Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Sorokins: "Mums ir ticība sev, ka varam pieveikt Zviedriju arī "play-off" spēlē"

Rolands Eliņš

Sorokins: "Mums ir ticība sev, ka varam pieveikt Zviedriju arī "play-off" spēlē"
Foto: IIHF

Oļegs Sorokins trešo reizi aizvedis Latvijas U18 hokeja izlasi līdz pasaules čempionāta elites divīzijas ceturtdaļfinālam, kurā ceturtdien pretim stāsies Zviedrijas izlase. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com Sorokins ar smaidu atzīmēja faktu, ka Zviedrija savu iepriekšējo zaudējumu PČ cietusi tieši pret Latviju, taču reizē arī aicināja novērtēt, ka Zviedrija "play-off" mačam noteikti būs noskaņojusies citādi nekā grupu turnīram. Latvijas izlases treneris uzsvēra, ka viņa vadītā komanda noteikti nedomā, ka viss vajadzīgais šajā turnīrā jau paveikts ar vietas nosargāšanu elitē, bet gan tiek tēmēts uz to, lai kopīgi atrastu veidu, kā pārspēt spēcīgo Zviedriju. Jo ticība šādam panākumam Latvijas U18 izlasē noteikti ir.

"Šādos īsos turnīros visnotaļ reti ir tā, ka ir divas brīvdienas pēc kārtas," teica Oļegs Sorokins, kura vadītā komanda vietu ceturtdaļfinālā nodrošināja jau dienu pirms grupu turnīra beigām. "Taču pirms tam mūsu spēļu grafiks bija īpaši smags, bija jāaizvada četras spēles piecās dienās, tādēļ šī atpūta būs tieši vietā. Tagad puišiem ir iespēja ievilkt elpu, pašiem noskatīties kādu spēli grupu turnīra beigās, un trešdien mums gaidāma pārcelšanās no Bāzeles uz otru turnīra pilsētu - Porentruju. Tur būs nākamais treniņš, un tad jau ceturtdien ceturtdaļfināls. Līdz ar to par kaut kādu izkrišanu no spēļu ritmu nevajag satraukties, domāju, ka šāda pauzīte mums tikai nāks par labu."

Ceturtdaļfinālā Latvijas U18 izlasei pretim stāsies Zviedrija, pašreizējā pasaules čempione šajā vecuma grupā, kuras vārds hokejā papildus reklāmu neprasa. Zviedrija uzvarējusi deviņās PČ spēlēs pēc kārtas, taču šeit ir mums patīkams fakts - savu iepriekšējo zaudējumu U18 PČ spēlē Zviedrija cieta tieši pret Latviju (2022. gada 23. aprīlī, grupu turnīra pirmajā mačā 2:3).

"Protams, skaisti, ka varam atzīmēt šādu niansi un ka pēdējā gada laikā pret Zviedriju klājies ļoti labi," smaidīja Sorokins. "Taču tāpat arī jāatzīmē, ka šīs nav pieaugušo izlases, kur sastāvs lielākoties saglabājas no turnīra uz turnīru, šeit sastāvi mainās ik pēc gada. Gan mums ir cits sastāvs nekā pirms gada, gan arī Zviedrijai pavisam cita komanda."

Zviedrijas izlase turnīru Šveicē sāka ar ļoti iespaidīgu pieteikumu, ar 8:0 sagraujot Kanādu, taču Sorokins norādīja, ka tikpat būtiski ir pievērst uzmanību arī zviedru nākamajiem mačiem, kas vairs tik iespaidīgi nebija.

"Skaidrs, ka sagraut Kanādu hokejā ar 8:0 galīgi nav ikdienišķa lieta," teica U18 izlases treneris. "Taču, kā šajā spēlē novēroju, Zviedrijai izdevās tikt pie ātriem vārtu guvumiem, un tad jau vilnis aizgāja uz priekšu. Kanādas spēlētāji noteikti bija domājuši, ka spēle būs pavisam citāda. Iespējams, ka arī turnīra pirmās spēles faktors kanādiešiem patraucēja. Bet pēc tam Zviedrijai jau bija mazāk pārliecinoša uzvara pār Slovākiju (5:3) un pret Čehiju (2:0, pirmos vārtus gūstot 49. minūtē). Fokusēsimies uz šīm spēlēm un skatīsimies, ko no tām izmantot savā labā."

Gaidāmā ceturtdaļfināla sakarā Sorokins gan arī atzina, ka jānoskaņojas tam, ka arī Zviedrija spēlei pieies ar jau citu noskaņojumu: "Tā vairs nebūs grupu turnīra spēle, kurā favorīti šo to vēl var atļauties. Tā būs "play-off" spēle, kurā Zviedrija būs pilnā gatavībā. Ar to mums jārēķinās un jābūt gataviem."

Noskaņojumu Latvijas izlasē Sorokins raksturoja kā ļoti pozitīvu, jo izdevies nosargāt vietu elites divīzijā, turklāt tas tiešā veidā attiecas uz tiem hokejistiem, kuri varēs pārstāvēt U18 izlasi arī nākamgad: "Viņi principā vietu elitē izcīnīja paši sev," teica Sorokins. Atmosfēru izlasē arī neaptumšo savainojumi, un paredzams, ka ceturtdienas mačā pret Zviedriju pieejami būs visi spēki. "Pirmdienas vakarā vēl bija satraukumi par medicīnisko pusi, bet šobrīd viss izskatās kārtībā."

Izsakot prieku par vietas nosargāšanu elitē, Sorokins gan kategoriski uzsvēra, ka komandā noteikti nav domas, ka "uzdevums izpildīts un viss izdarīts", bet gan tiek domāts par to, kā pārspēt acīmredzamo favorīti Zviedriju: "Viens uzdevums ir paveikts, jā, taču šobrīd jau skatāmies uz nākamo. Iekļūt PČ pusfinālā - tas būtu fenomenāls panākums, un šobrīd tas ir vienas uzvaras attālumā."

"Jā, vienas smagas un ļoti grūti sasniedzamas uzvaras attālumā, taču šeit vēlētos pateikt šādi: manā vadībā U18 izlase katrā PČ vismaz vienā spēlē ir spējusi kārtīgi pabojāt nervus kādai no favorītēm," teica Sorokins, kura izlase 2019. gadā PČ ceturtdaļfinālā sīvā cīņā ar 1:3 zaudēja Kanādai, pēdējo ripu ielaižot jau tukšos vārtos, 2021. gada PČ Kanādai zaudēja ar 2:4, kad arī trešajā periodā krietnu laiciņu bija minimāla rezultāta starpība, bet pirms gada izcīnīja iepriekš pieminēto uzvaru pār Zviedriju.

"Šogad šādas ļoti labas spēles pret kādu no favorītēm vēl nav bijis," sacīja Sorokins, uzsverot vārdiņu "vēl". "Ticu, ka šāda spēle mums vēl ir priekšā, un es jūtu ticību savā komandā, ka mums tas ir pa spēkam."