjeras līgumu vērtībām, ilgumiem un dažādām detaļām.

Taču drīzumā NHL līdzjutējiem, kuriem interesē šādas detaļas, informācija būs jāmeklē citur, jo Ziemeļamerikas sporta mediji ar "Sportsnet" priekšgalā vēsta par neparastu darījumu - no līgas neatkarīgi funkcionējošo mājaslapu un tās rīcībā esošo datubāzi iegādāsies NHL klubs Vašingtonas "Capitals". Vienošanās par darījumu ir panākta jau šobrīd, taču tas stāsies spēkā jūlijā - pēc NHL drafta un brīvo aģentu tirgus atvēršanās. Tie būs pēdējie lielie NHL notikumi, kuros "CapFriendly" mājaslapa būs pieejama publiski. Pēc tam tā tiks izmantota tikai "Capitals" kluba administrācijā.

"CapFriendly" tika izveidots 2016. gadā, stājoties "CapGeek" vietā, kas pildīja līdzīgu funkciju, taču pārtrauca darbību, kad smagas slimības dēļ mūžībā aizgāja "CapGeek" izveidotājs Metjū Vuests. "CapFriendly" mājaslapā uzsvērts, ka tā veltīta "CapGeek" piemiņai un cenšas sekot sava priekšgājēja pēdās.

Lai gan "CapFriendly" nav oficiālas saistības ar NHL, mājaslapai bija sadarbība ar dažām NHL komandām, kas izmantoja pieejamo datubāzi. Šīs komandas nesen saņēma paziņojumu, ka sadarbība tiks pārtraukta, kas lika domāt par mājaslapas gaidāmo pārdošanu, un 10. jūnijā "Sportnet" ziņoja, ka klubs, kas iegādājies "CapFriendly", ir Vašingtonas "Capitals".

Katrs, kurš izmantojis "CapFriendly", var novērtēt, kādēļ šāda mājaslapa ar tās datubāzi būtu noderīga NHL klubam, un "NY Times" vēsta, ka "CapFriendly" īpašnieks veicis pārrunas par iespējamo darījumu ar vairākiem NHL klubiem. Turklāt "Capitals" iegūs ne tikai gatavu datubāzi, bet arī pārņems tās darbību, proti, varēs nodarbināt šajā nozarē pieredzējušus darbiniekus un izmantot viņus tikai sava kluba vajadzībām, kamēr pārējiem šādas iespējas vairs nebūs.

Komentējot "Capitals" un "CapFriendly" darījumu, "Sportsnet" hokeja apskatnieks Eliots Frīdmens paskaidroja, ka abas puses vienojušās mājaslapu atstāt publisku vismaz līdz jūlija sākumam, lai viss notiktu ierastajās sliedēs vismaz līdz brīvo aģentu tirgus atvēršanās brīdim, jo daži NHL klubi līdz šim aktīvi izmantoja "CapFriendly" publiski pieejamos resursus. NHL klubiem, protams, ir savi cilvēki, kuru tiešie pienākumi ir apkopot informāciju par NHL līgumu detaļām savās un pārējās komandās, taču "CapFriendly" tika uzskatīts par labāko un visātrāk atjaunoto informācijas resursu.

"Ir komandas, kurām ir savas alternatīvas," podkāstā "32 Thoughts" skaidroja Frīdmens. "Bet ir komandas, kurām tagad par tām steidzami jādomā. Cilvēki man saka, ka ir dažas komandas, kurām pašām nav šādas informācijas infrastruktūras un kuras tagad atzīst "ak nē, mums briest problēmas"."

Nesniegt citiem klubiem savu nopirkto informāciju gan ir tikai viens arguments, kādēļ "CapFriendly" vairs nebūs pieejams publiski. Kā norādīja Frīdmens, "Capitals" šo mājaslapu nedrīkstētu uzturēt publisku pat tad, ja vēlētos, jo NHL vadība to neatļautu.

"NHL kopumā ar sarauktu pieri skatās uz tādām mājaslapām kā šī, lai gan principā NHL pašai vajadzētu veidot kaut ko līdzīgu," podkāstā sacīja Frīdmens. "NHL šādu informāciju uzskata par savu īpašumu, tādēļ "Capitals" nevarētu atstāt šo informāciju publisku pat tad, ja gribētu. Līgas vadība viņiem teiktu, ka klubs nevar būt sadarbības partneris saitam, kas izpauž līgas informāciju, kā arī neļautu "Capitals" iegūt peļņu no šādas mājaslapas darbības. Līdz ar to skaidrs, ka kolīdz "Capitals" darījumu noslēgs oficiāli, šī mājaslapa vairs nebūs publiski pieejama."

Tukša vieta gan nepaliks arī tagad, un NHL spēlētāju līgumu vērtības un detaļas tāpat tiks izziņotas. Jau šobrīd eksistē līdzīgas mājaslapas, kas piedāvā līdzīgu informāciju, piemēram, "PuckPedia".

Izmantotie resursi:
https://www.sportsnet.ca/nhl/articl...
https://www.nytimes.com/athletic/55...
https://podcasts.apple.com/us/podca...
https://www.capfriendly.com/

  -1 [+] [-]

, 2024-06-12 17:15, pirms 6 dienām
JO MES ESAM CAPITALS, JO MES ESAM CEMPIONI, JO MUMS IR TITULI, JO EJAM PEC KARTEJAS TURZAS!

     [+] [-]

, 2024-06-12 17:45, pirms 6 dienām
ko tur delfinārijs raksta, ka Desmitam kurvītis un Šiliņš būs nr2?

  +1 [+] [-]

, 2024-06-12 21:04, pirms 6 dienām
Vel jo lielāks iemesls ienīst Crapitals

     [+] [-]

, 2024-06-13 10:13, pirms 5 dienām
Andris Lakotkins rakstīja: ko tur delfinārijs raksta, ka Desmitam kurvītis un Šiliņš būs nr2?
Šilovs