Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

A. Ābols par līdera Ansona iztrūkumu un U20 izlases gatavošanos PČ

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

A. Ābols par līdera Ansona iztrūkumu un U20 izlases gatavošanos PČ
Artis Ābols. Foto: LHF

Latvijas U20 hokeja izlase aizvada treniņu trešo nedēļu un augusta sākumā dosies uz pasaules čempionātu Edmontonā. Komandas galvenais treneris Artis Ābols sarunā ar portālu Sportacentrs.com atklāja, ka maz ticama līdera Raivja Ansona pievienošanās un ka pirmās divas nedēļas aizritējušas hokejistu iepazīšanas un izzināšanas zīmē.

Kad decembrī Latvijas U20 izlase cīnījās pasaules čempionāta pirmajā divīzijā, Raivis Ansons bija vienīgais hokejists komandā, kurš pie punktiem tika visos piecos mačos – četri vārti un piecas piespēles. Uzbrucēja, kurš jau parakstījis līgumu ar Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubu Pitsburgas "Penguins", sezona beidzās tikai 30. jūnijā, Ansonam kļūstot par otro latvieti, kurš izcīnījis Kanādas junioru prestižāko trofeju – Memoriālo kausu. Turnīra ievadā Ansons pat bija rezultatīvākais spēlētājs, bet pabeidza ar pieciem punktiem četrās spēlēs.

Lai gan viņš iekļauts kandidātu sarakstā, izlases galvenais treneris Artis Ābols atklāja, ka 20 gadus vecā Ansona pievienošanās izskatās maz ticama. "Sezona viņam bija veiksmīga, taču saraustīta. Viņš uz pāris dienām bija Latvijā, un kopā ar aģentu bija atnācis. Aprunājāmies, ieskicējām, kā redzam mēs, kā redz viņš pats. Vai viņš spēlēs – to es nezinu, tas jāprasa viņam. Ko tur slēpt – mēs Raivi labprāt redzētu, jo viņš ir mūsu labākais spēlētājs.

Taču – visi ļoti labi saprotam, ka viņam sezona bijusi pagara, ka viņam nepieciešama pauze, jo priekšā ir ļoti svarīgs gads. Parakstīts līgums ar Pitsburgu, un, kā minimums, vajadzētu tikt AHL. Teikšu godīgi – stipri šaubos, ka plānos, kā sagatavoties nākamajai sezonai, ietilpst spēlēšana U20 čempionātā. Bet tas ir mans personiskais viedoklis," teica Ābols, kurš gatavojas savam pirmajam eksāmenam izlases galvenā trenera statusā. Amatā viņš tika iecelts marta ievadā.

"Treniņu pirmās divas nedēļas es gribētu nosaukt par iepazīšanās nedēļām. Spēlētājus biju redzējis no malas, bet nebiju ar viņiem strādājis. Mēģinu iepazīt spēlētājus, viņi iepazīst manu darba stilu un prasības, ko sagaidu uz ledus. Strādājam pie spēles organizācijas," pauda Ābols. Sākumā komanda trenējusies divās grupās pa trim pieciniekiem, bet no šīs nedēļas pārgājusi uz vienu treniņu ar pieciem pieciniekiem.

Kā pirmie no kandidātu pulka svītroti 2003. gadā dzimušie uzbrucēji Artūrs Karaša un Daņila Naumovs. Pagājušajā nedēļā Bostonas "Bruins" attīstības nometni apmeklēja centra uzbrucējs Dans Ločmelis, kuram jāsagaida atpakaļ ekipējums. Tikmēr Rainers Rullers šobrīd devies uz Zviedriju, bet tiek gaidīts atpakaļ komandā. Veselības problēmu dēļ uz ledus nupat nedevās vārtsargs Rūdolfs Lazdiņš.

Kad tika nolemts par turnīra pārcelšanu uz augustu, 2002. gadā dzimušajiem hokejistiem saglabāja iespēju pārstāvēt izlases. Ābols gan atzīmēja, ka viņu skaits būs mazāks nekā pērn notikušajā pirmās divīzijas turnīrā. "Gatavojoties šim čempionātam, jāpatur prātā, ka decembrī jau sekos nākamais. Tāpēc cenšos pēc iespējas vairāk iesaistīt tos, kuri drīkstēs spēlēt arī decembrī – 2003. un 2004. gadā dzimušos, kandidātos ir arī 2005. gadi. Lai 2002. gads brauktu uz čempionātu, viņam ir jābūt galvastiesu pārākam par jaunākiem."

Latvijas U20 izlase sviedrus lej "Daugavas" ledus hallē, tāpat tiek aizvadītas nodarbības svaru zālē un stadionā. "Pirmajā sapulcē puišiem jau atzīmēju, ka visi esam nonākuši bezprecedenta situācijā. Sākt trenēties jūlijā ir normāli, taču – parasti ap šo laiku tiek domāts par fizisko sagatavotību, bet mēs sākām ar domu par pasaules čempionātu. Bez jebkāda ieskrējiena," teica Ābols.

Darbā viņam palīdz Kārlis Zirnis, kurš iepriekš bija izlases galvenais treneris, Artūrs Āboliņš un vārtsargu treneris Edgars Masaļskis. Par fizisko sagatavotību rūpējas Mārtiņš Klucis, bet ģenerālmenedžera krēslā iesēdies Rūdolfs Kalvītis.

"Strādājot ar lielo izlasi, ir viedoklis par spēlētājiem – tu viņus zini, un tas atvieglo dzīvi. Šeit ir citādi. Izaicinoši un interesanti, jo U20 līmenis atšķiras no pieaugušo hokeja. Stāvot uz soliņa, neesmu redzējis ne savu komandu, ne pretinieku. Skaidrs, ka zviedri, somi, kanādieši ir labi, bet – cik labi? Viena lieta ir to visu redzēt video, otra – kad esi strādājis klātienē, kad esi pret viņiem spēlējis."

Pirmā spēle gaidāma naktī uz 10. augustu, pulksten 1:00 spēkojoties pret Somiju. Jau nākamajā dienā gaida turnīra saimniece Kanāda, bet turpinājumā sekos dueļi pret čehiem un slovākiem. Pasaules čempionāts notiks Edmontonas "Oilers" arēnā, kas atklāta 2016. gadā un var uzņemt vairāk nekā 18 tūkstošus līdzjutēju.

Latvijas U20 izlase ceļā dosies 3. augustā, un pēc ierašanās Edmontonā 4. un 5. augustā plānotas pārbaudes spēles pret Austriju un Vāciju. Kā norādīja Ābols, sākumā starp mačiem vajadzēja būt brīvdienai, bet organizatori ieviesuši izmaiņas. Savukārt nākamajā nedēļā Rīgā paredzēta treniņspēle pret HS "Rīga", kas ir U18 izlases bāzes komanda un gatavojas startam Latvijas čempionātā.

"Iesim no spēles uz spēli. Pēteris [Groms] būs sagatavojis video materiālu, no kā varēsim izdarīt secinājumus. Somijas stils ir gandrīz tāds pat, kā lielajai izlasei. Par Kanādu vēl nedomājam – visu pēc kārtas. Šobrīd uzdevums ir iedot savu redzējumu, kā mēs spēlēsim – lai spēlētāji situācijas lasītu un izpildītu."

"Zinām, kā esam šeit nonākuši [pēc Krievijas un Baltkrievijas diskvalifikācijas], bet to mēs nevaram ietekmēt. Šī ir mūsu iespēja parādīt. Mūsu uzdevums ir parādīt, ka neesam tur nejauši," motivēja Ābols.

Latvijas U20 hokeja izlases kandidāti

PozīcijaVārdsGadsKlubs
VārtsargsBruno Brūveris2002Cedar Rapids (USHL)
Rūdolfs Lazdiņš2002Olimp/Venta 2002
Linards Lipskis2003Mogo/LSPA
Kārlis Mežsargs2003HK Rīga (MHL)
Patriks Bērziņš2003Liepāja
AizsargsHarijs Brants2002Titan (QMJHL)
Daniels Goršānovs2002Zemgale/LLU
Ralfs Bergmanis2002Musketeers (USHL)
Bogdans Hodass2003Tigers (WHL)
Rihards Simanovičs2003Mogo/LSPA
Roberts Andersons2003Hattricks (NAHL)
Gustavs Ozoliņš2003Stampede (USHL)
Niks Feņenko2004Drakkar (QMJHL)
Dario Mackevičs2004HS Rīga
Mārtiņš Krūklītis2004HS Rīga
Pēteris Bulāns2005HS Rīga
UzbrucējsRaivis Ansons2002Sea Dogs (QMJHL)
Raimonds Vītoliņš2002Vermont Uni (NCAA)
Dāniels Andersons2002Zemgale/LLU
Roberts Cjunskis2003Lugano (Šveice)
Oskars Lapinskis2003SCL Tigers (Šveice)
Martins Laviņš2003Cedar Rapids (USHL)
Fēlikss Gavars2003Force (USHL)
Darels Dukurs2003SCL Tigers (Šveice)
Ģirts Silkalns2003HK Rīga (MHL)
Kristaps Kristiņš2003Rhinos (NAHL)
Klāvs Veinbergs2003Zemgale/LLU
Pēteris Purmalis2003Musketeers (USHL)
Anrī Ravinskis2003Armada (QMJHL)
Rodžers Bukarts2004ZSC Lions (Šveice)
Emīls Veckaktiņš2004Lugano (Šveice)
Rainers Dārziņš2004HS Rīga
Rainers Rullers2004HS Rīga
Dans Ločmelis2004Lulea (Zviedrija)
Sandis Vilmanis2004Lulea (Zviedrija)

     [+] [-]

, 2022-07-20 08:50, pirms 2 gadiem
Vieta elitē mums ir uzdāvināta, baltkrievi ir labāki par mums. Žēl, ka nebūs Ansona, tas tomēr būtu spēlētājs, kurš dominētu šajā turnīrā. Aizsargu līnija mums ir ļoti laba, cerams ka USHL uzbrucēji neliks vilties kā iepriekšējā čempī. Blatņikus neņemt izlasē un būs labi

  +1 [+] [-]

, 2022-07-20 08:53, pirms 2 gadiem
Ēriks Mateiko kur? Nākamsezon tomēr spēlēs QMHJL

     [+] [-]

, 2022-07-20 08:56, pirms 2 gadiem
''Lai 2002. gads brauktu uz čempionātu, viņam ir jābūt galvastiesu pārākam par jaunākiem."

Tas galīgi nav pareizi ne no sportiskā un no morālā principa. Kas tā par izlasi - ja nav visu labāko, bet spēlē džeki ar avansu, kuri iespējams to avansu vai potenciālu nerealizēs

  +3 [+] [-]

Kiesturs Voziols rakstīja: ''Lai 2002. gads brauktu uz čempionātu, viņam ir jābūt galvastiesu pārākam par jaunākiem."

Tas galīgi nav pareizi ne no sportiskā un no morālā principa. Kas tā par izlasi - ja nav visu labāko, bet spēlē džeki ar avansu, kuri iespējams to avansu vai potenciālu nerealizēs
Manuprāt, ļoti prātīga taktika, ja Augustā no Elites neviens ārā nekrīt, vajag iespēlēt sastāvu Decembrim, kad vecie 2002. gada kadri vairs nebūs derīgi

  +1 [+] [-]

, 2022-07-20 10:32, pirms 2 gadiem
Zel, ka Ansons visticamak nebus. Loti meistarigs un talantigs hokejists

  +1 [+] [-]

, 2022-07-20 13:58, pirms 2 gadiem
Kiesturs Voziols rakstīja: Vieta elitē mums ir uzdāvināta, baltkrievi ir labāki par mums. Žēl, ka nebūs Ansona, tas tomēr būtu spēlētājs, kurš dominētu šajā turnīrā. Aizsargu līnija mums ir ļoti laba, cerams ka USHL uzbrucēji neliks vilties kā iepriekšējā čempī. Blatņikus neņemt izlasē un būs labi
Nu kur tie belari bija labāki? Viņiem bija baigā izlases bāzes komanda un ar visu to spēle bija 50/50 būtu Ansons vienu no saviem 3 momentiem realizējis, mēs varētu lēkāt priekā jau tad.

     [+] [-]

, 2022-07-20 21:53, pirms 2 gadiem
Kiesturs Voziols rakstīja: Vieta elitē mums ir uzdāvināta, baltkrievi ir labāki par mums. Žēl, ka nebūs Ansona, tas tomēr būtu spēlētājs, kurš dominētu šajā turnīrā. Aizsargu līnija mums ir ļoti laba, cerams ka USHL uzbrucēji neliks vilties kā iepriekšējā čempī. Blatņikus neņemt izlasē un būs labi
Nemak dzivot civilizeti,lai tup majas belari.

     [+] [-]

, 2022-07-21 00:08, pirms 2 gadiem
radosiem cilvekiem iedvesma ir vienmer kvilu peteris rakstīja: Manuprāt, ļoti prātīga taktika, ja Augustā no Elites neviens ārā nekrīt, vajag iespēlēt sastāvu Decembrim, kad vecie 2002. gada kadri vairs nebūs derīgi
Un mēs visiem zaudēsim?

     [+] [-]

, 2022-07-21 00:10, pirms 2 gadiem
parveselīgudzīvesveidu rakstīja: Zel, ka Ansons visticamak nebus. Loti meistarigs un talantigs hokejists
Ansons gatavojas debijas sezonai AHL, kāda jēga viņam pamest NHL development camp, NHL nometni un AHL nometni