Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Junioru ceļš uz Kanādu, atkal nozaudētas nūjas un līderu virknējumi

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Junioru ceļš uz Kanādu, atkal nozaudētas nūjas un līderu virknējumi
Dans Ločmelis. Foto: IIHF

Svētdien Latvijas U20 hokeja izlase devās uz pasaules čempionātu Kanādā, bet šodien aizvadīs pirmo no divām pārbaudes spēlēm. Divas pārsēšanās Eiropā, nakts pārlaišana Londonā un atkal pazaudētas nūjas. Kāds izskatījās mūsējo ceļojums, kādi virknējumi iespēlēti treniņos Rīgā un kādus rezultātus gaidīt turnīrā?

Pagājušās nedēļas pirmdienā Latvijas juniori Rīgā, "Daugavas" ledus hallē, sāka piecu dienu gatavošanos pasaules čempionātam. Atklāšanas treniņā komanda vēl nebija pilnā sastāvā, gaidot vairākus ārzemēs spēlējošos. Gatavošanos ietekmēja arī spēcīgā sniegputeņa ierašanās. Aizkavējušies un atcelti lidojumi – ASV labākajā junioru līgā spēlējošie uzbrucēji Martins Laviņš un Ģirts Silkalns atlidoja, kamēr ekipējuma somas aizkavējās un lika viņiem atlikt kāpšanu uz ledus.

Loģistikas izaicinājumi gaidīja, arī dodoties uz Ziemeļameriku. Latvijas U20 hokejisti lidmašīnā sēdās svētdien pulksten trijos pēcpusdienā. Pirmais reiss aizveda līdz Frankfurtes lidostai Vācijā, sekoja pārsēšanās un lidojums uz Londonu, kur izlase pārlaida nakti. Vakar Latvijas juniorus sagaidīja lidojums uz Halifaksu Kanādā – vienu no divām pilsētām, kas uzņems junioru pasaules čempionātu. Latvija spēlēs mazākajā Monktonā, kur savulaik par Kvebekas līgas čempioniem tika kronēti Mārtiņš Karsums un Oskars Bārtulis.

Zigzagotā nonākšana līdz Kanādai lika rēķināties ar sarežģījumiem. Kad Latvijas juniori augustā devās uz pārcelto pasaules čempionātu Edmontonā, ekipējuma somas atbrauca, taču nūjas nācās pagaidīt. Pirms pārbaudes spēles pret austriešiem Latvijas Hokeja federācijai vajadzēja atvērt maku un visai komandai iegādāties jaunas nūjas – citādi nāktos maču atcelt un rēķināties ar sekām. Atgriežoties mājās, bija hokejisti, kuriem Amsterdamas lidostā bagāža tika pazaudēta uz neatgriešanos.

Arī vakar vairākiem hokejistiem nācās secināt, ka ekipējuma somas nav atnākušas, bet bez nūjām jau atkal bija palikusi visa komanda.

Pirms pasaules čempionāta sākuma Latvijas junioriem paredzētas divas pārbaudes spēles – pret Čehijas (20. decembrī) un Vācijas (22. decembrī) izlasēm, kas spēlēs otrā apakšgrupā. Iespēja pārbaudīt izveidotos virknējumus kaujas apstākļos. Galvenais treneris Artis Ābols neizslēdza iespēju, ka virknējumos vēl sekos krasas izmaiņas. Viss būs atkarīgs no laukumā parādītā.

Uz sagatavošanās nometni tika uzaicināti četri vārtsargi, 11 aizsargi un 18 uzbrucēji. Nedēļas gaitā tika atskaitīti vārtsargs Deivs Rolovs (Zemgale/LLU), aizsargi Artjoms Kadņikovs (Tampa Bay Juniors, USPHL), Krišjānis Fugalis (Brantford 99ers, OJHL) un Vladimirs Zaicevs (El Paso Rhinos, NAHL), kā arī uzbrucēji Ernests Krūms (Mogo/LSPA), Artūrs Karaša un Kristaps Kristiņš (abi – Zemgale/LLU).

Pēc piektdienas treniņa vajadzēja atrast vēl vienu lieko, taču treneru štābs izvēlējās piesardzību un visu 26 hokejistu došanos uz Kanādu, jo ir bažas par mikrotraumām. Turnīram drīkst pieteikt trīs vārtsargus un 20 laukuma spēlētājus, bet divus hokejistus turēt rezerves sastāvā – ja nu kāds no pieteiktajiem pasaules čempionāta laikā iedzīvojas savainojumā.

Rīgas treniņos pirmo virknējumu veidoja šovasar Nacionālās hokeja līgas (NHL) draftā izvēlētie Klāvs Veinbergs un Sandis Vilmanis, kā arī Darels Dukurs, kurš pagājušajā sezonā debitēja Šveices augstākajā līgā, bet novembrī pārbaudes turnīrā Norvēģijā pirmo reizi pielaikoja Latvijas valstsvienības kreklu. Vilmanis pirms pievienošanās izlasei nodeva uguņus Ontārio Hokeja līgā, pēdējās piecās spēlēs iekrājot deviņus punktus. Veinbergs ir ASV labākās junioru līgas augšgala komandas otrais centrs.

Arī otrās maiņas centrā Latvijas U20 izlasei ir NHL draftēts uzbrucējs – Zviedrijā spēlējošais Dans Ločmelis. Apveltīts ar lielisku spēles izpratni, viņš veidos saikni ar Raineru Dārziņu, kurš sezonu sāka "Zemgales"/LLU rindās, līdz devās uz Zviedrijas junioriem, un Martinu Laviņu, kuram rit otrais gads Ziemeļamerikā. Augustā notikušajā pasaules čempionātā ar vārtu guvumiem izcēlās pieci latviešu uzbrucēji, un trīs no viņiem spēlē šajā virknējumā.

Trešā maiņa: Emīls Veckaktiņš – Rodžers Bukarts – Pēteris Purmalis. Ceturtā maiņa: Roberts Cjunskis – Rainers Rullers – Ģirts Silkalns. Piektā maiņa: Dāvis Borozinskis – Kristiāns Sāmītis – Anrī Ravinskis.

Veckaktiņš un Bukarts ir starp Šveices junioru līgas rezultatīvākajiem hokejistiem (attiecīgi 29 punkti 27 spēlēs un 23 punkti 24 spēlēs). Purmalis labi papildinājis "Zemgales"/LLU uzbrukumu, "Mestis" sešās spēlēs iekrājot piecus punktus. Pieredzi Somijas līgā krāj arī Rullers, kurš tikai pirms nedēļas nosvinēja pilngadību.

Cjunskis Šveicē, "Lugano" sistēmā, bijis junioru komandas kapteinis. Silkalns augustā bija Latvijas rezultatīvākais uzbrucējs (piecās spēlēs 0+3), bet tagad pārcēlies uz Ameriku. Sezonas ievadā viņš bija komandas biedrs Borozinskim, līdz tika aizmainīts uz augstāk esošo Fargo "Force". Pērn debitējis Norvēģijas augstākajā līgā, šosezon ASV junioros spēlē arī Sāmītis, bet – līgu zemāk.

Kanādā otro sezonu spēlē Ravinskis. Pērn viņš 57 spēlēs izcēlās ar 16+15, bet šīs sezonas sākumu iedragāja saslimšana ar mononukleozi. Pēdējo spēli uzbrucējs aizvadīja 23. oktobrī, un atveseļošanās termiņš tika nosprausts sešu nedēļu attālumā. Pēc tam vēl bija jāatgūst sportiskā forma, un šie apstākļi apgrūtinājuši cīņu par vietu Latvijas U20 izlases sastāvā.

Aizsardzības dueti ieņēmuši sekojošas aprises: Bogdans Hodass – Gustavs Ozoliņš, Rihards Simanovičs – Niks Feņenko, Dario Mackevičs – Elvis Laškovs, Silvestrs Lazarenoks – Edgars Kazaks. Pirmo divu pāru aizsargi spēlēja arī augustā, trešajā un ceturtajā pārī spēlējošie – ne.

Feņenko ar 18 punktiem 27 spēlēs ir savas komandas rezultatīvākais aizsargs Kvebekas līgā. Hodass startēja sekmīgi, pirmajos astoņos mačos iekrājot 11 punktus, bet turpinājumā piebremzējis – kopumā 15 punkti 27 spēlēs.

Ozoliņš un Simanovičs spēlē ASV pēc spēka otrajā junioru līgā. Simanovičš vienā no mačiem izcēlās ar 3+2. Ozoliņam pagājušo sezonu sabojāja smags savainojums, taču viņam izdevās atgriezties ierindā, lai piedalītos augusta turnīrā, un tieši viņš guva vienīgos vārtus ceturtdaļfinālā pret Zviedriju.

Kā pirmā 26. decembrī pretī stāsies ASV izlase. Šā gadagājuma amerikāņi pirms diviem gadiem U18 pasaules čempionātā savā grupā palika trešajā vietā un nepārvarēja ceturtdaļfināla barjeru. Daudziem šī ir pēdējā iespēja tikt pie medaļas, pārstāvot savu valsti.

Amerikāņiem ierindā būs četri uzbrucēji, kuri šovasar tika izvēlēti NHL drafta pirmajā kārtā, bet uz zilās līnijas patrulēs Lūks Hjūzs, kurš 2021. gada vasarā tika izvēlēts ar ceturto numuru un kura brāļi Džeks (Ņūdžersijas "Devils") un Kvins (Vankūveras "Canucks") jau sevi apliecinājuši kā komandu līderi. Tieši Hjūzs izvēlēts par komandas kapteini.

Turpinājumā gaida spēles pret vienaudžiem no Šveices, Somijas un Slovākijas. Veroties sastāvos (ar sāncenšu zvaigznēm iepazīstināsim, tuvojoties pasaules čempionātam), optimisms nepārņem. Pirms četriem mēnešiem juniori pirmo reizi vēsturē uzvarēja apakšgrupas spēlē (ar 28. piegājienu...) un sasniedza ceturtdaļfinālu. Mērķis ir tur atgriezties.

Latvijas U20 sastāvs

PozīcijaSpēlētājsGadsKlubsStatistika
VārtsargsPatriks Bērziņš2003Danbury Jr. Hatricks (NAHL)13 - 92.1% - 3.65
Linards Lipskis2003Bismarck Bobcats (NAHL)17 - 90.9% - 2.64
Kārlis Mežsargs2003Tri-City Storm (USHL)14 - 87.4% - 3.66
AizsargsNiks Feņenko2004Baie-Comeau Drakkar (QMJHL)27 – 4+14
Bogdans Hodass2003Medicine Hat Tigers (WHL)27 – 4+11
Rihards Simanovičs2003Amarillo Wranglers (NAHL)22 – 7+8
Dario Mackevičs2003Mogo/LSPA23 – 4+8
Elvis Laškovs2004Nordic Hockey Academy (Austrija U20)13 – 3+5
Edgars Kazaks2003Zemgale/LLU6 – 0+1
Silvestrs Lazarenoks2003Zemgale/LLU8 – 0+0
Gustavs Ozoliņš2003Minnesota Wilderness (NAHL)24 – 2+12
UzbrucējsRodžers Bukarts2004ZSC Lions (Šveice U20)24 – 11+12
Emīls Veckaktiņš2004Lugano (Šveice U20)27 – 6+23
Roberts Cjunskis2003Lugano NL20 (Šveice U20)8 – 4+3
Dāvis Borozinskis2004Des Moines Buccaners (USHL)21 – 3+5
Martins Laviņš2003Cedar Rapids (USHL)18 – 4+7
Kristiāns Sāmītis2003Philadelphia Rebels (NAHL)26 – 5+6
Darels Dukurs2003SCL Tigers (Šveice U20)27 – 12+11
Rainers Dārziņš2004Skelleftea (Zviedrija U20)7 – 3+1
Ģirts Silkalns2003Fargo Force (USHL)7 – 1+2
Rainers Rullers2004Zemgale/LLU20 – 2+3
Dans Ločmelis2004Lulea (Zviedrija U20)27 – 12+21
Sandis Vilmanis2004Sarnia Sting (OHL)29 – 11+13
Klāvs Veinbergs2003Lincoln Stars (USHL)20 – 6+8
Pēteris Purmalis2003Zemgale/LLU6 – 2+3
Anrī Ravinskis2003Blainville-Boisbrianda Armanda (QMJHL)11 – 1+1

Vārtsargiem norādīts aizvadīto spēļu skaits, atvairīto metienu procents, vidēji spēlē ielaistie vārti. Laukuma spēlētājiem norādītas aizvadītās spēles, vārti plus piespēles. Zemgales/LLU hokejistiem norādīta statistika "Mestis" līgā

  -1 [+] [-]

, 2022-12-20 09:53, pirms gada
Šito gan es nesaprotu, kāda hrena pēc ir jākuļas no Azdīķa uz Rīgu, kur jāpavada 5 dienas, lai pēc tam atkal dotos pāri dīķim? Nebūtu labāk aizmaukt uz turieni pilnā sastāvā nedaudz agrāk un tur aizvadīt sagatavošanās procesu? Divreizēja laika zonas maiņa nedēļas laikā plus aklimatizācija, tas nu točna mūsu špīlerieriem par labu nenāks

     [+] [-]

, 2022-12-21 00:45, pirms gada
Marokāņi-Lettiņu brāļi , 2022-12-20 09:53, vakar
Šito gan es nesaprotu, kāda hrena pēc ir jākuļas no Azdīķa uz Rīgu, kur jāpavada 5 dienas, lai pēc tam atkal dotos pāri dīķim? Nebūtu labāk aizmaukt uz turieni pilnā sastāvā nedaudz agrāk un tur aizvadīt sagatavošanās procesu? Divreizēja laika zonas maiņa nedēļas laikā plus aklimatizācija, tas nu točna mūsu špīlerieriem par labu nenāks

Jā, tas nav gluži saprotams stāsts par pamatspēlētājiem, kā arī tiem kas jau zin Ābola shēmas utt.
Bet no otras puses, pieslīpēt sadarbības, kombinācijas, izveidot labāku mikroklimatu pa tām 5.dienām LV - arī var!