Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:261, Did:0, useCase: 3

Jūsu labdzimtība, veiksmes kundze

Juris Miņins
Juris Miņins

Jūsu labdzimtība, veiksmes kundze
Oļegam Znarokam šovakar nepalīdzēja arī Muhtars
Foto: ITAR-TASS/Scanpix

Pirms aptuveni stundas Balašihā noslēdzās Kontinentālās hokeja līgas (KHL) šīs sezonas finālsērijas pirmais mačs, kurā Oļega Znaroka un Harija vītoliņa trenētā "HK MVD" piekāpās Zinetulas Biļaļetdinova Kazaņas "Ak Bars" ar 2:3. Kas bija šī zaudējuma pamatā – meistarības trūkums vai parasta neveiksme?

Rakstot par šīs dienas nozīmīgo Kontinentālās hokeja līgas maču kāds Krievijas Internet portāls savam spēles pirmsskata rakstam virsrakstā izvēlējās likt citātu no 80./90.-to gadu mijas Padomju savienības kulta grupas "Kino" dziesmas "Группа крови"* – "Novēli man veiksmi cīņā...". Man, skatoties šo spēli, sevišķi tās beigās, prātā atausa cita dziesma - Bulata Okudžavas un Isaka Švarca "Ваше благородие, госпожа разлука..."** no citas kulta parādības bijušajā Padomijā, filmas "Baltā tuksneša saule".

Un abas šīs dziesmas, lai arī ar hokeju nav saistītas nekādā mērā, precīzi raksturoja šīs dienas spēli – uzvarēja komanda, kuras pusē bija veiksme. Tik vienkārši? Jā, taču ar vienu lielu "bet"... . Bet veiksme, precīzāk, tās nostādīšana savā pusē, ir tieši tas, ko parasti sauc par "playoff" spēļu specifiku. Un tie, kuri to prot izdarīt sev par labu skaitās pieredzējuši izslēgšanas spēļu meistari.
Kas īsti notika šīvakara spēlē? Trīs no pieciem vārtu guvumiem bija tādi, par kuriem daudzi teiks – "haļava". Rikošeti, nesaprašanās, nenoreaģēšana. Pārējie divi goli arī bija ar zināmu devu veiksmes, jo, lai precīzi trāpīt vārtu augšējā stūrī pat vislielākajiem meistariem ir nepieciešama veiksme.

Ja paskatās pāri okeānam, kas bieži tiek darīts, vērtējot KHL notikumus, tad varētu ieraudzīt tādu ainu, ka Nacionālajā hokeja līgā šādi vārtu guvumi izslēgšanas spēlēs ir, ja tā var teikt, obligāta parādība, pie tam, bieži vien situācijās, kad viens vārtu guvums izšķir visas sērijas likteni. Tā savulaik no izslēgšanas spēlēm tika "izsēgta" ne viena vien komanda, pat ar ne tiem sliktākajiem spēlētājiem (pirmais, kas nāk prātā – Vankūveras "Canucks" 2007. gada NHL izslēgšanas mačos).

Kāpēc tā? Izskaidrojums ir visai vienkāršs – abas komandas spēlē uzmanīgi cenšas nepieļaut kļūdas, cenšas noturēt pretiniekus, cenšas uzbrukumā spēlēt droši, cenšas, cenšas, cenšas un pārcenšas. Visi labi zina vārdu "pārdeg". Nu lūk, tad šovakar pārdegušas izskatījās abas vienības. Baidoties kļūdīties sarežģītās situācijās mazāka uzmanība tiek pievērsta "ikdienišķajām", kas beigās noved pie vārtu guvuma.

Protams, nevar noliegt arī to, ka viesu komanda, tomēr, izskatījās (potenciāli) mazliet labāk, jo Kazaņa nav Sanktpēterburga un "AK Bars" nav "SKA", individuālā spēle, lai arī tika novērota nekādā gadījumā "nekrita ārā" no komandas kopējās spēles. Taču atkal nācās novērot sekojošu ainu – viena komanda grib spēlēt spēka spēli, kā "playoff" mačos pienākas, otra no tās vairās, tikai ik pa laikam nospēlējot agresīvāk, taču arī vairāk šī spēka spēle bija somu stilā, nevis Ziemeļamerikas.

Kādi secinājumi no šī mača ir izdarāmi? Abas komandas, noteikti, vēl var "pielikt" savā sniegumā un abām tas arī būs jādara, jo tagad, kad abu vienību treneru štābi reāli ir redzējuši un uz "savas ādas" izbaudījuši pretinieku spēku un spējas, sērijas turpinājums būs pavisam citāds nekā tās pirmais mačs. Tāpat ir skaidrs, ka šajā sērijā uzvarēs aizsardzība un vārtsargi, nevis uzbrukums. Protams, atgriežoties pie spēka spiediena, "HK MVD" šis spēles aspekts būtu jāizmanto daudz biežāk, tādējādi "laužot" pretinieku spēli, jo skrieties ar "AK Bars" brīvā uzbrukuma hokejā KHL mērogos ir visai bezcerīgi. Visbeidzot, veiksmes faktors būs svarīgs arī turpmāk, jo, kā rāda pasaules sporta vēsture veicas tiem, kas ir "uz viļņa", tāpēc tagad viļņi būs jāķer Balašihas komandai.

* "Группа крови" – "Asins grupa"
** "Ваше благородие, госпожа разлука..." - "Jūsu labdzimtība, šķiršanās kundze"

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2010-04-15 21:55, pirms 14 gadiem
IIZ 70 rakstīja: Jā,Juri,AK Bars tiešām šodien ar diviem goliem paveicās,bet atceries,ka veiksme stāvēja klāt tikai pašam noslēdzošam metienam. Kā teica krievu komentētājs-kaut arī ar veiksmes palīdzību,bet pelnīti. AK Bars vismaz kaut ko reāli kombinēja MVD laukuma pusē,bet MVD tā bija kā bija ar to kombicionālo hokeju.
Par veikšanos - vai tad ir rakstīts, kas cits? "AK Bars" veiksmi prata pagriezt ar seju pret sevi... . Tas ir PO spēļu pamatu pamats.

Par kombinēšanu - "playoff" spēlēs ne jau kombinēšana ir galvenais, bet rezultāts, vienalga kā panākts. Un parasti sišanās dod rezultātu. Dotajā spēlē bija kkas vidējs šajā jomā.

  +4 [+] [-]

, 2010-04-15 21:56, pirms 14 gadiem
HK MVD visā play off sērijā pirmo spēli vēl nav zaudējusi ne reizi. Pie tam, statistika rāda, ka ja MVD pirmā zaudē vārtus, un neatspēlējas jau pirmajā periodā, tad tā spēli zaudē. Vienīgais izņēmums bija spēle ar RD Rīgā, kurā gan Novaks rezultātu izlīdzināja jau pirmajās otrās trešdaļas sekundēs. MVD tāpat ne reizi nav bijusi situācijā, kurā tā esot vadībā, rezultātā pielaiž rezultāta izlīdzinājumu un beigās ari zaudē.
Viena spēle vēl neko neliecina, tomēr izskatījās, ka MVD situācijai, kurā tie šodien nokļuva, nebija psiholōģiski gatavi, savukārt Ak Bars ļoti pārliecinoši pēdējā trešdalā kontrolēja spēles gaitu pēc uzvaras vārtu gūšanas. Šodien Ak BARS uzvaru nopelnīja godam.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2010-04-15 22:01, pirms 14 gadiem
IIZ 70 rakstīja: Der atceries,ka MVD Znaroka vadībā vispār nav uzvarējuši nevienu spēli pret AK Bars. Ne šogad ne arī pērn.
Zinetula Bilaļetdinovs Značoku kož vaļā,kā sasprēgājušu riekstu.
Ja klausijies (skatijies) pēcspēles studiju, tad tur daudz ko pareizi pateica.
Es skatījos spēli ne pa KHL.TV, bet Rossija-2 kanālu, kur studijas nebija, taču tas viss ir teorija, pie tam reg. sezonas teorija. Prakse ir pašlaik: 0-1 sērijā, taču ne tuvu ne bezcerīgi.

  +1 [+] [-]

, 2010-04-15 22:49, pirms 14 gadiem
Atvainojos par iepriekšējo postu - neizlasīju rakstu līdz galam!

  -1 [+] [-]

, 2010-04-15 22:53, pirms 14 gadiem
Ja nav noslēpums tad kurā no frontēm, MVD vai Kazaņas ir pats autors Miņins?

  -2 [+] [-]

, 2010-04-16 00:50, pirms 14 gadiem
Spēka piedienu? MVD nevar izdarīt spēka spiedienu pret Ak Bars, Kazaņa ir daudz fiziskāka komanda, visi aizsargi ap 1.90 un uzbrucēji arī nav maziņi. Ja MVD nākošo spēli neuzvar, tad viss var beigties ar 4-0

  +1 [+] [-]

, 2010-04-16 08:27, pirms 14 gadiem
playthegame rakstīja: Ja nav noslēpums tad kurā no frontēm, MVD vai Kazaņas ir pats autors Miņins?
Noslēpums ir nenormālākais.
Ja nopietni - par labu hokeju, interesantu sēriju un 7 spēlēm.