Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:261, Did:0, useCase: 3

"Helsingin Sanomat" apskatnieks: ""Jokerit" aiziešana līdzināsies Somijas līgas nāvei"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

"Helsingin Sanomat" apskatnieks: ""Jokerit" aiziešana līdzināsies Somijas līgas nāvei"
Helsinku "Jokerit" pievienošanās KHL būs zaudējums Somijas līgai, uzskata valsts sporta ministrs Pāvo Arhinmēki un laikraksta "Helsingin Sanomat" apskatnieks Mikko Knutas
Foto: AFP/Scanpix

"Helsinku "Jokerit" riskē, jo KHL toni nosaka īpašnieki-miljardieri. Kontinentālā hokeja līga var pastāvēt tik ilgi, kamēr miljardieri priecācies par savu rotaļlietu. Tāds modelis atrodas tālu no finansiāli veiksmīgas līgas," Somijas vadošā laikraksta "Helsingin Sanomat" apskatnieks Mikko Knutas asi kritizē seškārtējo valsts čempionu ieceri 2014. gadā pievienoties Krievijas atklātajam čempionātam.

“Jokerit” prezidenta Harija Harkimo paziņojums par kluba plānoto iestāšanos KHL mājās netiek vērtēts viennozīmīgi. Somijas sporta ministrs Pāvo Arhinmēki (Paavo Arhinmäki) pauž pārliecību, ka “Jokerit” izstāšanās no nacionālā čempionāta (SM-liiga) atstās negatīvu iespaidu.

“Pārejas gadījumā Somijas čempionāts zaudēs nozīmīgāko dueli starp Helsinku HIFK un “Jokerit” komandām. Jāatzīmē, ka “Jokerit” ir interesants pretinieks arī provinces klubiem. Otrkārt, mani māc bažas, kas turpmāk notiks ar kluba jaunatnes programmu. Jaunajiem spēlētājiem šis klubs ir vajadzīgs, lai Somijā spēlētu iespējami augstākajā līmenī.

Harkimo preses konferencē izteicās, ka sekmīgai dalībai KHL kluba budžetu nepieciešams trīskāršot. “Jokerit” rīcībā 2013. gada sezonā bija astoņi miljoni eiro – vairākas reizes mazāk nekā lielākajai daļai KHL komandu.

Ministram līdzīgu viedokli pauž vadošā Somijas laikraksta “Helsingin Sanomat” (mājaslapa Helsingin Sanomat ir nozīmīgākais ziņu avots somu valodā) apskatnieks Mikko Knutas.

“Somijas čempionāts nevar būt pilnvērtīgs, ja tajā nepiedalās visi klubi. “Jokerit” izstāšanās atstās neizbēgamu iespaidu uz pārējo komandu plāniem. Piemēram, Helsinku IFK, Tamperes “Tappara” un Oulu “Karpat” vēlas startēt “European Trophy” turnīrā. Tagad šie plāni var mainīties.

Otrkārt, “Jokerit” ir otrs populārakais klubs ārpus Helsinkiem pēc HIFK. Ja viņi aizies projām, pārējās komandas zaudēs daļu apmeklētāju un ieņēmumu. Vislielākos zaudējumus cietīs HIFK, jo tieši otrs galvaspilsētas klubs daudz ieguvis konkurencē ar “Džokeriem”. Galu galā, Helsinku derbiji tiek izpārdoti jau daudzus gadus.

SM-liiga pēdējos gados spēlētāju tirgū bijusi zaudētāja, jo virkne valstsvienības līmeņa spēlētāju izvēlējušies lielākus līgumus, kurus piedāvā KHL klubi. Nevar noliegt, ka “Jokerit” var iegūt, pārejot uz lielāku līgu. Sponsoru un sabiedrības interese var pārsviesties uz jauno un eksotisko Kontinentālo hokeja līgu.

Vienlaikus “Jokerit” riskē. Ievērojami palielinot budžetu, komanda nevar automātiski kļūt labāka. Tālākais lielā mērā būs “Jokerit” īpašnieku rokās – jāskatās, cik tālu viņi būs gatavi iet apstākļos, kad komanda cietīs zaudējumus. Tā ir visas KHL problēma, jo līga pastāvēs tik ilgi, kamēr klubu īpašnieki to uztvers kā patīkamu rotaļlietu.”

Timčenko un Rotenbergs - prezidenta draugi

Laikraksts norāda, ka jaunie Helsinku arēnas īpašnieki Genādijs Timčenko un Boriss Rotenbergs nav klasiskie krievu oligarhi. Abi uzskatāmi par Krievijas prezidenta Vladimira Putina draugiem. Gan Timčenko (60), gan Rotenbergs (56) Somijā dzīvo no 1990-to gadu vidus, turklāt ieguvuši Somijas pilsonību.

Timčenko ir cieši saistīts ar brokeru kompāniju “Gunvor”, kura pārrauga trešdaļu Krievijas naftas eksporta. “Gunvor” straujākā izaugsme notika laikā, kad Krievijas valdība satrieca privāto naftas uzņēmumu “Yukos”. Tā kontrolē esošie naftas lauki tika nodoti konkurentam “Rosņeftj”, nozīmīgam “Gunvor” klientam.

Šobrīd Timčenko iegādājies privātā gāzes uzņēmuma “Novatek” akcijas. Somijā viņam pieder naftas eksporta firma IPP un lidsabiedrība “Airfix Aviation”. Žurnāls “Forbes” lēš, ka Timčenko uzņēmumu vērtība sasniedz 14,1 miljardu ASV dolāru. Borisa Rotenberga bagātība sasniedz 1,4 miljardus, savukārt viņa vecākais brālis Arkādijs kontrolē 3,3 miljardus. Brāļiem pieder ar gāzes milzi “Gazprom” saistītie uzņēmumi SETP un “Stroigazmontaž”, kuri piedalījās Baltijas jūras gāzes cauruļvada izbūvē.

Izmantotie resursi:
hs.fi
Jokerien kotihallin uudet omistajat ovat...
Arhinmäki: Jokerien lähtö vaikuttaa...

1 2 3 4 106 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2013-06-30 19:00, pirms 11 gadiem
krievi lienās visur iekšā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2013-06-30 19:23, pirms 11 gadiem
sasperjods rakstīja: Pat somi taisās aizmirst 39/40 gadu : ((((((((((((
Somijai jau Brežņeva laikā, bija ļoti labas attiecības ar cccp.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2013-06-30 19:26, pirms 11 gadiem
Nu japaskatas ka bus pirmaja sezona,un tad redzes Nav ko norakt pirms laika...

  +1 [+] [-]

, 2013-06-30 20:06, pirms 11 gadiem
sasperjods rakstīja: Pat somi taisās aizmirst 39/40 gadu : ((((((((((((
Grib to vēsturi piepīt klāt kur vien var. Un kāda saistība šeit ar Ziemas karu. Priecājos par jebkuras starptautiskas līgas izveidošanos vai paplašināšanos.

  +1 [+] [-]

, 2013-06-30 20:12, pirms 11 gadiem
sasperjods rakstīja: Pat somi taisās aizmirst 39/40 gadu : ((((((((((((
Viņi neko netaisās aizmirst. Vēl jo vairāk to kā 39/40 gadā sadeva CCCP pa mizu (nevis otrādi). Šobrīd tāda situācija kā 39/40 gadā ir neiespējama un Somi, Krieviju uztver kā resursiem bagātu kaimiņvalsti un Krievu resursus , kā līdzekli celt savas valsts labklājību.

  +3 [+] [-]

, 2013-06-30 20:12, pirms 11 gadiem
Raksta autors Noviks, acīmredzami, ir KHL fans, un, protams, Jokerit pārdošanas un pāriešanas uz KHL, atbalstītājs.

1) jau viens no pirmajiem raksta teikumiem norāda uz tēmas pasniegšanas objektivitātes trūkumu: “Jokerit” prezidenta Harija Harkimo paziņojums par kluba plānoto pievienošanos KHL mājās netiek vērtēts viennozīmīgi". Taču ir taisni pretēji, krievu oligarhu afēra ar Jokerit un Hartvall arēnu Somijā tiek vērtēta faktiski viennozīmīgi, tas ir, izteikti negatīvi. Lielākā daļa no visiem ar hokeju saistītiem somu profesionāļiem, spriežot pēc Somijas medijiem, NEGATĪVI vērtē šo Kremļa oligarhu un līdzšinējo Jokerit īpašnieku darījumu.
2) Arī Novika raksta pēdējā sadaļā "Timčenko un Rotenbergs - prezidenta draugi" skaidri jaušamas autora simpātijas pret šiem krievu oligarhiem un Puķina rokaspuišiem.

Secinājumi: Novika un dažu citu SC autoru krievijas "lienošās okupācijas" veicināšana caur sportu ir, kā krievi saka: "Na ļico".

  +1 [+] [-]

, 2013-06-30 20:18, pirms 11 gadiem
FUNS rakstīja: Grib to vēsturi piepīt klāt kur vien var. Un kāda saistība šeit ar Ziemas karu. Priecājos par jebkuras starptautiskas līgas izveidošanos vai paplašināšanos.
Lūk, krievijas "lienošās jeb maigās okupācijas" caur kultūru un sportu (arī caur SC) visredzamākais "auglis"....

  +1 [+] [-]

, 2013-06-30 20:21, pirms 11 gadiem
Agris 77 rakstīja: Somijai jau Brežņeva laikā, bija ļoti labas attiecības ar cccp.
tas bija mīkstā un kreisā Koivisto laikos.
Mūsdienās Somijā pārsvarā valda nacionāli uzskati, un suomi daudz vairāk ceļ godā Ziemas kara (arī IIPK) varoņus, nekā Koivisto ēras mīkstmiešus.

  +3 [+] [-]

, 2013-06-30 20:24, pirms 11 gadiem
pelikans rakstīja: Viņi neko netaisās aizmirst. Vēl jo vairāk to kā 39/40 gadā sadeva CCCP pa mizu (nevis otrādi).
Hate to break it to you, bet Somija Ziemas karā nevinnēja, bet apstākļu spiesta parakstīja neizdevīgu miera līgumu, zaudējot 1/10 daļu valsts teritorijas. Ja karš turpinātos Somija tiktu iekarota....

Gan jau mani tagad kāds apvainos mīlestībā pret krieviem, bet tie ir fakti.

  -1 [+] [-]

, 2013-06-30 20:27, pirms 11 gadiem
Es atkal ļoti labprāt redzētu Jokerit un pa durvīm izsviestu Kuzņu un līdzīgos.
Slēpts komentārs: Ikrnpk

  -3 [+] [-]

, 2013-06-30 20:28, pirms 11 gadiem
ovečka rakstīja: Es atkal ļoti labprāt redzētu Jokerit un pa durvīm izsviestu Kuzņu un līdzīgos.
Skuju tev krievi savus klubus metīs ārā. Ja vajadzēs mest, tad vispirms izlidos RD ar visiem Savickiem...
Jau paši krievi ir neizpratnē kāpēc vajag ārzemniekus, ka Permas, Spe*mas, Toļjatas un kas tur vēl ir bez savām komandām

  +6 [+] [-]

, 2013-06-30 20:29, pirms 11 gadiem
Ikrnpk rakstīja: Hate to break it to you, bet Somija Ziemas karā nevinnēja, bet apstākļu spiesta parakstīja neizdevīgu miera līgumu, zaudējot 1/10 daļu valsts teritorijas. Ja karš turpinātos Somija tiktu iekarota....

Gan jau mani tagad kāds apvainos mīlestībā pret krieviem, bet tie ir fakti.
Ja par vēsturi, tad krieviem tā noteikti bija sakāve. Nē, viņu mērķis nebija iegūt Karēliju. Viņu mērķis bija visa Somija. Krievi arī bija tie, kas piedāvāja slēgt mieru.

  +5 [+] [-]

, 2013-06-30 20:31, pirms 11 gadiem
Ikrnpk rakstīja: Hate to break it to you, bet Somija Ziemas karā nevinnēja, bet apstākļu spiesta parakstīja neizdevīgu miera līgumu, zaudējot 1/10 daļu valsts teritorijas. Ja karš turpinātos Somija tiktu iekarota....

Gan jau mani tagad kāds apvainos mīlestībā pret krieviem, bet tie ir fakti.
Tīri tehniski Tev taisnība, somi zaudēja gan Ziemas karu, gan vēlāk tā saukto Turpinājuma karu. Tāču atskatoties, šķiet, ka viņi abās situācijās izspieda sev maksimumu, ari veiksme bija viņu pusē, kā rezultātā izdevās nosargāt gan Somijas neatkarību, gan valsts politisko iekārtu. Baltijas valstis bez visas piedalīšanās 2 PK un bez formāliem zaudējumiem nenoliedzami bija/ir lielāki zaudētāji par Somiju.

  +5 [+] [-]

, 2013-06-30 20:33, pirms 11 gadiem
Somu bažas ir saprotamas, jo: 1) tiks izjaukts labs galvaspilsētas derbijs Jokerit vs HIFK, 2) no pašmāju čempja aiziet viens no SM flagmaņiem un tas nevar negatīvi neietekmēt pašu līgu. Somiem atšķirībā piem. no mums un arī pat no tiem pašiem belariem ir viena no labākajām līgām Eiropā, ja ne samaksas ziņā, tad vismaz pēc spēles līmeņa noteikti tapēc arī ir saprotamas viņu bažas, jo pa lielam somu hoķis neko no šīs dalības KHL neiegūs! Tikai tiks apmierinātas krievu naudas maisu ambīcijas. Somu spēlētājiem tikt un spēlēt KHL tāpat nav lielu problēmu. Tapēc pa lielam šāda viena (pie kam gana slavena un vadoša kluba) pāriešana var tieši atsāt negatīvu ietekmi uz pašmāju čempi, jo kā jau rakstiju augstāk, pazudīs galvaspilsētas derbijs un pazudīs viens labs klubs no SM līgas čempja, kurš nebūt nav ne LAČ, ne BAČ līmeņa....

  +5 [+] [-]

, 2013-06-30 20:34, pirms 11 gadiem
Somiem ir jabūt totāliem mudakiem, lai ielīstu KHLā.

  +2 [+] [-]

, 2013-06-30 20:42, pirms 11 gadiem
huy rakstīja: Somiem ir jabūt totāliem mudakiem, lai ielīstu KHLā.
Tieši tā! Ja tev ir pietiekami labs un sakārtots čempis, tad skuju tev vēl vajag tagad kaut ko mainīt un kaut kur līst iekšā? Tas man īsti arī nav saprotams. Ar krievu grandiem tāpat nevarēs "krāniķniem mērīties", jo tiem vienmēr naudas būs vairāk.... savukārt, krievu interese piesaistīt somu klubu ir saprotama: 1) piesaistīts tiek Eiropas Top līgas klubs nevis kaut kāds mistisks "medveščaks", 2) klubs no vēl vienas Eiropas hokeja lielvalsts un priekš tā var arī līdzekļus nežēlot.

  +3 [+] [-]

, 2013-06-30 20:46, pirms 11 gadiem
Ikrnpk rakstīja: Hate to break it to you, bet Somija Ziemas karā nevinnēja, bet apstākļu spiesta parakstīja neizdevīgu miera līgumu, zaudējot 1/10 daļu valsts teritorijas. Ja karš turpinātos Somija tiktu iekarota....

Gan jau mani tagad kāds apvainos mīlestībā pret krieviem, bet tie ir fakti.
Salīdzinot ar Baltiju uzvarēja.
Es nesaku, ka jāmīl Putins un Jokerit jāspēlē KHL, vnk. cik var to otro pasaules karu visur pieminēt? Somiem tas karš jau sen ir beidzies.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2013-06-30 20:50, pirms 11 gadiem
huy rakstīja: Somiem ir jabūt totāliem mudakiem, lai ielīstu KHLā.
Nauda,nauda un vēlreiz nauda.
Tomēr,pieļauju, ka šeit tiks salauzts ne viens vien šķēps, un šīs komandas pievienošanās KHL nebūs nekāda vieglā.
Vakar krievu ineta resursos jau pavīdēja info, ka iespējams uz Rotenbergu nopirkto Helsinku halli varētu pārcelties Maskavas Dinamo (arī pieder Rotenbergiem), ja kaut kas nobruks ar “Jokerit” startēšanu KHL.

  -3 [+] [-]

, 2013-06-30 20:51, pirms 11 gadiem
sasperjods rakstīja: Pat somi taisās aizmirst 39/40 gadu : ((((((((((((
Un pareizi dara. Cik var dzīvot pagātnē, jāskatās ir nākotnē.

  +2 [+] [-]

, 2013-06-30 20:56, pirms 11 gadiem
pelikans rakstīja: Salīdzinot ar Baltiju uzvarēja.
Es nesaku, ka jāmīl Putins un Jokerit jāspēlē KHL, vnk. cik var to otro pasaules karu visur pieminēt? Somiem tas karš jau sen ir beidzies.
Parasti pagātni aizmirst mudina tas/tie, kuri pagātnē ir izdarījuši ko sliktu. Cietušie nekad to neaizmirst, ja pat cenšas imitēt,ka ir aizmirsuši.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2013-06-30 21:02, pirms 11 gadiem
Ikrnpk rakstīja: Hate to break it to you, bet Somija Ziemas karā nevinnēja, bet apstākļu spiesta parakstīja neizdevīgu miera līgumu, zaudējot 1/10 daļu valsts teritorijas. Ja karš turpinātos Somija tiktu iekarota....

Gan jau mani tagad kāds apvainos mīlestībā pret krieviem, bet tie ir fakti.
Somi pilnībā kontrolēja Ziemas kara pirmo daļu līdz 1940. gada janvāra vidum, bet viņu lielākā kļūda bija, ka deva iespēju krieviem atvilkt elpu, un pārgrupēt spēkus.
Karš jebkurā gadījumā nebūtu turpinājies ilgāk par to cik tas faktiski ilgi turpinājās, jo Staļinam&Co bija ļoti izdevīgi,ka somi piedāvāja parakstīt miera līgumu. Krievi jau paši domāja par spēku atvilkšanu no Somijas.Pretējā gadījumā PSRS būtu iznācis karot ne tika pret Somiju,bet arī Angliju un Franciju, kas bija gatavas pieteikt PSRS karu, un doties palīgā Somijai.

  +3 [+] [-]

, 2013-06-30 21:05, pirms 11 gadiem
Laba filma priekš tiem,kuriem interesē vēsture un īpaši Ziemas kara vēsture.
Тайны Финской войны talvisota полная версия -...

  -2 [+] [-]

, 2013-06-30 21:07, pirms 11 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Parasti pagātni aizmirst mudina tas/tie, kuri pagātnē ir izdarījuši ko sliktu. Cietušie nekad to neaizmirst, ja pat cenšas imitēt,ka ir aizmirsuši.
Parasti, dzīvojot pagātnē nav, ne tagadnes ne nākotnes. Es nesaku , ka ir jāaizmirst, prātā jāpatur. Tikai šeit manuprāt ir cits stāsts, ar otro pasaules karu maz sakara.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2013-06-30 21:17, pirms 11 gadiem
pelikans rakstīja: Parasti, dzīvojot pagātnē nav, ne tagadnes ne nākotnes. Es nesaku , ka ir jāaizmirst, prātā jāpatur. Tikai šeit manuprāt ir cits stāsts, ar otro pasaules karu maz sakara.
Šeit ir stāsts,kura sakarā var vilkt paralēles ar daudzu karu situācijām u.t.i., ka kāds (Jokerit īpašnieks Harijs Harkimo) ir padevies lielas krievu naudas vilinājumam, un šai sakarā ir gatavs uzmest somu hokeja nacionālās intereses. Ne par velti vakar Jokerit fani pie šī kluba ofisa nolika ziedus par zīmi,ka klubs priekš viņiem ir miris.

  -2 [+] [-]

, 2013-06-30 21:17, pirms 11 gadiem
Argonauts rakstīja: Lūk, krievijas "lienošās jeb maigās okupācijas" caur kultūru un sportu (arī caur SC) visredzamākais "auglis"....
Smagi kļūdies. Man galvenais nav pievienoties Krievijas līgām, bet jebkurā sporta veidā jebkurai pēc iespējas spēcīgākai līgai.
Dažiem pa visām spraugām spīd rusofobija-ka tik tas nav saistīts ar Krieviju. Labi pievienojamies citām līgām(bet noteikti spēcīgām).
Piemēram DR izveide un piedalīšanās KHL man tikai uzsitusi vēl lielāku nepatīku pret Krieviju kā valsts un ikdienas dzīvesveidu. Maa]n personiski ļoti nepatīk daudz kas krievisks (bieži tie ir subkjektīvi spriedumi). Nevajag izdarīt secinājumus tikai no viena fakta.
Man ļoti patīk un pat bieži slavinu eiropeisko dzīvesveidu un stilu(drīzāk par to dzīvē dabūju pārmetumus).

  +2 [+] [-]

, 2013-06-30 21:18, pirms 11 gadiem
Kharlamovs 17 rakstīja: O,atkal panesās

Un kā vienmēr nevis par hokeju,bet dominē vēsture un politika.
Atbilstoši KHL statusam-politiskās hokeja līgas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 3 4 106 komentāri