Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:875, Did:0, useCase: 3

456 dienas starp spēlēm: Mitens par ceļu pēc traumas un Jāgra ķircināšanu

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

456 dienas starp spēlēm: Mitens par ceļu pēc traumas un Jāgra ķircināšanu
Mareks Mitens. Foto: Roman Mareš

Šodien 26. dzimšanas dienu atzīmē Mareks Mitens – vārtsargs, kuram aiz muguras ilgs un nogurdinošs ceļš. Pagājušās sezonas pirmajā spēlē ventspilnieks iedzīvojās savainojumā, no kura atlaba tikai vasarā. Jaunā sezona tika sākta komandas meklējumos, līdz janvāra beigās viņš pievienojās Kladno "Rytiri" – komandai, kuru pārstāv Eduards Tralmaks un kas pieder Jaromīram Jāgram. "Viņš pirmo nedēļu treniņos nevarēja man iemest. Kad beidzot iemeta, teicu, lai paņem ripu un pieliek redzamā vietā pie sienas," sarunā ar portālu Sportacentrs.com par iejušanos jaunajā komandā smaidīja Mitens.

Pirms pagājušās sezonas Mareks Mitens pagarināja līgumu ar Amerikas Hokeja līgas (AHL) klubu Jutikas "Comets", bet sezonas sākumā vārtsargs tika nosūtīts līmeni zemāk – uz ECHL klubu Adirondakas "Thunder". Sezona beidzās jau pirmajā spēlē. Zaudējumā ar 4:5 ventspilnieks atvairīja 30 no 35 metieniem, bet arī cieta sadursmē ar pretinieku. Lai gan tas nebija šķērslis spēles pabeigšanai, nākamajā dienā Mitens saprata, ka situācija ir nopietna.

"Nevarēju pat nokrist uz ceļgaliem," atcerējās Mitens. Gūžas trauma veidojusies ilgtermiņā. Problēmas parādījušās 2021./22. gada sezonas beigās, bet pēc ārstu pārbaudēm secināts, ka var iztikt bez operācijas. Sadursme ar pretinieku nākamās sezonas pirmajā spēlē liecināja par pretējo.

Sākotnēji bijušas cerības, ka Mitens ierindā varētu atgriezties sezonas beigās, tomēr savainojuma dēļ nācās izlaist visu sezonu. Tuvojoties sezonas beigām un arī starpsezonas ievadā, ar "Comets" aktīvi runāts par līguma pagarināšanu. "Piektdienā runāju, ka nākamajā nedēļā uz galda būs līgums. Pienāk nākamā nedēļa – un nekā nav. Divas dienas vēlāk skatos, ka viņi parakstījuši līgumu ar Martina Brodēra dēlu…"

Mitens zaļo gaismu treniņu atsākšanai saņēma jūnija beigās, un prioritāte bija līguma atrašana Ziemeļamerikā. Bijusi interese no citām AHL komandām, bet ne tādā līmenī, lai izskanētu konkrēti piedāvājumi.

Rehabilitācijas periodu viņš aizvadījis Ziemeļamerikā, Adirondakā – pilsētā, kurā iedzīvojās savainojumā. Ja vasarā nav bijušas problēmas ar sparinga partneru atrašanu, tad, sākoties klubu treniņnometnēm, izvēle krietni sarukusi. Mitens rudenī vairākas reizes slidojis kopā ar ECHL komandu, aizstājot traumētos vai augšup izsauktos vārtsargus. Parakstīt līgumu ECHL, kas ir Ziemeļamerikas trešais līmenis, viņš nevēlējās.

"Gaidīju sezonas sākumu. Paraksti kāds dabū traumu, kāds pēdējā brīdī aizbrauc uz Eiropu. Parādās brīvas vietas. Šajā sezonā nekas nenotika, nekas neatvērās. Sapratu, ka jau tā gadu neesmu spēlējis, tāpēc jāsāk meklēt varianti Eiropā," stāstīja Mitens.

Decembrī viņš kopā ar Latvijas izlasi devās uz pārbaudes turnīru Slovākijā, pie teikšanas netiekot. Nākuši piedāvājumi no Čehijas otrās līgas, un Mitens jau grasījies dot jāvārdu, kad Kladno iekūlās sabiedrisko attiecību krīzē. Komanda parakstīja līgumu ar slovāku Jūliusu Hudāčeku, kurš iepriekšējo sezonu aizvadīja KHL, un Kladno "Rytiri" fani paziņoja – kamēr komandu pārstāvēs Hudāčeks, mēs uz spēlēm neiesim!

Ātri vien līgums tika lauzts, un "Rytiri" atgriezās vārtsargu tirgū. Mitens saņēmis ziņu no komandas labākā vārtu guvēja Eduarda Tralmaka, un drīz vien nācis oficiāls piedāvājums. "Uzreiz piekritu. Tā tomēr ir Čehijas augstākā līga – labs līmenis."

Kaut ar veselību viss bija kārtībā jau no vasaras, Kladno sākumā vēlējās pārliecināties par Mitena spējām, tāpēc pirmā nedēļa bijusi kā pārbaudes laiks. Izdevās pierādīt sevi, un 21. decembrī viņš debitēja "Rytiri" vārtos. Lai gan savā laukumā ar 0:3 tika zaudēts Česke Budejovices "Motor", tieši Mitens tika atzīts par labāko spēlētāju mājinieku rindās.

Divas dienas vēlāk viņam tika uzticēta spēle pret Karlovi Varu "Energie", vēl trīs dienas vēlāk – pret "Olomouc". Trīs aizvadītajās cīņās Mitens ticis galā ar 90,3% metienu.

"Domāju, ka satraukums būs pat lielāks. No otras puses, zināju, ka esmu sevi uzturējis labā formā, ka esmu cītīgi trenējies," par atgriešanos pēc gada un trīs mēnešu izlaišanas teica Mitens. "Pirmajā periodā nebija gluži panika, bet – gribējās izdarīt vairāk nekā vajag. Noķēru pirmos metienus, atdevu pirmās piespēles, un tad jau iejutos."

"Galvenais mērķis, ko sev nospraudu – sākt spēlēt un spēlēt stabili. Bija satraukums par gūžu, par ķermeni. Neesmu sev uzlicis konkrētus mērķus saistībā ar statistiku. Uzvaras ir pašas svarīgākās. Gribas izcīnīt pāris uzvaras, lai vairs neesam pēdējie."

Jaromīram Jāgram piederošā komanda arī šajā sezonā meklējama Čehijas Ekstralīgas tabulas pašās beigās. Laukumā devusies arī 51 gadus vecā leģenda. Pirmajos četros mačos Jāgrs iekrāja četras piespēles, kam sekojušas desmit sausās spēles pēc kārtas. Viņš savulaik izteicies, ka labprāt kārtu slidas uz nagliņas, taču – tad nebūtu iespējams piesaistīt sponsorus, un komanda pārstātu eksistēt. Jāgra vilkme redzama visā Čehijā. Kad viņš atgriezās laukumā, pretinieki mačus pret Kladno vienmēr reklamēja tieši caur Jāgra prizmu.

"Atlidoju, ienācu ģērbtuvēs, noliku somu – un man priekšā stāv Jāgrs. Mute bija vaļā, bet centies neizrādīt," par pirmo tikšanos ar hokeja leģendu stāstīja Mitens. "Viņš trenējas kopā ar komandu, pēc treniņiem slido ar svara vestēm. Pirmajā nedēļā viņš man neko nevarēja iemest. Kad beidzot dabūja ripu vārtos, teicu, lai paņem līdzi uz mājām un noliek redzamā vietā pie sienas."

Par vietu komandas vārtos Mitens konkurē ar divus ar pusi gadus vecāko kanādieti Lendonu Bovu, kurš Kladno spēlē jau trešo sezonu. Viņš savulaik aizvadījis divas spēles Nacionālās hokeja līgas klubā Dalasas "Stars". "Ļoti izpalīdzīgs. Viņam ir NHL pieredze, labi pazīst Čehiju. Varu no viņa mācīties," komandas biedru un reizē konkurentu slavēja Mitens.

"Komandā noskaņojums nav tik negatīvs, kā varētu domāt. Ir daudz pieredzējušu hokejistu, un viņi palīdz tikt laukā no bedres. It kā spēlējam normāli, bet tad ir piecu minūšu periods, kurā aizmirstam, kā jāspēlē, kas jādara aizsardzības zonā. Pazūd koncentrēšanās, un tur spēle tiek zaudēta. Ir daudz ciešo spēļu, ņemam nost vārtsargu, bet nevaram izglābties."

"Pirms atbraukšanas bija satraukums, kā būs ar veselību. Aiz muguras trīs spēles, un varu teikt, ka viss ir kārtībā. Esmu priecīgs atkal spēlēt hokeju. Tagad gribas izcīnīt arī kādu uzvaru," pauda Mitens. Kladno nākamo spēli aizvadīs trešdien, kad viesosies pie čempiones un šobrīd trešajā vietā esošās Tršinecas "Ocelari". Mazbudžeta Kladno vienībai galvenais mērķis ir noturēties Ekstralīgā.

  +2 [+] [-]

, 2024-01-29 15:11, pirms 3 mēnešiem
Veselību Marekam, jo tas pēc tik garas traumas ir no svara. Un, lai restarts izdodās. Ja ZA sapnis, visticamāk ir izsapņots, tad iespējas kļūt par labu Eiropas top līgu vārtsargu nekur nav zudušas.

  -3 [+] [-]

, 2024-01-29 17:13, pirms 3 mēnešiem
456 dienas reāli bez darba, interesanti par kādu naudu viņš dzīvoja?
Iegrābās parādos no radiem, vai kā?

     [+] [-]

, 2024-01-29 17:30, pirms 3 mēnešiem
Marsels Hosa #81 rakstīja: 456 dienas reāli bez darba, interesanti par kādu naudu viņš dzīvoja?
Iegrābās parādos no radiem, vai kā?
Gan jau ka eksistēšanas režīms tika ieslēgts - treniņi, ēšana un nekādi ceļojumi vai citi tēriņi.

     [+] [-]

, 2024-01-29 22:40, pirms 3 mēnešiem
Marsels Hosa #81 rakstīja: 456 dienas reāli bez darba, interesanti par kādu naudu viņš dzīvoja?
Iegrābās parādos no radiem, vai kā?
Pēc traumas taču viņu neatlaida, visu pagājušo sezonu maksāja algu.

     [+] [-]

, 2024-01-30 08:14, pirms 3 mēnešiem
Marsels Hosa #81 rakstīja: 456 dienas reāli bez darba, interesanti par kādu naudu viņš dzīvoja?
Iegrābās parādos no radiem, vai kā?
Minu, ka apdrošināšana nosedza?