Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

NHL sezona ir gaisā, neiztikt arī bez latviešu līdzdalības

Mārcis Martini
Mārcis Martini

NHL sezona ir gaisā, neiztikt arī bez latviešu līdzdalības
Rūdolfs Balcers. Foto: nhl.com

Nule kā ir sākusies ilgi gaidītā aizeokeāna hokeja sezona. Turnīrs norisināsies jau 104. reizi, bet ņemot vērā spēkā esošos ierobežojumus, šī sezona būs citāda. Komandas sadalītas četrās divīzijās (Centrālā, Austrumu, Ziemeļu un Rietumu) un visa regulārā sezona komandām būs jāizspēlē divīzijas ietvaros. Savstarpēji komandas spēkosies vismaz astoņas reizes, bet ne mazāk kā desmit. Lai arī sezonas spēļu skaits ir samazināts vismaz par trešo daļu, pati sezona solās būt spraiga, jo visas komandās izspēlēs 56 spēļu kārtas, nevis 82, kā tas bija ierasts līdz šim.

Sezonu sākuši arī latvieši. Sezonas sākumā gan neredzēsim Buffao Sabres ilggadējo uzbrucēju Zemgu Girgensonu. Viņš iedzīvojies pamatīgā savainojumā, lai gan kluba vadība komentāros ir atturīga, zināms, ka Zemgum nepieciešams veikt operāciju un viņš nevarēs piedalīties spēlēs vismaz sešus mēnešus. Tas nozīmē, ka regulārajā čempionātā Sabres būs jāiztiek bez mazākuma speciālista palīdzības un ātrākais, kad varam ieraudzīt mūsu uzbrucēju uz ledus ir NHL izslēgšanas spēles, ja, protams, Sabres tām kvalificēsies (tas jau nav izdevies vairākas sezonas) vai IIHF pasaules čempionātā hokejā, par, kura notikšanu un formu vēl spriež atbildīgās iestādes. Lasiet vairāk par sportu un sporta likmēm wearebettors.com (Optibet akcijas kods 2021).

Otavas Senators rindās vairs neredzēsim Rūdolfu Balceru. Rūdis no Otavas atteikuma saraksta 12. janvārī nonāca Sanhosē Sharks sastāvā pēc tā, kad haizivis izpirka viņa līgumu. Var teikt, ka nonācis atpakaļ tajā komandā, kurā uzsāka savu NHL karjeru. Balceru 2015. gada ar 142. numuru draftēja tieši Sanhosē Sharks un tikai esot iesaistītam lielākā maiņā, tas tika aizmainīts uz Senators. Līdz šim gan Rūdolfs nav piedalījies nevienā Sharks spēlē, tomēr saspringtais grafiks var piespiest vadību atpūtināt līderus un tā būtu iespēja pierādīt savu vietu NHL.

Teodors Bļugers (otrpus okeānam zināms kā Teddy Blueger) turpinās sevi un savu varēšanu pierādīt Pitsburgas Penguins sastāvā. 2019. gadā izcīnot vietu pamatsastāvā, joprojām turpina uzņemties 4. maiņas centra uzbrucēju lomu un kluba vadība ar viņa pienesumu turpina rēķināties arī nākotnē. To publiski paudusi vadība un 2019. gada sezonā Teodoram tika dota iespēja spēlēt vienā virknējumā ar Jevgēņiju Malkinu un Filu Keselu. Sporta līdzjutējiem un ekspertiem šie spēlētāji nav sveši. Pagājušajā sezonā Bļugers 69 spēlēs sakrāja 9 vārtus un 13 rezultatīvas piespēles. Tāpat Bļugers tiek uzskatīts par vienu no speciālistiem mazākuma izspēlēšanai.

Kolumbusas Blue Jackets savas karjeras turpinās Latvijas labākie vārtu vīri. Elvis Merzļikins un Matīss Kivlenieks. Lai arī Elvja debija un karjera neiesākās pārāk spīdoši, tomēr treneru uzticība un pacietība atmaksājās. Sezonas turpinājumā Elvis parādīja fenomenālu sniegumu.Janvārī un februārī Merzļikins pārspēja līdzšinējo Latvijas vārtsargu rekordu, aizvedot Kolumbusu astoņu uzvaru ceļojumā, nepiedzīvojot nevienu zaudējumu. Piecas no šīm spēlēm Kolumbusas vārti tā arī netika ieņemti un 2020. gada 10. februārī viņš tika atzīts par attiecīgās nedēļas NHL pirmo zvaigzni. Kopumā sezona turpinājās tikpat grandiozi 33 spēlēs sakrājot statistiku - 92,3% atvairīto metienu, kas ļāva ieņemt piekto vietu starp visiem vārtsargiem. Matīss Kivlenieks šo sezonu sāks kā Kolumbusas trešais vārtsargs. Pagājušajā sezonā Matīss aizvadīja sešas spēles un paspēja iekrāt statistiku - vidēji ielaistas 2.95 ripas spēlē un vidēji atvairīti 89,9 % metienu.

Joprojām ir vairāki latviešu hokejisti, kuri atrodas NHL klubu sistēmās, sezonas aizvada AHL vai zemākās līgās vai ir izīrēti kādam klubam ārpus Ziemeļamerikas. Vistuvāk spēlēšanai hokeja mekā mēs redzam Rodrigo Ābolu. Rodrigo pašlaik atrodas Flordas Panthers sastāvā, bet jau 2. sezonu viņš ir izīrēts Zviedrijas augstākās līgas klubam. Sagaidāms, ka sākoties AHL sezonai Ābols varētu atgriezties Floridas fārmklubā Springfīldas "Thunderbirds". Nu, jau uz NHL ceļu arī sācis latviešu aizsargs Kristiāns Rubīns. Piedzīvojot izsaukumus uz AHL komandu Toronto "Marlies", iespējams tuvāko sezonu laikā redzēsim papildinājumus pašlaik ātrajai un rezultatīvajai komandai Toronto Maple Leafs.

To ar cik latviešiem pabeigsim šo regulāro sezonu rādīs laiks, tomēr skaidri iezīmējies, ka pagrimušais Latvijas vārds NHL arēnās, nu, jau atkal ir dzirdams arvien biežāk.