Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2977, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

3x3 hokejs: "Iekļaušana OS2030 programmā ir tikai mērķu piramīdas smaile"

3x3 hokejs: "Iekļaušana OS2030 programmā ir tikai mērķu piramīdas smaile"
Foto: IIHF

Starptautiskā hokeja federācija (IIHF) pēc janvārī aizvadītajām Jaunatnes olimpiskajām spēlēm, kurās tika izspēlēts 3x3 hokeja turnīrs, nolēmusi strādāt pie šī sporta veida straujākas attīstības un izveidojusi IIHF darba grupu, kurai 12 mēnešu laikā jāizstrādā 3x3 hokeja sistēmas koncepts. Darba grupā ir arī divi Latvijas pārstāvji - IIHF padomes loceklis Viesturs Koziols un Nauris Metnieks, kurš sarunā ar Sportacentrs.com sīkāk ieskicēja 3x3 hokeja tuvākās nākotnes vīziju.

Par 3x3 hokeja kā sporta veida nākotnes iespējām rakstījām jau ziemā, kad pēc sekmīgi aizvadītajām Jaunatnes OS par šīs hokeja disciplīnas potenciālu izteicās Viesturs Koziols. Tobrīd viņš norādīja, ka IIHF padomē par 3x3 hokeju padziļināti runās nedaudz vēlāk, izanalizējot aizvadīto 3x3 hokeja turnīru Jaunatnes spēlēs.

"3x3 hokejā lieli priekšdarbi notika arī iepriekš," sacīja Nauris Metnieks. "Taču tagad ir sākusies īstā kustība, pēc Jaunatnes OS notika paātrinājums. IIHF novērtēja 3x3 hokeja iespējas un pieņēma lēmumu strādāt šajā virzienā. Rezultātā izveidota īpaša darba grupa."

IIHF 3x3 hokeja darba grupā ir septiņas personas. To vada šveicietis Raeto Rafainers (IIHF padomes loceklis), un tajā iekļauti arī Koziols un Metnieks. Metnieks iepriekš strādājis Latvijas Basketbola savienībā kā 3x3 basketbola koordinators, piedaloties konceptuāli līdzīga sporta veida attīstībā.

"Mana saistība ar 3x3 hokeja ideju ir jau ilgāka," paskaidroja Metnieks. "Iepazinos ar to jau tad, ka strādāju LBS ar 3x3 basketbolu. Hokeja vide mani ieinteresēja, sāku iedziļināties hokeja sistēmā un ģeogrāfijā, sāku pētīt, cik plašu auditoriju šis sporta veids sasniedz un cik efektīva ir hokeja sistēma. Nonācu līdz secinājumam, ka 3x3 hokejs ir sporta veids ar lielu potenciālu, jo tas varētu atvērt jaunas ģeogrāfiskās teritorijas, tas varētu tikt spēlēts arī siltākos reģionos, nevis tikai aukstajos reģionos kā pārsvarā tas notiek ar klasisko hokeju."

"Mani uzrunāja hokeja cilvēki Jānis Jansons, "Riga Cup Events" īpašnieks, un Artūrs Irbe, ar savām idejām uzrunājām IIHF, ieguvām iespēju Šveicē prezentēt savu stāstu un vīziju, tikāmies ar Viesturu Koziolu, runājām un diskutējām arī ar privātajiem uzņēmiem, kas meklē iespējas kā ienest hokejā jaunus produktus un uzlabot hokeja pieejamību," par savu nonākšanu līdz IIHF 3x3 hokeja darba grupai stāstīja Metnieks.

IIHF darba grupai bijušas divas tikšanās. Viena Latvijā un viena pirms pāris nedēļām Londonā. Abās reizēs tika noorganizētas 3x3 hokeja pārbaudes spēles, izmēģinot idejas praksē un uzklausot dalībnieku un skatītāji viedokļus.

"Londonas brauciens bija ļoti vērtīgs, jo nonācām pie vairākiem secinājumiem," sacīja IIHF darba grupas pārstāvis. "Esam vienojušies, ka viens no pirmajiem uzdevumiem ir nodefinēt spēles pamatelementus - spēlētāju skaitu, laukuma izmērus, spēles laiku, proti, lietas, kas identificē spēli. Savukārt akmenī iecirstus noteikumus pāragri noteikt. Kā jau man bija pieredze ar 3x3 basketbolu, perfektus spēles noteikumus uzreiz nevar noteikt, tie plūst un mainās. Treneri un spēlētāji atrod nianses, ko izmantot, praksē pierādās, ka tāds vai tāds noteikums īsti nestrādā utml. Tāpēc jāpieņem, ka noteikumu nianses sporta veida pirmajos gados mainīsies."

"Tāpat Londonā sapratām, ka šim sporta veidam tomēr vajadzīga sava infrastruktūra," turpināja Metnieks, atzīstot, ka līdz tam gan tāls ceļš ejams. Šobrīd 3x3 hokeja mači tiek aizvadīti klasiskajās ledus hallēs, norobežojot mazāku laukumu. "Tas šobrīd, protams, ir loģisks risinājums. Bet Londonā izmēģinājām variantu, ka ledus laukums tieši 3x3 hokeja izmēros tika iebūvēts noliktavā, un efekts bija acīmredzams. Skatītāji varēja atrasties daudz tuvāk laukumam, tas bija pavisam citāds klātbūtnes efekts, jo tad skatītāji varēja atrasties visapkārt laukumam, un tas sniedza lieliskas emocijas. Mazas, digitāliem rīkiem aprīkotas un energoefektīvas ledus halles, kurās rīkot 3x3 hokeja sacensības, ir mērķis, uz ko mums tiekties. Tas būtu arī svarīgi, lai atstātu paliekošu efektu. Ja tiek sarīkots PČ, piemēram, (te es no zila gaisa ņemu piemēru) Alžīrijā, tad nevar būt tā, ka turnīrs tiek izspēlēts un pēc tam nekas nepaliek. Ja uzbūvēsies neliela halle PČ vajadzībām, tad kaut kas paliks, un tas tad būs jāturpina izmantot."

Pārbaudes spēles 3x3 hokeja turnīrā Londonā

Kā savas rekomendācijas IIHF darba grupai Metnieks nosauca skaidrības sniegšanu par to, kā īsti šī spēle tiks spēlēta. Tas motivētu potenciālos spēlētājus apsvērt savas iespējas, kā arī varētu dot grūdienu 3x3 hokeja laukumu attīstībai.

Šobrīd IIHF darba grupai ir uzdevums ar 12 mēnešu termiņu, proti, izstrādāt noteikumu ietvaru, piedāvāt sacensību sistēmu un potenciālo ceļu uz 3x3 hokeja iekļaušanu olimpisko spēļu programmā.

"Mūsu ambīcijas ir vērstas OS2030 virzienā," sacīja Metnieks. "Tas ir drīz, jā, jo līdz tam jāizaug pašiem spēlētājiem un visai kvalifikācijas sistēmai. Taču tas reizē ir motivējošais faktors, kas palīdzēs sporta veida izaugsmei. Bet, teiksim tā, OS ir tikai mērķu piramīdas smaile, un, lai šis mērķis piepildītos, pirms tam jāizpilda virkne apakšmērķu, piemēram, par komerclīgas izveidi."

"Neslēpšu, ka strādājam pie tā, lai 3x3 hokejs attīstītos arī ārpus IIHF," turpināja Metnieks. "IIHF politika, protams, ir svarīga, bet ļoti svarīga būs privāto partneru iniciatīva un ieinteresētība. Tāpēc tiek runāts par komerciālas līgas izveides iespējām, par sporta tehnoloģiju pielāgošanu un datu iegūšanu, lai varētu piedāvāt pēc iespējas skatāmāku produktu. Uzskatu, ka 3x3 hokeja potenciāls ir milzīgs, piemēram, Anglijā, kur nesen aizvadījām eksperimentālu pārbaudes turnīru, ir iniciatīva šajā virzienā, viņiem 3x3 hokejs jau ir "grassroots" līmenī. Reģionos, kur hokejistu ir mazāk, šis sporta veids varētu būt platforma, kā izsisties uz augšu. Tāpat uzskatu, ka 3x3 hokejs varētu būt pievilcīgs klasiskā hokeja spēlētājiem, kuri beiguši karjeru vai domā par karjeras pagarināšanu."

Rezumējot Metnieks norādīja savu personīgo viedokli, ka tieši no privāto sponsoru ieinteresētības būs atkarīgs, cik strauja būs 3x3 hokeja izaugsme, taču šobrīd pazīmes ir ļoti pozitīvas, jo optimistiskas atsauksmes ir gan no spēlētājiem, gan treneriem, gan skatītājiem.

"Spēlētājiem šī hokeja disciplīna ļoti patīk," sacīja Metnieks. "Redzams, ka viņiem, kas pieraduši pie klasiskā hokeja, šī ir interesanta pārmaiņa, kas noved pie dinamiska, ātra un azartiska hokeja, kurā pagaidām vēl ir maz saspēles un sadarbību veidošanas, bet tas ir normāli, tas sekos nākotnē. Tāpat vārtsargiem ir daudz darāmā - par šo tēmu diskutējām ar Artūru Irbi, un viņam bija stingra ticība, ka šis formāts būs ļoti laba vide, kurā attīstīties tieši hokeja vārtsargiem."


, 2024-05-08 17:29, pirms 2 nedēļām
Viss tikai 3reiz3. Laikam jau ģimenes arī būs drīz jātaisa 3x3.
, 2024-05-08 18:20, pirms 2 nedēļām
jaanis22 rakstīja: Viss tikai 3reiz3. Laikam jau ģimenes arī būs drīz jātaisa 3x3.
Mūsdienas threesoms ir norma
, 2024-05-08 18:35, pirms 2 nedēļām
Latviešiem patīk pa trīs.
Trīs Vella kalpi zviedrus un poļus kāva.
Izgudrojām zolīti, lai tiktos trijatā.
3x3 jaunatnes spēlēs hokejā zelts.
3x3 basketbolā OS zelts.
3 laukuma spēlētāji , kad izcīnām bronzu.
, 2024-05-08 18:49, pirms 2 nedēļām
nu šausmīgs nosaukums. bez vārtsargiem uz tukšiem vārtiem ir 3x3
, 2024-05-08 20:58, pirms 2 nedēļām
Pilnīgi garām viss šitas 3×3.tas nekādā veidā nebūs pielīdzināms pamata sporta veidam.
Tāpat kā nav pielīdzināms bīčs īstajam vollim,futzāls īstai futenei,strīķiks istajam basim.
Vienkārši mūsu prese ķeras kā slīkonis pēc salmiņa.jo šais jaunajas disciplīnās ir iespējams gūt momentānus panākumus kamēr lielās valstis nav ieslēgušās.
Kam ar atmiņu viss labi atceras ka tieši tā notika ar BMX.
Protams sportisti var spēlēt kaut 2×2 ar riepām vārtu vietā.mani tas neinteresēs jebkurā gadījumā.
, 2024-05-08 21:01, pirms 2 nedēļām
"Mazas, digitāliem rīkiem aprīkotas un energoefektīvas ledus halles, kurās rīkot 3x3 hokeja sacensības, ir mērķis, uz ko mums tiekties."

Kaut kas no Ostapa Bendera repertuāra. Hokeja Jaunie Vasjuki.
, 2024-05-08 22:50, pirms 2 nedēļām
Uz doto brīdi murgs naturāls, basī tomēr šis formāts jau ir apspēlēts vairāk nekā 30 gadus atpakaļ un tur nevajag Alžīrijā būvēt halli, bet pietiek uzlikt grozu. Kozjols atkal pieslēdzies pie potenciālas nauda siles
, 2024-05-09 07:55, pirms 2 nedēļām
bet, ja mūsējie sēdētu rokas klēpī salikuši un šo ideju virzītu kāds cits, tad atkal visi teiktu, ka esam nokavējuši, neesam neko darījuši u.t.t.
Mazajām valstīm vienmēr jācenšas kkur ielīst, kamēr nav atjēgušās un tur nav iegājušas lielās.
Tā tas bija ar kamaniņu komandu braucienu, 3x3 basi, u.c.
Ja nebūtu noreaģējuši uz jaunajiem sporta veidiem, par cik medaļām mums būtu mazāk Olimpiskajās spēlēs?
Kristers Gudļevskis darbībā. Foto: IIHF
106

Hokeja trillerī Latvija uzvar bullīšos un saglabā izredzes uz 1/4 finālu

Izredzes iekļūt 2024. gada pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā vēl ir Latvijas hokeja izlasei, kas šodien B grupas mačā pēcspēles metienos ar 3:2 pārspēja Slovākiju. Vienīgos divus bullīšus iemeta Dans Ločmelis.
Mirklis pēc Kanādas valstsvienības vārtu guvuma spēlē pret Šveici. Foto: IIHF

Fialam vārti un lielais sods, Kanāda nāvējoša vairākumā un beidzot pieveic Šveici

Divu zaudējumu virkni savstarpējās cīņās pret šveiciešiem pārtraukusi Kanādas valstsvienība, cīņā par pirmo vietu Prāgas grupā uzvarot ar 3:2.
Gevina Brindlija (Nr. 45) vārtu guvuma mirklis. Foto: Matt Zambonin/IIHF
8

Amerikāņi pārslido pāri nespējīgajai Kazahstānas komandai – 10:1

Otro vietu pasaules hokeja meistarsacīkšu Ostravas grupā atguvusi ASV izlase, ar 10:1 sakaujot Kazahstānas valstsvienību.