Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Pieminot Andreju Zaķi, tiks godināts Latvijas sieviešu hokejs

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Pieminot Andreju Zaķi, tiks godināts Latvijas sieviešu hokejs
Andrejs Zaķis
Foto: Ritvars Raits

Laikā, kad visa Latvija jau būs Bratislavas 2019 gaidās, tepat Rīgā - “Mogo” hallē uz divdiennieku pulcēsies sešas sieviešu hokeja komandas. “Laima -89”, Latvijas U-18 meiteņu izlase, lietuviešu “Hockey Girls”, igauņu “Everest”, “Kojotki” no Polijas un “Matroshki” no Krievijas. Šis pavasara turnīrs tiek rīkots, lai atcerētos 1989. gadu, kad tika likti pamati sieviešu hokejam Latvijā, kā arī lai pieminētu Latvijas sieviešu hokeja pionieri Latvijā Andreju Zaķi, kurš diemžēl ar mums nav jau pusotru gadu.

“Ar simtprocentīgu precizitāti varu teikt, ka sieviešu hokeja idejiskais tēvs Latvijā ir Andrejs Zaķis”, pārliecināts ir mūsu hokeja vecmeistars Uldis Opits (87), kurš kopā ar Vjašeslavu Nazarovu arī šoreiz būs pie “Laimas-89” stūres. “Sākums šim neprātam bija 1989. gada pavasarī. Bija jau noticis pirmais pasaules čempionāts sievietēm un tas kas droši vien deva impulsu Andrejam. Pats viņš jaunībā bija trenējies hokejā pie manis, kādudien pavēstot, ka “galvā ienākusi viena ķecerīga doma.” Vai negribot nākt bariņā. Man bija solīda trenera daraba pieredze un Andrejs piedāvāja kļūt par “Laimas” galveno treneri, pats it kā palikdams otrajā plānā. Ko dalīt jau mums nekā nebija – Andrejs tad bija “Daugavas” stadiona ledus halles direktors un “dalīja” ledu, es strādāju mūsu otrajā meistarkomanda “RASMS/Energo” par adminstratoru un varēju meitenēm iedot kādu hokeja nūju... Tas arī viss.”

Kā tas mēdz pirmsākumos būt, entuziasms bija milzīgs. Meitenēm, kas bija trenējušās citos sporta veidos, nu – gadu pēc Rīgas “Dinamo” sudraba pavasara bija iespēja pašām spēlēt hokeju. Nākušas no dažādiem sporta apcirķniem: Aija Balode, Inese Geca, Inguna Lukaševica un Zane Valdmane – no daiļslidošanas, Jana Gerkena – no kamaniņu sporta, Linda Kalniņa – no basketbola, Santa Puče un Baiba Liepiņa – no vieglatlētikas. Jaunās komandas pamatvārtsardze Lolita Andriševska bija pat bija spēlējusi... hokeju. Tiesa, ar puikām uz Juglas ezera ledus, bet otra vārtsardze – Amanda Apsīte dejojusi tautas dejas “Bitītē”... Tādas bija šīs hokeja bitītes, ko sarunās saucām par zaķenītēm. Galu galā pirmais turnīrs taču notika 1992. gada Lieldienās un tika nosaukts par “Lieldienu zaķa” turnīru. Kas labi saskanēja ar to, ka arī treneris taču bija Zaķis. Laikam jau Opits, Zaķis un visa tā meiteņu banda nebija pats sliktākais mūsu ripas veidojums, ja meitenes, piedodiet, dāmas joprojām turās kopā. Nu jau trīsdesmit gadus!

“Laima-89” sastāvs gluži kā Zaķa laikos. Vārtos Lolita Andriševska un Evija Tētiņa, aizsardzībā Aija Apsīte , Aija Sakne, Eva Dinsberga, Adrija Radziņa, Ingrīda Šlosberga Uzbrukumā pēdējos treniņos maiņas esot bijušas šādas: Laila Dekmeijere-Trigubova, Inese Geca-Miljone, Anna Verhoustinska, Jana Gerkena, Linda Zaķe, Baiba Čukste, Adrija Radziņa, Ieva Pētersone, Jūlija Mihejenko, Solvita Švalbe. Amanda Apsīte un Santa Puče šoreiz uz komandas rezervistu soliņa. Komandas menedžeris Harijs Seratinskis.

Turnīra formula vienkārša. Divas grupas pa trim, katram divas spēles, tas sestdien, bet svētdien tiks sadalītas vietas. Tāpat kā lielajā hokejā arī meitenes ripas nemešanas brīžos uzmundrinās Armands Leja ar saviem muzikālajiem trikiem. Bet par visu spēlētāju veselību rūpēsies daktere Anita Djačenko no “Piramīdas”.

P. S. Lolita Andriševska uz turnīru speciāli ieradusies no Šveices, kur viņa nu jau strādā vairākus gadus.

     [+] [-]

, 2019-05-03 14:08, pirms 5 gadiem
Jābrauc izvēlēties līgavu.. kādu matrjošku vai kas tur vēl bija..