Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Ločmelis par debiju SHL: "Pat biju priecīgs, ka pirmajā spēlē neizgāju"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Ločmelis par debiju SHL: "Pat biju priecīgs, ka pirmajā spēlē neizgāju"
Dans Ločmelis. Foto: IIHF

Sestdien sāksies U18 pasaules čempionāts, un Latvijas hokejisti turnīra pirmajā dienā pulksten 19:30 spēkosies pret zviedriem. Pirmās maiņas centrā spēlēs Dans Ločmelis, kurš šosezon debitēja Zviedrijas spēcīgākajā līgā, uz vienu maču izejot pusfinālistes "Lulea" rindās. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com Ločmelis stāstīja par pārcelšanos uz Zviedriju, treniņu apstākļiem un nākotnes iecerēm.

Marta sākumā 18 gadus vecais Dans Ločmelis bija "Lulea" pieteikumā divās spēlēs pēc kārtas. Mačā pret "Djurgarden" viņš laukumā nedevās, bet divas dienas vēlāk zaudējumā pret "Brynas" tika pie teikšanas trešajā periodā, uz ledus pavadot 3:24 minūtes un izdarot vienu metienu.

"Patiesībā biju priecīgs, ka pirmajā spēlē neizgāju – pēc pirmā perioda sapratu, ka satraukums ir par lielu, domāju, ka būs daudz kļūdas. Otrajā spēlē jau bija citas sajūtas. Biju iejuties kolektīvā, pieradis pie pilnās arēnas. Jutos drošāk," stāstīja Ločmelis. Abos mačos viņš bija pieteikts kā komandas 13. uzbrucējs.

Bija plānots, ka viņš uz ledus dosies arī mačā pret "Djurgarden", kas tobrīd atradās pēdējā vietā. Taču no cerētā drošā pārsvara, lai dotu iespēju junioram beigās debitēt, nesanāca nekas – "Lulea" piedzīvoja zaudējumu ar 2:3. "Arī otrā spēlē zaudējām, bet treneris bija tik dusmīgs uz spēlētājiem, ka man iedeva iespēju. Spēle jau bija praktiski zaudēta."

"Sanāca diezgan labi. Protams, kad pateica, ka jāiet uz ledus, parādījās satraukums, bet laukumā par to aizmirsu. Sanāca laba pirmā nomaiņa – visu laiku noturējām ripu uzbrukuma zonā, bez kļūdām. Atcerēšos vēl ilgi," teica Ločmelis, kurš debitēja pret Kristera Gudļevska un Oskara Cibuļska pārstāvēto komandu.

"No rīta satiku Gudļevski, kurš trenējās. Parunājos, un viņš teica, lai vakarā atnāku paskatīties spēli. Tobrīd pats nezināju, ka spēlēšu – man tikai trīs stundas pirms sākuma uzrakstīja, ka jāiet laukumā. Iesildīšanās laikā pieslidoju pie Gudļevska, uzsitu ar nūju un teicu: "Redz, atnācu paskatīties.""

Neatkarīgi no tā, vai viņš jūnijā tiks izvēlēts Nacionālās hokeja līgas (NHL) jauno spēlētāju draftā, Ločmelis arī nākamajā sezonā spēlēs "Lulea" sistēmā. Sarunā treneri viņam atklājuši, ka nākamajā sezonā, tiklīdz sastāvā atbrīvosies kāda vieta, tieši viņš būs pirmais no U20 komandas spēlētājiem, kurš tiks saukts uz augšu.

Ločmelis Zviedrijas ziemeļu lielākajā pilsētā Lūleo nonāca 2019. gada vasarā, turp pārceļoties kopā ar vienaudzi Sandi Vilmani. Abi spēlēja vienā virknējumā Latvijas U20 izlases sastāvā decembrī notikušajā pirmās divīzijas čempionātā, un arī U18 izlasē viņi spēlē vienā maiņā – Ločmelis centrā, Vilmanis pa kreisi, bet vietu labajā malā ieņēmis "Kurbada" uzbrucējs Dāvids Livšics.

"Mums abiem piezvanīja viens aģents un piedāvāja vairākus klubus, kas gribētu mūs redzēt pie sevis. Piedāvāja labus apstākļus – viss apmaksāts, treniņi divreiz dienā. Visas iespējas izaugt par labu hokejistu, un tādu iespēju negribējās laist garām," stāstīja Ločmelis. Izvēle par labu "Lulea" izdarīta, jo šī kluba jauniešu sistēmā jau iepriekš ar labiem rezultātiem spēlējuši vairāki ārzemnieki. "Izdomājām, ka viņiem varētu būt vislielākā pieredze."

Pagājušā gada drafta pirmajā kārtā no "Lulea" tika izraudzīti divi spēlētāji – ar 20. numuru Minesotas "Wild" izvēlējās vārtsargu Jesperu Valstedu, bet tūdaļ aiz viņa Bostonas "Bruins" aizrunāja tiesības uz labās malas uzbrucēju Fabianu Liselu.

"Mums no rītiem ir individuālie treniņi – parasti uz ledus ir pieci līdz astoņi cilvēki un pieci treneri. Vakarā ir komandas treniņi. Taču – ir ļoti daudz brīvais ledus. Vari pasaukt trenerus un piestrādāt pie savas spēles," par zviedru kluba sniegtajiem apstākļiem stāstīja Ločmelis, kurš pagājušajā sezonā, kamēr Zviedrijā neturpinājās junioru čempionāts, pabija mājās un uzspēlēja Latvijas čempionātā, "Mogo"/LSPA rindās deviņos mačos tiekot pie 0+3.

Uzbrucējs atzīst, ka Lūleo lielākais pārbaudījums ir ziemas – jau oktobra beigās zemi sedz sniega sega, un turpinājumā termometra stabiņš noslīd zem -30 grādiem. Arī laikā, kad U18 izlase gatavojas pasaules čempionātam, pilsētā vēl esot pamatīgs sniegs.

Latvijas U18 izlase spēlēs vienā apakšgrupā ar Zviedriju, Somiju un Šveici. Ņemot vērā, ka pēc krievu un baltkrievu izsvītrošanas palikušas tikai astoņas komandas, visas piedalīties ceturtdaļfinālā un neviena nepametīs elites divīziju. Otrā grupā spēlēs Kanāda, ASV, Čehija un Vācija.

Ločmelis norādīja, ka viņš un Vilmanis būs vienīgie "Lulea" pārstāvji čempionātā un ka viņš ar nepacietību gaida tieši pirmo spēli – pret zviedriem. "Daudzus pretiniekus jau pazīstu – pret viņiem spēlēts sezonas laikā. Gribas redzēt, ko kā Latvija varam parādīt viņiem pretī," pauda jelgavnieks.

Uzbrukumā atbildība gulsies tieši uz pirmās maiņas pleciem, un abi zviedri varēs izmantot jau sezonas laikā pieslīpēto saspēli. Arī "Lulea" rindās viņi mēdza spēlēt vienā virknējumā, kas apgrūtinājis dzīvi maiņas trešajam uzbrucējam. "Savā starpā uz ledus vairāk sarunājāmies latviski, un tad zviedri jau smējās, ka viņiem arī vajadzētu iemācīties."

Slēpts komentārs: janx13

  +3 [+] [-]

, 2022-04-22 14:41, pirms 2 gadiem
janx13 rakstīja: Pēc tam izaug mīksto paaudze, viņš redz priecīgs ka neizgāja laukumā, lai iet šahu spēlēt.
izlasi rakstu, "mīksto paaudze".

  +2 [+] [-]

, 2022-04-22 15:04, pirms 2 gadiem
janx13 rakstīja: Pēc tam izaug mīksto paaudze, viņš redz priecīgs ka neizgāja laukumā, lai iet šahu spēlēt.
tur kur viņš šobrīd spēlē ir ārpus tavas galaktikas
Slēpts komentārs: janx13

  +1 [+] [-]

, 2022-04-22 16:12, pirms 2 gadiem
Jebkurš sporta veids prasa psiholoģiskas spējas, kamēr šahu uzrauj (tikai pabīdot kauliņus), labi, bet lai uzvarētu it īpaši ja spēlē līdzvērtīgs pretī... es nevarētu sagatavoties gada laikā lai vinnētu Danu Reiznieci Ozolu, (pat esot amatieru līmenī)... tad labāk es daudz maz kārtīgi uzvedos un noskrienu maratonu puslīdz augstvērtīgi...

  +4 [+] [-]

, 2022-04-22 16:18, pirms 2 gadiem
janx13 rakstīja: Es rakstu izlasīju. Viņš uz bērnudārzu citu atnāca, ka vajag pierast? Jūs abi ar mīksto paaudze. Es 16 gados sāku spēlēt regbiju pie pieaugušajiem, bikses bija sausas.
Latvijā viņam sākt spēlēt Virslīgā pie pieaugušajiem arī nebūtu problēmas, viņš to darīja jau gadu iepriekš. Tur ir SWE superlīga un cits līmenis. Ko tu darītu ja tevi iemestu uzreiz pie All Blacks? Un nestāsti, ka bikses nebūtu pilnas

  +1 [+] [-]

, 2022-04-22 16:23, pirms 2 gadiem
Tieši tāpēc labāk individuālie sporta veidi, ko cilvēks var to var... cik nav dzirdēti gadījumi, ka izservē autā, netrāpa soda metienu utt, tikai tāpēc ka lielā mīla skatās... Turklāt cilvēka briedums ir atšķirīgs, cits nobriest padsmit gados, cits nevar nobriest arī 40gados utt, katram tas ir individuāli...

  -1 [+] [-]

, 2022-04-22 17:17, pirms 2 gadiem
Starp citu pret All Blacks ( kuri beiguši karjeru)ar sanāca uzspēlēt. Viņi daudzus gadus atpakaļ bij atbraukuši, nebij bikses pilnas, bija interesanti.

  -1 [+] [-]

, 2022-04-22 19:22, pirms 2 gadiem
janx13 rakstīja: Starp citu pret All Blacks ( kuri beiguši karjeru)ar sanāca uzspēlēt. Viņi daudzus gadus atpakaļ bij atbraukuši, nebij bikses pilnas, bija interesanti.
Netēlo lūdzu baigo regbijistu, diemžēl šie lielie interneta troļļi kas lielās, dzīve atrauj pa nāsi un aizskrien raudādami mājas.

  -1 [+] [-]

, 2022-04-22 19:26, pirms 2 gadiem
Neviens te nelielās, bet dalās ar faktiem, un izdara secinājumus .

     [+] [-]

, 2022-04-22 20:58, pirms 2 gadiem
janx13 rakstīja: Neviens te nelielās, bet dalās ar faktiem, un izdara secinājumus .
kādiem faktiem??? Secinājumi jau ar Tev ir kā "mūra māja"

  -1 [+] [-]

, 2022-04-23 11:55, pirms 2 gadiem
Un kur paša Ločmeļa komentārs? Agrāk bija aktīvs bakstītājs pa pogām, bet katrā ziņā novēlu izaugt par labu hokejistu, jo apstākļi ļauj tik pašam tagad tas ir jāizmanto. Veiksmi!