Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Izziņo sieviešu olimpiskā hokeja kvalifikācijas datumus, Latvija nepiedalīsies

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Izziņo sieviešu olimpiskā hokeja kvalifikācijas datumus, Latvija nepiedalīsies
Latvijas sieviešu hokeja izlase. Foto: LHF

IIHF paziņojusi datumus, kuros norisināsies 2022. gada Pekinas olimpisko spēļu sieviešu hokeja turnīra kvalifikācijas spēles. Lai gan kopumā piedalīsies 34 komandas, Latvijas izlase starp tām nav atrodama.

Kvalifikācijas pirmais posms norisināsies augusta beigās Islandē, un starp četrām dalībniecēm atrodama Lietuvas izlase. Tā ir vienīgā no Baltijas valstu komandām, kas startēs sieviešu turnīra kvalifikācijā. Lietuvas mērķis ir tikt uz nākamo posmu, kad būtu jādodas uz Dienvidkoreju. Pēc tam paredzēta vēl viena kārta. Tādējādi, lai Lietuva nopelnītu olimpisko ceļazīmi, jāuzvar trīs apakšgrupās.

Latvijas Hokeja federācija jau pagājušā gada vidū pieņēma lēmumu nepieteikties olimpiskajai kvalifikācijai. Nav pieticis finansējuma visu mērķu izpildei, tāpēc izlemts koncentrēties Latvijas U18 meiteņu izlases būvēšanai, lai parūpētos par paaudžu maiņu, sarunā ar Sportacentrs.com teica sieviešu valstsvienības galvenais treneris Miks Golubovičs. Pieaugušo izlasei pasaules čempionātā plānots startēt, tomēr pandēmijas dēļ tie divas reizes jau atcelti.

U18 komandai šā gada janvārī bija plānots pasaules čempionāts Turcijā, un spēlēt jāsāk no pašas zemākās divīzijas, kur pretī stātos mājinieces, kā arī Kazahstānas un Meksikas komandas. Tomēr Covid-19 dēļ turnīrs tika atcelts. Golubovičs minēja, ka ir saņemti piedāvājumi aizvadīt pārbaudes spēles un piedalīties turnīros, bet pagaidām situācija ir pārāk neskaidra. Tiek cerēts, ka nākamgad pasaules čempionāts varēs notikt.

Oficiālās spēlēs U18 izlase nav piedalījusies. 2018. gadā Rīgā notika pārbaudes turnīrs Andreja Zaķa piemiņai. “Tur pirmo reizi savācām kopā meitenes, lai saprastu, kādi ir mūsu mērķi. Tālāk ik pa laikam tiek rīkotas nometnes,” skaidroja Golubovičs. Lai sieviešu hokejā būtu vērojama lielāka izaugsme, nepieciešams, lai hokejistes pārceltos uz ārzemju līgām, jo Latvijā nav nepieciešamā līmeņa. Viņš kā piemēru minēja Līgu Miljoni, kura jau trešo gadu spēlē NCAA pirmajā divīzijā.

Olimpiskajās spēlēs sieviešu hokeja turnīrā tiks izmantots tas pats formāts, kas bija nesenākajā pasaules čempionātā. Proti, piecas labākās komandas spēlēs vienā apakšgrupā, bet piecas vājākās komandas - otrā. Visām pirmās grupas dalībniecēm jau garantēta dalība ceturtdaļfinālā, bet no otras grupas tiks noskaidrotas vēl trīs komandas, kas varēs turpināt cīņu. Šāds formāts izvēlēts, lai maksimāli izvairītos no graujošiem rezultātiem.

Latvija piedalījās 2018. gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā. Mūsu dāmas ar 4:2 pieveica Ķīnu, bet ar 1:8 piekāpās Francijai un ar 2:3 atzina arī Itālijas pārākumu. Latvijas sieviešu izlase spēlē pēc spēka ceturtajā pasaules čempionāta līmenī - otrās divīzijas A grupā.

Vīriešu kvalifikācijas turnīra datumi bija zināmi jau iepriekš. Laika posmā no 26. līdz 29. augustam Rīgā Latvijas izlase tiksies ar Franciju, Itāliju un Ungāriju. Dalību olimpiskajās spēlēs garantēs tikai labākā komanda.

Izmantotie resursi:
https://www.iihf.com/en/events/2021...