Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Latvijas U20: ar pieredzi zviedru uzvarēšanā, galvenā spēle grupā būs pēdējā

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Latvijas U20: ar pieredzi zviedru uzvarēšanā, galvenā spēle grupā būs pēdējā
Rainers Rullers. Foto: Český hokej

Otrdienas vakarā pirmo spēli pasaules čempionātā aizvadīs Latvijas junioru hokeja izlase, kas atklāšanas mačā stāsies pretī mājiniekiem zviedriem. Aiz muguras divu nedēļu sagatavošanās cikls un divas pārbaudes spēles, kas ļāvušas izdarīt secinājumus. Nospraustais mērķis – otro reizi vēsturē spēlēt ceturtdaļfinālā.

Latvijas U20 izlases kalendārs PČ

Dat.SpēleLaiks
26.12.Latvija - Zviedrija20.30
27.12.Latvija - Kanāda20.30
29.12.Latvija - Somija15.30
30.12.Latvija - Vācija20.30

Latvijas U20 izlase pirmdien lidoja uz Zviedriju, kur aizvadītas divas pārbaudes spēles – 3:4 pret čehiem un 6:2 pret norvēģiem. Otro maču savainojuma dēļ izlaida pirmās maiņas uzbrucējs Ēriks Mateiko, kurš pret Čehiju guva vārtus un spēlēja pirmajā brigādē gan vairākumā, gan mazākumā. Viņa trauma gan neesot nopietna, un sagaidāms, ka pret Zviedriju 18 gadus vecais Mateiko atkal būs ierindā.

Viņš aizvada jaudīgu sezonu Kvebekas Junioru hokeja līgā, 28 spēlēs iekrājot 30 punktus. Nākamās vasaras Nacionālās hokeja līgas drafta prognozēs Mateiko iekļauts otrajā kārtā, bet pats uzbrucējs turas pie zemes. "Cenšos koncentrēties savam sniegumam un nedomāt par draftu, lai neuzliktu pārāk lielu spriedzi plecos. Jāspēlē tik labi, cik zinu, ka varu spēlēt, un tad par draftu varēšu domāt pēc sezonas," novembra vidū teica Mateiko.

Mateiko saikne ar komandas kapteini Danu Ločmeli bija acīmredzama. Pirmās maiņas centrs Ločmelis neapšaubāmi ir svarīgākais spēlētājs Latvijas U20 izlasē, un to viņš pierādīja ar lieliskiem vārtiem pret Čehiju. Saņēmis ripu savā zonā, viņš izvairījās no spēka paņēmiena, turpinājumā apspēlēja divus pretiniekus un tika līdz vārtu priekšai. Turklāt vārti sekoja brīdī, kad Ločmelis nāca uz maiņu, lai palīdzētu savā zonā iespiestajam ceturtajam virknējumam.

Pret norvēģiem Ločmelis atkal guva individuālus vārtus un turpinājumā vairākumā izkārtoja metienu tukšos vārtos Kevinam Strādniekam. Iegūtais pārsvars ļāva galvenajam trenerim Artim Ābolam trešajā periodā iedot atpūtu Ločmelim.

Pie punktiem abās pārbaudes spēlēs tika tikai divi hokejisti – komandas kapteinis un pirmās maiņas centrs Ločmelis un Latvijas U20 izlases jaunākais hokejists, 17 gadus vecais aizsargs Darels Uļjanskis. Viņš ir Stokholmas AIK junioru komandas rezultatīvākais aizsargs.

Uļjanskis pārbaudes spēlēs atstāja paliekošu iespaidu – gan pozitīvā, gan negatīvā ziņā. Pret čehiem tieši viņa kļūda maksāja nonākšanu iedzinējos ar 0:2, bet trešā periodā ievadā Uļjanska vārti ļāva samazināt deficītu līdz minimumam.

Dāvis Borozinskis latviešu ilgstošu atrašanos savā zonā pārtrauca ar ripas aizvilkšanu uzbrukumā, dodot iespēju pārējiem nomainīties. Laukumā nākušais Uļjanskis nevis palika vidū, lai ļautu uzbrukumā skriet uzbrucējiem, bet uzreiz pēc borta pārvarēšanas kā pirmais skrēja uz priekšu un tika pie izgājiena vienatnē pret čehu vārtsargu.

Pret norvēģiem pēc Rodžera Bukarta uzbrukuma zonā uzvarētā iemetiena Uļjanskis meta no zilās līnijas. Viņa metiens tika bloķēts, taču aizsargs saglabāja pacietību, neskatoties uz pretinieka spiedienu, sagaidīja Sanda Vilmaņa ieslidošanos un atdeva precīzu piespēli, kas ļāva Latvijai gūt sestos vārtus, bet Vilmanim – tikt pie hat-trick.

Uļjanskis pasaules čempionātā būs pamanāms, bet jārēķinās ar kļūdām. Galvenais, lai tās būtu tikai atsevišķas epizodes, nevis tendence.

Nav šaubu, ka ilgākās minūtes uz zilās līnijas tiks dotas Nikam Feņenko, kurš jau pirmajās minūtēs pret Čehiju nodemonstrēja Kanādas junioros iegūto pieredzi – pie pretinieku spiediena savā zonā pie apmales viņš neaizmeta ripu, bet gluži vienkārši pagriezās otrā virzienā un izslidoja no problēmām. No Kvebekas līgas pārliecinošās līderes "Baie-Comeau Drakkar" rezultatīvākā aizsarga Feņenko jāgaida arī punkti vairākumā.

Aizsardzības līnijā valda neskaidrība. Slimības dēļ pēdējos treniņus Rīgā izlaida Elvis Laškovs, kurš nepiedalījās nevienā no pārbaudes spēlēm. Gan pret Čehiju, gan pret Norvēģiju ceturtajā pārī spēlēja Krists Retenais, kurš nebija iekļauts starp 26 braucējiem uz Zviedriju. Atšķirībā no citām komandām, kas informē par savām izmaiņām, Latvija diemžēl izvēlējusies noslēpumainības plīvuru.

Vārtos pirmā numura loma atvēlēta Deivam Rolovam, kurš sāka abus pārbaudes mačus. 40 minūtēs pret čehiem netika parādīts pārliecinošākais sniegums, bet pret Norvēģiju izdevās reabilitēties. Pagājušajā sezonā "Zemgales" otrās komandas vārtus sargājušais Rolovs arī jaunajai sezonai gatavojās Jelgavā, līdz saņēma piedāvājumu no Ziemeļamerikas.

Došanās uz Amerikas Savienoto Valstu pēc spēka otro junioru līgu NAHL atmaksājusies – iegūta lielāka spēļu prakse un iekrāta solīda statistika, atvairot 92,2% metienu. Ja Latvija cer aizķerties mačos pret zviedriem, kanādiešiem un somiem, tad Rolovam jābūt labākajam spēlētājam laukumā.

Arī pirms gada Latvijas U20 izlases pirmais vārtsargs nāca no NAHL. Patrikam Bērziņam bija 92,0% atvairītu metienu, taču viņš sargāja absolūtas autsaideres vārtus, kamēr Rolovs pārstāv divīzijas līdervienību. Rolovs ir vienīgais 2004. gadā dzimušais vārtsargs Latvijas junioru izlasē – Linards Feldbergs, kurš tika pie 20 minūtēm pret Čehiju, un Aksels Ozols ir gadu jaunāki.

Latvijas juniori pasaules čempionāta elitē spēlēs devīto reizi. Grupu turnīra bilance ir nepielūdzama – viena uzvara un 31 zaudējums. Turklāt vienīgā uzvara gūta pērn augusta turnīrā. Decembrī situācija ir vēl nežēlīgāka – 28 zaudējumi 28 spēlēs.

Spēlētājiem ir jātēmē uz punktiem pret Zviedriju, Kanādu un Somiju, bet tāpat skaidrs – izšķirošā spēle gaida 30. decembrī pret Vāciju.

Vāciešiem ir trīs NHL draftēti hokejisti – aizsargs Norvins Panoha (2023. gads, 205. numurs, Bufalo "Sabres") un uzbrucēji Juliāns Lucs (2022. gads, 43. numurs, Arizonas "Coyotes") un Kevins Bikers (2023. gads, 147. numurs, Detroitas "Red Wings"). Latvijai ir Ločmelis (119. numurs) un Vilmanis (157. numurs).

Lucs pēc kļūšanas par Vācijas čempionu devies pāri okeānam un aizvada cerīgu debijas sezonu – USHL 19 spēlēs desmit vārti un 23 punkti. Līgā spēlē divi Latvijas U20 izlases hokejisti – Dāvis Borozinskis (15 punkti 23 spēlēs) un Rainers Rullers (13 punkti 23 spēlēs). Kreisās malas uzbrucējam Lucam patīk spēlēt ar ripu, bet – viņam padodas to arī pazaudēt.

Taču – viss pēc kārtas. 26. decembra vakarā atklāšanas spēle pret Zviedriju. Šiem spēlētājiem jau ir pieredze zviedru pieveikšanā – 2022. gada aprīlī U18 pasaules čempionāta atklāšanas spēlē tika izcīnīta uzvara ar 3:2. Izšķirošos vārtus vairākumā iemeta Mateiko, bet Rolovs atvairīja 23 no 25 metieniem un kapitulēja tikai mazākumā. Zviedriem gan tas bija vienīgais zaudējums turnīrā, desmit dienas vēlāk izcīnot zelta medaļas.

Latvijas U20 sastāvs pret Čehiju

Deivs Rolovs (Linards Feldbergs); Niks Feņenko – Renarts Bērziņš, Ingus Ločmelis – Pēteris Bulāns, Darels Uļjanskis – Kristers Urbanovičs, Krists Retenais – Viktors Kurbaka; Emīls Veckaktiņš – Dans Ločmelis – Ēriks Mateiko, Rinalds Vutkevičs – Rainers Rullers – Sandis Vilmanis, Dāvis Borozinskis – Rodžers Bukarts – Kevins Strādnieks (Otto Poļakovs), Toms Mots (Kristofers Krūmiņš) – Rauls Ozollapa – Kristers Ansons

Latvijas U20 – Čehijas U20 3:4 (0:0, 2:4, 1:0).
Vārti: 21:50 Melovskis 0:1, 25:57 Hujers (Redlihs) 0:2, 29:56 D. Ločmelis (Uļjanskis) 1:2, 30:46 Rimons (Koči) 1:3, 33:39 Behers (Melovskis, Čehs, maz.) 1:4, 34:45 Mateiko (Bērziņš, Rolovs) 2:4, 41:57 Uļjanskis (Borozinskis) 3:4.

Latvijas U20 sastāvs pret Norvēģiju

Deivs Rolovs (Linards Feldbergs); Niks Feņenko – Renarts Bērziņš, Ingus Ločmelis – Pēteris Bulāns, Darels Uļjanskis – Kristers Urbanovičs, Krists Retenais – Viktors Kurbaka; Emīls Veckaktiņš – Dans Ločmelis – Otto Poļakovs, Rinalds Vutkevičs – Rodžers Bukarts – Sandis Vilmanis, Dāvis Borozinskis – Rainers Rullers – Rainers Dārziņš (Kevins Strādnieks), Toms Mots (Rauls Ozollapa) – Kristofers Krūmiņš – Kristers Ansons

Norvēģija - Latvija 2:6 (1:2. 0:3, 1:1)
Vārti: 2:53 Lokebergs (Granats, Lie) 1:0, 16:29 D. Ločmelis 1:1, 17:45 Strādnieks (D. Ločmelis, Vilmanis, vair.) 1:2, 32:28 Vilmanis (soda metiens) 1:3, 33:24 Mots 1:4, 38:07 Vilmanis (Strādnieks, Feņenko, vair.) 1:5, 50:17 Magnusens (Bakke-Olsens, Kohs vair.) 2:5, 53:58 Vilmanis (Uļjanskis) 2:6

  +2 [+] [-]

, 2023-12-24 14:00, pirms 4 mēnešiem
Lai izdodās sasniegt mērķus! Turēsim īkšķus.

  +1 [+] [-]

, 2023-12-24 16:23, pirms 4 mēnešiem
Daudz intresantu prospektu uzbrukumā, ceru uz labu spēli

     [+] [-]

, 2023-12-25 13:50, pirms 4 mēnešiem
Mateiko iespējas uzkāpt drafta reitingā, bet Uļjanskim labas iespējas tikt kārtīgāk pamanītam.

Kopumā šogad mums izlase ir reti laba un es atļaušos teikt, ka ir ļoti labas izredzes palikt WJC arī nakamgad.

Vajag paspēkoties ar somiem, mēģināt dabūt punktus, lai var izsist 3. vietu grupā un izvairītos no ASV 1/4finālā. Čehi, slovāki, šveiciesi, norvēģi ir ņemami. Puikiem visas iespējas.

Nākamā paaudze 05. gadi ir drusku plānāka, bet tur tālāk jau nāk Flugins, Mūrnieks, Bērzkalns un vēl vairāki top čalīši, uz kuriem šogad U18 čempī būs pagalam interesanti paskatīties.

Laba nākotnes maiņa aug.