Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2861, Did:0, useCase: 3

Latvijas hokeja klasika: piektais cēliens pēc piecu gadu pauzes

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Latvijas hokeja klasika: piektais cēliens pēc piecu gadu pauzes
Gints Meija un Roberts Jekimovs. Foto: HK Kurbads

"Kurbads" uz Latvijas čempionāta skatuves uznāca 2013. gada rudenī, "Mogo" – sezonu vēlāk. Tieši šo komandu cīkstēšanās parūpējusies par principiālākajiem dueļiem Latvijas hokejā, ieskaitot atspēlēšanos no 0-3 finālsērijā. Šovakar pēc piecu gadu pārtraukuma atkal notiks playoff sērija starp "Mogo" un "Kurbadu".

"Kurbads" Latvijas čempionātā ienāca ar vēlmi kļūt par galveno zvaigzni, nevis otrā plāna aktieri. Jau pirmajā piegājienā izdevās uzvarēt regulārajā sezonā, bet cīņā par titulu kāju priekšā negaidīti aizlika "Prizma" ar vārtsargu Henriju Anču priekšgalā. Viņš pēc zelta vasaras nomainīja pierakstu un kļuva par jaunpienācējas "Mogo" pirmo numuru.

Arī "Mogo" uzvarēja savā pirmajā regulārajā sezonā, lai gan "Kurbads" bija pārāks vēsturē pirmajā savstarpējā duelī – 6:5. "Mogo" noslēdzošajās četrās ar pusi minūtēs atspēlēja trīs ripas, bet centīgie mēģinājumi panākt izlīdzinājumu bija nesekmīgi. "Kurbada" kapteinis 2014. gada 17. septembrī bija Toms Bluks, kurš tagad ir komandas galvenais treneris, bet "Mogo" turpina pārstāvēt tovakar sešas ripas ielaidušais Henrijs Ančs un divus vārtus guvušais Elviss Želubovskis.

Ambiciozās komandas sastapās arī finālā, un "Kurbads" atkal palika pie sasistas siles, kaut sēriju sāka ar uzvaru un pēc četriem mačiem bija neizšķirts 2-2. Piektās spēles uzvaras vārtus "Mogo" uzbrucējs Aldis Āboliņš iemeta 3:38 minūtes līdz pamatlaika beigām, trāpot ripu starp Dmitrija Žabotinska kājsargiem, un pretinieki sabruka – "Mogo" noslēdzošajā spēlē triumfēja ar 5:0 un tika pie pirmā zelta. Pirmā no pagaidām diviem.

Nākamajā gadā par regulārās sezonas uzvarētāju kļuva "Liepāja", bet "Mogo" un "Kurbads" ieņēma otro un trešo vietu, tādējādi vajadzēja tikties jau pusfinālā. Sērijas līdz trīs uzvarām pirmajā cīņā "Mogo" mājās uzvarēja ar 5:1, pateicoties Mika Lipsberga un Rustama Begova diviem vārtiem, bet nākamās spēles piederēja "Kurbadam".

Tobrīd Ogrē spēlējošā komanda trešo gadu pēc kārtas sasniedza Latvijas finālu un trešo reizi palika bešā. Toms Hartmanis septītajā spēlē Liepājā 29 sekundes līdz pamatlaika beigām izrāva pagarinājumu, bet zelta metiens piederēja liepājnieku līderim Bruno Zabim. Ļoti iespējams, dramatiskākais fināls, kāds Latvijas hokejā bija pieredzēts, bet nākamais "Kurbada" un "Mogo" randiņš pārlēca arī šo latiņu.

2017. gada finālā "Mogo" panāca 3-0, un "Kurbads" atradās neiespējamās misijas priekšā. Vai nu četras uzvaras pēc kārtas pret niknākajiem sāncenšiem, vai nu ceturtais zaudētais fināls pēc kārtas. "Kurbads" paveica brīnumu, kļūstot par pirmo un vienīgo komandu, kam Latvijā izdevies atgūties no 0-3 deficīta un uzvarēt sērijā. Edgars Brancis zelta vārtus pretinieku laukumā iemeta trīs minūtes līdz beigām, "Kurbadam" septītajā spēlē uzvarot ar 2:1. Rezultatīvu piespēli viņam atdeva no "Liepājas" nopirktais Zabis. Jāpiezīmē, ka visās četrās uzvarās ar vārtu guvumu izcēlās aizsargs un kapteinis Bluks.

2017./18. gada sezonā Latvijas čempionāts ieguva "Optibet" hokeja līgas vārdu, un pārtrūka Latvijas klasikas sērija. "Mogo" triumfēja regulārajā sezonā, bet pusfinālā atzina ar ceturto numuru izliktās "Zemgales"/LLU pārākumu. Savukārt "Kurbads" finālā izrēķinājās ar jelgavniekiem (4-0) un savu jauno halli iesvētīja ar zeltu. Otro pēc kārtas.

Sezona gan nepalika bez "Mogo" un "Kurbada" dueļa finālā. Trešo gadu pēc kārtas notika Latvijas kauss, un trešo gadu pēc kārtas finālā sastapās nesamierināmās sāncenses. "Mogo" triumfēja pirmajos divos piegājienos, un "Mogo" izcīnīja arī trešo Latvijas kausu, "Arēnā Rīga" atspēlējoties no 0:2. Uzvaras vārtus pagarinājumā iemeta Vladimirs Mamonovs.

2018./19. gada sezona atjaunoja ierasto lietu kārtību – "Mogo" un "Kurbada" duelis Latvijas čempionāta finālā. "Mogo" regulārajā sezonā finišēja 16 punktus priekšā sāncenšiem, un pārākumu izdevās pierādīt arī zelta sērijā, uzvarot ar 4-2 un titulu nosvinot pretinieku laukumā. Panākums gan nenāca viegli, jo "Mogo" trīs no četrām uzvarām izcīnīja pagarinājumā vai bullīšos. Zelta vārtus sestās spēles 66. minūtē iemeta Kārlis Ozoliņš.

Par playoff rezultatīvāko spēlētāju kļuva Rihards Marenis, un pret viņa došanos laukumā vērsās "Kurbads", jo Marenis vēl februāra beigās spēlēja Rīgas "Dinamo". "Kurbads" devās uz Starptautisko sporta arbitrāžas tiesu, bet beigās starp Latvijas Hokeja federāciju un klubu tika panākts mierizlīgums un izbeigta tiesvedība.

Nākamajā sezonā cīņā par Latvijas hokeja zeltu iejaucās pandēmija, kam sekoja "Kurbada" pārcelšanās uz Igaunijas čempionātu. Tādējādi šovakar Latvijas klasika playoff atmosfērā būs baudāma pirmo reizi kopš 2019. gada marta.

Regulārajā sezonā trijās no četrām spēlēm pārāki bija "Mogo"/LSPA hokejisti, taču divas reizes palīgā vajadzēja saukt pagarinājumu vai bullīšus. Turklāt noslēdzošajā duelī 13. janvārī "Kurbads" mājās bija pārāks ar 4:0.

"Kurbada" sastāvā ir seši hokejisti, kuri pielaikojuši arī "Mogo" formu (aizsargi Emīls Ginters, Iļja Grekovs, Andrejs Kostjuks, uzbrucēji Aleksandrs Biškins, Renārs Cipruss, Artūrs Ozoliņš), bet "Mogo" rindās ir trīs hokejisti, kuri Latvijas čempionātā pārstāvējuši arī "Kurbadu" (aizsargs Krišjānis Rēdlihs, uzbrucēji Lauris Bajaruns, Deivids Sarkanis). Turklāt Sarkanis 2018./19. gada sezonu sāka "Kurbada" rindās, vidū pārgāja uz "Mogo" un finālā apspēlēja bijušo komandu (1+4 sešos mačos, ieskaitot piespēli zelta vārtos).

Šovakar pusfināla sērijas pirmās spēles sākums pulksten 19:15, tiešraide portālā Sportacentrs.com.

Latvijas hokeja klasika playoff sērijās

SezonaStadijaSērijaRezultāts
2014./15.FinālsMogo (1) – Kurbads (3)4-2
2015./16.PusfinālsMogo (2) – Kurbads (3)1-3
2016./17.FinālsMogo (1) – Kurbads (2)3-4
2018./19.FinālsMogo (1) – Kurbads (2)4-2
2023./24.PusfinālsMogo (2) – Kurbads (3)

Latvijas hokeja klasika Latvijas kausā

GadsStadijaSpēleRezultātsUzvaras vārti
2016.FinālsMogo – Kurbads4:354:22 Vladimirs Mamonovs
2017.FinālsKurbads – Mogo2:3 P62:57 Ronalds Cinks
2018.FinālsMogo – Kurbads3:2 P69:15 Vladimirs Mamonovs

     [+] [-]

, 2024-03-13 11:12, pirms 2 mēnešiem
Ņemot vērā, ka šis Kurbads, salīdzinot ar to, kas bija pirms OHL pamešanas pēc spēka ir pamatīgi atšķaidīts - 3.1 Mogo ņem sēriju.