Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2977, Did:0, useCase: 3

Skaidrojam: 3x3 hokejs OS2030 programmā? IIHF nākotnes vīzijas

Rolands Eliņš

Skaidrojam: 3x3 hokejs OS2030 programmā? IIHF nākotnes vīzijas
Foto: Edijs Pālens/LOK/LETA

Latvijas jaunie hokejisti Jaunatnes olimpiskajās spēlēs Dienvidkorejā izcīnīja zelta medaļas 3x3 hokejā. Šī bija pirmā reize, kad šis klasiskā hokeja paveids tika izspēlēts šāda līmeņa izlašu turnīrā, un nav noslēpums, ka tiek lolotas arī vēl lielākas cerības. Portālam Sportacentrs.com savu personīgo viedokli un starptautiskās federācijas darbu OS2030 virzienā ieskicēja IIHF padomes loceklis Viesturs Koziols.

"Vēlētos ļoti uzslavēt LHF, viņi ir lieli malači - laicīgi pievērsās 3x3 hokeja izlases izveidei, laicīgi piesaistīja Lauri Dārziņu kā galveno treneri un laicīgi sāka gatavošanos, kas arī noveda pie rezultāta. Līdzīgi kā 3x3 basketbola izlase izcīnīja pirmo OS zelta medaļu šajā sporta veidā, arī 3x3 hokejā pirmajās lielajās izlašu sacensībās uzvara ir Latvijai," teica Viesturs Koziols, bijušais LHF ģenerālsekretārs. "Paldies treneriem un kolēģiem, novērtēju arī LHF prezidenta atbalstu."

3x3 hokejs Jaunatnes olimpiskajās spēlēs tika spēlēts otro reizi, tiesa, iepriekš 2020. gadā tas bija pavisam eksperimentālā stadijā. Toreiz vienas valsts izlases netika gatavotas, bet gan turnīrā piedalījās astoņas komandas, kuras bija izveidotas no dažādu valstu jaunajiem spēlētājiem un kuras bija nosauktas tikai pēc krāsām (Sarkanā komanda, Melnā komanda, Zaļā komanda utt.).

Šoreiz Dienvidkorejā jau tika aizvadīti pilntiesīgi izlašu turnīri, un gan zēnu, gan meiteņu konkurencē spēlēja astoņu valstu izlases. Šo SOK un IIHF bija iecerējusi kā jau nopietnāku testu 3x3 hokeja gatavībai turpmākai izaugsmei.

"Jaunatnes OS vēl turpinās, un IIHF delegācija arī vēl ir Dienvidkorejā," paskaidroja Koziols. "Līdz ar to par IIHF secinājumiem par to, kas šajā turnīrā izdevies un kas nē, tiks runāts vēlāk, februāra vidū. Tad arī būs konkrētāka atskaite par aizvadīto turnīru. Taču šobrīd varu piedāvāt savu personīgo viedokli."

Koziols izteica šaubas, ka IIHF varētu ilgtermiņā attīstīt 3x3 hokeju kā atsevišķas sacensības jaunākajās vecuma grupās, jo IIHF jau netrūkst sacensību klasiskajā hokejā dažādos līmeņos, dzimumos un vecuma grupās: "Personīgi ļoti šaubos, ka IIHF to darīs līdzīgā veidā, kā tagad tika izspēlēts turnīrs Jaunatnes OS. Taču tas nenozīmē, ka IIHF nedomā par 3x3 hokeja nākotni, gluži otrādi. Manuprāt, 3x3 hokejs kā pieaugušo sacensības ir visnotaļ reāla lieta, par kuras ieviešanu tiks daudz runāts. Taču pa pilnu laukumu, nevis šķērsām laukumam."

3x3 hokejs Jaunatnes OS tika aizvadīts pēc tādiem noteikumiem, ka izmantota tika vien daļa no hokeja laukuma. Koziols uzskatīja, ka pieaugušo konkurencē šāds hokejs vairs nebūtu vizuāli baudāms skatītājiem, taču uzsvēra, ka šobrīd kopumā notiek izmēģinājumi un tiek domātas jaunas idejas: "Tā šobrīd ir ļoti vērtīga privilēģija 3x3 hokejam - spēles noteikumi vēl tikai veidojas. Mums ir iespējas izmēģināt visvisādas lietas. Eksperimentālie turnīri tika organizēti Rīgā un Bernē, un tika izmēģināta spēle, piemēram, bez aizmugures stāvokļa, bez piespēlēm uz aizmuguri, ar noteikumu, ka 30 sekunžu laikā jābūt izdarītam metienam utt. Šī ir jauna hokeja disciplīna, kuru vēl varam kopīgi slīpēt."

Sporta veidu kondensēšana īsākos un skatāmākos modeļos ir acīmredzama tendence, galu galā, regulāri tiek piedāvātas jaunas disciplīnas arī citos ziemas sporta veidos, tāpat attīstās ielu futbols, pludmales futbols, regbijs-7 utt. Latvijā populārākais piemērs ir 3x3 basketbols, taču ar salīdzinājumiem aizrauties pagaidām nevajadzētu. 3x3 basketbolā, kuram jau iepriekš bija pamatīga strītbola priekšvēsture, šobrīd notiek pilna sezona, kurā notiek komerciāli ienesīgi Pasaules kausa posmi un kurā piedalās atsevišķas komandas.

Vai 3x3 hokejs tuvāko 10 vai 15 gadu laikā var tēmēt uz ko līdzīgu? "Domāju, ka nē," vērtēja Koziols. "Neiespējami salīdzināt ar 3x3 basketbola izaugsmi, jo hokejam gluži vienkārši nepieciešams ledus laukums. 3x3 basketbola milzu priekšrocība ir tā, ka tam daudz vieglāk sagatavot sacensību vietu. Vajadzīgs ciets segums, grozs un tribīnes, kuras var uzlikt, kur vien vajag - Doma laukumā, Ņujorkā, Katarā. Basketbola cilvēki to prasmīgi izmanto un izveidojuši sporta veidu ar komerciālo vērtību. 3x3 hokejā tas diez vai būs iespējams."

Taču arī 3x3 hokejā ir līdzīgas idejas, un ASV tiek organizēta "3ICE" turnīrs, nosacīts 3x3 basketbola "BIG3" līdzinieks. "3ICE" izspēlētas divas sezonas 2022. un 2023. gada vasarās, kad ir NHL starpsezona, un šajā turnīrā piedalās hokejisti ar visnotaļ cienījamu Ziemeļamerikas profesionālo līgu pieredzi.

""3ICE" ir veiksmīga komercstruktūra, viņi piedāvā dinamisku spēli, kas spēj piesaistīt līdzjutēju interesi un sponsorus," izteicās Koziols. "Taču to nevar saukt par 3x3 hokeja līgu - tas ir īss turnīrs, ko izvērst plašumā būs grūti."

Gan IIHF bijušais prezidents Renē Fāzels, gan jaunais organizācijas vadītājs Liks Tardifs jau iepriekš publiski izteikuši cerību, ka 2030. gada olimpiskajās spēlēs medaļas varētu tikt sadalītas ne tikai klasiskajā, bet arī 3x3 hokejā. Teorētiski tas nav neiespējami, jo 2030. gada OS programma vēl ne tuvu nav apstiprināta, un SOK izrādījusi interesi par šādu scenāriju, ko apliecina arī 3x3 hokeja atrašanās Jaunatnes olimpisko spēļu programmā.

"Pie tā tiks strādāts," pārliecināti teica Koziols. "Arī mans personīgs mērķis ir strādāt pie šī sporta veida attīstības, lai varbūt patiešām jau 2030. gadā tajā varētu notikt olimpisko medaļu sadale. Taču jāstrādā gudri, lai tas būtu funkcionāli paveicams, un nevaru noliegt, ka šeit ir pretargumenti."

Viens no ideju bremzējošiem faktoriem ir klasiskā hokeja OS sacensību formāts - 2022. gada OS Pekinā sieviešu hokeja turnīrs sākās jau dienu pirms oficiālās atklāšanas ceremonijas, un sieviešu hokejam uzreiz sekoja vīriešu turnīrs, kas noslēdzās OS pēdējā dienā. Ledus halles bija noslogotas jau ar klasiskā hokeja sacensībām vien, un Koziols atzina, ka, ja papildus būtu jārīko arī 3x3 hokeja izlašu sacensības, tām atrast laiku nebūtu vienkārši un, visticamāk, būtu jāizmanto vēl viena papildus ledus halle, kas savukārt var apgrūtināt dzīvi OS organizētājpilsētai.

"Taču 3x3 hokejs ir arī daudz kompaktāks," turpināja IIHF padomes loceklis. "Spēles ir īsākas, un 2-3 dienu laikā iespējams izspēlēt nopietnu turnīru. Komandu delegācijas ir mazākas - ja lielajā hokejā izlases uz PČ brauc ar 35-40 cilvēku lielu sastāvu, tad šeit kopējais sastāvs (spēlētāji, treneri, personāls) ir zem 20 cilvēkiem. Domājot par pasaules čempionāta sarīkošanu, 3x3 hokeja formāts ir ļoti piemērots."

Koziols paredzēja, ka 3x3 hokeja PČ varētu būt interesants vairākām tā sauktā otrā ešalona hokeja valstīm: "Rumānija, Polija, Ungārija, Japāna, Igaunija, tā pati Itālija - šīm valstīm nav vienkārši savākt 25 augsta līmeņa hokejistus. Taču 10-12, kā tas nepieciešams 3x3 hokejā, jau ir ticamāk. Līdzīgi kā Latvija 3x3 basketbolā izmantoja savas iespējas un ieguva OS zeltu, 3x3 hokejā varbūt, piemēram, Polija izmantos jaunās iespējas un kļūs par 3x3 hokeja pasaules čempioni. Vai gan tas nebūtu vērtīgs atspēriena punkts viņu hokejam?"

Kapēc vispār notiek lūkošanās jauna hokeja paveida virzienā? Ja viss ietu kā pa diedziņu ierastajās sliedēs, tad droši vien arī IIHF nevajadzētu domāt neko jaunu. Taču hokeja spēles un turnīru izmaksas ir lielas, un ne Latvijā vien ir grūtības ar ledus haļļu izmaksām un noslogotību.

"Pastāstīšu vienu šādu piemēru," sacīja Koziols. "Pagājušajā gadā IIHF kongresā bija saruna ar Somijas Hokeja federācijas vadītāju. Uzsvēršu, ka tā bija Somija, hokeja lielvalsts. Un viņš teica, ka neskatoties uz hokeja lielo popularitāti šajā valstī, viņiem par arvien lielāku izaicinājumu kļūst valsts ziemeļos piepildīt halles un komandu sastāvus. Ja būtu 3x3 hokejs, tad situāciju varētu optimizēt."

  +1 [+] [-]

, 2024-01-27 08:53, pirms 3 mēnešiem
Paldies par rakstu! Tikai aizmirsies galvenais - aprakstīt spēles noteikumus...

  -1 [+] [-]

, 2024-01-27 08:56, pirms 3 mēnešiem
Kā jau Koziols minēja, pieaugušo izpildījumā šis hokejs, šķiet, būtu nebaudāms. Ja vien tie nav pilnīgākie amatieri.

  -1 [+] [-]

, 2024-01-27 09:34, pirms 3 mēnešiem
Damokla_zobens_23 rakstīja: Paldies par rakstu! Tikai aizmirsies galvenais - aprakstīt spēles noteikumus...
Apskaties kā puikasspēlē uz dīķiem un redzēsi noteikumus.Es ceru,ka nekļūs tas par OS sporta veidu,bet zinot cik federācijai svarīgiievilkt dienvidu zemes hokejā ar arābu naudu tas diemžēl viņiem var izdoties.Lai gan neticu ,ka ZA tas kļūs populārs ,jo spēlēs to tikai tie kuriem nav cerību kaut vai ECHL ,vai Eiropā spēlēt.

  +1 [+] [-]

, 2024-01-27 09:35, pirms 3 mēnešiem
Jā, nākamo rakstu veltiet šī paveida spēles noteikumiem.

  -1 [+] [-]

, 2024-01-27 09:44, pirms 3 mēnešiem
guntis86 rakstīja: Jā, nākamo rakstu veltiet šī paveida spēles noteikumiem.
Kādus noteikumus tu gribi ņem ielaisto ripu ārā no vārtiem un dragā tālāk pārmetienu un zonas pārkāpumu nav un spēka paņēmieni nav atļauti nepārtrauktas maiņas spēles laikā.Iemetiens tikai spēles sākumā un ja ripa pamet laukumu.

  -4 [+] [-]

, 2024-01-27 09:50, pirms 3 mēnešiem
Interesantāk būtu, protams, neko noteikumos nemainīt, proti, standarta lielais Hoķis, tikai pagarinājuma formātā Tas, ko redzēju Junioru olimpiādē, ir vieglāk spēlēt pašam, piemēram, amatieros, bet skatāma no malas tā padarīšana gluži nešķiet Taču jebkurā gadījumā labāks par jebkāda veida pērtiķbolu!

  -4 [+] [-]

, 2024-01-27 11:39, pirms 3 mēnešiem
Viss šitas 3×3 ir pilnīgs fufelis..gan basī gan hoķī...nu nav tas salīdzināms ar oriģinālo sporta veidu.pakatijos to 3×3 basi..nu no basketbola viedokļa pilnīgs fufelis..tāpat futzāls vai pludmales futbols ir por...ha uz īstā futbola fona..
Arī voļļuku ņemam-nu neviens normāls lidzjutējs bīču nesalīdzinas ar īsto voļļuku.
Visi šitie atvasinājumi der mazajām valstīm.kuras nespēj konkuret pamata sporta veidos.
Galvenais ir pašiem to apzināties un neburt sapņu pilis..
A sportisti lai cīnās-viņiem nav jāšķiro.ir dota iespēja cīnīties-lai cīnās.un mēs viņus atbalstīsim

     [+] [-]

, 2024-01-27 16:28, pirms 3 mēnešiem
Kad NHL sāka spēlēt papildlaikus 3x3, tad uzreiz bija saprotams, ka 3x3 ir hokeja nākotne. Piemēram man, tas nav nekāds brīnums, ja IIHF bīda šo 3x3 hokeju, jo šis ir izcils veids kā hokeju popularizēt un audzēt hokeja "eksotiskajās" valstīs.

     [+] [-]

, 2024-01-27 23:57, pirms 3 mēnešiem
Vēl gaidu Handbolu, Florbolu, Futbolu un klasisko volejbolu 3 pret 3

     [+] [-]

, 2024-01-28 11:08, pirms 3 mēnešiem
Ko tur tālu meklēt? 3x3 hokeja saknes ir tepat portālā. Pirms padsmit gadiem 3 vasaras Ozolniekos notika jaudīgi Sportacentrs.com minihokeja nakts turnīri. Gan Dinamo, gan vēlākie NHL puikas uzspēlēja sezonas pārtraukumos labprāt pret amatieriem https://sportacentrs.com/sc_kauss_h...

     [+] [-]

, 2024-01-28 11:20, pirms 3 mēnešiem
Te ir video, kā amatieri Girgensona brigādi bez medaļām atstāja. https://sportacentrs.com/sc_kauss_h...

  +1 [+] [-]

, 2024-01-28 11:46, pirms 3 mēnešiem
LHF viceprezidents slavē LHF un tās prezidentu? Kas tas par sviestu? Koziols netiek vaļā no d.irsā līšanas?

  -1 [+] [-]

, 2024-01-28 16:37, pirms 3 mēnešiem
Ozolniekos labs turnīrs bija, nerunājot par tusiņiem Mekā😃

     [+] [-]

, 2024-01-28 21:00, pirms 3 mēnešiem
Bet 3x3 nosaukumā ir baigi nepieklājīgi. Masaļskis varētu apskaidrot ātri, skaidri un populāri, kāpēc.

     [+] [-]

, 2024-01-28 21:27, pirms 3 mēnešiem
55555555 rakstīja: Viss šitas 3×3 ir pilnīgs fufelis..gan basī gan hoķī...nu nav tas salīdzināms ar oriģinālo sporta veidu.pakatijos to 3×3 basi..nu no basketbola viedokļa pilnīgs fufelis..tāpat futzāls vai pludmales futbols ir por...ha uz īstā futbola fona..
Arī voļļuku ņemam-nu neviens normāls lidzjutējs bīču nesalīdzinas ar īsto voļļuku.
Visi šitie atvasinājumi der mazajām valstīm.kuras nespēj konkuret pamata sporta veidos.
Galvenais ir pašiem to apzināties un neburt sapņu pilis..
A sportisti lai cīnās-viņiem nav jāšķiro.ir dota iespēja cīnīties-lai cīnās.un mēs viņus atbalstīsim
īsāk sakot hobijsports !

     [+] [-]

, 2024-01-29 20:54, pirms 3 mēnešiem
Bet ir tak 4 pret 4🤣 Tad jāņem vārtsargi nost un tādā veidā, lai kapā 🤣 Basi vēl var skatīties, bet šis ir kaut kāds izsmiekls kā lieli sportisti puskājā slido